Wanneer moet je afstand nemen in je relaties? Wanneer moet je afscheid nemen in je relaties?

Heeft het zin om door te gaan of moet je loslaten?

Allemaal goede vragen!

Spanning in je relaties kun je missen als kiespijn.

Waarom zou je energie steken in een relatie als die je geen positieve energie meer teruggeeft? Dan doe je jezelf gewoon tekort.

Maar voordat je afscheid neemt, moet je eerst kijken of je nog iets kunt veranderen. Misschien neem je te snel afstand in je relatie. Misschien kun je de relatie verbeteren met een paar eenvoudige tips.

Voordat je oplossingen gaat vinden, moet je eerst begrijpen wat het doel is van ELKE relatie:

Wat is het doel van een relatie?

Het doel van elke relatie is dat beide partijen er beter van worden. Alleen dan is een relatie in balans. Als één persoon van de relatie opknapt en de ander knapt erop af, dan is het geen gezonde relatie.

Dit is het belangrijkste inzicht voor al je relaties!

Er beter van worden betekent dat je er energie van krijgt, vrolijk van wordt, er vreugde aan beleeft. Kortom, dat je je fijner voelt mèt de relatie dan zonder. Dit geldt voor elke relatie, of die nu met je partner, familie, vrienden of collega’s is.

Anders is een relatie zinloos en kun je beter een andere relaties kiezen.

Lees maar eens de reacties onder dit artikel, dan lees je veel mensen die eigenlijk niet meer blij worden van hun relatie. Jammer – en niet nodig!


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Niet meer blij zijn is het beste signaal dat het tijd wordt afstand te nemen in je relatie.

Maar daarnaast zijn er ook drie concrete waarschuwingen. Als je deze tegenkomt, dan moeten je alarmbellen afgaan.

Deze waarschuwingen vertellen je dat het tijd wordt om afstand te nemen in een relatie, of dat nu een privé relatie of een zakelijke relatie is:

Waarschuwing 1: Relatieproblemen niet oplosbaar.

De eerste aanwijzing is dat je de relatieproblemen niet kunt oplossen. Hoe hard je het ook probeert, op de een of andere manier lukt dat je niet en dat kost je veel negatieve energie.

Als je merkt dat je regelmatig boos, teleurgesteld, vermoeid of negatief bent in je relatie, dan wordt het tijd om afstand te nemen. Je hebt wel wat beters te doen dan je zo te voelen, nietwaar? Niemand is het waard om je voor langere tijd slecht te voelen. Dat besef je toch wel?

Waarschuwing 2: Geen afscheid willen of kunnen nemen.

De tweede aanwijzing is als je eigenlijk afscheid wilt nemen, maar de relatie te zeer waardeert om dat te doen.

De positieve kanten van de relatie zul je missen als je afscheid neemt.

Of misschien kun je geen afscheid nemen omdat iemand bijvoorbeeld familie of een collega is. Als je geen afscheid kunt of wilt nemen is afstand houden de beste keuze. Misschien niet de ideale keuze, maar wel de meest praktische.

Waarschuwing 3: De beslissing ligt bij de ander.

De derde reden dat je afstand moet nemen is als de ander dat wilt. Je kunt niemand dwingen een relatie met je te hebben. Als ze slim zijn, dan zien ze hoe leuk, waardevol, gezellig of fantastisch je bent en kiezen ze voor jouw gezelschap. Maar als ze niet zo slim zijn, dan kun je dat alleen maar accepteren.

Hoe zit het met jouw relatie, moet je afstand nemen in je relatie?

In welke categorie valt jouw relatie met je partner, familie, collega’s of vrienden? Kost deze relatie je veel energie, maar wil je geen afscheid nemen? Wil je wel afscheid nemen, maar kun je het niet?

Lukt het je niet de problemen op te lossen en heb je geen andere keuze? Of wil de ander jou gewoon minder zien?

Geef niet te snel op, neem niet te snel afscheid in je relaties.

Hoe dan ook, besef dat een relatie die je chronisch en stelselmatig energie kost, weinig kans van slagen heeft. Sommige relaties zijn gewoon niet voor jou bedoeld. Dit geldt voor alles in het leven: de dingen die bij jou horen gaan vaak vanzelf.

Je hebt uiteraard wel wat doorzettingsvermogen nodig om van een relatie een succes te maken.

Als je bij de eerste de beste tegenslag opgeeft, zul  je weinig blijvende relaties hebben. Direct afstand nemen van je relaties als ze niet goed gaan – zo geef je jezelf nooit de kans om ervan te leren…

Bovendien komen relatieproblemen net zo hard weer terug in de volgende relatie. Net zolang totdat je ze oplost. Dus een beetje doorzettingsvermogen is goed.

De reden van veel relatieproblemen.

De reden van veel relatieproblemen is een gebrek aan goede communicatie. We weten niet echt wat de ander wil, verwacht of bedoelt. Anderen weten dan ook niet van ons, totdat we het uitleggen.

Alleen betere communicatie kan dit oplossen.

In de e-cursus Betere Relaties met Iedereen ontdek je waardoor relatieproblemen ontstaan en hoe je ze op kunt lossen. Zo voorkom je dat je continu afstand moet nemen omdat je in een relatie zit waar je niet van opknapt.

Ook leer je effectiever te communiceren: beter luisteren, betere vragen stellen, beter voor jezelf opkomen en beter aangeven wat jij belangrijk vindt. Dit lost de meeste – zo niet alle – relatieproblemen op.

Ik wil naar links!

Maar soms valt het niet op te lossen, simpelweg omdat jij heel andere ideeën hebt over de relatie dan de ander. Dat verschil valt dan niet meer te overbruggen. Als jij naar links wilt en de ander naar rechts, kun je besluiten om in het midden te eindigen.

Maar het kan ook zijn dat je zegt: “Ik wil helemaal niet naar het midden, ik wil naar links, wat het ook kost!”

Stop met vechten in je relaties.

Als je continu aan het vechten bent over de richting van je relatie, stop daar dan mee. Dat heeft weinig zin. Je hoeft niet te verklaren waarom je naar links wilt, net zo min als de ander moet verklaren waarom rechts beter is.

Dat zijn kennelijk de richtingen die het beste bij jullie passen.

Als je merkt dat een relatie je te veel energie kost, dan is die relatie kennelijk niet de beste relatie voor jou.

Dit geldt eigenlijk voor alles in het leven: als iets je chronisch tè veel energie kost, dan is het kennelijk niet voor jou. Luister naar je gevoel, want dat vertelt je of dit het geval is.

 

Hoe afstand nemen in relatie kan leiden tot afscheid.

Soms vragen mensen of afstand nemen in een beginnende relatie een goed idee is. Nee, natuurlijk niet. Het is een slecht teken als je in het begin van een relatie al afstand moet nemen. Omdat je ruzie hebt of omdat je vriendin of vriend even afstand wil nemen. In het begin zou een relatie niet al te moeilijk moeten zijn.

Als er in het begin al grote relatieproblemen spelen, dan is dat meestal geen goed teken. Natuurlijk is afstand nemen van iemand die je leuk vindt niet makkelijk. Maar zit je werkelijk te wachten om jarenlang door te gaan als de relatie je nu al veel moeite kost?

Wanneer afstand nemen in een relatie een goed idee is.

Soms heb je een knipperlichtrelatie. Het is aan… en het gaat uit. Dan ga je afstand nemen in een relatiebreuk. Dan heb je even geen contact na een ruzie – een korte break – en daarna leg je het weer bij. Als dat vaker gebeurd dan één keer, dan kun je je ook afvragen of de relatie wel gaat werken. Of dat de relatie een spel is geworden van aantrekken en afstoten waar niemand beter van wordt.

Even afstand nemen in een relatie is alleen een goed idee als jij en de ander daarna echt verder willen. Anders leidt afstand nemen in je relatie tot afscheid nemen.

Soms kun je ook afstand voelen in je relatie.

Fysiek ben je dan wel bij elkaar, maar er wordt niet meer echt met elkaar gepraat, of naar elkaar geluisterd. Het voelt alsof je geen echt contact maakt met de ander. Je kunt je dan afvragen of je nog wel echt een relatie met elkaar hebt. Er is een groot verschil tussen samenzijn en een echte, diepe relatie met elkaar hebben.

Doorzetten of loslaten, afstand of afscheid nemen?

Je bewijst niets door verder te gaan als de koek op is. Afstand nemen in je relaties is soms slimmer dan blijven vechten met of tegen de ander.

Dat is geen bewijs van doorzettingsvermogen, maar een gebrek aan intelligentie.

Vechten voor je relatie heeft alleen zin als beide partijen het willen en geloven dat het mogelijk is. Anders is het gevecht zinloos.

Er zijn zoveel leuke en interessante mensen. Afstand nemen in je relaties is op zich geen probleem als je je daar beter bij voelt.

Afstand nemen in je relatie is soms minder pijnlijk dan geen afstand nemen in je relatie.

Het wordt pas een probleem als je geen afstand neemt in je relaties en je je daar slecht bij voelt. Niets is het waard je slecht te voelen.

Soms blijven mensen doorgaan omdat ze afstand nemen te pijnlijk vinden. Alleen komen ze er dan later achter dat die pijn meestal tijdelijk is. Terwijl de pijn van het blijven in een relatie die niet werkt, veel langer duurt. Namelijk net zolang als de relatie zelf.

Het is logisch dat afstand nemen in een relatie (tijdelijk) niet goed voelt.

Als je afstand neemt in een relatie, dan is het logisch dat je je niet goed voelt. Een relatie breuk of een relatie ruzie zijn altijd pijnlijk. Het kan soms lang duren voordat je weer de oude bent. Het helpt natuurlijk als je je aandacht richt op de relaties in je leven waar je wel vrolijk van wordt. Waar je je op focust, bepaalt altijd hoe je je voelt.

Aan de andere kant: als je blijft doorgaan in een relatie waar je geen vreugde meer aan beleeft, dan wordt je langzaam leeggezogen. Zo’n relatie geeft je meestal negatieve energie en dat gaat ten koste van je levensgeluk.

Afstand nemen in je relaties – of afstand nemen van je relaties – is dan de beste keuze.

De wereld is vol met leuke mensen.

Hé, de wereld is vol met leuke mensen! Waarom zou je je tijd verspillen aan iemand die je geen fijn gevoel geeft. Je gaat toch ook niet naar muziek luisteren waar je hoofdpijn van krijgt?

Positieve relaties die je inspireren zijn belangrijk voor een gelukkig leven. Jij bent het waard om je te omringen met mensen waar je vrolijk van wordt!

Om je relaties te verbeteren heb je maar éen ding nodig: meer inzicht. Met meer inzicht in je relaties los je problemen op, verbeter je de communicatie – en krijg je meer energie van de juiste mensen in je leven.

Wil je je relatie(s) verbeteren?

Volg dan deze online training en leer de effectieve technieken voor het oplossen van relatieproblemen:


WIL JE BETERE RELATIES?

Volg deze online training en los je relatieproblemen direct op!

JA, IK WIL BETERE RELATIES

15.000+ cursisten gingen je voor!Vind jij het moeilijk om afstand te nemen?
Hoe ga je daar mee om?

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt