Begrijp jij wat er echt gezegd wordt? Alleen dan kun je iets veranderen! Vraag door en bepaal wat je van elkaar verwacht. Houd rekening met verschillen in persoonlijkheden en communicatie. Deze tips om beter te communiceren kun je in elke relatie gebruiken.

Wat verwachten we van elkaar?

Uitdagingen in relaties ontstaan meestal omdat we geen idee hebben van elkaars verwachtingen. We gaan er vanuit dat we weten wat de ander belangrijk vindt, maar klopt dat wel? En weet de ander wel wat jij verwacht? Zolang dit niet duidelijk is, kun je ook niets verbeteren. Zonder inzicht geen oplossing.

Wat betekent respect of aandacht?

Stel je voor dat je iemand zou vragen wat deze verwacht van jullie relatie. En stel dat het antwoord is: “Ik verwacht respect.” Nu weet je wat hij of zij verwacht, maar eigenlijk weet je nog niets. Want wat betekent respect precies? Voor de één betekent het dat je de deur openhoudt. Voor de ander betekent het dat je overal toestemming voor moet vragen. Een groot verschil, nietwaar?

Een man wil meer aandacht schenken aan zijn vrouw – want daar had ze om gevraagd. Hij koopt een bos bloemen en denkt daarmee het probleem op te lossen. De vrouw denkt: “Leuk die bloemen, maar ik wil eigenlijk dat je me helpt in de huishouding.” Of: “Ik heb liever dat je een keer naar me luistert als ik ergens mee zit.” Dat is de werkelijke betekenis van het woord aandacht – tenminste voor haar.

Vertalen zonder woordenboek.

Hoe kun je nu rekening houden met iemands verwachtingen als je niet weet wat er precies verwacht wordt? Nu begrijp je de kern van veel relatieproblemen: gebrek aan duidelijkheid en daardoor miscommunicatie. Het is alsof je probeert in een vreemde taal te communiceren en tegelijkertijd het woordenboek weggooit. Onbegrip is het gevolg.

Vaak worden we teleurgesteld als de ander niet doet wat wij verwachten. Dan gaan we eisen stellen: “Ik wil dat jij … doet, ik wil dat jij … niet meer doet.” Vroeg of laat krijg één van beiden hier genoeg van en ontstaat er een relatieprobleem. Terwijl we het al die tijd hadden kunnen voorkomen.

Verbeter je relaties

De beste manier om je relaties te verbeteren, is door het volgen van de Online Training Betere Relaties met Iedereen. Maak betere keuzes in je relaties, los je relatieproblemen op – en blijf jezelf in àl je relaties. Krijg weer energie van de mensen om je heen!

Door deze drie stappen krijg je meer duidelijkheid in je relatie:

Stap 1. Vraag door tot je begrijpt waar het om gaat.

Bepaal eerst wat precies de verwachtingen zijn. Wees hier heel duidelijk in en vraag dóór. Rust niet totdat je precies weet wat de ander van je verwacht en vice versa. Vraag bijvoorbeeld: “Wat bedoel je daar precies mee? Hoe zie je dat? Wanneer weet je dat je dat krijgt?” Zo kom je erachter dat vrijheid bijvoorbeeld niets te maken heeft met vreemdgaan. Fijn om te weten!

Stap 2. Kan ik hiermee leven?

Bepaal vervolgens of jullie beiden ook bereid zijn aan die verwachting te voldoen. Als je van mij verwacht dat ik de hele dag op mijn handen loop, dan vertel ik je dat ik daar geen zin in heb. Als ik van jou verwacht dat je de hele dag koffie voor me zet, hoop ik hetzelfde te horen. Nu weten we wat we van elkaar verwachten. Dat is tenminste duidelijk! Met wat geluk vinden we wel een compromis waar we allebei tevreden mee zijn…

Stap 3. Blijf communiceren.

Elke keer als er irritatie of twijfel ontstaat, ga dan terug naar de basis: vraag de ander wat hij of zij wil en waarom dat belangrijk is. Wat dat betreft is een relatie net als autorijden: je moet soms bijsturen om een botsing te voorkomen! Goede communicatie maakt de regels duidelijk.

Houd rekening met je persoonlijkheid.

Er zijn grote verschillen tussen mensen: de één is introvert, de ander is extrovert. De één is een gevoelsmens en de ander vertrouwt op feiten. Bovendien zijn er ook extra verschillen tussen mannen en vrouwen en de manier waarop ze met elkaar communiceren.

Doe dus een beetje water bij de wijn. Verwacht niet dat de ander net zo reageert als jij. Als je een kopie van jezelf had gewild, was je wel een relatie met een spiegel begonnen, nietwaar? Juist de verschillen maken het zo interessant. Goede communicatie is de sleutel. Met voldoende duidelijkheid en begrip loopt het vanzelf.


Verbeter je relaties in slechts 11 weken!

Goede relaties zijn de basis voor een gelukkig leven. Toch kosten sommige relaties je veel energie en geven je stress. Los je relatieproblemen op met deze online training en kies voor gezonde relaties met iedereen!

Ja, ik wil mijn relaties verbeteren

15.000+ cursisten gingen je voor!


Vind je communicatie moeilijk of makkelijk?
Wat is de grootste uitdaging in jouw relaties met anderen?

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

7 antwoorden
 1. Angel
  Angel zegt:

  Sinds mijn huwelijk probeert mijn echtgenoot me altijd naar zijn hand te zetten. Ik zeg dan altijd dat ik het wel zelf zal bepalen maar hij blijft doordoen. Ik ben nochtans duidelijk.
  Mensen willen anderen altijd veranderen. Maar ik moet altijd maar voor mezelf opkomen en grenzen stellen. Wat doe ik dan verkeerd ?

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Angel,

   Misschien doe je helemaal niets verkeerd.. Als je echt je (ik neem aan redelijke) grenzen duidelijk maakt, dan is het aan je echtgenoot om dat te respecteren. Doet hij dat niet, dan heb je de keuze om:

   1. Het keer op keer opnieuw duidelijk te maken.
   2. Het nog extra duidelijk te maken.
   3. Vragen waarom hij je grenzen niet respecteert.

   Het enige dat je daarna nog kunt doen – als er niets verandert – is om zelf te bepalen of je met dit spanningsveld door wilt gaan, of dat je andere stappen moet zetten.

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 2. Marlie
  Marlie zegt:

  Beste Frank,

  Wat kun je doen met iemand die recht in je gezicht liegt en je woorden in de mond legt die je niet gezegd hebt. Ik kende iemand die persé iets beweerde wat ik niet gezegd had.
  Het werd een ja/nee discussie. Heb gezegd dat dat blijkbaar haar waarheid is en dat ik bij mijn eigen waarheid wenste te blijven.
  Vriendschap over! Krijg zelfs geen goededag meer.

  Moeilijk hoor om daar nog een goeie van te krijgen.

  groetjes,
  Marlie

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Marlie,

   Als iemand liegt en je woorden in de mond legt die je nooit hebt geuit, dan komt dat meestal vanuit een bepaalde mentaliteit. Ergens vinden ze het kennelijk noodzakelijk om te liegen. Die mentaliteit ga je niet zomaar veranderen, want daar zit meer achter dan er ‘eventjes’ besproken kan worden. Waarschijnlijk is het beter om wat afstand te nemen. Dat is waarschijnlijk ook beter voor jou, want wat heb je aan iemand die tegen je liegt?

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 3. Marlie
  Marlie zegt:

  Klopt helemaal Frank, waar ik paf van sta is dat ze ook nog vast overtuigd is van haar gelijk, en me zelfs al een jaar voorbijloopt zonder te groeten. Ik bleef gewoon nog een paar keer gedag zeggen, en toen zei ze een keer “je bent nét een kind en kinderen zeg ik geen gedag”.
  Inmiddels heb ik zelf besloten het erbij te laten, alleen jammer dat het de buurvrouw is.

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.