Anderen oordelen kost veel energie. We oordelen om niet bezig te hoeven zijn met onze eigen tekortkomingen. Een oordeel zegt net zoveel over degene die het geeft, als over degene die het ontvangt. Hoe laat je je oordelen los?

Iedereen oordeelt.

Ken jij iemand die nooit anderen beoordeelt? Ik niet. Wat dat betreft kunnen we allemaal nog wat leren. De gemiddelde mens oordeelt de hele dag door. Sommigen hebben er zelfs hun beroep van gemaakt: kijk maar eens naar tv-critici. Voor anderen is het een hobby: lekker commentaar geven of gewoon eens flink roddelen. Leuk!

Waarom oordelen we over anderen?

Oordelen geven zit in ons bloed. We doen het om sneller beslissingen te kunnen maken. Als we alles zouden moeten evalueren alsof het de eerste keer was, dan zou dat te veel tijd kosten. Oordelen scheelt dus tijd. Binnen een paar seconden hebben we een mening over iemand: zij is leuk of hij is fout – dat is een verkeerd kapsel of die heeft mooie tanden – hij is sympathiek of zij is een (vul het zelf maar in)…

Vergelijken doet ons beter voelen.

Soms oordelen we over anderen om ons zelf beter te voelen. “Als hij het fout doet, doe ik het dus goed. Als zij lelijk is, ben ik dus knap.” Vergelijkingen maken doen we ook onbewust – de hele dag. Elke vergelijking is trouwens een oordeel. En de meeste vergelijkingen maken ongelukkig. Want we hebben vaak de neiging om ons te vergelijken met iemand die het beter heeft. En dat is weer een oordeel over onszelf.

Stilstaan bij eigen gebreken.

Zolang we oordelen over iemand anders hoeven we niet stil te staan bij onze eigen gebreken. Want als we net zo hard zouden oordelen over onszelf, dan blijken we zelf ook niet perfect te zijn. Ik merk dat de mensen die het minste over anderen oordelen, het lekkerst in hun vel zitten: “Waarom zou ik me bezig houden met de tekortkomingen van anderen?  Ik heb wel wat beters te doen.”

Verbeter je relaties

De beste manier om je relaties te verbeteren, is door het volgen van de Online Training Betere Relaties met Iedereen. Maak betere keuzes in je relaties, los je relatieproblemen op – en blijf jezelf in àl je relaties. Krijg weer energie van de mensen om je heen!

Welke vinger wijst naar jou?

Een oordeel over iemand anders is heel vermoeiend. Niet alleen voor de ander, maar ook voor jezelf. Heb je wel eens gehoord dat als je met je vinger wijst, er drie vingers naar jezelf gericht zijn? Een oordeel over de ander zegt ook wat over jezelf.  Net zo goed als het oordeel van die ander niets over jou hoeft te zeggen, maar alles over hem of haar.

Ik ken mensen die heel veel kritiek hebben op anderen. Het lijkt alsof hun wereld vol zit met mensen met een gebrek. Maar als ze zelf kritiek krijgen, dan is het huis te klein. Grappig toch? Ze oordelen continu over anderen, maar zelf willen ze niet beoordeeld worden. Overigens hebben we daar allemaal wel een beetje last van…

Hoe kom je ervan af?

Hoe zou het zijn als je je niet meer zo druk zou maken over wat anderen fout doen? Zou dat niet opluchten? Zou je dan niet veel positieve energie geven? Toch kost het moeite om anderen niet te beoordelen. Hoe kom je ervan af?

Richt je aandacht op het goede.

Probeer eens je aandacht te richten op het positieve in een andere persoon. Misschien irriteert iemand je omdat die een grote mond heeft. Maar kom je erachter dat hij/zij eigenlijk een klein hartje heeft. Misschien vind je een collega niet flexibel, maar blijkt hij wel erg betrouwbaar te zijn. Misschien vind je een vriendin alleen maar aandacht vragen, maar is zij er ook als jij steun nodig hebt.

Probeer de ander te begrijpen.

Proberen het goede in iemand te zien, lost veel (voor)oordelen op. Proberen de ander te begrijpen, lost de rest van de oordelen op. Het is makkelijk iemand te beoordelen die je niet kent. Maar het wordt moeilijker als je inziet dat er achter een oppervlakkig oordeel een persoon van vlees en bloed schuilt, net zoals jij.
Probeer de ander te begrijpen, dat doet wonderen voor je relaties.

Kijk naar de gelijkenissen.

Mensen lijken erg veel op elkaar. We hebben vaak dezelfde behoeftes en verlangens. Misschien zien we er qua uiterlijk anders uit, maar van binnen willen we allemaal hetzelfde: we willen allemaal lachen, onze doelen bereiken, goede relaties hebben en gelukkig zijn. Toch focussen we vaak op de verschillen: Ik ben jong en jij bent oud. Ik heb mijn studie afgemaakt en jij niet. Ik stem op die partij en jij op de verkeerde. Ik vind mezelf geweldig en jij niet…

De belangrijkste reden om minder te oordelen is: je krijgt meer ruimte om te focussen op het goede. Dat geeft een beter gevoel en is dus in je eigen belang. Veel bezig zijn met de tekortkomingen van anderen is eigenlijk heel vermoeiend. Je kunt je energie wel beter gebruiken. Waarvoor? Om jezelf te ontwikkelen. Daar heb je uiteindelijk veel meer aan.

“Ik ben zo bezig met mijn eigen ontwikkeling, dat ik geen tijd heb anderen te bekritizeren.”
Christian Larson


Verbeter je relaties in slechts 11 weken!

Goede relaties zijn de basis voor een gelukkig leven. Toch kosten sommige relaties je veel energie en geven je stress. Los je relatieproblemen op met deze online training en kies voor gezonde relaties met iedereen!

Ja, ik wil mijn relaties verbeteren

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

7 antwoorden
 1. Peter
  Peter zegt:

  Hallo,

  Mooi Artikel ,zeer helder en leerzaam ! Zelf ben ik altijd veel bezig met wat anderen van mijn vinden.Ik wil graag dat iedereen mij mag. wat kan ik hier aandoen ?

  Beantwoorden
 2. Frank
  Frank zegt:

  Dank jullie wel Indra en Peter :)

  Peter, wees geïnteresseerd, luister en stel vragen: dat is de kortste weg.
  Lees dit artikel maar eens:
  https://www.newstart.nl/blog/betere-relaties-met-anderen-door-beter-communiceren/

  Maar, wees voorzichtig: je kunt ook jezelf voorbijlopen in je poging door iedereen aardig gevonden te worden. Dat is een enorme valkuil:
  https://www.newstart.nl/blog/altijd-aardig-gevonden-willen-worden-werkt-niet/

  Met vriendelijke groet,
  Frank

  Beantwoorden
 3. I.M. Pols
  I.M. Pols zegt:

  Is dat toeval of niet dat “Ik ben zo bezig met mijn eigen ontwikkeling, dat ik geen tijd heb anderen te bekritizeren.” Christian Larson met een z Frank? Zal wel niet dan hè grinnik.

  bekritiseren

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.