Acht jaar geleden trainde ik een groep mensen uit verschillende landen. Eén persoon viel me op. Hij was open en direct, slim en positief. Een mooie combinatie. Een paar weken geleden deed deze persoon me een zakelijk voorstel. We hadden elkaar acht jaar niet gezien of gesproken.
Ik vroeg hem waarom hij juist mij dat voorstel deed en hij antwoordde: “Die training is me altijd bijgebleven. En ik heb met meerdere personen gesproken die je kennen en ze waren allemaal positief over je.”
Dat is een reputatie: je hebt het niet helemaal zelf in de hand, maar het bepaalt wel hoe andere mensen je zien. Ook na acht jaar.
Iedereen heeft een mening.
Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die jou en mij helemaal niet zien zitten. Tien procent van de mensen vindt je niets, wat je ook doet. Tien procent van de mensen vindt je geweldig, wat je ook doet. De rest zit daar ergens tussen in.
Hoe wil je bekend zijn bij de mensen die je hebt ontmoet of nog zult ontmoeten? Wat wil je horen als ze het over jou hebben? Hopelijk alleen maar goede woorden, nietwaar? Je kunt niet al die meningen beïnvloeden. Maar je kunt wel uitdragen waar jij voor staat.
Reputatie is het gevolg van je karakter.
En je karakter kun je niet verbergen. Dat straal je uit, 24 uur per dag.
Ik heb veel mensen gekend die ik hoog heb zitten. Sommige heb ik slechts één keer ontmoet, maar zijn me bijgebleven. Van anderen heb ik afscheid genomen. Hun gebrek aan karakter kwam uiteindelijk aan de oppervlakte. Hun reputatie was daardoor ook ronduit slecht.
Eén persoon bleek bijzonder onbetrouwbaar te zijn. Ik nam afstand en dacht: “De rest komt daar vanzelf wel achter. Het is een kwestie van tijd totdat hij zichzelf in de nesten werkt.” En dat gebeurde ook. Het was ruim vijf jaar na ons afscheid, maar toen wist iedereen hoe onbetrouwbaar deze persoon was. Nu is zijn (negatieve) reputatie bij iedereen bekend. Ik heb daar overigens niet aan meegeholpen: ik houd me liever bezig met de mensen die ik wel waardeer.
Download onze
GratisGidsen
Meer dan 50.000 keer gedownload!
“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”
Alles wat je doet heeft effect op anderen.
Onderschat niet de kleine gesprekken waarvan je denkt dat niemand ze hoort. De details waarvan je denkt dat niemand ze ziet. Een mooi voorbeeld ken je vast wel: Een jongen wilde solliciteren, waarna het bedrijf erachter kwam dat het zijn hobby was om zich in het weekend helemaal laveloos te drinken. Dit had hij op zijn Hyves-profiel gezet. Niet slim. Geen goede reputatie.
Het kost veel tijd een betrouwbare reputatie te ontwikkelen. Reputatie heeft te maken met vertrouwen. En vertrouwen is langzaam gewonnen en snel verloren. Eén keer met de kas ervandoor gaan en je bent een jarenlange reputatie als goede boekhouder kwijt.
Eerlijkheid duurt het langst.
Waak voor mensen die zeggen altijd 100% eerlijk te zijn. Sommigen verwarren eerlijkheid met botheid. Het is niet verkeerd te zeggen dat iemand er goed uitziet terwijl je denkt dat ze betere dagen hebben gekend. Dat heet diplomatie. Te veel diplomatie creëert een valse schijn, maar te weinig diplomatie creëert oorlog.
Daartussen zit oprechte eerlijkheid, terwijl je toch rekening houdt met andermans gevoelens.
Hoe bouw je nu een goede reputatie?
De kern van een goede reputatie is integriteit.
Integriteit.
De defintie van integriteit is: “Eerlijk en oprecht. Iemand die zegt wat hij doet en doet wat hij zegt. Er is geen verborgen agenda.”
Zo scoort een louche autohandelaar (met excuses voor alle betrouwbare autohandelaren) een dikke onvoldoende. En scoren brandweerlieden, piloten en artsen traditioneel hoog op de integriteitsschaal.
Mensen die van alles beloven en niets nakomen kunnen een extra integriteitsvitamientje gebruiken. Ook de mensen die veel roddelen of anderen benadelen doen henzelf geen plezier. Het werkt uiteindelijk allemaal averechts.
Integriteit kun je niet ‘faken’. Je ziet onmiddellijk of iemand oprecht lacht of niet. Dat voel je gewoon. Het duurt misschien langer voordat je weet of iemand betrouwbaar is. Maar uiteindelijk kom je daar wel achter.
Wil je meer zelfvertrouwen?
Integriteit heeft alles te maken met zelfvertrouwen. Als je zelfvertrouwen hebt, geloof je in wie je bent en doe je je niet anders voor. Met voldoende zelfvertrouwen hoef je niet te concurreren met anderen en zul je niemand benadelen. Je laat iedereen in zijn waarde en gunt anderen het beste. Met zelfvertrouwen vervalt de hele noodzaak oneerlijk of onoprecht te zijn.
Wil Jij Meer Zelfvertrouwen?
Volg dan de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen en voel je weer zeker over jezelf.
15.000+ cursisten gingen je voor!
Wees gewoon jezelf, doe je niet anders voor dan je bent, kom je beloftes na en benadeel niemand: dan creëer je vanzelf een goede reputatie.
Je zegt:
Als je zelfvertrouwen hebt, doe je je niet anders voor. Met voldoende zelfvertrouwen zul je niemand benadelen. Met zelfvertrouwen vervalt de hele noodzaak niet eerlijk of oprecht te zijn.
Hieruit lijkt het alsof je zonder zelfvertrouwen je anders voordoet, anderen benadeelt en niet eerlijk of oprecht bent.
Dat hoeft toch niet zo te zijn?
Nee hoor Francien, dat is ook niet zo.
Het punt was alleen dat een gebrek aan integriteit vaak wordt veroorzaakt door een gebrek aan zelfvertrouwen.
Dat wil niet zeggen dat je zonder zelfvertrouwen automatisch niet integer bent.
Ter vergelijking: Obama is Amerikaan en president. Maar niet alle Amerikanen zijn president, noch zijn alle presidenten een Amerikaan.
Met vriendelijke groet,
Frank
In een druk gezelschap of iemand die dicht bij mijn staat en erg overheersend is.
Dan raak ik in mij zelf gekeerd.
En vaak denk ik ” ik had iets moeten zeggen”
Maar als mensen gewoon hartelijk zijn, dan kan ik heel rustig met ze praten en uit leggen wat ik bedoel.
En ik vind dat je soms wel iemand even nodig hebt die je door een compliment of zo meer zelfvertrouwen schenkt.