Altijd aardig gevonden willen worden werkt niet

Wil jij altijd aardig gevonden worden? Lijd jij aan een aardigheidsyndroom? Vind je het verschrikkelijk als mensen je niet leuk vinden? Dan maak je het jezelf erg moeilijk, want je wordt afhankelijk van de mening van anderen. Daarmee ga je automatisch over je eigen grenzen heen. Neem de controle terug door niet iedereen te willen pleasen.

Hoe aardig ben jij?

Hé, ik ben een aardig persoon. Ik probeer altijd vriendelijk te zijn. Ik probeer rekening te houden met een ander. Ik zie het beste in iedereen en geef het beste van mezelf. En ik ga ervan uit dat jij dat ook doet. Toch werkt het niet: altijd aardig gevonden worden. Als strategie is het mislukt. Laat me dit uitleggen.

Ga van mijn tenen af!

Stel dat iemand op je tenen gaat staan. Je maakt de ander er vriendelijk op attent dat dit zeer doet. Als antwoord krijg je: “Nou, ik vind het eigenlijk wel prettig zo. Ik denk dat ik nog even blijf staan. Het voelt wel lekker zacht aan. Het staat eigenlijk wel erg comfortabel.”

Wat zou je doen? Zou je vinden dat hij/zij een punt had? Zou je denken: “Wie ben ik om hem/haar dat plezier te ontzeggen?” Sommige mensen doen namelijk helemaal niets. Sterker nog, ze lopen gewoon verder – terwijl de ander nog steeds op hun tenen blijft staan! Want ze willen niet onbeleefd zijn. Ze vinden de mening van een ander belangrijker dan die van henzelf.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Altijd aardig gevonden willen worden werkt niet.

Niet iedereen is aardig terug. Niet iedereen heeft het beste met je voor. Waarom probeer je dan uit alle macht altijd aardig te zijn? Dat komt omdat aardig zijn je strategie is geworden om te krijgen wat je wilt. Beter gezegd, dit is wat je denkt:

 • Als ik aardig ben naar anderen, zijn anderen ook aardig naar mij.
 • Als ik aardig ben, krijg ik liefde en waardering.
 • Het is verschrikkelijk als anderen mij niet aardig vinden.
 • Ik kan het iedereen naar de zin maken.
 • Ik kan bepalen wat anderen van mij denken.

Komen deze gedachten je bekend voor? Dan lijd je aan een aardigheidsyndroom. Het aardigheidsyndroom is de grootste valkuil van sociale mensen. En daarmee maak je het jezelf wel erg moeilijk. Het probleem met bovenstaande gedachten is dat ze niet kloppen.

Als ik aardig bent naar anderen, zijn anderen ook aardig naar mij.

Helaas, sommige mensen vinden je niets, wat je ook doet. Ook al breng je ze elke dag ontbijt op bed, dan nog zien ze je niet zitten. Ik had ooit een klant die drie maanden te laat was met een betaling. Toen ik de derde herinnering stuurde, was zijn antwoord dat hij vond dat ik te weinig geduld had. Vreemd, ik dacht dat het juist ging om een gebrek aan verantwoordelijkheid.

Als ik aardig ben, krijg ik liefde en waardering.

Ik help het je hopen, maar het is niet zeker. Soms krijg je het wel, soms niet. Ik ken mensen die zichzelf compleet voorbij lopen in de hoop op die liefde, bevestiging, erkenning en waardering. Maar wat ze ook doen, het schijnt nooit genoeg te zijn. Begin ermee jezelf eens lief te hebben en te waarderen. Zo vergroot je je zelfvertrouwen. Alle waardering die je daarnaast van anderen krijgt, is mooi meegenomen.

Het is verschrikkelijk als anderen mij niet aardig vinden.

Het is niet verschrikkelijk, het is onvermijdelijk. Ik schrijf deze artikelen om mensen te inspireren. En toch komt er af en toe iemand die er volledig allergisch op reageert. “Houd toch op dat positieve gedoe, ik word er ziek van.” Helaas, ze vinden me kennelijk niet aardig. Gelukkig hoef ik niet zo nodig aardig gevonden te worden – dat lukt me toch niet bij iedereen, hoe leuk ik het ook zou vinden. Gelukkig vind ik mezelf wel aardig. Liever zo dan andersom, nietwaar?

Ik kan het iedereen naar de zin maken.

Geloof me, dat lukt je nooit. Dat is ook helemaal niet jouw verantwoordelijkheid. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar geluk. Hopelijk kunnen we daaraan bijdragen, maar het is geen verplichting. Heb jij bij je geboorte een contract getekend waarin je je verantwoordelijk stelde voor het geluk van de totale mensheid? Gooi het in de prullenbak en laat iedereen het lekker zelf uitzoeken. Dat is veel gezonder.

Ik kan bepalen wat anderen van mij denken.

Tenzij je telepathische vermogens hebt, waag ik dat te betwijfelen. We proberen van alles om de mening van anderen positief te beïnvloeden. Maar wat iemand echt van ons denkt, kunnen we nooit controleren. Sterker nog, de mening van een ander is helemaal onze zaak niet. Wij hebben daar niets mee te maken. Gelukkig maar, dat scheelt een hoop energie!

Waarom aardig zijn niet altijd helpt.

Ik geloof in aardig zijn. De wereld zou er een stuk leuker uitzien als iedereen aardig tegen elkaar was. Maar als manier om te krijgen wat je wilt, werkt het niet. Toestemming, bevestiging, waardering, liefde en erkenning krijgen we nooit van iedereen.

Het is een stuk makkelijker te zien dat dit een illusie is. Zo maak je relaties weer gezond. Want de behoefte altijd aardig gevonden te willen worden, maakt afhankelijk. En afhankelijke relaties zijn zelden gezonde relaties. Zodra je dat gaat inzien, kun je je voeten weer gebruiken waar ze voor bedoeld zijn: Niet om een ander te dragen, maar om je eigen weg te volgen!

Wil jij altijd aardig gevonden worden?

Loop je regelmatig jezelf voorbij? Kun je er niet tegen als iemand je niet leuk vindt? Dit wordt veroorzaakt door een gebrek aan zelfvertrouwen. Hoe zekerder je bent van je zelf, hoe minder je de behoefte hebt anderen te pleasen. Hoe meer je jezelf waardeert, hoe beter je je grenzen kun aangeven. Onderstaande e-cursus gaat je daarbij helpen:


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank


Ook leuk om te lezen:

Moet ik mezelf accepteren of eerst veranderen?

23 Affirmatie voorbeelden

Je karakter is belangrijker dan je uiterlijk

 • BleuYvy schreef:

  perfect, perfect, perfect,

  dank je wel…

 • bianca schreef:

  Dit artikel lucht op! Bedankt!

 • Heel goed artikel en een heel aardig artikel lieve mensen..

  Mijn strategie werkt tot op heden nog steeds goed. Het is de kracht van spiegelen. Zoals een ander tegen je doet zo doe ik tegen de ander. Is iemand niet vriendelijk tegen mij dan ben ik zeker niet vriendelijk terug en kunnen ze kapot vallen terwijl die aardige andere persoon heel mijn belangstelling krijgt terwijl de ander kapot is.
  Het is dus aan de mensen en hun eigen wil. Je kunt met mij 2 kanten op: kapot vallen of geholpen worden. Mij om het even.

  Klinkt hard, maar er zijn best wel aardig wat aardige mensen. Ik denk dat je dat wel kunt voelen.
  Neem een sauna. Daar komt een bepaald slag volk en hier ben je een in te thermen.
  Neem een supermarkt. Daar moet ik soms even heel hard zijn (soms dus). Voorkruipen, greinzen en een grote waffel maken geen indruk op mij. Tegen me aan botsen en dan sorry zeggen en het is je vergeven.

  Dus mensen, leer te spiegelen. Dat is de beste remedie. En nee, dit is juist niet negatief bedoeld en ik geloof best wel in mensen, maar je hebt sommigen die je wel kunt sch**ten.
  That’s life.

 • Marsha schreef:

  Ik herken mijn ex in dit verhaal en dit artikel helpt me enorm om alles een plek te kunnen geven en vooral om alles te begrijpen. Ik ben zelf totaal niet zo, maar begrijp alles nu beter. Erg goed en duidelijk geschreven en erg pakkend. Het zet me aan het denken, en daar ben ik erg blij mee!

 • Jeroen schreef:

  Wat een herkenning.
  Zelf wil ik ook vaak te graag aardig gevonden worden.
  En waarom eigenlijk…
  Wat kan mij het nou schelen als iemand mij niet mag.
  Dat denk ik de laatste tijd steeds vaker.
  Heb genoeg van dat pleasen en over mij heen laten lopen.
  Van sommige mensen kan ik echt negatieve energie krijgen en dat wil ik voortaan toch eerder een half toeroepen.
  In het verleden liet ik dergelijke situaties (en irritaties) te ver oplopen, met als gevolg ruzies etc.
  Daar ben ik ook wel klaar mee.
  Voortaan geef ik dus eerder en vooral DUIDELIJKER mijn grenzen aan.
  En wat een ander daarvan vind, boeit me eigenlijk niet meer….

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >