Altijd aardig gevonden willen worden werkt niet

Wil jij altijd aardig gevonden worden? Lijd jij aan een aardigheidsyndroom? Vind je het verschrikkelijk als mensen je niet leuk vinden? Dan maak je het jezelf erg moeilijk, want je wordt afhankelijk van de mening van anderen. Daarmee ga je automatisch over je eigen grenzen heen. Neem de controle terug door niet iedereen te willen pleasen.

Hoe aardig ben jij?

Hé, ik ben een aardig persoon. Ik probeer altijd vriendelijk te zijn. Ik probeer rekening te houden met een ander. Ik zie het beste in iedereen en geef het beste van mezelf. En ik ga ervan uit dat jij dat ook doet. Toch werkt het niet: altijd aardig gevonden worden. Als strategie is het mislukt. Laat me dit uitleggen.

Ga van mijn tenen af!

Stel dat iemand op je tenen gaat staan. Je maakt de ander er vriendelijk op attent dat dit zeer doet. Als antwoord krijg je: “Nou, ik vind het eigenlijk wel prettig zo. Ik denk dat ik nog even blijf staan. Het voelt wel lekker zacht aan. Het staat eigenlijk wel erg comfortabel.”

Wat zou je doen? Zou je vinden dat hij/zij een punt had? Zou je denken: “Wie ben ik om hem/haar dat plezier te ontzeggen?” Sommige mensen doen namelijk helemaal niets. Sterker nog, ze lopen gewoon verder – terwijl de ander nog steeds op hun tenen blijft staan! Want ze willen niet onbeleefd zijn. Ze vinden de mening van een ander belangrijker dan die van henzelf.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Altijd aardig gevonden willen worden werkt niet.

Niet iedereen is aardig terug. Niet iedereen heeft het beste met je voor. Waarom probeer je dan uit alle macht altijd aardig te zijn? Dat komt omdat aardig zijn je strategie is geworden om te krijgen wat je wilt. Beter gezegd, dit is wat je denkt:

  • Als ik aardig ben naar anderen, zijn anderen ook aardig naar mij.
  • Als ik aardig ben, krijg ik liefde en waardering.
  • Het is verschrikkelijk als anderen mij niet aardig vinden.
  • Ik kan het iedereen naar de zin maken.
  • Ik kan bepalen wat anderen van mij denken.

Komen deze gedachten je bekend voor? Dan lijd je aan een aardigheidsyndroom. Het aardigheidsyndroom is de grootste valkuil van sociale mensen. En daarmee maak je het jezelf wel erg moeilijk. Het probleem met bovenstaande gedachten is dat ze niet kloppen.

Als ik aardig bent naar anderen, zijn anderen ook aardig naar mij.

Helaas, sommige mensen vinden je niets, wat je ook doet. Ook al breng je ze elke dag ontbijt op bed, dan nog zien ze je niet zitten. Ik had ooit een klant die drie maanden te laat was met een betaling. Toen ik de derde herinnering stuurde, was zijn antwoord dat hij vond dat ik te weinig geduld had. Vreemd, ik dacht dat het juist ging om een gebrek aan verantwoordelijkheid.

Als ik aardig ben, krijg ik liefde en waardering.

Ik help het je hopen, maar het is niet zeker. Soms krijg je het wel, soms niet. Ik ken mensen die zichzelf compleet voorbij lopen in de hoop op die liefde, bevestiging, erkenning en waardering. Maar wat ze ook doen, het schijnt nooit genoeg te zijn. Begin ermee jezelf eens lief te hebben en te waarderen. Zo vergroot je je zelfvertrouwen. Alle waardering die je daarnaast van anderen krijgt, is mooi meegenomen.

Het is verschrikkelijk als anderen mij niet aardig vinden.

Het is niet verschrikkelijk, het is onvermijdelijk. Ik schrijf deze artikelen om mensen te inspireren. En toch komt er af en toe iemand die er volledig allergisch op reageert. “Houd toch op dat positieve gedoe, ik word er ziek van.” Helaas, ze vinden me kennelijk niet aardig. Gelukkig hoef ik niet zo nodig aardig gevonden te worden – dat lukt me toch niet bij iedereen, hoe leuk ik het ook zou vinden. Gelukkig vind ik mezelf wel aardig. Liever zo dan andersom, nietwaar?

Ik kan het iedereen naar de zin maken.

Geloof me, dat lukt je nooit. Dat is ook helemaal niet jouw verantwoordelijkheid. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar geluk. Hopelijk kunnen we daaraan bijdragen, maar het is geen verplichting. Heb jij bij je geboorte een contract getekend waarin je je verantwoordelijk stelde voor het geluk van de totale mensheid? Gooi het in de prullenbak en laat iedereen het lekker zelf uitzoeken. Dat is veel gezonder.

Ik kan bepalen wat anderen van mij denken.

Tenzij je telepathische vermogens hebt, waag ik dat te betwijfelen. We proberen van alles om de mening van anderen positief te beïnvloeden. Maar wat iemand echt van ons denkt, kunnen we nooit controleren. Sterker nog, de mening van een ander is helemaal onze zaak niet. Wij hebben daar niets mee te maken. Gelukkig maar, dat scheelt een hoop energie!

Waarom aardig zijn niet altijd helpt.

Ik geloof in aardig zijn. De wereld zou er een stuk leuker uitzien als iedereen aardig tegen elkaar was. Maar als manier om te krijgen wat je wilt, werkt het niet. Toestemming, bevestiging, waardering, liefde en erkenning krijgen we nooit van iedereen.

Het is een stuk makkelijker te zien dat dit een illusie is. Zo maak je relaties weer gezond. Want de behoefte altijd aardig gevonden te willen worden, maakt afhankelijk. En afhankelijke relaties zijn zelden gezonde relaties. Zodra je dat gaat inzien, kun je je voeten weer gebruiken waar ze voor bedoeld zijn: Niet om een ander te dragen, maar om je eigen weg te volgen!

Wil jij altijd aardig gevonden worden?

Loop je regelmatig jezelf voorbij? Kun je er niet tegen als iemand je niet leuk vindt? Dit wordt veroorzaakt door een gebrek aan zelfvertrouwen. Hoe zekerder je bent van je zelf, hoe minder je de behoefte hebt anderen te pleasen. Hoe meer je jezelf waardeert, hoe beter je je grenzen kun aangeven. Onderstaande e-cursus gaat je daarbij helpen:


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt