Gelukkig zijn zonder relatie – kan dat?

Een fijne relatie hebben is het ideaal van de meeste mensen.

Op single zijn rust nog altijd een taboe. Want als je leuk bent, waarom ben je dan alleen? Ook al hebben we het inmiddels over ‘happy’ singles, we gaan ervan uit dat als er een keuze is, iedereen kiest voor een relatie.

Maar wat als je dat gewoon niet wilt? Wat als momenteel geen partner en relatie hebt? Hoe kun je dan toch gelukkig zijn?

Hoe kun je gelukkig zijn… zonder partner? Is dat niet een beetje zielig?

Ik wil niet alleen zijn!

Dat is begrijpelijk, want mensen zijn nu eenmaal sociale dieren. Toch is er wel een inzicht: Hoe meer je van jezelf houdt, hoe makkelijker het is je goed te voelen, ook al ben je alleen.

Alleen is echt iets anders dan eenzaam zijn!

Als je goed met jezelf kunt opschieten, is alleen zijn prima. Maar als je niet echt van jezelf houdt, kun je die liefde ook niet bij een ander vinden…

Veel mensen koppelen hun zelfvertrouwen aan een relatie.

Hoe begrijpelijk ook, het is wel een valkuil. Want je zelfvertrouwen kun je niet laten afhangen van anderen. Daarom heet het ook zelf-vertrouwen.

Geluk en blijvend zelfvertrouwen zijn twee dingen die je toch echt uit jezelf moet halen. Als je dat lukt, is een partner een mooie aanvulling. Maar een relatie is nooit een vervanging voor iets wat je in jezelf mist…

De belangrijkste relatie is de relatie met jezelf. Als die goed zit, dan komt de rest ook goed!


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Waarom is het vervelend om single te zijn?

“Wacht”, zeg je, “ik ben single, en het is helemaal niet vervelend!” Ik geef je helemaal gelijk. Het is niet zozeer single zijn dat vervelend is, het is wat we denken dat dit betekent. Hoe kun je gelukkig zijn zonder relatie?

Wel, dat hangt af van wat dat voor jou betekent. Sommige mensen associëren alleen zijn met het volgende:

1. Er is niemand die van me houdt.
2. Ik ben niet interessant genoeg.
3. Ik zal nooit meer iemand vinden.
4. Ik ben minder dan iemand die wèl een relatie heeft.
5. Ik kan zo niets delen.
6. Ik moet alles alleen doen.
6. Dit is verloren tijd.

Komen deze gedachten je bekend voor? Voordat je single èn tevreden kunt zijn, zul je deze stellingen moeten ontkrachten. Want wie zegt dat het de waarheid is?

Ik ben gelukkig zonder relatie – wandt er is niemand die van me houdt…

Dat klinkt als de subtitel van het boek ‘Alleen op de wereld’, nietwaar?. Hoe zit het met je ouders, je familie, je vrienden? Of is alleen de liefde van een partner de moeite waard? Er zijn genoeg mensen die van je houden. En is dat niet het geval, dan lijkt het me belangrijker je af te vragen waarom niet, dan op zoek te gaan naar nieuwe mensen.

Ik ben niet interessant genoeg.

Alleen zijn heeft niets te maken met hoe populair of interessant je bent. Ik ken genoeg interessante mensen die single zijn. Waarschijnlijk ken jij ook getrouwde mensen die je niet interessant vindt. Ben je echt interessanter met dan zonder een relatie? Ik denk het niet. Hier is de kern: Het gaat er natuurlijk om interessant zijn in de ogen van anderen. Je wilt dat anderen je de moeite waard vinden. Helaas kunnen anderen je niets geven wat je zelf niet waardeert…

Ik zal nooit meer iemand vinden. Dus ben ik voor altijd gelukkig zonder relatie.

Als je op dit moment geen partner hebt, zegt dat niets over de toekomst. Of denk je dat je tot je pensioen alleen moet zijn? Dit is een zelfbeperkende gedachte. Je vindt alleen niemand als je dat zelf al besloten hebt. Dus besluit wat anders! Bovendien: Alleen zijn is niet hetzelfde als eenzaam zijn!

Ik ben minder dan iemand die een relatie heeft.

Voel je je minder in het gezelschap van al die leuke mensen met een relatie? Dat is alleen maar omdat je jezelf vergelijkt – en denkt dat je tekort schiet. Wat bepaald de waarde van iemand? Gaan stellen naar de hemel en singles naar de hel? Ik denk het niet. Stop jezelf te vergelijken met andere mensen en je zult je goed voelen.

Ik kan niets delen en moet alles alleen doen.

Je kunt je ervaringen delen met genoeg andere mensen die je dierbaar zijn. Ken je stellen die weinig met elkaar praten? Die ieder in hun eigen wereld leven? Zou dat je beter doen voelen? Wat betreft alles alleen doen: Als je een partner nodig hebt voor het klussen of de boodschappen, kun je ook een timmerman of personal shopper inhuren.

Zonder relatie voelt als verloren tijd.

Single zijn voelt als verloren tijd, terwijl we wachten op een nieuwe relatie. We vergeten vaak de goede relaties die we met alle anderen (kunnen) hebben. Bovendien: Door tijd met jezelf door te brengen, leer je jezelf beter kennen. Dat is zo waardevol! Tijd is nooit verloren als je het besteedt aan iets waardevols. En wie is er waardevoller dan jijzelf?

Gelukkig zijn zonder relatie – de Happy Singles.

Kun je gelukkig zijn zonder relatie – of zelfs gelukkiger zijn zonder relatie? Single zijn heeft ook enorm veel voordelen:

1. Je bent van niemand afhankelijk.
2. Je kunt doen en laten wat je wilt.
3. Je hoeft weinig compromissen te sluiten.
4. Je kunt helemaal jezelf zijn.
5. Je hebt alle tijd voor jezelf.

En ook:

1. Je kunt de hele dag naakt op je oude sokken door het huis lopen.
2. Je hoeft nooit meer rommel (van een ander) op te ruimen.
3. Niemand zeurt meer aan je hoofd en iedereen doet wat je zegt.
4. Je kunt alle verjaardagen van je schoonfamilie afzeggen.
5. Je kunt hardop tegen jezelf praten, zonder dat iemand denkt dat je gek bent.

Ben je nu gelukkiger zonder relatie of niet?

Serieus, single zijn is net zo leuk als een relatie hebben. Gelukkig zijn zonder relatie kan net zo goed als ongelukkig zijn in een relatie. Het is afhankelijk van hoe jij je voelt. Voel je je goed, dan maakt het niet uit wat je status is. Voel je je niet zo goed, dan helpt een relatie ook niet echt. Waar je ook naar toe gaat, je neemt altijd jezelf mee. Dus begin bij het begin: Voel je goed over jezelf!

Wil je je goed voelen over jezelf? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Meer vertrouwen in de toekomst – hoe krijg je dat?

Nooit meer onzeker

 • kathine schreef:

  Ik ben begin 30 en ook nog steeds alleen. Tuurlijk, een tijd single zijn is leuk, maar ik ben het al jaren en ik vind het echt niet meer leuk. Ik wil ook graag verder in mijn leven, ik wil eindelijk ook eens mijn man vinden. Mijn zelfvertrouwen gaat ervan kapot en ik ben bang voor een hele eenzame toekomst met allemaal stellen om me heen en ik als enige niemand. Ik heb al zoveel mensen om me heen een relatie zien krijgen en ik blijf maar over. Het maakt mij echt regelmatig intens verdrietig. Als ik gesettelde vriendinnen ga opzoeken voel ik me minderwaardig en vraag ik me af wat er mis is met mij waarom kom ik toch maar niemand tegen en kom ik alleen maar de verkeerde mannen tegen of mannen waar het niet mee werkt. Merk toch dat ik tegen stelletjes op begin te kijken en me afvraag hoe doen zij dat toch wat hebben zij wat ik niet heb ben ik dan zo erg dat niemand me moet. Stelletjes hebben makkelijk praten kruipen tegen hun partner aan en vrienden zijn dan minder belangrijk voor ze. Blijkbaar doe je er niet meer toe als single bent en ‘achter blijft’. Die mensen voelen zich blijkbaar te hoog.
  Ik zie er goed uit ik ben aardig lief intelligent, ik heb genoeg te bieden, meer dan veel vrouwen die wel aan de man zijn gekomen. Ik zie dan dat veel vrouwen mannen slecht behandelen, de relatie als vanzelfsprekend zien en die komen wel aan een man. Ik zou er zo dolgelukkig mee zijn als dat wonder mij eindelijk ook eens overkwam, die leuke relatie. Hopelijk wordt 2017 mijn jaar en dat ook voor mij nog een leuke man komt met een leuk gezinnetje verder in de toekomst. Gelukkig weer wat nieuwe vrienden gemaakt en hoop dat dit naar de achtergrond verdwijnt. Weet niet goed hoe ik hiermee om moet gaan (niet strooien met clichés zit ik niet op te wachten, ik ben gelukkig met mezelf, nee ik ben niet wanhopig op zoek, ik ga lekker op pad, ik ben communicatief vaardig, of ik nu wel op zoek ga of niet of er wel of niet mee bezig ben,niets werkt op dit moment).

  • Beste Kathine,

   Ik hoop ook dat 2017 jouw jaar wordt :)

   Soms krijgen we niet wat we wensen – totdat we loslaten wat we geloven. We krijgen wat we geloven, niet wat we wensen.

   Ik ben ervan overtuigd dat je helemaal prima bent. Ik raad je wel aan om de volgende overtuigingen eens te bekijken, omdat die nu een blokkade vormen om te krijgen wat je wilt:

   “Als ik gesettelde vriendinnen ga opzoeken voel ik me minderwaardig en vraag ik me af wat er mis is met mij”
   “Waarom kom ik toch maar niemand tegen en kom ik alleen maar de verkeerde mannen tegen of mannen waar het niet mee werkt?”
   “Wat hebben zij wat ik niet heb?
   “Ben ik dan zo erg dat niemand me moet?”
   “Blijkbaar doe je er niet meer toe als single bent en ‘achter blijft’”

   Dit artikel geeft je meer inzicht:
   https://www.newstart.nl/blog/wat-je-gelooft-is-sterker-dan-wat-je-wenst/

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Marc.
  Ik ben 54 jaar. Ben gescheiden en heb nadien gekozen voor de mannenliefde. Een hele mooie tijd en zo anders als de hetero wereld, ook al beweren anderen juist van niet. Hier heb ik echte vriendschappen leren kennen en fijne mensen ontmoet. Nu moet ik er ook bij vertellen dat ik graag alleen ben maar zeker niet eenzaam. Heb de trouwste en mooiste hond die je je kan inbeelden. En als ik dan toch even eenzaam ben krijg ik onvoorwaardelijke vriendschap, eerlijk en gemeend, van mijn hondje Bengi. Succes allemaal !

 • Ik ben een vrouw van 32 en ik heb het fijn alleen, maar ik heb zo het gevoel alsof alles al vast ligt, zo van deze mensen hebben wel iemand en die mensen niet. Alleen de niet-leuke mannen zijn nog over. Ik zou zo graag dit verdriet willen loslaten en genieten van de mooie dingen van het leven. Hoe laat ik die stomme rot liefde los want voor de rest heb ik alles.

 • Het doet me verdriet dat ik ‘over ben gebleven’. Ik had mijn leven anders voorgesteld en ik ben de hoop om nog ooit eindelijk een goed iemand tegen te komen kwijt. Ik wil de hele liefde loslaten. Hoe laat ik dat gaan?

  • Beste Kathy,

   De behoefte aan liefde is een basisbehoefte. Zelfs als zou je het willen, dan zul je het toch nooit helemaal kunnen loslaten, omdat het menselijk is. Als je mensen indeelt in de groep ‘die hebbeb iemand’ en ‘die zijn overgebleven’ dan zet je jezelf vast in een hokje waar je gelooft nooit meer uit te kunnen komen. Realiseer je dat die groepen continu veranderen: mensen die een relatie hebben, gaan uit elkaar en mensen die single zijn vinden een nieuwe partner. Kortom, niets staat vast. Niemand weet hoe dingen gaan lopen, maar de kans dat er iets verandert, is groot. Tenzij je van tevoren al hebt bepaald dat het nooit meer gaat veranderen. Geniet van de tijd met jezelf, maar sta open en laat je verrassen, het zou zo maar eens morgen anders kunnen zijn :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Simone schreef:

  Al meer dan tien jaar lekker met mijzelf en vrienden. Voel me nooit allen en vermaak me met alles wat ik zelf leuk vind. 54 jaar.

 • Rosalinde schreef:

  Mark Rutte is single en wie denkt dat hij niet happy is. Er zijn veel huwelijken, die al lang niet meer happy zijn, maar toch niet willen scheiden.

 • Manuela schreef:

  Single zijn is niet slechts geen partner hebben. Helaas worden een boel singles door hun vrienden steeds verder naar de zijlijn gebonjourd. Die leuke dingen die ze eerst deden met jou doen ze nu met hun partner, en of kinderen, en anders met andere stellen. Want verbinding zit voor een boel mensen niet alleen in de klik die je hebt qua persoonlijkheid, maar ook in de overeenkomsten qua leven. Singles zijn er nu eenmaal veel minder, dus je moet maar net het geluk hebben ergens wat leuke andere singles te hebben ontmoet waarmee je een leuk sociaal leven kunt hebben. Anders heb je en geen partner, minder geld te besteden (single zijn is bewezen duurder), en geen of amper leuke, bij jou passende mensen om wat leuks mee te ondernemen. Maakt het leven er bepaald niet leuker op. Ik vind mezelf hartstikke prima, maar ik vind mezelf ook leuk genoeg om wél leuke passende mensen om me heen te hebben af en toe en wat leuks te gaan doen. Ik kan hartstikke goed alleen zijn, maar niet de hele tijd.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >