Alleen zijn is niet eenzaam – het is een kunst

Het grote voordeel van alleen zijn is dat je tijd hebt voor jezelf en zo jezelf leert kennen. Alleen zijn is dus een kunst. Eenzaamheid is een gevoel van gemis. Als je alleen kunt zijn en je daar goed bij voelt, ben je nooit meer eenzaam.

Wat is het verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn?

Bij eenzaamheid heb je het gevoel geïsoleerd te zijn van de buitenwereld. Je mist een partner of vrienden. Je bent op zoek naar goede relaties. Eenzaamheid is dus een gevoel.

Alleen zijn is geen gevoel, het is een situatie. Het betekent alleen maar dat er niemand om je heen is. Je kunt je daar prima bij voelen. Je hoeft niemand te missen. Alleen zijn is dus geen probleem. Maar eenzaamheid wil je vermijden.

Maar als je goed met jezelf kunt opschieten, dan ben je misschien wel eens alleen, maar nooit eenzaam!


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Is alleen zijn een teken van mislukking?

In onze maatschappij betekent alleen zijn mislukking. Succes wordt bekeken in het licht van je relatie met anderen. Geen relatie = geen succes. We doen er van alles aan om het gezelschap van anderen te zoeken. Maar wat als dat niet lukt? Is dat zo slecht?

Wat je ziet is dat veel mensen niet alleen kunnen zijn. Ze raken als het ware in paniek. Ze vinden zichzelf zonder betekenis als ze niemand om zich heen hebben. Alsof je alleen van waarde bent als iemand je ziet!

Ik kan niet alleen zijn!

Dus doen ze er alles aan om dit te vermijden: ze zijn geen avond thuis en hebben hun hele agenda vol gepland. Als ze dan alleen thuis zijn, gaan ze onmiddellijk iedereen bellen. Want anders moeten ze met zichzelf gaan praten en wie weet wat ze dan te horen krijgen?

Ook in relaties kom je dit verschijnsel tegen. Elke keer als een relatie verbroken wordt, gaat iemand direct op zoek naar een nieuwe relatie. Twee dagen single en nu gelukkig weer compleet! Want zonder partner ben je alleen en alleen zijn is eng. Dan moet je jezelf gaan vermaken. Stel je voor!

Het grote voordeel van alleen zijn.

Maar alleen zijn heeft een enorm voordeel. Misschien zie je het nog niet: door alleen te zijn leer je jezelf kennen. Je krijgt eindelijk de tijd om na te denken over wat jij wilt. Dat lukt je niet in gezelschap. Dan ben je geneigd je aandacht te richten op anderen.

Het grootste voordeel van alleen zijn is dat je erachter komt wie je bent – los van anderen. Wat maakt jou gelukkig? Wat zijn jouw verlangens en drijfveren? Dat vind je uit door tijd met jezelf door te brengen. We doen er veel voor om dat te vermijden, want jezelf analyseren is eng. Wie weet wat je tegenkomt?

Zelfkennis.

Toch is zelfkennis de enige weg naar geluk en succes. Zelfkennis leidt tot zelfvertrouwen. Zonder jezelf te kennen hebben geluk en succes helemaal geen zin, want wie is dan gelukkig en succesvol? Dat weet je niet. Natuurlijk leer je ook jezelf kennen als je in een relatie of in gezelschap zit. Maar dat is slechts de helft van het verhaal. Wie je bent, los van anderen, maakt dat verhaal compleet.

Alleen, maar zeker niet eenzaam.

Als je gelukkig met jezelf bent, ben je nooit eenzaam. Ook al heb ik een relatie, vrienden en familie, ik vind het heerlijk om alleen te zijn. Ik gebruik die tijd om na te denken over wat ik wil. Om dingen te doen die me interesseren. Zo ken ik talloze mensen die graag alleen zijn. Sommigen gaan zelfs alleen op vakantie of uit eten. Ze zijn niet zielig, maar kiezen er bewust voor.

Dat maakt hen niet minder sociaal dan anderen. Alleen zijn betekent niet dat je asociaal bent. Je kent vast wel mensen die juist in gezelschap erg asociaal zijn. Alleen zijn zegt meer over waar je voor kiest dan over je sociale vermogens.

Hoe eerder je leert jezelf te vermaken zonder gezelschap, hoe beter. Dat betekent niet dat je een kluizenaar moet worden. Als je wilt, kun je natuurlijk altijd gezelschap zoeken. Als je echt wilt, kun je natuurlijk altijd een relatie zoeken. Het betekent alleen maar dat je je goed voelt, of je er nu anderen bij zijn of niet. Als dat je lukt, ben je nooit meer eenzaam.


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

En jij – heb jij moeite met alleen zijn?
Of vind je het juist heerlijk?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Authentiek leven in 3 stappen

Alles begint met een goed gevoel over jezelf

Waarom moet je het maximale uit jezelf halen?

 • matthijs schreef:

  ik ben graag alleen…… maar ook eenzaam

 • Sylvie schreef:

  Alleen zijn… ik ervaar elke dag dat ik eigenlijk zoek naar erkenning, geaccepteerd en gewaardeerd worden, erbij horen… Vreemd genoeg zeggen mensen me dat ik zo’n positieve, warme en Li energie uitstraal, maar laten velen me ‘links liggen’. Als ik niet zelf op de mensen af stap en een praatje begin te maken, komt niemand naar me toe. Niemand belt me op, niemand neemt contact.
  Heb ik daar moeite mee? Toch wel. Ik probeer mezelf te troosten met de idee dat ik gelukkig ben met mezelf. Maar ik verlang ook om geliefd te worden, ik snak ook naar diepzinnige vriendschappen met anderen. Geen oppervlakkige babbels.
  Wat loopt er dan fout? Ik stel me open, luister naar de andere, ben vriendelijk, hulpvaardig… Maar ik ben geen spraakwater, zeker niet tijdens discussies. Ik ben graag stil. Rustig. En hou me misschien wat teveel op de achtergrond?
  Mezelf blijven… Dat is wat ik probeer. Maar daarmee stoot ik blijkbaar mensen af.
  Dit jaar ga ik op zoek naar mensen die me accepteren zoals ik ben en graag in mijn gezelschap zijn, zonder zichzelf ook te moeten veranderen.
  Familie? Ook die mensen zijn oppervlakkig en hebben zo snel een oordeel klaar. Denken dat ze me kennen. Maar het komt er op neer dat iedereen vooral met zichzelf bezig is. Niemand is echt begaan met de ander. Misschien zie ik dit te negatief. Maar na wat observeren is dat mijn conclusie. Iedereen heeft zijn eigen ‘rugzak’ en zoekt zijn weg. Ik leer nu om gelukkig te zijn in mijn eentje. Om ook mijn eigen pad te vinden. Ook egoïstisch leren zijn. Want ik heb 45 jaar geleefd voor de andere. Nu pas voor mezelf..

 • Het is een goed stuk wat hierboven geschreven is. Ik ben veel alleen en heb geen een echte vriend of vriendin. Wat is een echte vriend of vriendin vraag ik me af. Twee keer per jaar ga ik een dag winkelen met een oude (vriendin of kennis hoe je het noemen wil) Ook met een een oude schoolvriendin heb ik twee keer per jaar een ontmoeting Zij zijn beiden getrouwd en ik gescheiden. Dan heb ik nog een vriendin? die steeds een andere vriend heeft aan/uit/aan/uit en heb ik weer even tabak van haar. Er zijn best mannen ook die mij wel zien zitten, maar ik hun dan weer niet. Dan zie ik al dat gezeik weer voor me, wat ik in mijn huwelijk al heb gehad en wat ik bij zo veel mensen zie in hun huwelijk. (sorry mensen ik weet het ze zijn niet allemaal zo, maar wel veel)1 keer in de 8 weken een leesgroep. Toen ik ging verhuizen en het nieuwe huis gestript moest worden waren er 5 mensen die aanboden te helpen en dat is aardig ik weet het. Echter dat sla ik dan weer af, want dan denk ik ik kan het zelf drie keer zo snel en alles liep ook weer gesmeerd. Volgens mij ben ik iemand die van Mars of zo komt. Ik verveel me ook sneller bij veel vrouwen, want die hebben totaal andere interesses. Ik lees b.v. geen vrouwenbladen, maar wel de Elsevier en lees heel graag geschiedenis. Hou me ook veel meer bezig met politiek dan de meeste mensen in mijn omgeving.
  Toch hou er ik wel van me vrouwelijk te kleden dat dan weer wel.

 • augustina schreef:

  Wat heerlijk om dit allemaal te mogen lezen. Dank jullie wel voor het delen.

  Vandaag kwam ik het tegen. Alleen zijn is prima voor mij. Maar ik realiseer me dat er momenten zijn dat ik het niet gezellig vind. En geen moeite wil doen om met iemand te zijn. Wat een heerlijk idee dat er iemand binnen komt lopen en er gewoon is.

  Mijn behoefte aan groei is altijd groter geweest. Ik wilde me niet verschuilen onder een vleugel van een ander en ik wilde mezelf ook niet uit de weg gaan door heel erg voor een ander te zorgen. Ik wilde leren mezelf volledig lief te hebben en voor mezelf te zorgen. Dat is me zo goed gelukt. Ik weet mezelf op een mooie manier te besturen.

  Ik heb een ‘zware’ jeugd gehad en het is een hele uitdaging geweest om met alles mooi om te kunnen gaan, patronen doorbreken, in vertrouwen komen, me veilig leren voelen enz. Ik ben nu blij met die “zware” jeugd. Iemand schrijft hier soms het idee te hebben dat haar een probleem aan gepraat wordt. Dat herken ik. De maatschappij leek met ze vertellen dat ik niet goed kon zijn omdat ik ze niet goed geleerd had. Het was lig mijn focus.

  Nu ik bij mezelf ben zie ik andere boodschappen. ( Andere en vooral fijnere focus) Je bent niet kapot, er is niks mis met je, je bent heel. En dit kan ik nu zien omdat ik ze zo voel. Ik ben apentrots op hoe ik in de wereld sta. Enorm dankbaar dat ik Nederland leef. Je mag hier helemaal de weg kwijt zijn en de maatschappij geeft je alle ruimte om weer opnieuw te kijken en te bouwen. Ik leef in een vrij land. Er zijn plaatsen waar vrouwen die kansen niet hebben. Dankbaarheid.

  Nu ik zo bij mezelf ben voel ik wel de behoefte om met een mooie man verder te groeien.
  Een man die ook bij zichzelf is. Ik vertrouw erop dat ik deze man tegen kom. Ik kan herkennen dat ik heel ben. Dus kan ik ook herkennen dat een man bij zichzelf is en met mij wil groeien. Uit liefde ipv een schijn veiligheid. Angst om alleen zijn uit de weg te gaan is gewoon weg niet nodig. En dat is wat ik elke dag vier.

  Momenten van niet en wel alleen zijn komen en gaan. Zoals bij alles…

  • Beste Augustina,

   Jij ook bedankt voor het delen van je ervaring – dat heb je mooi beschreven :)

   Inderdaad, er is niets mis met jij/ik/ons en we mogen er gewoon zijn, precies zoals we zijn. Als we eenzaam zijn, voelen we ons niet verbonden – maar we moeten ons eerst verbinden met onszelf, voordat we dat echt met anderen kunnen doen. Mooi dat dat je is gelukt!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Jan-Anne schreef:

  Afgelopen voorjaar stond ik (Jan-Anne) op de website van RTL Nieuws onder rubriek “nooit meer”. In dat artikel heb ik uitgelegd, waarom ik heel bewust én definitief gekozen hebben om voor altijd single te blijven én voor altijd een zeer klein sociaal netwerk te hebben dat ik nooit meer zal uitbreiden.
  Gelukkig heb ik werk dat ik met veel plezier doe, maar kom ’s avonds vrijwel altijd moe thuis. Zo’n drie keer per maand bezoek ik een kring, lees ik veel en kijk ik ook veel op internet. Vervelen doe ik me bijna nooit. Probeer ook altijd positief in het leven te staan.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >