Het grote voordeel van alleen zijn is dat je tijd hebt voor jezelf en zo jezelf leert kennen. Alleen zijn is dus een kunst. Eenzaamheid is een gevoel van gemis. Als je alleen kunt zijn en je daar goed bij voelt, ben je nooit meer eenzaam.

Wat is het verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn?

Bij eenzaamheid heb je het gevoel geïsoleerd te zijn van de buitenwereld. Je mist een partner of vrienden. Je bent op zoek naar goede relaties. Eenzaamheid is dus een gevoel.

Alleen zijn is geen gevoel, het is een situatie. Het betekent alleen maar dat er niemand om je heen is. Je kunt je daar prima bij voelen. Je hoeft niemand te missen. Alleen zijn is dus geen probleem. Maar eenzaamheid wil je vermijden.

Maar als je goed met jezelf kunt opschieten, dan ben je misschien wel eens alleen, maar nooit eenzaam!


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Is alleen zijn een teken van mislukking?

In onze maatschappij betekent alleen zijn mislukking. Succes wordt bekeken in het licht van je relatie met anderen. Geen relatie = geen succes. We doen er van alles aan om het gezelschap van anderen te zoeken. Maar wat als dat niet lukt? Is dat zo slecht?

Wat je ziet is dat veel mensen niet alleen kunnen zijn. Ze raken als het ware in paniek. Ze vinden zichzelf zonder betekenis als ze niemand om zich heen hebben. Alsof je alleen van waarde bent als iemand je ziet!

Ik kan niet alleen zijn!

Dus doen ze er alles aan om dit te vermijden: ze zijn geen avond thuis en hebben hun hele agenda vol gepland. Als ze dan alleen thuis zijn, gaan ze onmiddellijk iedereen bellen. Want anders moeten ze met zichzelf gaan praten en wie weet wat ze dan te horen krijgen?

Ook in relaties kom je dit verschijnsel tegen. Elke keer als een relatie verbroken wordt, gaat iemand direct op zoek naar een nieuwe relatie. Twee dagen single en nu gelukkig weer compleet! Want zonder partner ben je alleen en alleen zijn is eng. Dan moet je jezelf gaan vermaken. Stel je voor!

Het grote voordeel van alleen zijn.

Maar alleen zijn heeft een enorm voordeel. Misschien zie je het nog niet: door alleen te zijn leer je jezelf kennen. Je krijgt eindelijk de tijd om na te denken over wat jij wilt. Dat lukt je niet in gezelschap. Dan ben je geneigd je aandacht te richten op anderen.

Het grootste voordeel van alleen zijn is dat je erachter komt wie je bent – los van anderen. Wat maakt jou gelukkig? Wat zijn jouw verlangens en drijfveren? Dat vind je uit door tijd met jezelf door te brengen. We doen er veel voor om dat te vermijden, want jezelf analyseren is eng. Wie weet wat je tegenkomt?

Zelfkennis.

Toch is zelfkennis de enige weg naar geluk en succes. Zelfkennis leidt tot zelfvertrouwen. Zonder jezelf te kennen hebben geluk en succes helemaal geen zin, want wie is dan gelukkig en succesvol? Dat weet je niet. Natuurlijk leer je ook jezelf kennen als je in een relatie of in gezelschap zit. Maar dat is slechts de helft van het verhaal. Wie je bent, los van anderen, maakt dat verhaal compleet.

Alleen, maar zeker niet eenzaam.

Als je gelukkig met jezelf bent, ben je nooit eenzaam. Ook al heb ik een relatie, vrienden en familie, ik vind het heerlijk om alleen te zijn. Ik gebruik die tijd om na te denken over wat ik wil. Om dingen te doen die me interesseren. Zo ken ik talloze mensen die graag alleen zijn. Sommigen gaan zelfs alleen op vakantie of uit eten. Ze zijn niet zielig, maar kiezen er bewust voor.

Dat maakt hen niet minder sociaal dan anderen. Alleen zijn betekent niet dat je asociaal bent. Je kent vast wel mensen die juist in gezelschap erg asociaal zijn. Alleen zijn zegt meer over waar je voor kiest dan over je sociale vermogens.

Hoe eerder je leert jezelf te vermaken zonder gezelschap, hoe beter. Dat betekent niet dat je een kluizenaar moet worden. Als je wilt, kun je natuurlijk altijd gezelschap zoeken. Als je echt wilt, kun je natuurlijk altijd een relatie zoeken. Het betekent alleen maar dat je je goed voelt, of je er nu anderen bij zijn of niet. Als dat je lukt, ben je nooit meer eenzaam.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


En jij – heb jij moeite met alleen zijn?
Of vind je het juist heerlijk?

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Gratis Tips - Zo krijg je wat je echt wilt