Leren van deze relatie – 7 lessen

Elke relatie heeft een doel en ook een les. Wat kun je leren over jezelf? Wat moet je toelaten en wat moet je loslaten?  Wat herken je uit vorige relaties? Kun je voorspellen waar deze relatie naartoe gaat? Is jouw relatie in balans? Relaties zijn uitdagend en onze taak is ervan te leren en te genieten. Dit artikel geeft je meer inzicht in de lessen van elke relatie.

Wat is de boodschap van een relatie?

Mensen komen niet zomaar in je leven. Er is meestal een reden waarom je iemand ontmoet. Soms voldoet iemand aan een behoefte die je bewust of onbewust hebt. Soms moet je iets van de ander leren of de ander iets van jou. Misschien geniet je gewoon totdat het tijd is om verder te gaan. Hoe dan ook, we trekken bepaalde mensen aan in ons leven, of we staan hun aanwezigheid toe.

Van sommige mensen nemen we snel weer afscheid, omdat het gewoon niet fijn voelt. Soms blijft iemand voor langere tijd bij ons en delen we er ons leven mee. Als een relatie voorbijgaat, dan is misschien de les geleerd en is de ander niet meer nodig om ons daaraan te herinneren. Wie zal het zeggen? Het leven is een mysterie en de bedoeling ervan bepaal je zelf.

Toch zijn er inzichten die je helpen te begrijpen wat de diepere bedoeling is van een relatie. Overigens maakt het niet zoveel uit of het gaat om een relatie met je partner, met een vriend(in), of iemand die verder van je af staat. Van elke relatie kunnen we iets leren: niet alleen over de ander, maar net zo goed over onszelf. Hier zijn 7 vragen die je meer inzicht geven en je hierbij helpen:

Vraag 1. Wat kan ik leren over mezelf?

Een relatie leert ons altijd iets over onszelf. Dus wat kun jij leren van deze relatie? Moet je meer voor jezelf opkomen? Moet je meer vertrouwen op je eigen gevoel? Kun je meer van jezelf laten zien? Kun je meer van jezelf delen? In het artikel Goede relaties beginnen bij jezelf lees je waarom relaties je altijd iets leren over jezelf.

Vraag 2. Wat moet ik accepteren?

Wat zou het makkelijk zijn om geen relaties te hebben! Nooit meer een compromis hoeven maken, precies doen wat je wilt en niemand die je daarbij in de weg loopt. Daarom zit in elke relatie de uitdaging van acceptatie. Soms moet je accepteren dat de ander de dop van de tandpasta altijd laat rondslingeren. Soms moet je accepteren dat de ander maar door blijft gaan als jij wilt relaxen. De grootste les ligt in het accepteren dat jullie verschillen – en dat dit prima is.


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Vraag 3. Wat moet ik loslaten?

Hoe meer je vasthoudt, hoe meer je tegen het leven ingaat. De essentie van het leven is verandering en verandering betekent loslaten. Dus wat kun je loslaten?  Je kunt je verleden loslaten en ook het verleden van de ander. Je kunt de behoefte loslaten de ander te veranderen, want dat is toch echt zijn of haar eigen verantwoordelijkheid. Misschien moet je het ideaalbeeld loslaten van de perfect relatie of de perfecte partner.

Vraag 4. Waar gaan we samen naar toe?

Je kunt voorspellen waar je over een jaar bent, qua relatie. Dat weet je zelf ook wel, want de toekomst is meestal het verlengde van het heden, als er niets verandert. De vraag is: “Wil je daar ook naar toe?” Als je antwoord ja is, gefeliciteerd! “Niets veranderen”, zou ik zeggen. Maar als de paniek je bij de keel grijpt, dan moet je vanaf nu andere keuzes gaan maken.

Vraag 5. Wat herken ik van vorige relaties?

Meestal nemen we de ervaringen uit vorige relaties mee. Misschien hebben we geleerd hoe fijn een relatie kan zijn en doen we ons best dat opnieuw te creëren. Misschien hebben we iets nog niet verwerkt en projecteren we dat op onze nieuwe partner. Welk patroon herken jij in deze relatie? Is het een kopie van een vorige relatie of is het een totaal nieuwe ervaring? Loop je weer tegen dezelfde uitdagingen aan?

Vraag 6. Hoe ligt de balans?

Gezonde relaties zijn gebaseerd op balans, zoals alles in dit leven. Zijn jullie gelijkwaardig of is er één de baas? Zijn jullie zelfstandig of is er sprake van afhankelijkheid? Is er wederzijds respect en vertrouwen? Een relatie die niet in balans is, is als het staan op één been. Je kunt het een tijd volhouden, maar op den duur val je om. Hoe kun je de balans weer terugkrijgen in deze relatie?

Vraag 7. Moet ik genieten zolang het duurt?

Dat is überhaupt de hoofdles. Je weet nooit echt hoelang een relatie duurt. Als je een fijne relatie hebt, dan hoop ik dat deze honderd jaar duurt. Als je geen fijne relatie hebt, dan hoop ik het tegenovergestelde. Vaak zijn we zo bezig met de toekomst, dat we vergeten te genieten van het nu. Geniet zo veel je kunt – dat is de beste manier om niet alleen een relatie, maar ook jezelf te waarderen!

Wil je meer inzicht in je relaties? Bestel dan deze e-cursus:


Verbeter Je Relaties Met Iedereen!

Volg de Online Training Betere Relaties.

– Los je relatieproblemen op.
– Word een meester in communicatie.
– Verbeter al je relaties, zakelijk en privé.

Je ontvangt:
– 23 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en verbeter je relaties!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Wat ik mooi vind is dat jullie kennis op deze manier delen, ook als er geen commercieel gewin op volgt. Volgens mij bereiken jullie hiermee een grote groep mensen en dragen zo enorm bij aan het geluk van mensen. Ondersteuning bieden om het leven te leven zoals het bedoeld is. Super! Oprecht bedankt en succes.

 • Denise schreef:

  Beste Frank,

  Het lezen van deze artikelen en het op me in laten werken heeft bij mij een hele grote invloed op mijn leven gehad. Ik zit er nog middenin dus ik kan niet teveel in detail treden. Maar het komt erop neer dat ik 19 jaar in een relatie heb gezeten met uiteindelijk kinderen en dat ik eindelijk de stap heb genomen om voor mijn gevoel te kiezen. Ik heb het heel lang niet gedurfd maar ik wist wel dat het in me zat. Door een aantal artikelen in een hele donkere zware nacht te lezen heb ik de volgende dag de kracht gehad mijn gevoel achterna te gaan en niet mijn verstand. (Ander artikel als hierboven) ik zat in een niet gelijkwaardige relatie en dat drukte letterlijk op mij schouders. Ik wilde niet het slechte voorbeeld meer zijn voor de kinderen maar juist een goed voorbeeld en dat betekende voor mezelf kiezen. De weken en nu nog natuurlijk zijn emotioneel heel zwaar maar eigenlijk stiekem geniet ik van alles wat ik in deze weken over mezelf leer en ook van anderen. Wat een mooie, leerzame maar ook hele verdrietige ervaringen maak je mee als je gewoon stil staat en naar jezelf en om je heen kijkt naar andere mensen. Dat deed ik al maar deed er niet veel mee.
  Vandaag was op zoek naar een artikel hoe om te gaan met jaloerse mensen en kwam na anderhalve maand weer op jullie site terecht. Net als de eerste keer. Nu vijf artikels verder wilde ik toch even m’n verhaal kwijt. Dingen gebeuren voor een reden. Slechte om ervan te leren en de goede om ervan te genieten en te delen. De goede dingen die mij altijd overkomen deed ik altijd af als geluk hebben en proberen minder te maken als het is. Dat komt door personen in mijn omgeving die daar jaloers op zijn blijkt nu. Vond ik altijd zo jammer maar nu na dit keerpunt zie je ook andere mensen in mijn leven komen die gewoon oprecht blij zijn voor je of met je meeleven. Echt zo mooi. Ik heb gister een volgend leermoment op m’n pad gekregen, een brief aan mijn aanstaande ex gericht van waarschijnlijk (ik weet het eigenlijk zeker) mijn ‘beste vriendin’ om mij in een heel kwaad daglicht te zetten. Toen ik mijn eerste reactie even opzij had gezet en ga kijken waarom, dan kom ik uit op een jaloers persoon en wat moet ik hiermee? Ook zoveel jaar lief en leed en nu dit. Het lijkt goed met me te gaan ondanks alle moeilijke dingen waar ik uit moet komen en ik denk dat dat iets los heeft gemaakt bij haar. Ik denk dat ik dit ven moet laten bezinken. Ik weet het nog niet zo goed.

  Frank dank je wel voor alle mooie, duidelijke woorden. Echt een fijne site om af en toe weer uit het niets op terecht te komen. Dank je wel je heb me mijn ware ik weer helpen ontwaken.
  Ik ben pas 38 en dus nog heel wat te leren.

  Denise

 • Beste Denise,

  Heel graag gedaan, bedankt voor je aanvulling :)
  Mooie inzichten allemaal!

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Margaretha schreef:

  Na me koortsachtig in een liefde te hebben gestort merk ik dat het niet lukt te wortelen in deze relatie. Die relatie is prachtig, maar puur voor mij alsof het met de werkelijkheid en toekomst niets te maken heeft of had. Ik kan ‘mijn’ leven met hem nietdelen–alsof ik het niet wil. Gevoelens van schaamte/schuld. Ik heb vreselijk heimwee naar mijn oude huis, het gezin; vraag me af hoe ik zo uit mijn ( we hadden natuurlijk al langer echt problemen maar toch) relatie heb moeten stappen.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >