Elke relatie heeft een doel en ook een les. Wat kun je leren over jezelf? Wat moet je toelaten en wat moet je loslaten?  Wat herken je uit vorige relaties? Kun je voorspellen waar deze relatie naartoe gaat? Is jouw relatie in balans? Relaties zijn uitdagend en onze taak is ervan te leren en te genieten. Dit artikel geeft je meer inzicht in de lessen van elke relatie.

Wat is de boodschap van een relatie?

Mensen komen niet zomaar in je leven. Er is meestal een reden waarom je iemand ontmoet. Soms voldoet iemand aan een behoefte die je bewust of onbewust hebt. Soms moet je iets van de ander leren of de ander iets van jou. Misschien geniet je gewoon totdat het tijd is om verder te gaan. Hoe dan ook, we trekken bepaalde mensen aan in ons leven, of we staan hun aanwezigheid toe.

Van sommige mensen nemen we snel weer afscheid, omdat het gewoon niet fijn voelt. Soms blijft iemand voor langere tijd bij ons en delen we er ons leven mee. Als een relatie voorbijgaat, dan is misschien de les geleerd en is de ander niet meer nodig om ons daaraan te herinneren. Wie zal het zeggen? Het leven is een mysterie en de bedoeling ervan bepaal je zelf.

Toch zijn er inzichten die je helpen te begrijpen wat de diepere bedoeling is van een relatie. Overigens maakt het niet zoveel uit of het gaat om een relatie met je partner, met een vriend(in), of iemand die verder van je af staat. Van elke relatie kunnen we iets leren: niet alleen over de ander, maar net zo goed over onszelf. Hier zijn 7 vragen die je meer inzicht geven en je hierbij helpen:

Vraag 1. Wat kan ik leren over mezelf?

Een relatie leert ons altijd iets over onszelf. Dus wat kun jij leren van deze relatie? Moet je meer voor jezelf opkomen? Moet je meer vertrouwen op je eigen gevoel? Kun je meer van jezelf laten zien? Kun je meer van jezelf delen? In het artikel Goede relaties beginnen bij jezelf lees je waarom relaties je altijd iets leren over jezelf.

Vraag 2. Wat moet ik accepteren?

Wat zou het makkelijk zijn om geen relaties te hebben! Nooit meer een compromis hoeven maken, precies doen wat je wilt en niemand die je daarbij in de weg loopt. Daarom zit in elke relatie de uitdaging van acceptatie. Soms moet je accepteren dat de ander de dop van de tandpasta altijd laat rondslingeren. Soms moet je accepteren dat de ander maar door blijft gaan als jij wilt relaxen. De grootste les ligt in het accepteren dat jullie verschillen – en dat dit prima is.

Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!


Vraag 3. Wat moet ik loslaten?

Hoe meer je vasthoudt, hoe meer je tegen het leven ingaat. De essentie van het leven is verandering en verandering betekent loslaten. Dus wat kun je loslaten?  Je kunt je verleden loslaten en ook het verleden van de ander. Je kunt de behoefte loslaten de ander te veranderen, want dat is toch echt zijn of haar eigen verantwoordelijkheid. Misschien moet je het ideaalbeeld loslaten van de perfect relatie of de perfecte partner.

Vraag 4. Waar gaan we samen naar toe?

Je kunt voorspellen waar je over een jaar bent, qua relatie. Dat weet je zelf ook wel, want de toekomst is meestal het verlengde van het heden, als er niets verandert. De vraag is: “Wil je daar ook naar toe?” Als je antwoord ja is, gefeliciteerd! “Niets veranderen”, zou ik zeggen. Maar als de paniek je bij de keel grijpt, dan moet je vanaf nu andere keuzes gaan maken.

Vraag 5. Wat herken ik van vorige relaties?

Meestal nemen we de ervaringen uit vorige relaties mee. Misschien hebben we geleerd hoe fijn een relatie kan zijn en doen we ons best dat opnieuw te creëren. Misschien hebben we iets nog niet verwerkt en projecteren we dat op onze nieuwe partner. Welk patroon herken jij in deze relatie? Is het een kopie van een vorige relatie of is het een totaal nieuwe ervaring? Loop je weer tegen dezelfde uitdagingen aan?

Vraag 6. Hoe ligt de balans?

Gezonde relaties zijn gebaseerd op balans, zoals alles in dit leven. Zijn jullie gelijkwaardig of is er één de baas? Zijn jullie zelfstandig of is er sprake van afhankelijkheid? Is er wederzijds respect en vertrouwen? Een relatie die niet in balans is, is als het staan op één been. Je kunt het een tijd volhouden, maar op den duur val je om. Hoe kun je de balans weer terugkrijgen in deze relatie?

Vraag 7. Moet ik genieten zolang het duurt?

Dat is überhaupt de hoofdles. Je weet nooit echt hoelang een relatie duurt. Als je een fijne relatie hebt, dan hoop ik dat deze honderd jaar duurt. Als je geen fijne relatie hebt, dan hoop ik het tegenovergestelde. Vaak zijn we zo bezig met de toekomst, dat we vergeten te genieten van het nu. Geniet zo veel je kunt – dat is de beste manier om niet alleen een relatie, maar ook jezelf te waarderen!

Wil je meer inzicht in je relaties? Bestel dan deze e-cursus:


Verbeter je relaties in slechts 11 weken!

Goede relaties zijn de basis voor een gelukkig leven. Toch kosten sommige relaties je veel energie en geven je stress. Los je relatieproblemen op met deze online training en kies voor gezonde relaties met iedereen!

Ja, ik wil mijn relaties verbeteren

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek