Angst voor afwijzing is een van de grootste blokkades voor gezonde relaties – en je persoonlijke groei. Het zorgt ervoor dat je geen nieuwe relaties durft aan te gaan, want misschien wordt je gekwetst.

In bestaande relaties zorgt het ervoor dat je jezelf voorbijloopt en altijd doet wat de ander wilt. Deze angst is begrijpelijk, maar de prijs is te hoog. Dus wees niet bang voor afwijzing!

Geen enkel probleem meer om afgewezen te worden.

Vroeger had ik ook angst voor afwijzing. Als puber stond ik verlegen in een hoekje van de disco en probeerde cool te lijken. Maar naar iemand toestappen, dat zat er niet in.

Stel dat ze mij zouden afwijzen! Een blauwtje leek me net iets minder erg dan het einde van de wereld. Maar niet véél minder…

Tien jaar geleden zei een vrouw tegen me: “Ik vind je niet leuk genoeg voor een tweede afspraakje.” Ze liep weg en ik dacht: “Mmm, dus zo voelt een blauwtje… Maar wacht even: ik vind mezelf wél leuk genoeg! Dus dat zij me niet leuk vindt, is geen enkel probleem!”

Het raakte me totaal niet. Wat was het verschil tussen deze twee situaties?

Soms is afwijzing het beste wat je kan overkomen.

Als sociale volwassene ben ik in relaties een aantal keren mezelf enorm voorbij gelopen. De lieve vrede bewaren was mijn streven, want waarom zou je ruzie maken? Daardoor onderdrukte ik mijn eigen gevoel en eigen wensen.

Stel dat iemand je niet leuk, slim of interessant genoeg vond. Stel dat ze afwijzen wat je wilt of – nog erger – wie je bent? Ik miste nog enorm veel inzichten in gezonde relaties.

Tegenwoordig ben ik nog steeds sociaal, maar zeker niet onderdanig. Mezelf voorbij lopen gebeurt gewoon niet meer. Uit ervaring weet ik dat de prijs te hoog is. Niets of niemand is het waard om mezelf voor te verliezen!


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Afgewezen worden is geen enkel probleem. Sterker nog, soms is het ’t beste wat je kunt overkomen. Wat is het verschil tussen deze twee situaties?

Wat is de kern van de angst voor afwijzing?

Laten we eerst eens kijken naar wat angst voor afwijzing werkelijk is: Het is de angst om in de ogen van een ander tekort te schieten. Wel, ik zal je een geheim verklappen: Er is altijd wel iemand in wiens ogen jij of ik tekortschieten.

Dus waar je bang voor bent, gebeurt allang :)

Daarnaast is het echt een illusie dat je het in dit leven gaat lukken om door iedereen goedgekeurd te worden. Dat zit er gewoon niet in. Dus niet alleen gebeurt al waar je bang voor bent, het valt ook voor de toekomst totaal niet te vermijden.

Hier is een inzicht: Met afwijzing op zich is niets mis. Het is de angst voor waar je afwijzing mee associeert. Dat is het probleem!

Wat betekent afwijzing voor iemand die er bang voor is?

Ik geef je een aantal conclusies:

1. Ik schiet tekort.
2. Ik ben niet leuk/knap/intelligent/interessant genoeg.
3. Dus is het terecht dat de ander me laat vallen.
4. En dan ben ik weer alleen of val ik buiten de groep.

5. En dat is precies die persoon of groep waar ik bij wil zijn.
6. Afwijzing is dus het ergste dat me kan overkomen.
7. Dus niemand mag me afwijzen!
8. Ik moet er alles aan doen om dat te voorkomen.

Wat betekent afwijzing voor iemand die er niet bang voor is?

Totaal andere conclusies:

1. Ik ben blij met mezelf.
2. Ik ben wèl leuk/knap/interessant genoeg, of een ander dat nu ziet of niet.
3. Afwijzing zegt niets over wie ik ben.
4. Bij een persoon/groep die niet ziet hoe ik werkelijk ben, wil ik helemaal niet horen.

5. Er zijn genoeg mensen of groepen die me wèl leuk of aardig vinden.
6. Als die mensen me afwijzen, is dat het beste wat me kan overkomen, want dan passen we gewoon niet bij elkaar.
7. Iemand mag me afwijzen, daar hebben ze recht op.
8. Als iemand me afwijst, accepteer ik dat en ga verder.

De situatie is hetzelfde, maar je reactie is anders.

Zie je het verschil in conclusies? De afwijzing is er nog steeds, maar er is geen negatieve associatie meer bij. De situatie is hetzelfde, maar de reactie is anders. Situaties kun je niet altijd veranderen, maar je reactie op een situatie natuurlijk wèl. Dat is eigenlijk het enige waar je verantwoordelijk voor bent…

Het verschil wordt bepaald door je eigenwaarde.

Het echte verschil wordt – zoals altijd – bepaalt door hoe je over jezelf denkt. Het gevoel van eigenwaarde maakt het verschil. In het eerste voorbeeld wordt een goed gevoel afhankelijk gemaakt van de goedkeuring van anderen.

Dat kan nooit de bedoeling zijn, want daarmee geeft je jouw gevoel aan een ander en zegt: “Bepaal jij maar of ik me goed voel.”

In het tweede voorbeeld is er wèl voldoende eigenwaarde en zelfrespect.

Daardoor voel je je minder afhankelijk van iemands mening of goedkeuring. Je vind jezelf wel oké en als een ander dat niet ziet, wel, dan is dat jammer.

Dit is dan ook mijn laatste punt: Afwijzing door een ander is geen enkel probleem, zolang je niet jezelf afwijst. En als je jezelf afwijst, dan lost goedkeuring van een ander ook niets op.

Dus waardeer en erken jezelf, dan maakt het niet zo veel meer uit wat anderen vinden!

Hoe laat je los wat anderen denken?

Hoe maak je je niet meer druk over anderen en geef je meer aandacht aan wat JIJ ZELF denkt?

De e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen is een goed startpunt. Dit geeft je een gezond zelfrespect waardoor je meer rekening houdt met je eigen wensen en je eigen gevoel.


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Ook in de e-cursus Betere Relaties leer je de juiste balans te vinden tussen jezelf en anderen. Daarmee leer je beter je eigen grenzen te bepalen en meer bij jezelf te blijven.


WIL JE BETERE RELATIES?

Volg deze online training en los je relatieproblemen direct op!

JA, IK WIL BETERE RELATIES

15.000+ cursisten gingen je voor!Wat je ook kiest, afwijzing doet je weinig meer als je je eigenwaarde verhoogt!

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt