Angst voor afwijzing is een van de grootste blokkades voor gezonde relaties. Het zorgt ervoor dat je geen nieuwe relaties durft aan te gaan, want misschien wordt je gekwetst. In bestaande relaties zorgt het ervoor dat je jezelf voorbijloopt en altijd doet wat de ander wilt. Deze angst is begrijpelijk, maar de prijs is te hoog. Dus wees niet bang voor afwijzing!

Geen enkel probleem meer om afgewezen te worden.
Vroeger had ik ook angst voor afwijzing. Als puber stond ik verlegen in een hoekje van de disco en probeerde cool te lijken. Maar naar iemand toestappen, dat zat er niet in. Stel dat ze mij zouden afwijzen! Een blauwtje leek me net iets minder erg dan het einde van de wereld. Maar niet véél minder…

Tien jaar geleden zei een vrouw tegen me: “Ik vind je niet leuk genoeg voor een tweede afspraakje.” Ze liep weg en ik dacht: “Mmm, dus zo voelt een blauwtje… Maar wacht even: ik vind mezelf wél leuk genoeg, dus dat is geen probleem!” Het raakte me totaal niet. Wat was het verschil tussen deze twee situaties?

Soms is afwijzing het beste wat je kan overkomen.
Als sociale volwassene ben ik in relaties een aantal keren mezelf enorm voorbij gelopen. De lieve vrede bewaren was mijn streven, want waarom zou je ruzie maken? Daardoor onderdrukte ik mijn eigen gevoel en eigen wensen. Stel dat iemand je niet leuk, slim of interessant genoeg vond. Stel dat ze afwijzen wat je wilt of – nog erger – wie je bent? Ik miste nog enorm veel inzichten in gezonde relaties.

Tegenwoordig ben ik nog steeds sociaal, maar zeker niet onderdanig. Mezelf voorbij lopen gebeurt gewoon niet meer. Uit ervaring weet ik dat de prijs te hoog is. Niets of niemand is het waard om mezelf voor te verliezen. Afgewezen worden is geen enkel probleem. Sterker nog, soms is het ‘t beste wat je kunt overkomen. Wat is het verschil tussen deze twee situaties?

Wat is de kern van de angst voor afwijzing?
Laten we eerst eens kijken naar wat angst voor afwijzing werkelijk is: Het is de angst om in de ogen van een ander tekort te schieten. Wel, ik zal je een geheim verklappen: Er is altijd wel iemand in wiens ogen jij of ik tekortschieten. Dus waar je bang voor bent, gebeurt al…

Daarnaast is het echt een illusie dat je het in dit leven gaat lukken om door iedereen goedgekeurd te worden. Dat zit er gewoon niet in. Dus niet alleen gebeurt al waar je bang voor bent, het valt ook voor de toekomst totaal niet te vermijden. Hier is een inzicht: Met afwijzing op zich is niets mis. Het is de angst voor waar je afwijzing mee associeert. Dat is het probleem!

Wat betekent afwijzing voor iemand die er bang voor is?
Ik geef je een aantal conclusies:

1. Ik schiet tekort.
2. Ik ben niet leuk/knap/intelligent/interessant genoeg.
3. Dus is het terecht dat de ander me laat vallen.
4. En dan ben ik weer alleen of val ik buiten de groep.
5. En dat is precies die persoon of groep waar ik bij wil zijn.
6. Afwijzing is dus het ergste dat me kan overkomen.
7. Dus niemand mag me afwijzen!
8. Ik moet er alles aan doen om dat te voorkomen.

Wat betekent afwijzing voor iemand die er niet bang voor is?
Totaal andere conclusies:

1. Ik ben blij met mezelf.
2. Ik ben wèl leuk/knap/interessant genoeg, of een ander dat nu ziet of niet.
3. Afwijzing zegt niets over wie ik ben.
4. Bij een persoon/groep die niet ziet hoe ik werkelijk ben, wil ik helemaal niet horen.
5. Er zijn genoeg mensen of groepen die me wèl leuk of aardig vinden.
6. Als die mensen me afwijzen, is dat het beste wat me kan overkomen, want dan passen we gewoon niet bij elkaar.
7. Iemand mag me afwijzen, daar hebben ze recht op.
8. Als iemand me afwijst, accepteer ik dat en ga verder.

De situatie is hetzelfde, maar je reactie is anders.
Zie je het verschil in conclusies? De afwijzing is er nog steeds, maar er is geen negatieve associatie meer bij. De situatie is hetzelfde, maar de reactie is anders. Situaties kun je niet altijd veranderen, maar je reactie op een situatie natuurlijk wèl. Dat is eigenlijk het enige waar je verantwoordelijk voor bent…

Het verschil wordt bepaald door je eigenwaarde.
Het echte verschil wordt – zoals altijd – bepaalt door hoe je over jezelf denkt. Het gevoel van eigenwaarde maakt het verschil. In het eerste voorbeeld wordt een goed gevoel afhankelijk gemaakt van de goedkeuring van anderen. Dat kan nooit de bedoeling zijn, want daarmee geeft je jouw gevoel aan een ander en zegt: “Bepaal jij maar of ik me goed voel.”

In het tweede voorbeeld is er wel voldoende eigenwaarde en zelfrespect. Daardoor voel je je minder afhankelijk van iemands mening of goedkeuring. Je vind jezelf wel oké en als een ander dat niet ziet, wel, dan is dat jammer. Dit is dan ook mijn laatste punt: Afwijzing door een ander is geen enkel probleem, zolang je niet jezelf afwijst. En als je jezelf afwijst, dan lost goedkeuring van een ander ook niets op.

Dus waardeer en erken jezelf, dan maakt het niet zo veel meer uit wat anderen vinden!

Wil je meer zelfwaardering, zelfvertrouwen en zelfacceptatie? Bestel dan deze e-cursus:

Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!
Je zelfvertrouwen is de basis voor je geluk. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je beter over jezelf en je leven! De training is gebaseerd op bewezen coaching technieken en is makkelijk via je e-mail te volgen. Vergroot je zelfvertrouwen snel en eenvoudig

Ik hoor graag je ervaring of vraag over dit onderwerp 🙂

Op jouw succes!

Frank de Moei | Newstart.nl
Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik meer dan 10.000 cursisten geholpen met het vinden van meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven. Gratis e-boek | Online Training in Geluk en Succes

4 antwoorden
 1. Alysa
  Alysa zegt:

  Nu, ik vind dit alweer een wijs artikel van je, Frank, ik erken dat ook: hoe minder ik mij bang maak voor het feit dat ik (mogelijk) afgewezen ga worden, hoe beter ik mij toch – in feite – voel, een ander heeft met mijn gevoel van (tijdelijk) wel – of eventueel (wederom tijdelijk) onbehagen zowiezo weinig tot niets te maken, ikzelf ben toch de maatstaf van mijn eigen gevoelens, waarom zou ik mijn gevoel aan een ander of anderen moeten weggeven?!

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Alysa,

   Dank je wel 🙂

   Inderdaad, een goede vraag: waarom zou je je gevoel laten bepalen door een ander?
   Het hoort bij ons, dus wij kunnen bepalen hoe we ons voelen – gelukkig maar!

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 2. I
  I zegt:

  Mooi artikel.. maar dit inzicht helpt mij niet om me minder afgewezen te voelen. Mijn verstand weet dat het niet’s over mij zegt.. maar het voelt nog steeds kloten.

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste I,

   Wat je verstand echt weet, voelt je gevoel, want wawt je voelt is het resultaat van wat je denkt.
   Dus ik vermoed dat je verstand nog niet echt doordrongen is van de inzichten in dit artikel.

   Blijf erover nadenken (op een positieve manier) en werk aan je zelfvertrouwen: alles heeft tijd nodig en alles heeft oefening nodig 🙂

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Laat je reactie achter

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.