Maak echt contact met andere mensen

Het gaat niet om hoeveel relaties je hebt, maar om de kwaliteit van je relaties. Dat is rechtstreeks afhankelijk met je vermogen echt contact te maken met anderen mensen – en zij met jou natuurlijk. Er is een groot verschil tussen een oppervlakkig gesprek en een echt gesprek. Dus hoe maak je echt contact? Wat heb je daarvoor nodig?

Hebben we wel echt contact?

Sommige mensen praten de hele dag – niet mèt anderen, maar tegen anderen. Het gesprek gaat niet over de ander, het gesprek gaat over henzelf. Dat is geen echt contact. Dat is alsof je met een brommerhelm en een koptelefoon over straat loopt: Je bent fysiek in deze wereld, maar eigenlijk in je eigen universum.

Goed contact is dus meer dan samen in dezelfde ruimte zijn. Heb je wel eens je verhaal willen vertellen, om erachter te komen dat niemand interesse had? Zag je het aan hun blikken? Werd het totaal genegeerd? Teleurstellend, nietwaar?

Een gesprek zonder oprechte interesse is als een motor zonder startknop – je hebt beide nodig om echt contact te maken…

Hallo, mag ik even je aandacht!

Soms is er wel interesse, maar slechts heel even. Helaas worden we steeds ongeduldiger, door invloed van computers, reclame en sociale media. Sommige mensen hebben de aandachtspanne van een fruitvliegje. Soms denk je: “Hallo, mag ik even aandacht van je? Ik zit hier hoor!” En als je hun aandacht hebt, ben je bijna geneigd om “Bingo!” te roepen…

Iemand zei: “Kun je mij ‘even kort’ Einsteins Relativiteitstheorie uitleggen?” Dat kan natuurlijk wel, maar soms heb je gewoon meer tijd nodig. Je kunt jaren doorbrengen met praten over het weer of de boodschappen. Maar uiteindelijk – wat je bijblijft aan het einde van je leven – zijn de echte gesprekken. De gesprekken die niet oppervlakkig waren.

Dus hoe maak je nu echt contact met anderen mensen?


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Oprechte interesse kun je niet faken.

Iedereen heeft wel een interessant verhaal te vertellen. Iedereen – zonder uitzondering. Geef iemand de tijd om dat verhaal te vertellen. Als je dat niet doet, krijg je het nooit te horen en mis je meer dan je denkt. Je hoeft niet alles aan die persoon interessant te vinden. Ontdek welk gedeelte je wèl interessant vindt, dat is het makkelijkste…

Wat heb je aan mensen die niet in jou geïnteresseerd zijn? Die niet willen weten wat je bezighoudt? Dat geldt natuurlijk ook andersom. Oprechte interesse is iets dat je niet kunt faken. Je hebt het of je hebt het niet. Stel jezelf de vraag:

1. Wat kan ik van deze persoon leren?
2. Wat voor boeiends heeft hij/zij beleefd?
3. Wat is er uniek aan deze persoon?

Deze vragen helpen je om je interesse op te wekken.

Iedereen vind het leuk om over zichzelf te praten.

De beste manier om contact te maken, is door vragen te stellen. De kracht van een goede vraag is enorm. Ik stel drie vragen aan jou persoonlijk:

1. Wat is op dit moment in je leven je grootste uitdaging?
2. Waar ben je het meest trots op?
3. Wat zou je doen als alles mogelijk was?

Dit zijn drie eenvoudige vragen, maar ik wed dat je er graag antwoord op zou willen geven. Wie zou dat niet? Dat houdt je toch bezig?

Iedereen vindt het leuk om over zichzelf te praten, dus geef ze die kans. Niemand herinnert zich de persoon die zo vol was van zichzelf. Iedereen herinnert zich degene die oprechte aandacht en belangstelling had. Het gaat er niet om hoe interessant je bent, het gaat erom hoe geïnteresseerd je bent. Hoe meer interesse, hoe betere relaties met iedereen.

(Oh ja, stop wel met vragen als mensen zeggen: “Ben jij soms van de inquisitie of zo?”)

Ben jij een open boek of een gesloten kluis?

Deel wat je voelt. Vertel wat je denkt. Bespreek je plannen en ideeën. Wees open. Als mensen vinden dat je een kluis bent, zijn er weinigen die het geduld hebben om de sleutel te zoeken. Als mensen vinden dat je A zegt, maar B denkt, dan haken ze af. Wees gewoon jezelf en laat zien wie je bent.

Als je niet wilt laten zien wie je bent, hoe kun je dan ooit echt contact maken? De mensen die je waarderen zoals je bent die blijven bij je. En de mensen die je verlaten, waarderen je misschien niet. Liever een open boek dan een muur om je heen. Liever iets gedeeld dan iets opgekropt. Wees open, want door open te zijn, open je ook de deur naar betere relaties!

Wil je betere relaties? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Verbeter je relatie – 7 tips

Waarom erger ik me aan mensen?

Verdient iemand een tweede kans?

 • hallo ik wil ook wat te vertel . ik heb best gedaan een relatie heb ik nooit gelukt ik zoek nu een relatie met een lieve vrouw maar jammer wie wil me hulpen

 • Marlie schreef:

  Beste Frank,
  Ben zelf vrij open, maar ben vaak teleurgesteld in relaties. Het is vaak eenrichtingsverkeer, ze kletsen vaak de oren van mijn hoofd, maar luisteren? Absoluut nauwelijks.
  Omdat ik vriendelijk en open ben, menen mensen misbruik van me te kunnen maken.
  Met praten heb ik zelfs een keer vijf keer achter elkaar gezegd “mag ik ook iets zeggen”. Pas als ik dat letterlijk schreeuw kijken ze heel verbaasd op.
  Daar baal ik behoorlijk van. In het begin zijn ze aardig zodat ik denk dat ik er wel bevriend mee kan worden, maar dan loopt het mis. Zijn ze alleen in zichzelf geinteresseerd.
  Alleen als ik iets interessants vertel, luisteren ze en gaan dat dan nadoen met de mededeling dat het hun idee was.
  Heb gisteren weer zo’n soort relatie afgesloten met een zg “vriendin”.
  Ik ben een alleenstaande vrouw en ze was bang dat ik haar vriend af zou pakken. Ik heb heel vaak gezegd dat ik niet geinteresseerd ben in haar vriend en 100% te vertrouwen ben. Toch mocht ik alleen op bezoek komen als haar vriend uit de buurt was. Gisteren kwam ik hen beiden tegen, ze wist niet hoe gauw ze weg kwam met hem. Hij durfde nog geen gedag te zeggen. Toen heb ik gezegd dat de maat vol was, als ze me niet vertrouwt stelt de vriendschap toch niet veel voor.
  Ben nu jouw cursus aan het volgen: verbeter je relaties en ik hoop dat dat gaat helpen, want ik ben bang dat ik TE OPEN ben.
  groetjes, Marlie

  • Beste Marlie,

   Inderdaad, veel mensen zijn alleen in zichzelf geïnteresseerd en luister slecht naar anderen. Mensen die niet in je geïnteresseerd zijn of (in jouw voorbeeld) je niet vertrouwen, daar kun je beter afscheid van nemen. Misschien is je openheid helemaal geen probleem. Bovendien, als openheid bij je past, dan is het onnatuurlijk om je af te sluiten. Je goed voelen ligt altijd in het verlengde van wat bij je past. De uitdaging is wellicht om (nog meer) de juiste mensen in je leven te vinden die je waarderen en jezelf te blijven in je relaties. Heel veel succes en plezier met de cursus!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Hallo.

  ik heb een gesloten muur om me heen, deze bouwt langzaam af. Helaas veel slechte ervaringen waardoor ik mijzelf altijd beschermde en nu blijkt dat het ook ten koste van de goede mensen is… daarom ben ik nu met mezelf aan het werken.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >