Het gaat niet om hoeveel relaties je hebt, maar om de kwaliteit van je relaties. Dat is rechtstreeks afhankelijk met je vermogen echt contact te maken met anderen mensen – en zij met jou natuurlijk. Er is een groot verschil tussen een oppervlakkig gesprek en een echt gesprek. Dus hoe maak je echt contact? Wat heb je daarvoor nodig?

Hebben we wel echt contact?

Sommige mensen praten de hele dag – niet mèt anderen, maar tegen anderen. Het gesprek gaat niet over de ander, het gesprek gaat over henzelf. Dat is geen echt contact. Dat is alsof je met een brommerhelm en een koptelefoon over straat loopt: Je bent fysiek in deze wereld, maar eigenlijk in je eigen universum.

Goed contact is dus meer dan samen in dezelfde ruimte zijn. Heb je wel eens je verhaal willen vertellen, om erachter te komen dat niemand interesse had? Zag je het aan hun blikken? Werd het totaal genegeerd? Teleurstellend, nietwaar?

Een gesprek zonder oprechte interesse is als een motor zonder startknop – je hebt beide nodig om echt contact te maken…

Hallo, mag ik even je aandacht!

Soms is er wel interesse, maar slechts heel even. Helaas worden we steeds ongeduldiger, door invloed van computers, reclame en sociale media. Sommige mensen hebben de aandachtspanne van een fruitvliegje. Soms denk je: “Hallo, mag ik even aandacht van je? Ik zit hier hoor!” En als je hun aandacht hebt, ben je bijna geneigd om “Bingo!” te roepen…

Iemand zei: “Kun je mij ‘even kort’ Einsteins Relativiteitstheorie uitleggen?” Dat kan natuurlijk wel, maar soms heb je gewoon meer tijd nodig. Je kunt jaren doorbrengen met praten over het weer of de boodschappen. Maar uiteindelijk – wat je bijblijft aan het einde van je leven – zijn de echte gesprekken. De gesprekken die niet oppervlakkig waren.

Dus hoe maak je nu echt contact met anderen mensen?


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Oprechte interesse kun je niet faken.

Iedereen heeft wel een interessant verhaal te vertellen. Iedereen – zonder uitzondering. Geef iemand de tijd om dat verhaal te vertellen. Als je dat niet doet, krijg je het nooit te horen en mis je meer dan je denkt. Je hoeft niet alles aan die persoon interessant te vinden. Ontdek welk gedeelte je wèl interessant vindt, dat is het makkelijkste…

Wat heb je aan mensen die niet in jou geïnteresseerd zijn? Die niet willen weten wat je bezighoudt? Dat geldt natuurlijk ook andersom. Oprechte interesse is iets dat je niet kunt faken. Je hebt het of je hebt het niet. Stel jezelf de vraag:

1. Wat kan ik van deze persoon leren?
2. Wat voor boeiends heeft hij/zij beleefd?
3. Wat is er uniek aan deze persoon?

Deze vragen helpen je om je interesse op te wekken.

Iedereen vind het leuk om over zichzelf te praten.

De beste manier om contact te maken, is door vragen te stellen. De kracht van een goede vraag is enorm. Ik stel drie vragen aan jou persoonlijk:

1. Wat is op dit moment in je leven je grootste uitdaging?
2. Waar ben je het meest trots op?
3. Wat zou je doen als alles mogelijk was?

Dit zijn drie eenvoudige vragen, maar ik wed dat je er graag antwoord op zou willen geven. Wie zou dat niet? Dat houdt je toch bezig?

Iedereen vindt het leuk om over zichzelf te praten, dus geef ze die kans. Niemand herinnert zich de persoon die zo vol was van zichzelf. Iedereen herinnert zich degene die oprechte aandacht en belangstelling had. Het gaat er niet om hoe interessant je bent, het gaat erom hoe geïnteresseerd je bent. Hoe meer interesse, hoe betere relaties met iedereen.

(Oh ja, stop wel met vragen als mensen zeggen: “Ben jij soms van de inquisitie of zo?”)

Ben jij een open boek of een gesloten kluis?

Deel wat je voelt. Vertel wat je denkt. Bespreek je plannen en ideeën. Wees open. Als mensen vinden dat je een kluis bent, zijn er weinigen die het geduld hebben om de sleutel te zoeken. Als mensen vinden dat je A zegt, maar B denkt, dan haken ze af. Wees gewoon jezelf en laat zien wie je bent.

Als je niet wilt laten zien wie je bent, hoe kun je dan ooit echt contact maken? De mensen die je waarderen zoals je bent die blijven bij je. En de mensen die je verlaten, waarderen je misschien niet. Liever een open boek dan een muur om je heen. Liever iets gedeeld dan iets opgekropt. Wees open, want door open te zijn, open je ook de deur naar betere relaties!

Wil je betere relaties? Bestel dan de volgende e-cursus:


WIL JE BETERE RELATIES?

Volg deze online training en los je relatieproblemen direct op!

JA, IK WIL BETERE RELATIES

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt