Kun je anderen veranderen?

Andere mensen zijn een bron van energie – én een bron van frustratie. Als anderen maar deden wat wij wilden, dan zou ons leven fantastisch zijn. Waren ze maar meer zoals wij, dan was er helemaal geen probleem! Ondertussen zitten we opgescheept met mensen die ons frustreren en blokkeren. Kunnen we die veranderen?

Hoe kun je accepteren wat je niet leuk vindt?

Waarschijnlijk heb je gelezen dat het goed is anderen te accepteren zoals ze zijn. Maar hoe moet je iemand accepteren als je een hekel hebt aan zijn of haar gedrag? Daarom proberen we meestal anderen te veranderen. Want als zij veranderen, dan kunnen wij hen daarna makkelijker accepteren. Maar wat als zij gewoon niet willen veranderen?

Je kunt anderen niet veranderen.

Hoe eerder je dat beseft, hoe meer ontspanning je toelaat in je leven. Je kunt anderen niet veranderen, tenzij je beschikt over magische krachten. Anderen mensen veranderen alleen als ze dat zelf willen. Dus helaas niet omdat jij of ik dat willen. Ook niet als die verandering eigenlijk beter voor hen zou zijn…

Waarschijnlijk zijn er ook dingen die je aan jezelf zou willen veranderen. Gaat dat ook zo makkelijk? Stond je gisteren op en dacht: “Vandaag word ik een totaal andere persoon!”? En is dat je gelukt? Waarschijnlijk niet. Dus als we zelf al niet zo makkelijk veranderen, waarom zouden anderen dat dan wèl eventjes doen?

Gaat het ooit lukken?

Ik heb – net zoals jij – heel wat mensen ontmoet waar ik moeite mee had. Die erg negatief waren, verantwoordelijkheden ontdoken, veel energie kosten en me soms bewust benadeelden. Ik dacht: “Als ze dit alleen maar zouden zien, dan zouden ze het wel anders doen!” Wat een illusie. Van al die mensen die ik tegenkwam, is er niet één veranderd. Niet één!

Dus je kunt je halve leven proberen je collega’s, familieleden, vrienden of partner te veranderen. En ik voorspel je dat dit nooit gaat lukken. Heel misschien gebeurt er iets magisch waardoor ze zelf besluiten te veranderen. Maar ik zou daar niet op wachten. Hoop is een slecht plan…

Weerstand tegen de realiteit veroorzaakt spanning.

Dwang werkt averechts, chantage is nutteloos, eisen zijn contraproductief. Al deze dingen lossen weinig op. Hoe eerder je inziet dat je anderen niet echt – niet fundamenteel – kunt veranderen, hoe eerder je de stress en spanning loslaat. En hoe gelukkiger je wordt. Want weerstand tegen de realiteit veroorzaakt altijd spanning.


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Kun je zelf nog iets doen?

Toch zijn er wel een paar dingen die je kunt doen. Je hebt zelf altijd een keuze. Je hoeft niet te denken: “Niemand verandert, dus ik moet alles maar van iedereen accepteren.” Dat zou ook niet goed voelen. Dus hier mijn ultrakorte stappenplan voor betere relaties met iedereen:

Het 5-stappenplan voor omgaan met andere mensen:

1. Trek de juiste mensen aan in je leven.
De keuze van de juiste mensen in je leven bepaalt hoeveel je wilt veranderen in een ander. Hoe beter mensen bij je passen, hoe meer acceptatie en wederzijds respect er is. Waarom zou je iemand willen veranderen waar je je goed bij voelt?

2. Zeg wat je dwars zit als je een probleem hebt met iemand.
Niemand kan je gedachten horen, tenzij je ze duidelijk uitspreekt. Blijft niet hangen in iets dat je dwars zit. Dat dient noch jou, noch de ander, noch jullie relatie. Als je duidelijk maakt wat je dwars zit, heb je de eerste stap gezet naar een oplossing.

3. Geef iemand de ruimte en tijd om te reageren of te veranderen.
Niemand springt direct in de houding en zegt: Oké, we doen het zoals jij het wilt!” Geef mensen de tijd om wat je zegt te laten bezinken. Maak het duidelijk, maar heb wat geduld. Soms duurt het even voordat het kwartje valt…

4. Verandert er niets, accepteer dit dan.
Als er niets verandert, dan kun je besluiten dit gewoon accepteren. Zo leer je anderen te accepteren. Acceptatie is niet makkelijk, maar het haalt wel de weerstand weg uit een relatie. Niemand is perfect of zal ooit perfect worden. Kun je leven met iemands tekortkomingen?

5. Laat de persoon los die je niet kunt accepteren.
Als je het gedrag van de ander echt niet kunt accepteren, neem dan afstand of afscheid. Afscheid neemt je als je er echt klaar mee bent. Als de relatie je gewoon tè veel energie kost. Afstand neemt je als je nog niet zover bent. Of als je geen afscheid kunt nemen – omdat het bijvoorbeeld een collega of familielid betreft.

Wie kunnen we wèl veranderen?

Ook al kunnen we anderen niet echt veranderen, we kunnen wel altijd onszelf veranderen. Met meer inzicht en een andere kijk op dingen, veranderen onze relaties. Gewoon, omdat we zelf veranderen. In mijn ervaring is dat onze belangrijkste taak: werken aan onszelf, zodat we minder spanning veroorzaken in ons leven.

Elke spanning die je van binnen loslaat, zal je terugzien in je relaties. Want de buitenwereld is een afspiegeling van je binnenwereld. Er is een reden waarom we bepaalde relaties in ons leven hebben. We kunnen er vaak van leren. We kunnen er altijd door groeien. En natuurlijk het belangrijkste: we kunnen er vooral van genieten!

Wil je meer positieve relaties in je leven? Bestel dan de volgende e-cursus:


Verbeter Je Relaties Met Iedereen!

Volg de Online Training Betere Relaties.

– Los je relatieproblemen op.
– Word een meester in communicatie.
– Verbeter al je relaties, zakelijk en privé.

Je ontvangt:
– 23 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en verbeter je relaties!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Melissa schreef:

  Dit vind ik echt een interssant artikel. Goed geschreven! Doet me weer veel nadenken.

  Zit namelijk in een “relatie” met een persoon en we proberen aan onszelf te werken en elkaar volledig te accepteren. Helaas gaat dit niet met zoveel spanning! We willen het alle twee. Er is veel mis gegaan en we proberen opnieuw te beginnen door onszelf aan te passen en te veranderen. Maar er komen ook frustraties bij kijken. Nu maar aankijken of het echt werkt.. En goed zal gaan!

  Bedankt voor je tips!

 • Melissa schreef:

  Zag een aantal fouten!
  Ik bedoelde: het gaat helaas met veel spanning.

 • Graag gedaan Melissa en heel veel succes!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Karima schreef:

  Ik lees jou artikelen al een hele lange tijd!
  vanaf de eerste letter tot het einde lees ik het met volle passie en leef ik er helemaal in mee.zelf ben ik 32 jaar en lees ik veel en ik moet zeggen jou artikelen behoren tot mijn top 5 lijstje! ik ga zeker snel een ecursus bestellen heb ze allemaal nodig ahahahh

 • Beste Karima,

  Fijn dat te horen!
  Meeleven is altijd goed en toepassen nog beter :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Hallo Frank,
  Ik ben vijftien jaar en ben het compleet eens met dit stukje, anderen veranderen is erg moeilijk. Het begint namelijk bij die persoon zelf. Ik ben blij dat iemand dezelfde mening heeft als ik. Blijf alstublieft doorgaan met het schrijven van deze blogs.

  Anjo

 • Maximá schreef:

  ik heb geNOTEN van deze tekst, ik voelde me net pinda’s. PADOEMTSSSSS

 • Beste Anjo,

  Dat zal ik doen :)

  Heel mooi dat je op jouw leeftijd dit al inziet, dat scheelt een hoop spanning en brengt veel rust in je leven!

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Justina Case schreef:

  Beste allen,

  het is niet zo grijs wit, niet veranderen vs de rest verandert ook niet… dus veel is grijs, t is geven en nemen, ook is t soms adapteren.

  Ook komt veel voort uit verwachtingspatronen en daarmee teleurstellingen. Waarom doe ik vd ene alles, omdat t mn partner was? (ja idd, was… ik deed veel en kreeg niets terug, hij is weggerent met een ander). Je wil dan iets uit liefde doen, en dat deed hij ook terug, tot ineens niet meer… en dan? Dan ben je erg verdrietig in je eentje achtergebleven, en dan?
  Nee zeggen? Dan bouw ik ook niets nieuws op… Het is geven en nemen, een balans vinden.
  Heb wel zeker baat bij de artikelen. Ben t meestal wel eens, niet altijd, maar dat komt omdat t gewoon een complex systeem is onze maatschappij.
  Maar t begint ergens natuurlijk. En stukje bij beetje komt t wel weer goed met me hoop ik… tips altijd welkom natuurlijk, want nu doet t pijn…

  mvg bvd
  Justina

 • Beste Justina Case,

  Natuurlijk, het is inderdaad zoals je zegt ‘geven en nemen’:
  balans is het toverwoord voor bijna alles :)

  Als je veel hebt gegeven en weinig hebt teruggekregen, dan is/was de balans helaas zoek.
  Begin ermee de balans in jezelf weer terug te vinden: als het goed gaat met jou, is je toekomstige nieuwe relatie automatisch ook beter in balans :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >