Verdient iemand een tweede kans?

Het antwoord is afhankelijk van wat er gebeurd is. Verdient iemand een tweede kans? Ja, natuurlijk. Toch wil je er wel zeker van zijn dat het niet nog een keer gebeurt. En hoe kom je daar nu achter? Het meeste gedrag is voorspelbaar en met wat inzicht weet je of het zich gaat herhalen. Het is altijd beter vooraf de juiste keuze te maken dan achteraf te moeten bijsturen.

Iedereen verdient een tweede kans…

Dat hoor je vaak. Ik sluit me daar graag bij aan, want iedereen maakt wel eens een fout. Ik ken niemand die geen fouten maakt en ik ken niemand die nooit ergens spijt over heeft gehad. Soms schatten we situaties verkeerd in, soms hebben we een zwak moment, soms doen we iets zonder na te denken. Dat overkomt ons allemaal wel een keer.

Laten we het eens omdraaien: Zou jij, voor de fouten die je hebt gemaakt, een tweede kans verdienen? Als je antwoord ja is, dan kun je een ander ook een tweede kans gunnen. Want wat je hoopt te krijgen, moet je ook kunnen geven, nietwaar? Dat is de basis van gezonde relaties. Het hang natuurlijk wel van af wat er is gebeurd. Ikzelf geef gemakkelijk iemand een tweede kans, geen enkel probleem.

Wat is er precies aan de hand?

Toch ben ik voorzichtig met het geven van tweede kansen als iemand echt mijn grenzen overschrijdt. Ik zal later uitleggen waarom. Laten we eerst bekijken wat er precies aan de hand is. Waar gaat het eigenlijk om?

1. Heeft iemand je bedrogen in een relatie?
2. Heeft iemand tegen je gelogen?
3. Heeft iemand je beledigd of pijnlijke dingen gezegd?
4. Wil iemand je dwingen iets te doen wat je niet wilt?
5. Kost een relatie jou te veel energie en heb je er een punt achter gezet?
6. Heeft iemand een fout gemaakt met grote consequenties?

Of ben jij degene die dit heeft gedaan?

Hoe zit het met het vertrouwen?

Wat er ook gebeurd is, er is één belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen: Vertrouw ik erop dat dit niet meer zal gebeuren? Als het antwoord nee is en je verwacht dat dit zich herhaalt, dan wordt het moeilijk een tweede kans te geven – of te krijgen. Want vertrouwen is de basis van elke relatie, of het nu gaat om vriendschap of zaken. Zonder vertrouwen heeft een relatie weinig zin.

Als je antwoord ja is en je denkt dat het eenmalig was, dan is een tweede kans een mooie cadeau. Vergeven werkt twee kanten of: het is goed voor de ander en het is goed voor jezelf. Dus wees gul met tweede kansen. Het is niet realistisch te verwachten dat mensen perfect zijn. Een tweede kans is een bevestiging van de realiteit dat we allemaal fouten maken. Maar eerst wil je weten of die fout nog een keer gaat voorkomen. Hoe kom je daar achter?

Gedrag is voorspelbaar.

Veel gedrag van mensen herhaalt zich. Elk gedrag is een uiting van de mentaliteit van degene die het gedrag vertoont. En mentaliteit is iets dat niet zomaar verandert, tenzij iemand hier zelf aan werkt. Mentaliteit is de basis van elk gedrag en het voorspelt of dit gedrag zal herhalen. Laten we eens een paar voorbeelden bekijken.

1. Als iemand over je roddelt, komt dit omdat iemand je probeert met je te concurreren of gewoon makkelijk anderen veroordeelt.

2. Als iemand liegt, komt dit omdat hij/zij de waarheid pijnlijker vindt. Een leugen komt voort uit schaamte, gemakzucht en soms egoïsme.

3. Als iemand je bedriegt, komt dit omdat ze kennelijk iets missen in jullie relatie of omdat ze weinig waarde hechten aan loyaliteit.

4. Als iemand regelmatig ruzie met je maakt, komt dit omdat ze niet accepteren zoals je bent en je willen veranderen – of jij hen.

5. Als iemand je bewust benadeelt, dan komt dit omdat ze denken dat ze daar zelf beter van worden.

Zie je dat elk gedrag altijd een oorsprong heeft uit een bepaalde manier van denken, een bepaalde mentaliteit?

Iedereen verdient een tweede kans, maar niet altijd!

Deze voorbeelden zijn zeker niet compleet en er kunnen natuurlijk ook andere oorzaken aan ten grondslag vinden. Maar ga ervan uit dat als iemand meerdere keren liegt, roddelt, ruzie maakt, vreemdgaat, je weinig gunt of je op een andere manier benadeelt, dit gedrag niet zo maar verdwijnt. Dat gedrag verandert pas als de mentaliteit van de persoon zelf verandert. En dat gebeurt over het algemeen niet zo snel.

Met dit inzicht kun je voorspellen of je iemand een tweede kans wilt geven. Persoonlijk ben ik voorzichtig geworden met tweede kansen in bovenstaande gevallen. Vroeger gaf ik ze wel en was dan verbaasd dat het toch weer fout ging. Begreep die persoon dan niet dat hij/zij me pijn deed?

Nu besef ik dat elk gedrag voorkomt uit een bepaalde manier van denken. En die manier van denken zit vaak verankerd in mensen en blijft zich dus herhalen. Iedereen verdient een tweede kans, maar soms moet iemand eerst maar even bewijzen dat dit de moeite waard is!

Liever vertrouwen dan wantrouwen.

Gun de ander een tweede kans. Gun jezelf een tweede kans. Het is beter om vertrouwen te hebben en achteraf teleurgesteld te worden dan iedereen te wantrouwen en jezelf nooit meer open te stellen. Dat is geen fijne manier om in het leven te staan. Maar wees selectief. Bepaal of iemand echt je grenzen heeft overschreden. Bepaal of je die persoon nog vertrouwt. Bepaal of je verwacht dat het bij één keer blijft, of dat het gedrag zich zal herhalen.

Het aller-slimst is natuurlijk om je relaties te beperken tot die mensen die je nooit een tweede kans hoeft te geven, omdat ze jou (en je grenzen) respecteren en waarderen. Dat zijn de relaties die vanzelf gaan en je energie geven. Dat leer je in de e-cursus Betere Relaties met Iedereen. Het is dus slimmer om vooraf de juiste relatie te kiezen, dan achteraf te moeten bijsturen. Maar als je dat hebt gemist, kun je altijd met een tweede kans opnieuw beginnen!


Wil jij gezonde relaties?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties met Iedereen.

Geef je grenzen aan en los je relatieproblemen op.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Verbeter je relaties


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • dank je wel voor dit heldere artikel! Ik geef snel mensen een tweede kans,daar sta ik helamaal achter.Wel geef ik nog niet op tijd mijn grenzen aan en heb vaak hoge verwachtingen van mensen. Een van mijn motto’s is: wie goed doet goed ontmoet! Wil wel leren om assertiever te zijn op een vriendelijke manier. Blijf pas dicht bij mezelf als ik veel verdriet voel. Ik ben hooggevoelig en dit is soms een kracht,maar vaak ook een last. Ik doe nu de cursus ‘Betere relaties met Iedereen’ en heb daar veel aan. Het lukt nog niet allemaal vanzelf om op deze manier met anderen om te gaan. Wel is het fijn dat ik het iedere keer kan teruglezen en weer dat gevoel van: zo kan ik er ook naar kijken.. ervaar!

  Dank voor je wijze woorden.

 • Graag gedaan Wendy, dank voor je aanvulling :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Liesbeth schreef:

  Hallo, mijn vriend blijkt te worstelen met een slecht zelfbeeld. Omdat ik vond dat hij nauwelijks over zichzelf praat, noch over familie, vrienden, waar hij woont, wat hij graag samen zou willen doen (bv reis plannen, uitstapjes, …), … en ik precies steeds het voortouw nam, zijn we hier over beginnen praten en zei hij dat hij zich met momenten niet zo goed in zijn vel voelt. Hij haat het dan dat hij zich erbij neerlegt en geen moed/energie vindt om er iets aan te doen. Lang geleden heeft hij een relatie achter de rug die is stuk gelopen en waar hij een kind heeft. Omdat hij toen echter ook al worstelde met zichzelf en ervan uit ging dat hij geen goede vader ging zijn, voedt de moeder het kind alleen op (hij gaat wel af en toe langs). Hij voelt zich daar heel slecht over. Het jammere is dat hij dit allemaal wel zegt en toegeeft dat hij er iets zou moeten aan doen (bv praten met een psycholoog), maar er gebeurt wel niets. Als we in groep zijn, is er precies niets aan de hand, maar als we met ons twee zijn, voel ik al snel zijn moeite om om te gaan met intimiteit en te genieten van mijn gezelschap. Daardoor voel ik me dan slecht. Ik wil gewoon dat hij geniet van het leven, maar weet niet goed hoe ik hiermee moet omgaan: moet ik hem pushen om hulp te zoeken, of moet ik heel veel geduld hebben … Kortom, ik heb het gevoel dat onze relatie mij heel veel energie kost. Ik heb dit er wel voor over als er beterschap zal komen, maar als dat niet het geval is, vrees ik dat ik op den duur zelf negatief ga worden, mijn enthousiasme verlies en me er eigenlijk niet gelukkig bij ga voelen, wat niet de bedoeling van een relatie …

 • JAniks schreef:

  Goeiendag! prachtig artikel ik heb een vraagje waar ik al hhel lang mee zit.. ik ben nog maar jong en heb mijn eerste vriend gehad in maart, niets mee gedaan hoor alleen gezoend . toen ben ik met school een weekje op vakantie gegaan (Dit is een goede jongen kwa karakter alleen heel passief en makkelijk) naar londen en het ging nog goed maar omdat hij zich alleen voelde is hij dus met een ander meisje gegaan .. maanden heb ik hem niet gesproken en het indertussen ook uit gegaan tussen hun, hij appte mij soms met ik mis je en dergelijk. maar kwam niets van in. nu ben ik weer met hem gaan appen en gaan afspreken ik vind hem nog erg leuk! maar ik wil natuulijk niet dit weer overkomen. Welke tip kunt u mij geven hiervoor, deze jongen zegt dat hij heel veel spijt heeft en dat hij heel dom is geweest. Groet JAniks

 • Beste JAniks,

  Volg je gevoel en kies voor wat je wilt. Er is geen garantie, maar als jij en hij het weer willen proberen, ga er dan voor! Er is wat tijd voor nodig om het vertrouwen weer terug te krijgen, dat gaat niet in 1 keer. Gun jezelf en hem de tijd om dat vertrouwen weer terug te krijgen :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • olivia schreef:

  Hoe ga je ermee om dat je benadeeld bent, en het niet verdiend hebt? Omgaan met die onrechtvaardigheid/oneerlijkheid. Ik ben hier heel gevoelig voor en raakt mij diep in mijn ziel

 • Beste Olivia,

  Als iemand je benadeelt of onrechtvaardig behandelt, zou ik je hart luchten en daarna zo snel mogelijk afstand nemen of afscheid nemen. Boosheid is begrijpelijk, maar fnuikend voor je mentale en geestelijke gezondheid.

  Dit artikel geeft je meer inzicht:
  https://www.newstart.nl/blog/laat-je-boosheid-los/

  Vriendelijke groet,
  Frank

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Dennis schreef:

  Beste Frank,

  Ik heb net een aantal artikelen van je gelezen. Ik ben geen lezer en laat me ook niet graag de les lezen. Maar bij jouw artikelen kon ik niet stoppen. Achter elkaar heb ik een artikel of 5 gelezen. (En ik ga er zo nog meer lezen). Had ik dit maar eerder gedaan. De wijsheid die je me hebt bijgebracht had er misschien voor kunnen zorgen dat ik nog steeds in een relatie was met de meest fantastische vrouw die ik ken. Ik heb nu het besef wat ik anders had kunnen doen. Helaas te laat maar toch enorm bedankt voor de mooie artikelen die op een hele prettige en duidelijke manier geschreven zijn.

  Dennis

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Dennis,

  Nou, dat is heel fijn dat te horen – dank je wel en graag gedaan :)

  Het is inderdaad jammer dat we soms te laat iets ontdekken, dat ons veel had kunnen helpen. Maar van de andere kant kan zon ontdekking, of zo’n inzicht ons in de toekomst juist weer veel helpen. Ik heb ook veel fouten gemaakt, maar ook veel fouten voorkomen door deze inzichten ;)

  Heel veel succes met alles!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >