Het antwoord is afhankelijk van wat er gebeurd is. Verdient iemand een tweede kans? Ja, natuurlijk. Toch wil je er wel zeker van zijn dat het niet nog een keer gebeurt. En hoe kom je daar nu achter? Het meeste gedrag is voorspelbaar en met wat inzicht weet je of het zich gaat herhalen. Het is altijd beter vooraf de juiste keuze te maken dan achteraf te moeten bijsturen.

Iedereen verdient een tweede kans…

Dat hoor je vaak. Ik sluit me daar graag bij aan, want iedereen maakt wel eens een fout. Ik ken niemand die geen fouten maakt en ik ken niemand die nooit ergens spijt over heeft gehad. Soms schatten we situaties verkeerd in, soms hebben we een zwak moment, soms doen we iets zonder na te denken. Dat overkomt ons allemaal wel een keer.

Laten we het eens omdraaien: Zou jij, voor de fouten die je hebt gemaakt, een tweede kans verdienen? Als je antwoord ja is, dan kun je een ander ook een tweede kans gunnen. Want wat je hoopt te krijgen, moet je ook kunnen geven, nietwaar? Dat is de basis van gezonde relaties. Het hang natuurlijk wel van af wat er is gebeurd. Ikzelf geef gemakkelijk iemand een tweede kans, geen enkel probleem.

Wat is er precies aan de hand?

Toch ben ik voorzichtig met het geven van tweede kansen als iemand echt mijn grenzen overschrijdt. Ik zal later uitleggen waarom. Laten we eerst bekijken wat er precies aan de hand is. Waar gaat het eigenlijk om?

1. Heeft iemand je bedrogen in een relatie?
2. Heeft iemand tegen je gelogen?
3. Heeft iemand je beledigd of pijnlijke dingen gezegd?
4. Wil iemand je dwingen iets te doen wat je niet wilt?
5. Kost een relatie jou te veel energie en heb je er een punt achter gezet?
6. Heeft iemand een fout gemaakt met grote consequenties?

Of ben jij degene die dit heeft gedaan?

Hoe zit het met het vertrouwen?

Wat er ook gebeurd is, er is één belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen: Vertrouw ik erop dat dit niet meer zal gebeuren? Als het antwoord nee is en je verwacht dat dit zich herhaalt, dan wordt het moeilijk een tweede kans te geven – of te krijgen. Want vertrouwen is de basis van elke relatie, of het nu gaat om vriendschap of zaken. Zonder vertrouwen heeft een relatie weinig zin.

Als je antwoord ja is en je denkt dat het eenmalig was, dan is een tweede kans een mooie cadeau. Vergeven werkt twee kanten of: het is goed voor de ander en het is goed voor jezelf. Dus wees gul met tweede kansen. Het is niet realistisch te verwachten dat mensen perfect zijn. Een tweede kans is een bevestiging van de realiteit dat we allemaal fouten maken. Maar eerst wil je weten of die fout nog een keer gaat voorkomen. Hoe kom je daar achter?

Gedrag is voorspelbaar.

Veel gedrag van mensen herhaalt zich. Elk gedrag is een uiting van de mentaliteit van degene die het gedrag vertoont. En mentaliteit is iets dat niet zomaar verandert, tenzij iemand hier zelf aan werkt. Mentaliteit is de basis van elk gedrag en het voorspelt of dit gedrag zal herhalen. Laten we eens een paar voorbeelden bekijken.

1. Als iemand over je roddelt, komt dit omdat iemand je probeert met je te concurreren of gewoon makkelijk anderen veroordeelt.

2. Als iemand liegt, komt dit omdat hij/zij de waarheid pijnlijker vindt. Een leugen komt voort uit schaamte, gemakzucht en soms egoïsme.

3. Als iemand je bedriegt, komt dit omdat ze kennelijk iets missen in jullie relatie of omdat ze weinig waarde hechten aan loyaliteit.

4. Als iemand regelmatig ruzie met je maakt, komt dit omdat ze niet accepteren zoals je bent en je willen veranderen – of jij hen.

5. Als iemand je bewust benadeelt, dan komt dit omdat ze denken dat ze daar zelf beter van worden.

Zie je dat elk gedrag altijd een oorsprong heeft uit een bepaalde manier van denken, een bepaalde mentaliteit?

Wanneer wordt het beter?

Deze voorbeelden zijn zeker niet compleet en er kunnen natuurlijk ook andere oorzaken aan ten grondslag vinden. Maar ga ervan uit dat als iemand meerdere keren liegt, roddelt, ruzie maakt, vreemdgaat, je weinig gunt of je op een andere manier benadeelt, dit gedrag niet zo maar verdwijnt. Dat gedrag verandert pas als de mentaliteit van de persoon zelf verandert. En dat gebeurt over het algemeen niet zo snel.

Met dit inzicht kun je voorspellen of je iemand een tweede kans wilt geven. Persoonlijk ben ik voorzichtig geworden met tweede kansen in bovenstaande gevallen. Vroeger gaf ik ze wel en was dan verbaasd dat het toch weer fout ging. Begreep die persoon dan niet dat hij/zij me pijn deed? Nu besef ik dat elk gedrag voorkomt uit een bepaalde manier van denken. En die manier van denken zit vaak verankert in mensen en blijft zich dus herhalen.

Liever vertrouwen dan wantrouwen.

Gun de ander een tweede kans. Gun jezelf een tweede kans. Het is beter om vertrouwen te hebben en achteraf teleurgesteld te worden dan iedereen te wantrouwen en jezelf nooit meer open te stellen. Dat is geen fijne manier om in het leven te staan. Maar wees selectief. Bepaal of iemand echt je grenzen heeft overschreden. Bepaal of je die persoon nog vertrouwt. Bepaal of je verwacht dat het bij één keer blijft, of dat het gedrag zich zal herhalen.

Het aller-slimst is natuurlijk om je relaties te beperken tot die mensen die je nooit een tweede kans hoeft te geven, omdat ze jou (en je grenzen) respecteren en waarderen. Dat zijn de relaties die vanzelf gaan en je energie geven. Dat leer je in de e-cursus Betere Relaties met Iedereen. Het is dus slimmer om vooraf de juiste relatie te kiezen, dan achteraf te moeten bijsturen. Maar als je dat hebt gemist, kun je altijd met een tweede kans opnieuw beginnen!


WIL JE BETERE RELATIES?

Volg deze online training en los je relatieproblemen direct op!

JA, IK WIL BETERE RELATIES

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt