fbpx

Cursus relatie communicatie – online je communicatie verbeteren

Veel relatieproblemen zijn te voorkomen door een cursus relatie communicatie. Een cursus communiceren in je relatie is belangrijk omdat je communicatie de kwaliteit van je relaties bepaalt en je relaties de kwaliteit van je leven. Alles is met elkaar verbonden.

Waarom is deze cursus relatie communicatie ontwikkeld?

Kijk om je heen. Hoeveel mensen hebben niet problemen in relaties? Hoeveel mensen ken jij die botsen met collega’s op het werk, of niet meer gelukkig zijn met hun partner? En misschien geldt zelfs ook jou zelf. Veel spanning komt voort uit relatieproblemen.

De ene helft van dit land is geïrriteerd door de andere helft. Veel van je spanning komt niet eens van jezelf, maar van andere mensen. Dus relaties zijn extreem belangrijk. De kwaliteit van je relaties bepaalt dus voor een groot deel de kwaliteit van je leven.

Dit geldt natuurlijk voor al je relaties: die met je partner, vrienden, familie en collega’s. Elke relatie geeft je energie, of kost je energie.

Als een relatie niet goed loopt, heb je eigenlijk maar twee keuzes.

Niet honderd, niet tien, maar slechts twee:

Relatie keuze 1.

Je kunt er voor kiezen om afstand of afscheid te nemen. Als je die vrijheid hebt, dan is dat soms de beste keuze. Het heeft totaal geen zin heeft door te gaan met een relatie waar je geen energie meer van krijgt.

Relatie keuze 2.

Maar soms kun je gewoon geen afstand of afscheid nemen. In dat geval heb je eigenlijk maar één andere keuze: proberen de relatie te verbeteren. Dus iets verzinnen waardoor je makkelijker met de andere persoon kunt blijven omgaan. En dat is volledig afhankelijk van je vermogen om goed te kunnen communiceren.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Waarom is een cursus communiceren in relaties zo belangrijk?

Veel relatieproblemen en botsingen worden veroorzaakt doordat mensen niet goed naar elkaar luisteren. Door niet te beseffen wat een ander ècht bedoelt (en dus nodig heeft), doen we aannames die voor veel misverstanden zorgen.

Bijvoorbeeld:

Je partner zegt tegen je: “Ga je nu alweer weg met je vrienden/vriendinnen?”

Jij vat het op als kritiek en denkt direct:

“Ja maar, ik mag toch doen wat ik leuk vind? Ik heb toch de vrijheid om zelf te bepalen met wie ik wil omgaan? Je kunt me toch niet dwingen?”

Maar wat je partner je eigenlijk probeert te vertellen is dit:
“Ik zou het heel fijn vinden als je die avond bij me blijft. Ik heb behoefte aan gezelschap en mis je als je er niet bent.”

Communiceren in relaties is makkelijker met hetzelfde verhaal.

Zie je dat er zo twee verschillende verhalen ontstaan? We gaan er vanuit dat wat mensen zeggen hetzelfde is als ons begrip. Met andere woorden: we denken dat wat ZIJ zeggen, is wat WIJ bedoelen.

Maar niets is minder waar.

Wat iemand tegen je zegt, is vaak niet wat hij of zij echt bedoelt. Vaak is die bedoeling net wat anders dan hoe het uit hun mond komt rollen. In dit voorbeeld zegt iemand: “Ga je nu alweer weg?” En bedoelt eigenlijk: “Ik wil graag bij zijn.”

Wat proberen mensen meestal in hun relatie communicatie?

Mensen probeerde meestal een relatieprobleem op te lossen vanuit hun eigen perspectief. En meestal is dat perspectief: ‘als jij verandert, dan zal alles beter gaan…’

Dus als de ander maar zou begrijpen wat wij zo duidelijk zien – en zich anders zou gedragen -, dan komt alles goed.

Helaas werkt dat bijna nooit. Niemand zit te wachten op ons seintje van kritiek – zodat zij eindelijk kunnen veranderen in de persoon waar wij van dromen.

Dat gaat nooit gebeuren!

Niet alleen heb jij het idee dat de ander moet veranderen, de ander heeft óók het idee dat jij moet veranderen.

En vanuit dat idee gaan jullie met elkaar praten. Raad eens wat de uitkomst is? Na twee uur praten kom je erachter dat het eigenlijk geen zin heeft, omdat de ander toch niet ziet wat jij bedoelt. Zo ben je weer terug bij af.

Relatie communicatie tip – begrijp eerst de ander voordat je reageert.

We willen meestal eerst dat de ander ons begrijpt. Dus als de ander ons voldoende heeft overtuigd dat zij ons begrijpen – en wij hebben gezegd wat onze dwars zit – dan is de spanning weg. Pas dan hebben we eindelijk ruimte om de ander te begrijpen. Zo voelt dat meestal, nietwaar?

Maar hier is het inzicht: probeer eerst te begrijpen en dan pas begrepen te worden. Pas als jij echt begrijpt wat de ander motiveert, weet je hoe je daar rekening mee kunt houden. Als je geen rekening wilt houden met wat de ander motiveert, dan kun je beter de relatie beëindigen.

In ons eerder voorbeeld: Als de ander je vraagt waarom je alweer uitgaat, kun je boos antwoorden:

“Ik bepaal zelf wel met wie ik uitga!”

Dan ga je uit van je eigen idee en kom je na een half uur ruzie maken erachter dat je partner eigenlijk gewoon graag bij je wil zijn. Dat is een oefening in frustratie en zou ik je nooit aanraden.

Heb je ruzie of geeft de ander je juist een compliment?

Als je nu gewoon zou vragen:

“Wat bedoel je precies met je opmerking dat ik weer uitga?”

Dan krijg een antwoord. Als je even aandachtig luistert – zonder te oordelen – dan krijg je ook een eerlijk antwoord. Dus: “Ik zou vanavond graag bij je zijn en ik mis je als je er niet bent.”

Dan realiseer je je dat je helemaal geen ruzie hoeft te maken. Dan besef je dat die opmerking eigenlijk een groot compliment is. Probeer dus eerst te begrijpen en dan begrepen te worden.

Zo zijn er talloze manieren om de communicatie te verbeteren en zo relatieproblemen te voorkomen. Veel relatieproblemen en spanningen tussen mensen kunnen voorkomen worden door slimmer te communiceren.

Wat je niet creëert als probleem, hoef je ook niet op te lossen. Kun je inzien hoeveel beter je relaties zouden zijn met iets meer inzicht?

Communiceren in relaties is eigenlijk een cursus in verschillende persoonlijkheden.

Daarnaast is het ook belangrijk om te beseffen dat er grote verschillen zijn tussen mensen.

Zou je een stok weggooien en verwachten dat een kat er achteraan loopt? Nee toch? Een stok weggooien werkt bij honden, niet bij katten. Zo werken sommige dingen ook bij jou, maar niet bij een ander.

Iedereen is verschillend en hoe beter je begrijpt hoe een ander in elkaar zit, hoe makkelijker je met die persoon kunt communiceren. Een cursus relatie communicatie is de verschillen tussen jou en de ander ontdekken – en waarderen.

Vrouwen verschillen van mannen en een creatieve persoon zit anders in elkaar dan een technische persoon. Kortom, iedereen spreekt eigenlijk zijn eigen taal. Wat we vaak doen, is Engels praten tegen Chinees, of Chinees tegen een Engelsman.

We kunnen niet reageren op wat we niet begrijpen.

Als we iemands taal niet spreken, kunnen we nooit goed communiceren. Hoe meer inzicht je krijgt in verschillende persoonlijkheden, hoe makkelijker je begrijpt wat de ander motiveert. Hoe makkelijker je in harmonie met de ander kunt leven…

Alles wat ik in dit artikel heb aangestipt – en nog veel meer – wordt uitgebreid behandeld in de Online Cursus Betere Relaties met Iedereen. Je krijgt uitgebreide lessen over de kenmerken van gezonde relaties, effectieve communicatie en verschillende persoonlijkheden.Elke les wordt aangevuld met vragen en oefenen. Zo tast je niet langer in het duister, maar wordt duidelijk wat je praktisch kunt doen om je relaties te verbeteren.


Wil jij gezonde relaties?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties met Iedereen.

Geef je grenzen aan en los je relatieproblemen op.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Verbeter je relaties


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>