We spelen allemaal wel eens een rol, maar dat kost wel veel energie. Waarom doen we het dan toch? Omdat we hopen daarmee bevestiging of waardering te krijgen. Toch werkt dat meestal niet en is het nooit lang vol te houden. Jezelf zijn kost minder energie en levert meer op. Zoals je bent, ben je prima!

Iedereen speelt een rol.

Inderdaad, we spelen allemaal een rol, afhankelijk van de omstandigheden: Soms zijn we de ijverige werknemer, ook al hebben we niet altijd zin om te werken. Soms zijn we de verantwoordelijke moeder of vader, ook al zouden we het liefst tijd nemen voor onszelf. Soms zijn we het luisterend oor, ook al zouden we het liefst over onze eigen uitdagingen praten.

Een rol spelen zorgt ervoor dat we ons makkelijker aanpassen aan de buitenwereld. Een werknemer die niet ijverig is, wordt misschien ontslagen. Een ouder die niet verantwoordelijk is, wordt misschien bekritiseerd. Een vriend(in) die niet luistert, wordt misschien verlaten. Dus doen we allemaal wel eens alsof en spelen we de rol die van ons wordt verwacht.

Ben jij een goede acteur?

Dat is helemaal prima en volkomen normaal. Maar sommige mensen zijn zulke goede acteurs dat ze moeite hebben zichzelf te blijven. Ze doen zich continu anders voor dan ze werkelijk zijn. Ze denken: “Ik moet me wel anders voordoen dan ik ben! Anders word ik nooit aardig gevonden, krijg ik geen waardering of word ik niet geaccepteerd door anderen. Zoals ik eigenlijk ben, ben ik gewoon niet interessant genoeg, niet leuk genoeg of niet succesvol genoeg.” Ze voelen zich onzeker over wie ze werkelijk zijn.

Waarom spelen we toch die rol?

Is het je ooit opgevallen dat je niet een rol speelt bij:

1. Mensen die je dierbaar zijn?
2. Mensen die je vertrouwt?
2. Mensen waarbij je jezelf kunt zijn?

En dat je juist wèl een rol speelt bij:

1. Mensen die verder van je afstaan?
2. Mensen waarvan je niet zeker bent wat je aan ze hebt?
3. Mensen waar het van nature minder mee ‘klikt’?

Hoe komt dat eigenlijk?

Dat komt omdat je hoopt dat deze laatste categorie je leuk, interessant, grappig of succesvol vindt. Je wilt iets van hen (waardering, acceptatie, bevestiging) en je denkt dat je dit kunt krijgen als je je aanpast. De mensen die je dierbaar zijn accepteren je hopelijk zoals je bent, dus daar hoef je geen enkele moeite voor te doen. Maar de anderen, daar gaat het om!

Anders voordoen om beter geaccepteerd te worden.

Als je denkt dat je een rol moet spelen – om makkelijker geaccepteerd te worden -, begrijp dan dat dit zinloos is. Want wie wordt er dan uiteindelijk geaccepteerd? Niet jij, want je speelt een rol, nietwaar? Acceptatie van wie je werkelijk bent is onmogelijk als je een rol speelt!

De meeste rollen die je speelt, houd je bovendien toch nooit lang vol. Je anders voordoen dan je bent, is dodelijk vermoeiend op de lange termijn. Het kost gewoon te veel energie. Uiteindelijk houden we daarmee vooral onszelf voor de gek, want anderen prikken er toch wel doorheen…

Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!


Wat als je niet voelt wat je wilt uitstralen?

Een rol verplicht dat je je altijd zo moet gedragen in een bepaalde situatie. Je moet succes uitstralen, ook al voel je je teleurgesteld. Je moet extravert en grappig zijn, ook al ben je het liefst alleen. Een rol is iets kunstmatig en jij bent dat niet. Niemand voelt zichzelf altijd succesvol, grappig, betrokken of verantwoordelijk.

Dus wat gebeurt er als je toch emoties voelt als teleurstelling, luiheid, of somberheid? Dan conflicteert dit met de rol die je denkt te moeten spelen:

1. Ik ben een succesvolle, hardwerkende, ijverige manager. Ik mag niet lui zijn!
2. Ik ben een vrolijke, positieve, extraverte optimist. Ik mag niet somber zijn!
3. Ik ben een betrokken, verantwoordelijk, sociale moeder. Ik mag niet aan mezelf denken!

Zie je in dat elke rol vroeg of laat spanning geeft?

Stop je anders voor te doen dan je bent.

Er zijn twee enorme voordelen aan het stoppen met een rol spelen. Ten eerste is het voor je relaties een gezond en zelfselecterend proces: De mensen die je niet accepteren zoals je bent, nemen afscheid. Die mensen wil je toch niet in je leven, dus opgeruimd staat netjes! De mensen die je wel accepteren zoals je bent, blijven over. Fantastisch toch?

Ten tweede stop je met je energie te verspillen. Niets kost meer moeite dan je anders voor te doen. Het is krampachtig, kunstmatig en stressvol. Want stel dat ze er ooit achter komen wie je werkelijk bent? Dat zou de illusie van je succesvolle, betrokken, ijverige en gelukkige imago teniet doen. Dan komen ze er achter dat je niet perfect bent. Schokkend, nietwaar?

Jezelf zijn kost de minste moeite en levert het meest op.

Niets is gemakkelijker dan jezelf te zijn. Dat kost je geen enkele moeite, want dat is wie je van nature al bent! Jezelf zijn geeft dus energie en is een leven lang vol te houden, zonder er moeite voor te hoeven doen.  Wat wil je nog meer?

“Ik ben prima zoals ik ben.” Dat is de basis van zelfacceptatie en zelfvertrouwen en leidt tot een blijvend goed gevoel. Zullen sommige mensen je afwijzen omdat je zo bent? Ja, natuurlijk. Maar dat is geen probleem, zolang je jezelf maar niet afwijst. Een beetje een rol spelen in sommige situaties is prima, maar je hoeft er geen Oscar voor te winnen!

Wil je meer zelfacceptatie en zelfvertrouwen? Bestel dan deze e-cursus:


Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!

Je zelfvertrouwen is de basis voor een succesvol leven. Hoe meer zelfvertrouwen, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je weer fantastisch over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek