Waarom wil je je anders voordoen dan je bent?

Je anders voordoen dat je bent, doe je alleen omdat je bang bent niet geaccepteerd te worden. Begrijp dit het zinloos is je anders voor te doen dat je bent. Ik ga je uitleggen waarom.

We spelen allemaal wel eens een rol, maar dat kost ons wel veel energie.

Waarom doen we het dan toch?

Omdat we hopen daarmee bevestiging of waardering te krijgen. Toch werkt dat meestal niet en is het nooit lang vol te houden.

Jezelf zijn kost minder energie en levert meer op. Zoals je bent, ben je prima!

Iedereen speelt een rol.

Inderdaad, we spelen allemaal een rol, afhankelijk van de omstandigheden: Soms zijn we de ijverige werknemer, ook al hebben we niet altijd zin om te werken. Soms zijn we de verantwoordelijke moeder of vader, ook al zouden we het liefst tijd nemen voor onszelf. Soms zijn we het luisterend oor, ook al zouden we het liefst over onze eigen uitdagingen praten.

Een rol spelen zorgt ervoor dat we ons makkelijker aanpassen aan de buitenwereld. Een werknemer die niet ijverig is, wordt misschien ontslagen. Een ouder die niet verantwoordelijk is, wordt misschien bekritiseerd. Een vriend(in) die niet luistert, wordt misschien verlaten. Dus doen we allemaal wel eens alsof en spelen we de rol die van ons wordt verwacht.

Ben jij een goede acteur?

Dat is helemaal prima en volkomen normaal. Maar sommige mensen zijn zulke goede acteurs dat ze moeite hebben zichzelf te blijven. Ze doen zich continu anders voor dan ze werkelijk zijn. Ze denken: “Ik moet me wel anders voordoen dan ik ben! Anders word ik nooit aardig gevonden, krijg ik geen waardering of word ik niet geaccepteerd door anderen. Zoals ik eigenlijk ben, ben ik gewoon niet interessant genoeg, niet leuk genoeg of niet succesvol genoeg.” Ze voelen zich onzeker over wie ze werkelijk zijn.

Waarom spelen we toch die rol?

Is het je ooit opgevallen dat je niet een rol speelt bij:

1. Mensen die je dierbaar zijn?
2. Mensen die je vertrouwt?
2. Mensen waarbij je jezelf kunt zijn?

En dat je juist wèl een rol speelt bij:

1. Mensen die verder van je afstaan?
2. Mensen waarvan je niet zeker bent wat je aan ze hebt?
3. Mensen waar het van nature minder mee ‘klikt’?

Hoe komt dat eigenlijk?

Dat komt omdat je hoopt dat deze laatste categorie je leuk, interessant, grappig of succesvol vindt. Je wilt iets van hen (waardering, acceptatie, bevestiging) en je denkt dat je dit kunt krijgen als je je aanpast. De mensen die je dierbaar zijn accepteren je hopelijk zoals je bent, dus daar hoef je geen enkele moeite voor te doen. Maar de anderen, daar gaat het om!

Je anders voordoen om geaccepteerd te worden.

Als je denkt dat je een rol moet spelen – om makkelijker geaccepteerd te worden -, begrijp dan dat dit zinloos is. Want wie wordt er dan uiteindelijk geaccepteerd? Niet jij, want je speelt een rol, nietwaar? Acceptatie van wie je werkelijk bent is onmogelijk als je een rol speelt!

De meeste rollen die je speelt, houd je bovendien toch nooit lang vol. Je anders voordoen dan je bent, is dodelijk vermoeiend op de lange termijn. Het kost gewoon te veel energie. Uiteindelijk houden we daarmee vooral onszelf voor de gek, want anderen prikken er toch wel doorheen…


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Wat als je niet voelt wat je wilt uitstralen?

Een rol verplicht dat je je altijd zo moet gedragen in een bepaalde situatie. Je moet succes uitstralen, ook al voel je je teleurgesteld. Je moet extravert en grappig zijn, ook al ben je het liefst alleen. Een rol is iets kunstmatig en jij bent dat niet. Niemand voelt zichzelf altijd succesvol, grappig, betrokken of verantwoordelijk.

Dus wat gebeurt er als je toch emoties voelt als teleurstelling, luiheid, of somberheid? Dan conflicteert dit met de rol die je denkt te moeten spelen:

1. Ik ben een succesvolle, hardwerkende, ijverige manager. Ik mag niet lui zijn!
2. Ik ben een vrolijke, positieve, extraverte optimist. Ik mag niet somber zijn!
3. Ik ben een betrokken, verantwoordelijk, sociale moeder. Ik mag niet aan mezelf denken!

Zie je in dat elke rol vroeg of laat spanning geeft?

Stop je anders voor te doen dan je bent.

Er zijn twee enorme voordelen aan het stoppen met een rol spelen. Ten eerste is het voor je relaties een gezond en zelfselecterend proces: De mensen die je niet accepteren zoals je bent, nemen afscheid. Die mensen wil je toch niet in je leven, dus opgeruimd staat netjes! De mensen die je wel accepteren zoals je bent, blijven over. Fantastisch toch?

Ten tweede stop je met je energie te verspillen. Niets kost meer moeite dan je anders voor te doen. Het is krampachtig, kunstmatig en stressvol. Want stel dat ze er ooit achter komen wie je werkelijk bent? Dat zou de illusie van je succesvolle, betrokken, ijverige en gelukkige imago teniet doen. Dan komen ze er achter dat je niet perfect bent. Schokkend, nietwaar?

Jezelf zijn kost de minste moeite en levert het meest op.

Niets is gemakkelijker dan jezelf te zijn. Dat kost je geen enkele moeite, want dat is wie je van nature al bent! Jezelf zijn geeft dus energie en is een leven lang vol te houden, zonder er moeite voor te hoeven doen.  Wat wil je nog meer?

“Ik ben prima zoals ik ben.” Dat is de basis van zelfacceptatie en zelfvertrouwen en leidt tot een blijvend goed gevoel. Zullen sommige mensen je afwijzen omdat je zo bent? Ja, natuurlijk. Maar dat is geen probleem, zolang je jezelf maar niet afwijst. Een beetje een rol spelen in sommige situaties is prima, maar je hoeft er geen Oscar voor te winnen!

Wil je meer zelfacceptatie en zelfvertrouwen? Bestel dan deze e-cursus:


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Een van de voordelen van de overgang en ouder worden bij mij is dat ik meer en meer geen zin heb in het spelen van rollen.
  Ik pas het functioneel toe in bepaalde situaties, maar steeds minder.
  Hoe mensen over me denken is interesseert me vaak geen bal.
  Daardoor zit ik nu lekker in mijn vel en voel veel minder spanning.

 • Aiacia schreef:

  Ik ben de laatste jaren erg cynisch geworden, en merk dat de mensen met wie ik contact heb dat toch niet zo leuk vinden, ‘k moet er wel bij melden dat ik eenzaam ben, dat ik bijna niet het huis uitga, ik maak ook veel zaken belachelijk vooral dan van ‘mijn’ overheid, via het internet, ik weet niet goed waarom ik dat doe, het verandert waarschijnlijk niets aan mijn of andere mensen ’s zaken, maar, ja kan ’t niet laten, ik ben uit op wraak, ik besef wel dat ’t hoog tijd wordt dat ik een ‘andere’ manier van spelen moet vinden, dat ’t anders te veel aan mij gaat vreten, denk wel dat ik ‘eventually’ ga slagen! (Oei, gebruikte zopas een Engels woord, nu ga je (u, kies zelf) misschien nog denken dat ik liever Engelstalig was, of zo iets in die aard, maar gebruik en lees nu eenmaal regelmatig Engels!), best wishes!

 • Ik ben al een tijdje geleden gestopt met het anders voordoen dan dat ik was. En zodra ik dat had losgelaten, werd mijn hele leven een stuk prettiger. Het mooie is dat ik het wel heel snel herken bij andere mensen, dat geeft me de drive om met deze mensen aan de slag te gaan, zodat zij ook het “licht”zien.
  Frank,je schrijft helder, duidelijk en met passie. complimenten voor al je stukjes , ik heb er veel aan. Het houdt mij scherp, en laat mij bepaald dingen in mezelf eerder herkennen die ik los moet laten.. correctie, wil laten….

 • Margreet schreef:

  weer zo’n eye opener.

  Frank, menig psycholoog probeert met vastomlijnde gestructureerde opvattingen, vaak werkend vanuit therapieboekjes en klinisch (hoog) uurtarief met handvatten mensen tot andere inzichten te laten komen, soms zo gehersenspoeld dat je na de therapie niet meer weet wie je nu eigenlijk bent.

  Jij stuurt een nieuwsbrief en zet af en toe een one liner op Facebook. Ga aub zo door!!!!!

 • heb een schoondochter ik kan er niet de vinger opleggen maar ze is ook in ieder geval bij mij niet zichzelf.Het is voor mij dodelijk vermoeiend en kan het ook niet langer opbrengen in haar bijzijn een andere rol te spelen(mooi weer spelen). ik doorzie situaties snel maar zij accepteert me niet zoals ik ben. Heel moe word ik ervan en ben elke keer blij dat ze weer thuiswaarts keert.

 • Doen mensen zich anders voor dan dat ze zijn, omdat ze gewoonweg anders zijn?
  Of moet ik vragen : Wat is anders?

 • Beste Chris,

  ‘Anders’ in dit verband betekent je gedragen op een manier die niet bij je past
  en dus niet natuurlijk voelt.

  Als iemand anders is, d.w.z. niet hetzelfde als de gemiddelde mens, maar zich daar wèl goed
  bij voelt, is er geen enkele reden om dat te veranderen.

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Heel herkenbaar! Ik loop nu al 6jaar bij een psycholoog en het heeft me niks geholpen.. Toen kwam ik simpelweg deze site tegen en het heeft me meer geholpen dan ooit!

 • Anoniem schreef:

  Uiteindelijk houden we daarmee vooral onszelf voor de gek, want anderen prikken er toch wel doorheen…

  Begrijp me niet verkeerd. Wat doe je als je een ander een rol vind spelen en ik het niet opmerk?
  Anderen prikken er doorheen, of zoals in mijn geval niet. Dat ik het niet merk. Dat ik het gewoon ben gaan vinden.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >