Relatieproblemen oplossen – 7 stappen

Er zijn 7 stappen om je relatieproblemen op te lossen. Bepaal hoe het is ontstaan en wie de verantwoordelijkheid heeft. Bepaal wat je zelf wilt, wat je kunt accepteren en wat je wilt veranderen. Bepaal of je het met je huidige partner kunt oplossen en wat je in dat geval er samen aan kunt doen. Dit artikel geef je meer inzicht in relatieproblemen oplossen, zodat je krijgt wat je wilt – een gezonde relatie!

Relatie problemen Stap 1. Hoe zijn we hier terechtgekomen?

Dit is de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen. Waarom? Omdat je moet weten hoe je in deze situatie bent terechtgekomen. Doe je dat niet, dan loop je de kans dat je huidige uitdaging weer terugkomt – in deze relatie of de volgende. Dus waar lig het aan? Is het een gebrek aan communicatie? Wil de ander niet praten of luisteren jullie niet echt naar elkaar?

Is er een gebrek aan intimiteit en voelt het meer als een broer-zus relatie? Zijn er regelmatige heftige conflicten, omdat jullie niet accepteren dat jullie anders zijn? Is de relatie een sleur geworden en zijn de redenen vergeten waarom jullie voor elkaar kozen? Zoek uit wat er aan de hand is – alleen dan kun je relatieproblemen oplossen.

Uitdaging in relaties Stap 2: Wiens verantwoordelijkheid is het?

Antwoord: De verantwoordelijkheid van jullie allebei. Besef dat je voor precies vijftig procent verantwoordelijk bent voor deze relatie – en dus ook voor het relatieprobleem. Voor elke persoon die een ander iets aandoet, is er een ander die het toestaat. Van het zoeken naar een schuldige is geen enkel relaties ooit opgeknapt.

Hier is het goede nieuws: je bent niet voor meer dan 50% verantwoordelijk. Als je vindt dat je voor meer dan de helft verantwoordelijk bent voor dit probleem, maak je een cruciale fout: Daarmee ga je er vanuit dat jij de enige bent die bepaalt hoe dit afloopt. Als dat zo was, dan zou relatieproblemen oplossen niet hoeven, van dan zouden er helemaal geen relatieproblemen zijn…

Relatie issues Stap 3: Wat wil ik nu?

Te vaak vergeten we wat we zelf willen. We houden met alles rekening: De ander, de kinderen, de familie, de gezamenlijke bezittingen, de mening van onze vrienden. Maar wat willen we nu zelf? Hoe je hier ook bent gekomen, je kunt altijd een manier vinden om er weer uit te komen. Maar daarvoor moet je eerst weten wat jij wilt. Los van iedereen, wat wil jij zelf? Kies je voor een gezonde relatie of kies je iets anders?


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Relatieprobleem Stap 4: Wat wil ik accepteren en wat wil ik veranderen?

Kun je inzien dat het karakter van je partner niet snel gaat veranderen? Je kunt er vijf of tien jaar op wachten, maar mensen veranderen alleen als ze dat zelf willen. En misschien wil je partner helemaal niet veranderen? Als jij denkt de ander te kunnen veranderen, wens ik je veel succes. Ik denk niet dat het je gaat lukken. Uiteindelijk zijn er maar twee mogelijkheden: of je accepteert de ander zoals deze is – of je neemt afscheid.

Problemen in relaties Stap 5: Kan ik het met deze partner oplossen?

Om die vraag te beantwoorden moet je eerst weten of je de ander vertrouwt. Vertrouw je erop dat je partner dit kan oplossen, wil oplossen en gaat oplossen – samen met jou? Zonder vertrouwen heeft het geen zin om verder te gaan. Er zijn twee mensen nodig om een relatieprobleem op te lossen. Dus hoe schat je de kans in dat de ander dit wil, kan en gaat doen? Een cruciale vraag…

Uitdagingen oplossen Stap 6: Wat kunnen we samen doen?

Begin ermee elkaar te vragen wat je van elkaar nodig hebt. Wat moeten jullie beiden doen om dit relatieprobleem op te lossen? Alleen als dat helder is, kun je vooruit. Daarna is de vraag: “Hoe kunnen we dit tot stand brengen?” Moeten we betere afspraken maken? Moeten we beter communiceren? Waar ligt het compromis tussen jou en de ander?

Er is bijna altijd iets dat je kunt doen. Neem eens een dag of weekend vrij van de dagelijkse sleur en praat eens verder als jullie allebei uitgerust en ontspannen zijn. Het is altijd goed even afstand te nemen van de plek waar het probleem is ontstaan. Door ergens anders naar toe te gaan en er echt de tijd voor te nemen, is het veel makkelijker te relativeren…

Relatieproblemen oplossing Stap 7: Moet ik afscheid nemen?

Als echt niets meer helpt, je jezelf voorbij loopt, je je partner niet meer vertrouwt en niet gelukkig bent in deze relatie, is dit het laatste redmiddel. Ik hoop dat het niet nodig is, want veel relatieproblemen zijn op te lossen voordat het zover komt. Maar mocht dat niet lukken, dan is niets – ook een relatie niet – het waard je voor langere tijd ongelukkig door te voelen.

Relaties zijn waarschijnlijk de grootste bron van geluk – en van frustratie. Persoonlijk vind ik elke relatie een enorme les: Indien het niet werkt, leert het je om dicht bij jezelf te blijven en je eigen weg te gaan. Indien het wel werkt, is een gezonde relatie een mogelijkheid om jezelf te delen en geluk te ervaren. Zo bekeken is elke relatie een les waar je altijd wat van leert!

Wil je relatieproblemen oplossen? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Relatietest vragen – 3 simpele vragen om je relatie te testen

7 Tips voor betere relaties

Maak je niet druk wat anderen van je denken

 • Beste,

  Ik ben 9jaar samen met mijn vriendin. Tot de laatste maanden was het alsof ze afstand wilde, dus gaf ik ze haar die ook. Nu een maand geleden vroeg ik haar of ze me nog wel graag zag.Een kus geven als ze weg ging leek er teveel aan, een knuffel werd enkel gegeven als ze verdrietig was, apart in bed liggen, met haar rug naar mij toe, geen sex…
  Ze zij me dat ze me enkel als broer ziet, of als goede vriend, en geen liefde meer voelt de laatste maanden. Ze heeft het al zelf een plek kunnen geven, en ze wilt alleen gaan wonen, met de dieren die we hebben natuurlijk. Want zonder is dit onmogelijk voor haar zegt ze. Ze heeft nu een extra baantje genomen omdat ze te weinig verdiende om iets te kunnen huren. Ze heeft het al tegen enkele mensen gezegd dat we uit elkaar gaan, maar aan de meeste mensen wil ze het vertellen als wij er pas zelf aan toe zijn, en er klaar voor zijn. Ze heeft erg weinig van huishoudelijke spullen, omdat ik bijna alles kocht… Dat is ook al een probleem, ze moet ook alles nieuw kopen, plus de rekeningen betalen.. Ik zie haar nog doodgraag, dat heb ik haar ook al verteld in tranen, zij weende ook, ze wil het me niet moeilijk maken, en ze wil ook niet dat ik verdrietig ben. Ze zei me dat ze nooit meer zo iemand zal vinden als mij, ze vindt me nog knap, lief, en het is helemaal mijn schuld niet dat we uit elkaar gaan. Ze weet ook niet hoe het gekomen is, ze voelde vroeger in de zomer elke keer de liefde terug komen, maar deze zomer niet meer zei ze. Ze was ook altijd weg met vriendinnen, of met haar hobby’s bezig zodat er ook geen tijd over was. Ik vroeg haar of ze een ernstige ziekte had, dat ze me daarvan wilde sparen, of dat ze iemand anders had, of ze onvruchtbaar was, maar dat was het ook niet allemaal…
  Ze weet het zelf niet, maar het gevoel zegt haar dat ze niet meer kan samenwonen, omdat het voor ons beiden moeilijk is dan, en dat is het ook langs mijn kant!! Ik ga kapot vanbinnen, maar wil ze niet kwijt… We slapen nog samen, douchen nog samen, ik mag ze elke dag 1 kus geven (meer niet), we zeggen nog steeds schat tegen elkaar, omdat dat een gewoonte is die moeilijk af te leren is zo direct. Maar aanrakingen zijn enkel knuffels.. Zo in de zetel bij elkaar zitten is er niet bij, omdat ze denkt dat ik dan ga denken dat het terug beter gaat en ik terug hoop krijg. Ik heb ook gevraagd of ze een burn out had, en dat had ze niet zei ze, ze denkt ook dat er niets mis is met haar, dus ik kan haar ook niet overhalen om de relatie terug nieuwe kracht in te blazen. Heb gevraagd om terug wat meer dingen samen te doen zodat we het terug voelen misschien, maar dat ziet ze ook niet zitten, er is ook niet veel tijd meer over nudat ze die extra job heeft… Dus ik sta eigenlijk met men rug tegen de muur, en ik wil ze aan 1 kant wel laten gaan, omdat ik ze niet wil pushen, maar aan de andere kant wil ik zolang mogelijk dat ze bij me blijft…
  Dus ik vroeg me af: is er nog een mogelijkheid om dit op te lossen? :/ Heb ze gevraagd naar een psycholoog te gaan, deze woensdag heeft ze een afspraak. Omdat ze ook al vele problemen heeft gehad, en heeft misschien… Ze wilde dit vroeger al doen maar het is er nooit van gekomen. Gelukkig heb ik haar nu kunnen overhalen, is het niet voor onze relatie goed, dan wel voor haarzelf..

  Goan

  • Beste Goan,

   “Dus ik vroeg me af: is er nog een mogelijkheid om dit op te lossen?’

   Nee, ik vermoed helaas van niet. Het heeft ook geen zin om haar ovrer te halen, want een relatie zonder vrijheid is een relatie met dwang. Je wilt niet dat iemand bij je blijft omdat ze zich schuldig voelen, je wilt dat iemand bij je blijft omdat ze in alle vrijheid voor jou kiezen.

   Zij geeft aan:
   “Ze zij me dat ze me enkel als broer ziet, of als goede vriend, en geen liefde meer voelt.”

   Dat ligt niet aan jou en het ligt niet aan haar. Het is dan kennelijk gewoon voorbij.

   Aan jou om dit te accepteren, wat uiteraard niet makkelijk is. Maar hoeveel je ook voelt voor iemand, wat voor zin heeft het verder te gaan als de ander niet meer wilt? Je hebt twee mensen nodig voor een relatie en kennelijk is er een daarvan al uitgestapt. Je hebt alleen iets aan iemand als die persoon voor 100% voor jou kiest.

   Het enige dat je kunt doen, is leren van deze relatie, voor de volgende relatie.
   https://www.newstart.nl/blog/leren-van-deze-relatie-7-lessen/

   Heel veel succes en sterkte!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Hallo
  Ik heb nu 6 maanden een relatie
  Ik heb daarin helaas mijn vriendin voorgelogen met de fianciele kant en daardoor is zij boos en teleurgesteld . Haar vertrouwen is op het min punt gedaald en gaat nu ook met haar ex om ze is er eerlijk over en zegt dat ze koffie drink ik vertrouw haar zeker maar hem niet zij geeft ook aan tegen mij dat ze wil vechten op dat ze veel van me houd en hoop dat het goed komt . Wat kan ik doen om de relatie weer een boost te kunnen geven ?
  Ik ga volgende week 1 week met haar naar Italië op vakantie … hopelijk komen we dan weer bij elkaar

  • Beste Stijn,

   Jouw vraag is eigenlijk dezelfde als die van Karin (zie hierboven): het vertrouwen is weg. Mijn antwoord is ook hetzelfde:
   “Vertrouwen is natuurlijk de basis van elke relatie. Zoals ze zeggen: Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. (ofwel het duurt lang om het op te bouwen en het kan heel snel weer verdwijnen). Vraag concreet: “Wat moet ik doen om je vertrouwen weer terug te winnen?” (Tip: Vraag door totdat het antwoord kristalhelder en concreet is). Zolang jij dat niet weet, weten jullie ook niet hoe jullie de relatie kunnen herstellen. Pas met een duidelijk antwoord weet je wat je kunt/moet doen.”

   Ik kan hier weinig aan toevoegen. Degene die het vertrouwen heeft beschaamd, zal veel geduld moeten hebben om dit vertrouwen weer te herstellen. Het helpt om precies te weten wat de ander nodig heeft om dit vertrouwen te herstellen. Je hebt helaas weinig controle over andere mensen, je kunt alleen maar geduld hebben en haar laten weten dat je graag bij haar wilt zijn. Op al het overige heb je helaas weinig invloed. En het belangrijkste: eerlijk zijn in de toekomst, zodat dit probleem überhaupt niet gecreëerd wordt.

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >