Er zijn 7 stappen om je relatieproblemen op te lossen. Bepaal hoe het is ontstaan en wie de verantwoordelijkheid heeft. Bepaal wat je zelf wilt, wat je kunt accepteren en wat je wilt veranderen. Bepaal of je het met je huidige partner kunt oplossen en wat je in dat geval er samen aan kunt doen. Dit artikel geef je meer inzicht in relatieproblemen oplossen, zodat je krijgt wat je wilt – een gezonde relatie!

Relatie problemen Stap 1. Hoe zijn we hier terechtgekomen?

Dit is de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen. Waarom? Omdat je moet weten hoe je in deze situatie bent terechtgekomen. Doe je dat niet, dan loop je de kans dat je huidige uitdaging weer terugkomt – in deze relatie of de volgende. Dus waar lig het aan? Is het een gebrek aan communicatie? Wil de ander niet praten of luisteren jullie niet echt naar elkaar?

Is er een gebrek aan intimiteit en voelt het meer als een broer-zus relatie? Zijn er regelmatige heftige conflicten, omdat jullie niet accepteren dat jullie anders zijn? Is de relatie een sleur geworden en zijn de redenen vergeten waarom jullie voor elkaar kozen? Zoek uit wat er aan de hand is – alleen dan kun je relatieproblemen oplossen.

Uitdaging in relaties Stap 2: Wiens verantwoordelijkheid is het?

Antwoord: De verantwoordelijkheid van jullie allebei. Besef dat je voor precies vijftig procent verantwoordelijk bent voor deze relatie – en dus ook voor het relatieprobleem. Voor elke persoon die een ander iets aandoet, is er een ander die het toestaat. Van het zoeken naar een schuldige is geen enkel relaties ooit opgeknapt.

Hier is het goede nieuws: je bent niet voor meer dan 50% verantwoordelijk. Als je vindt dat je voor meer dan de helft verantwoordelijk bent voor dit probleem, maak je een cruciale fout: Daarmee ga je er vanuit dat jij de enige bent die bepaalt hoe dit afloopt. Als dat zo was, dan zou relatieproblemen oplossen niet hoeven, van dan zouden er helemaal geen relatieproblemen zijn…

Relatie issues Stap 3: Wat wil ik nu?

Te vaak vergeten we wat we zelf willen. We houden met alles rekening: De ander, de kinderen, de familie, de gezamenlijke bezittingen, de mening van onze vrienden. Maar wat willen we nu zelf? Hoe je hier ook bent gekomen, je kunt altijd een manier vinden om er weer uit te komen. Maar daarvoor moet je eerst weten wat jij wilt. Los van iedereen, wat wil jij zelf? Kies je voor een gezonde relatie of kies je iets anders?


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Relatieprobleem Stap 4: Wat wil ik accepteren en wat wil ik veranderen?

Kun je inzien dat het karakter van je partner niet snel gaat veranderen? Je kunt er vijf of tien jaar op wachten, maar mensen veranderen alleen als ze dat zelf willen. En misschien wil je partner helemaal niet veranderen? Als jij denkt de ander te kunnen veranderen, wens ik je veel succes. Ik denk niet dat het je gaat lukken. Uiteindelijk zijn er maar twee mogelijkheden: of je accepteert de ander zoals deze is – of je neemt afscheid.

Problemen in relaties Stap 5: Kan ik het met deze partner oplossen?

Om die vraag te beantwoorden moet je eerst weten of je de ander vertrouwt. Vertrouw je erop dat je partner dit kan oplossen, wil oplossen en gaat oplossen – samen met jou? Zonder vertrouwen heeft het geen zin om verder te gaan. Er zijn twee mensen nodig om een relatieprobleem op te lossen. Dus hoe schat je de kans in dat de ander dit wil, kan en gaat doen? Een cruciale vraag…

Uitdagingen oplossen Stap 6: Wat kunnen we samen doen?

Begin ermee elkaar te vragen wat je van elkaar nodig hebt. Wat moeten jullie beiden doen om dit relatieprobleem op te lossen? Alleen als dat helder is, kun je vooruit. Daarna is de vraag: “Hoe kunnen we dit tot stand brengen?” Moeten we betere afspraken maken? Moeten we beter communiceren? Waar ligt het compromis tussen jou en de ander?

Er is bijna altijd iets dat je kunt doen. Neem eens een dag of weekend vrij van de dagelijkse sleur en praat eens verder als jullie allebei uitgerust en ontspannen zijn. Het is altijd goed even afstand te nemen van de plek waar het probleem is ontstaan. Door ergens anders naar toe te gaan en er echt de tijd voor te nemen, is het veel makkelijker te relativeren…

Relatieproblemen oplossing Stap 7: Moet ik afscheid nemen?

Als echt niets meer helpt, je jezelf voorbij loopt, je je partner niet meer vertrouwt en niet gelukkig bent in deze relatie, is dit het laatste redmiddel. Ik hoop dat het niet nodig is, want veel relatieproblemen zijn op te lossen voordat het zover komt. Maar mocht dat niet lukken, dan is niets – ook een relatie niet – het waard je voor langere tijd ongelukkig door te voelen.

Relaties zijn waarschijnlijk de grootste bron van geluk – en van frustratie. Persoonlijk vind ik elke relatie een enorme les: Indien het niet werkt, leert het je om dicht bij jezelf te blijven en je eigen weg te gaan. Indien het wel werkt, is een gezonde relatie een mogelijkheid om jezelf te delen en geluk te ervaren. Zo bekeken is elke relatie een les waar je altijd wat van leert!

Wil je relatieproblemen oplossen? Bestel dan de volgende e-cursus:


WIL JE BETERE RELATIES?

Volg deze online training en los je relatieproblemen direct op!

JA, IK WIL BETERE RELATIES

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt