Wordt minder afhankelijk in je relaties

Afhankelijkheid in relaties creëert soms pijn. Moet je altijd op je tenen lopen om de ander tevreden te houden? Kun je niet meer jezelf zijn? Heeft de ander de touwtjes in handen en word jij geleefd? Heb je geen grip meer op de relatie? Dan wordt het tijd dit te veranderen, want met zelfstandigheid creëer je automatisch meer vrijheid. Waarom word je niet minder afhankelijk in relaties – waarom neem je je zelfstandigheid niet terug?

Waarom laat je toe dat de ander bepaalt?

Waarom neem je hier genoegen mee? Waarschijnlijk omdat je op de een of andere manier afhankelijk bent van de ander. Misschien ben je financieel afhankelijk en kun je het je niet veroorloven de relatie te verbreken. Misschien ben je emotioneel afhankelijk en wil je gewoon geen afscheid nemen.

Niet alle afhankelijkheid is verkeerd.

Sommige mensen zijn wel afhankelijk van een ander, maar hebben daar geen probleem mee. In sommige gevallen is afhankelijkheid ook niet te vermijden. Tieners zijn afhankelijk van hun ouders, de huisvrouw is financieel afhankelijk van haar man, de werknemer is afhankelijk van zijn baas, ouderen zijn afhankelijk van de zorg of thuishulp.

Dat is natuurlijk prima. Soms ben je gewoon afhankelijk in relaties – soms heb je geen keuze. Soms kun je er weinig aan veranderen. Soms hoeft dat ook niet. Zolang jij je goed voelt, heb je een gezonde relatie. Dit artikel is bedoeld voor diegenen die het niet fijn vinden om afhankelijk te zijn – en die wèl een keuze hebben. Want er is altijd een keuze! Wat houdt mensen dan toch tegen om hun zelfstandigheid terug te claimen? Dat is het antwoord op de volgende vraag:

Wie heeft het voor het zeggen?

Wie het minste te verliezen heeft, bepaalt de relatie. Als je emotioneel of financieel afhankelijk bent van iemand, heeft deze het uiteindelijk voor het zeggen. In een ideale wereld maken mensen geen misbruik van deze macht, maar we leven helaas niet in een ideale wereld. Degene die dus het meest te verliezen heeft als de relatie wordt verbroken, is het meest afhankelijk.

Soms hoor je ‘horror’ verhalen over managers of partners. Ze zijn niet voor rede vatbaar, hebben geen enkel begrip, zijn dominant, ongeïnteresseerd of onbetrouwbaar. Ook ik heb dit meegemaakt, dus kan me goed voorstellen dat het niet makkelijk is hiermee om te gaan. Vaak ontstaat dit gedrag in de loop der tijd. Na een paar jaar denk je: “Als ik dit van tevoren geweten had, was ik hier nooit aan begonnen!”


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Niemand dwingt je – je hebt altijd een keuze.

Toch dwingt niemand je. Alles wat we ervaren in ons leven, creëren we òf zelf – of we staan het toe. Of we hebben het zelf aangetrokken – òf we stonden erbij en keken ernaar. Of we hebben onze zelfstandigheid weggeven – òf we hebben toegelaten dat iemand ons afhankelijk maakte. Hoe dan ook, niemand dwingt je om hier mee door te gaan.

Besef dat je altijd een keuze hebt. Ook al heb je tot nu toe voor afhankelijkheid gekozen, je hoeft er niet mee door te gaan. Hopelijk kun je duidelijk maken dat er rekening met je gehouden moet worden. Hopelijk is de ander blij voor je dat je je zelfstandigheid terug claimt. Hopelijk gaat het vlotjes en natuurlijk, zonder conflicten.

Wil je vechten voor je zelfstandigheid?

Maar soms is het waard om voor je geluk te vechten. Niet iedereen geeft of gunt het ons. Ben je bereid de prijs voor onafhankelijkheid te betalen? Als je je zelfstandiger gaat opstellen, is het mogelijk dat de ander de relatie verbreekt. Dan kan je baas je ontslaan of je partner van je scheiden. Alleen jij bepaalt of je die prijs wilt betalen.

Je kunt je afvragen hoe goed een relatie is als de ander je afhankelijk wilt maken. Als hij of zij je geen zelfstandigheid gunt. Is er dan wel een goede basis voor een gezonde relatie? Wordt jouw mening dan wel op prijs gesteld? Persoonlijk vind ik dit soort afhankelijke relaties weinig waardevol. In mijn ervaring is een relatie alleen echt gezond als beide partijen zich er goed bij voelen…

En nu blijf je hier zitten!

Als je niet zelfstandig genoeg bent – als je afhankelijk bent in relaties – dan bepaalt de ander dus je keuzes en mogelijkheden. Hopelijk heeft die persoon het beste met je voor. Maar wellicht is dit niet zo. Als je je eigen koers niet kunt varen, dan kom je uiteindelijk terecht op de bestemming van iemand anders. En misschien wil je daar helemaal niet naartoe?

Hoeveel zelfstandigheid je zoekt, bepaal je natuurlijk zelf. Ik ben zelfstandig in mijn werk, omdat ik niet wil dat een ander bepaalt wat ik doe. Maar ik ben vroeger óók gelukkig geweest in loondienst. Je behoefte aan zelfstandigheid kan dus veranderen in de loop der jaren. Niemand heeft je opgepakt, op je werkplek neergezet en gezegd: “En nu blijf je hier de komende veertig jaar!”

Waarderen van elkaars zelfstandigheid.

In mijn relatie ben ik niet afhankelijk van mijn vriendin, noch zij van mij. We waarderen elkaars onafhankelijkheid. We beseffen dat we beiden anders zijn en geen van ons tweeën bepaalt wat de ander moet doen. Kortom, ik ben gelukkig als zij gelukkig is en andersom. Dat zijn de beste relaties: twee zelfstandige mensen die besluiten samen te zijn.

Kortom, laat niemand bepalen wat je doet. Bepaal het zelf. Als je dan toch iemand laat bepalen wat je doet, zorg dan dat je iemand vindt die daar geen misbruik van maakt en het beste met je voorheeft. Te veel afhankelijkheid creëert pijn, want je bepaalt je eigen koers niet meer. Claim je zelfstandigheid terug – het is de moeite waard ervoor te vechten!

Wil je meer inzicht in gezonde relaties? Bestel dan de volgende e-cursus:


WIL JE BETERE RELATIES?

Volg deze online training en los je relatieproblemen direct op!

JA, IK WIL BETERE RELATIES

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt