fbpx

Meer begrip voor anderen 5 tips

Valt het je ook op dat mensen zo weinig begrip voor elkaar hebben? Er wordt heel veel geoordeeld – op het internet en in de echte wereld. Hoe zit dat bij jou? Wordt er over jou geoordeeld of oordeel je zelf? Wil je meer begrepen worden, of wil je meer begrip opbrengen voor de ander? Dan moet je eerst begrijpen waar onbegrip vandaan komt. Deze vijf tips geven je meer inzicht.

Makkelijk oordelen!

Hoe meer mensen lijken te verschillen, hoe groter het onbegrip. In extreme vorm wordt de ander weggezet als minder goed, of zelfs minderwaardig. Logisch, want het is makkelijker te oordelen als je een ander niet als gelijkwaardig beschouwd. Toch lijken we meer op elkaar dan we denken. We zijn allemaal uniek, maar we hebben toch meestal dezelfde uitdagingen in het leven.

Tip 1. Waarom gedraagt iemand zich zo?

De basis van veel gedrag is angst en onzekerheid. We voelen ons allemaal een beetje onzeker in deze uitdagende wereld. En we zijn allemaal wel eens bang voor mislukking, nietwaar? Bijna elk gedrag heeft als doel deze angst en onzekerheid te vermijden. Meestal doen we dat op een positieve manier, door bijvoorbeeld te werken aan onszelf of onze doelen.

Maar soms doen we het op een minder positieve manier. De persoon die jou bekritiseert, doet dat misschien om eigen falen, frustratie of onzekerheid te camoufleren. Die collega die jouw prestaties bagatelliseert, doet dat omdat zij dat de beste manier vindt om zelf carrière te maken. De persoon die je geen voorrang verleent in het verkeer, doet dat omdat hij gestrest is en snel thuis wil zijn.

Tip 2: Zoek de overeenkomsten.

Deze mensen hebben dus dezelfde gevoelens en verlangens als wij: ze voelen zich onzeker, ze willen carrière maken en ze hopen snel thuis zijn. Is dat niet begrijpelijk? Natuurlijk hoef je het niet eens te zijn met hun gedrag. Natuurlijk zijn er betere manieren om onzekerheid te camoufleren, carrière te maken of stress los te laten. Maar onder dat gedrag zit wel een drijfveer dan niet zo heel veel anders is dan onze eigen drijfveren.

We lijken dus meer op elkaar dan we denken – en dat inzien, leidt tot begrip. Als je denkt dat de hele wereld anders is dan jezelf, dan vecht je tegen iedereen. Als je bemerkt dat we eigenlijk veel op elkaar lijken, dan wordt het makkelijker om de overeenkomsten te zien en vergeet je de verschillen. Meer overeenkomsten leidt tot meer begrip, wat leidt tot betere relaties met iedereen.

Hoe krijg je wat je wilt?


Download ons Gratis eBoek: 

Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Tip 3: Het moet van twee kanten komen.

Natuurlijk betekent dit niet dat je alles voor lief hoeft te nemen. Sommig gedrag hoef je niet te tolereren. Ook al begrijp je waar het vandaan komt, het betekent niet dat je het goed hoeft te keuren. Je bepaalt natuurlijk zelf waar de grenzen van je begrip ophouden. En als je geen begrip van de ander krijgt, hoef je het ook niet te geven. Begrip is – net zoals liefde, respect en vertrouwen – iets wat van twee kanten moet komen voor het beste effect.

Tip 4: Meer begrip voor jezelf

Weet je wat ook een snelle manier is om meer begrip voor anderen te krijgen? Ontwikkel meer begrip voor jezelf. Begrip werkt altijd twee kanten op. Als je kritisch bent op andermans fouten, ben je meestal ook kritisch naar jezelf toe. Als je meer begrip krijgt voor jezelf, krijg je dat bijna automatisch ook voor anderen. De persoon die veel begrip en respect voor zichzelf heeft, maar niet voor anderen – ach die leest dit artikel waarschijnlijk toch niet.

Tip 5. Oordeel achteraf.

Onbegrip  – voor onszelf en voor anderen – wordt veroorzaakt door perfectionisme. We verwachten dat alles perfect gaat, dat wij perfect zijn en dat anderen perfect zijn. Helaas zit de wereld zo niet in elkaar, gelukkig maar! Op deze planeet mogen we tenminste fouten maken en hoeven we niet perfect te zijn…

Van een afstand lijken de fouten van anderen dommer en groter. Van dichtbij lijken onze eigen fouten vaak logischer en kleiner. Heb je dat ook gemerkt? Van iemand anders denk je: “Idioot, dat zag je toch aankomen!?” En zelf trappen we er ook in, terwijl we het niet doorhebben. We kunnen eigenlijk pas een oordeel hebben over anderen totdat we in hun schoenen hebben gestaan. Dan weten we pas echt hoe dat voelt. Een oordeel achteraf is beter dan een vooroordeel…

Hoge verwachtingen.

Kortom, meer begrip voor anderen begint bij inzien dat mensen niet perfect zijn. Dat iedereen fouten maakt, dat iedereen zwakheden heeft, dat ieders gedrag wel eens tekortschiet. Als je dat in jezelf herkent en toestaat, begrijp je het ook als het een ander overkomt. In plaats van het allerbeste te verwachten – van jezelf en van anderen – kun je ook gewoon de realiteit verwachten:

Soms doe je het goed, soms niet. Soms is iemand briljant, soms niet. Soms krijg je complimenten, soms niet. Door je verwachtingen realistischer te maken, creëer je veel meer ontspanning. Dan zul je merken dat wat je geeft, je meestal ook terugkrijgt. Begrip is dus een cadeau dat je niet alleen aan de ander, maar ook aan jezelf geeft!

Wil je meer inzicht en begrip in gezonde relaties? Bestel dan de onderstaande e-cursus:

Wil Jij Betere Relaties?

Volg dan de Online Training Betere Relaties Met Iedereen en los je relatieproblemen direct op.

15.000+ cursisten gingen je voor!

Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Astrid schreef:

    Dit is echt iets om mee aan de slag te gaan. Straks ga ik nog alle cursussen doen!!

  • Juliette schreef:

    Ik ben het met je eens dat je kunt verwachten dat wat je geeft, je ook terugkrijgt. Helaas is mijn ervaring dat dat maar voor een heel klein gezelschap geldt op het moment dat het je een tijd minder gaat vanwege ziekte of andere problemen.
    Dan kost het blijkbaar voor heel veel mensen erg veel moeite en tijd om echte interesse of belangstelling te tonen. Dan ben je dus toch nog (bijna) alleen, en daar stoppen mijn grenzen van begrip. Krijg ik niets van een ander dan investeer ik nu dus ook niets meer. Mijn verwachtingen heb ik inmiddels drastisch bijgesteld; ik verwacht niets meer, alles wat ik nog ontvang is mooi meegenomen en een cadeautje..

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >