25 Unieke manieren om Nee te leren zeggen

Nee zeggen is een van de belangrijkste vaardigheden die je kunt ontwikkelen. Als je altijd ja zegt tegen iedereen, dan kom je nooit meer toe aan wat je zelf wilt. Dus moeten we veel oefenen – en het liefst met veel lol! Hier zijn 25 grappige, duidelijke, belachelijke en hele vage manieren om nee te zeggen. Probeer ze uit op eigen risico!

De ‘ik-kies-voor-mezelf-spier’.

Elke keer als het je lukt om nee te zeggen, oefen je weer een klein beetje aan je ‘ik-kies-voor-wat-ik-zelf-wil-spier’. Die spier had je al, maar heb je misschien nog te weinig gebruikt. Je hoeft echt geen überassertieve haaibaai te worden. Je hoeft alleen maar te stoppen met ja zeggen tegen mensen en dingen waar je absoluut geen zin in hebt. Is dat niet wat je wilt?

Dus hier is een oefening: Print de onderstaande 25 manieren om nee te zeggen uit. De volgende keer dat iemand iets van je vraagt, zegt dan het volgende: “Mmm, ik zal daar even over nadenken. Ik kom er later bij je op terug.” Gefeliciteerd! Nu heb je in ieder geval geen ja gezegd – dat is al de helft van je succes!


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Geef letterlijk dit antwoord!

Ga naar de dichtstbijzijnde stille plek, doe je ogen dicht en kies met je vinger één van deze manieren om nee te zeggen uit. Let op: wat er ook gebeurt, dit antwoord geef je letterlijk! Ga niet extra uitgebreid uitleggen waarom je nee zegt. Zeg gewoon wat er op het papier staat.

Mompel het, schreeuw het, zing het, dat maakt niet uit. Als ze raar opkijken, kun je altijd nog zeggen dat je moet oefenen. Geef de schuld gewoon aan mij…

Hier komen 25 unieke manieren om nee te zeggen. In tegenstelling tot alle andere artikelen op deze site, is deze absoluut niet serieus bedoeld. Maar dat begrijp je wel als je verder leest…

5 Duidelijke manieren om nee te zeggen.

1 Nee!
2 Neeeeuuuh!!!
3 Nein, nein, nein! (het mag natuurlijk ook in een andere taal). Sla met je vuist op tafel en kijk boos.
4 Nee, dat lijkt me helemaal niets!
5 Nou zeg, wat denk je wel? (als het verzoek echt onzin is)

5 Aparte manieren om nee te zeggen.

1 Sorry, ik moet eerst de wereld redden, ik kom er later wel op terug.
2 Ik word nog enthousiaster van een stukje kauwgum onder mijn schoen, dan van dit verzoek.
3 Ik wacht altijd tot iemand iets drie keer vraagt, ik spaar namelijk teleurstellingen.
4 Lijkt me te gek, mag ik mijn acht andere persoonlijkheden ook meenemen?
5 Ik zou wel ja willen zeggen, alleen ben ik biologisch geprogrammeerd om vandaag alleen maar nee te zeggen, dus helaas!

5 Voorwaarden waar niemand aan kan voldoen.

1 Alleen als je voor de rest van mijn leven mijn lunch klaarmaakt (ik eet bij voorkeur Saomaanse fusiongerechten met een beetje curry).
2 Absoluut, als jij in de tussentijd mijn terrarium met wurgslangen schoon kunt maken.
3 Wil jij dan later met mij bakstenen naar de ME gaan gooien? (dit verzoek kreeg een vriend van mij ooit tijdens een voetbalwedstrijd – en het was serieus bedoeld…)
4 Als jij eerst iets doet aan je aura, want hoe die eruit ziet, dat kan echt niet!
5 Alleen als je me smeekt, voor minder doe ik het echt niet (en daarna zeggen: sorry, ik kan niet – maar tòch bedankt: ik heb ervan genoten).

5 Vage manieren om niet ja te zeggen.

1 Mmm, dat klinkt interessant, ik zal het eens bestuderen… (in het Japanse bedrijf waar ik ooit werkte, betekende dit gewoon dat je voorstel werd afgekeurd en in de prullenmand verdween).
2 Sorry, maar het stemmetje in mijn hoofd zegt dat ik onmiddellijk boodschappen moet gaan doen.
3 Mmmm, interessant… (terwijl je omhoog kijkt en de trekker van een fictief pistool bij je slaap overhaalt).
4 Wist je dat mijn dokter zei dat ik niet helemaal toerekeningsvatbaar ben?
5 Ja…nnn…jjjj….nneeee!

5 Manieren om van onderwerp te veranderen.

1 Wist jij dat de Grauwe Kiekendief gewoon kleiner is dan de blauwe kiekendief? Wáánzinnig toch?
2 Ik moet eerst wachten op een belletje van (naam 1), die vorige week vertelde dat ze had gesproken met (naam 2) en die was in shock. Wat was er namelijk gebeurt? De vriend van (naam 2), (naam 3) had de week daarvoor …..blijf doorpraten en niet stoppen…. (Mannen zijn inmiddels allang afgehaakt – en vrouwen begrijpen het helemaal).
3 Grappig, dat wilde ik jou net óók vragen! Doe jij het eerst voor mij, dan doe ik het in 2028 voor jou, ok?
4 Niet omdraaien, maar we worden gevolgd … door het vorige stomme verzoek dat ik kreeg!
5 Dat vroeg x me ook laatst, en toen heb ik het zò ongelofelijk verprutst!

Elke oefening baart kunst.

Aangezien dit artikel niet 100% serieus is bedoeld (hooguit voor de helft), heb je zelf de verantwoordelijkheid om je situatie in te schatten. Als de belastingdienst je belt voor achterstallige betalingen, zegt dan niet “Nee, dat krijg je niet, want mijn cavia heeft alles opgegeten.” Je begrijpt zelf wel wat je uit en wat je in problemen gaat brengen, nietwaar?

Elke oefening baart kunst en als je oefent met nee zeggen, gaat het je gemakkelijker af. Uiteindelijk zijn het maar drie letters in de taal die je vloeiend spreekt. Dus waarom kun je geen nee zeggen? Door nee te zeggen tegen dingen waar je echt geen zin in hebt, zeg je ja tegen al die dingen die je wèl inspireren. Het laatste lukt je niet zonder het eerste…

Misschien zeg je nu: “Frank, vertel me meer, kun je nog een paar alinea’s schrijven?” En dan zeg ik ….”Nee” …. zo is het genoeg :)

Oké, nu weer serieus:


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Heb jij de relatie die je verdient?

Hoe kun je negatieve mensen vermijden? 3 Tips

Minder aantrekken van kritiek – 5 tips

  • Astrid schreef:

    Die voorbeeld zinnen, hilarisch! :)

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >