Sta open voor anderen mensen, wees nieuwsgierig en toon interesse. Wees niet te kritisch en laat anderen zichzelf zijn. Maak de keuze met wie je vrienden wilt zijn. Onderhoud het contact met de mensen die je al kent. Zorg voor een gezonde balans en wees bovenal jezelf.

1. Sta open voor andere mensen.

Iedereen die je tegenkomt kan een vriend of vriendin worden. Maar je moet er wel voor openstaan. Richt je aandacht op de mensen die je ontmoet: te veel mensen lopen langs elkaar heen zonder een woord te wisselen.

Vertrouw anderen tot het tegendeel is bewezen. Dat is beter dan anderen te wantrouwen tot blijkt dat ze wél te vertrouwen zijn. Scherm jezelf niet te veel af en laat zien wie je bent: toon je emoties. Afstandelijke of oppervlakkige mensen hebben zelden diepgaande vriendschappen.

2. Wees nieuwsgierig.

Toon interesse in andere mensen. Wat beweegt hen? Hoe denken ze over bepaalde onderwerpen? Wat zijn hun voorkeuren en verlangens? Hoe beter je mensen leert kennen, hoe boeiender ze worden.

Hoe toon je interesse? Luister naar wat ze te zeggen hebben. Stel vragen. Vaak willen we zo graag een goede indruk maken, dat we vergeten dat het niet om ons gaat: het gaat erom de ander te leren kennen.

Kijk maar eens om je heen als twee mensen met elkaar staan te praten. Vaak onderbreken ze elkaar of vertellen ze allebei hun eigen verhaal, zonder echt naar de ander te luisteren. Doe daar niet aan mee, het is zonde van je tijd.

Wees net zo nieuwsgierig in de ander als in jezelf. Waar jullie interesses elkaar raken, ontstaat een natuurlijke band. Wat hebben jullie gemeen? Wat kun je van hen leren? Mensen praten graag over zichzelf, dus geef ze die ruimte dan ook. Oprechte aandacht en interesse is een geschenk dat niemand weigert.


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

3. Wees niet te kritisch.

Als we iemand onder een vergrootglas leggen komen alle slechte eigenschappen naar boven. En slechte eigenschappen hebben we allemaal. Het is zo makkelijk anderen te bekritiseren – het toont veel meer karakter om je te focussen op de goede eigenschappen.

Accepteer iemand zoals hij of zij is. Dat heeft twee voordelen: Iemand voelt zich daardoor prettiger in je gezelschap – en je frustreert jezelf niet meer door de ander te willen veranderen. Dat scheelt aan beide kanten een hoop energie.

Je hoeft niet elk gedrag te tolereren. Gedrag tolereren betekent eigenlijk dat jij je er niet goed bij voelt. Maak je kunt wél de ander toestaan zichzelf te zijn. Hiermee erken je dat je de ander niet kunt veranderen. Als je ziet dat iedereen uniek is – anders, maar even veel waard – dan heb je daar ook geen behoefte aan.

4. Maak de juiste keuze.

Je hoeft geen honderden vrienden te hebben, zoveel vriendschappen kun je waarschijnlijk niet eens onderhouden. Het gaat om de kwaliteit en de diepte van je vriendschappen.

Kies de juiste mensen, dat is de helft van het werk. Mensen waar je van nature makkelijk mee kunt opschieten zorgen voor moeiteloze relaties. Vriendschappen met mensen die je niet liggen, moet je steeds weer bijsturen.

Kies voor positieve, open en geïnteresseerde mensen. Laat de klagers, haters, aandachtsjunks en dramazoekers voor wat ze zijn. Kies voor mensen waar jij je goed bij voelt en je zult merken dat je vriendschappen verbeteren en zich verdiepen.

5. Onderhoud je vriendschappen.

Herinner iemands verjaardag. Laat eens wat van je horen. Je hoeft niet elke dag te bellen. Het gaat niet om hoe vaak je contact hebt, het gaat om hoe je contact hebt: oppervlakkig of diep. Als jij degene bent die steeds contact moet zoeken, vraag je dan af waarom.

Geef je vrienden het cadeau van je aandacht. Vraag ze hoe het gaat en onthoud wat er speelt in hun leven. Het is een kleine moeite. De mensen die alleen bellen als ze zelf problemen hebben, vinden vaak een voicemail aan de andere kant.

6. Zorg voor een goede balans.

Een vriendschap werkt het beste als er een natuurlijke balans is. Beide partijen geven en nemen. Beide voelen zich er goed bij. Beide leren van de vriendschap en van elkaar. Beide partijen hoeven niet wezenlijk te veranderen.

Een vriendschap waarbij één alleen maar praat en de ander luistert, is niet natuurlijk. Een vriendschap waarbij de één continu in de put zit en de ander alleen maar aan het opbeuren is, ook niet. Bij een goede vriendschap trekken beide partijen aan het langste eind.

7. Wees jezelf.

Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent. Je hoeft je echte persoonlijkheid niet te verbergen. Doe je dat wel, dan kost dat veel te veel energie. En vriendschappen die veel energie kosten, werken niet.

Ga ervan uit dat je leuk en interessant bent zoals je bent. Vindt iemand dat niet, dan zijn er genoeg andere leuke mensen op de wereld. Wees gewoon altijd jezelf, dan zal het je geen moeite kosten vriendschappen te ontwikkelen.

Wie trek je van nature aan?

Je trekt over het algemeen het soort mensen aan die bij je passen. Ben je positief, trek je positieve mensen aan. Ben je negatief, trek je negatieve mensen aan. Bepaal wat voor vriendschappen je zoekt en bepaal vervolgens of die mensen zich aangetrokken zullen voelen door jou.

Is dat niet het geval, dan weet je waar je in kunt groeien. En als je dat eenmaal hebt gedaan, zul je automatisch genoeg mensen vinden die bij jouw karakter en persoonlijkheid passen. Want leuke mensen, daar zijn er altijd genoeg van!

Wil je mebetere en gezonde relaties?
Bestel dan de onderstaande e-cursus:


Verbeter je relaties in slechts 11 weken!

Goede relaties zijn de basis voor een gelukkig leven. Toch kosten sommige relaties je veel energie en geven je stress. Los je relatieproblemen op met deze online training en kies voor gezonde relaties met iedereen!

Ja, ik wil mijn relaties verbeteren

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

4 antwoorden
 1. Veerle
  Veerle zegt:

  Hoi Frank,

  Wat een leuk en leerzaam artikel! Zelf ben ik begonnen met het verbeteren van vriendschappen en het sluiten van nieuwe vrienschappen. De afgelopen jaren heb ik vrienden op een afstand gehouden, omdat ik niet lekker in mijn vel zat en een ´geheim´ met me meedroeg. Ik ben een sociaal persoon en vond het daarom des te lastiger dat ik geen diepgaande relaties had met anderen! Ik heb ontdekt dat het begint bij het open en eerlijk zijn en het blootgeven van emoties. Dit deed ik voorheen nooit.

  Echter vind ik het wel ´eng´ om contacten te versterken, omdat ik bang ben dat anderen niet op mij zitten te wachten en al genoeg hebben aan hun eigen vrienden en vriendinnen. Heb jij een tip hoe ik dit het beste aan kan pakken? Ik weet dus dat ik open en eerlijk moet zijn, maar hoe pas ik dit toe? Waar en bij wie begin ik?

  Liefs

  Beantwoorden
 2. Frank
  Frank zegt:

  Beste Veerle,

  Je begint – zoals altijd – bij jezelf. Als je gelooft dat je een interessant persoon bent en een goede vriendin voor een ander zou zijn, wie zou daar niet op zitten te wachten?

  De reden dat mensen hun emoties niet laten zien, is dat ze bang zijn gekwetst te worden of die emoties niet passen bij het beeld dat ze willen uitstralen naar de buitenwereld toe.

  Begin ermee je eigen emoties te accepteren en te geloven dat je de moeite waard bent. Kijk eens naar de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen als je hier hulp bij nodig hebt.

  Met vriendelijke groet,
  Frank

  Beantwoorden
 3. noura
  noura zegt:

  maar hoe moet je eruit zien als je jezelf want sommige vrienden die lelijk zijn gaan niet met elkaar om alleen populair maar hoe wordt je populair omdat bij mij idereen iemand buiten sluit en bovedien mij wat moet ik doen ik kan niet met iemand anders spelen want ze sluiten maar 1 iemand buiten en de rest spelen samen en een meisje heeft via watsapp gezegt dat ze niet bff is met iemand anders zij een meisje opeens ging ik naar hun drie zij die meisje mogen wij drie bff’s samen terwijl ze tegen zo een meisje zei dat is niet leuk en daarom vraag ik jou om hulp wat moet ik doen

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Noura,

   Deze site en de artikelen zijn bedoeld voor volwassenen.
   Ik denk dat je daarom het beste advies kunt vragen aan iemand van je eigen leeftijd.

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.