Doe ik het wel goed in mijn relatie?

Als een relatie – met je partner of met wie dan ook – niet lekker loopt, dan ga je twijfelen: “Doe ik het wel goed in mijn relatie?” Volg deze drie stappen en vind het antwoord op die vraag. Er is een eenvoudige test om te zien of je het goed doet in je relatie. Hij is niet waterdicht, maar het geeft je wel een goed idee!

Verwacht ik soms te veel?

Eén van de cursisten van de cursus Betere Relaties schreef me: “Ik ben gevoelig en soms wat onzeker. Ik pieker dan ook regelmatig: Verwacht ik soms te veel – of kom ik juist te weinig voor mezelf op? Kan ik meer inzet van mijn partner vragen?

Waarom ben ik niet gewoon tevreden? Heb ik te veel behoefte aan bevestiging? Moet ik mezelf anders opstellen? Kan ik dit volhouden? Geef ik zo het goede voorbeeld aan mijn kinderen?”

Door de verkeerde vragen ontstaan twijfels.

Dat zijn allemaal begrijpelijke vragen. Alleen ontstaan door die specifieke vragen heel veel twijfels. Niet alleen over de relatie, maar ook over haarzelf. Test het maar eens: Kijk eens naar je eigen relatie en stel jezelf de bovenstaande vragen. Hoe voel je je nu? Niet echt beter, toch?

Hier volgen 3 tips om te bekijken of je het wel goed doet in je relatie:

Tip 1. Stel jezelf de juiste vragen.

Dus niet die bovenstaande vragen – die leiden alleen maar tot twijfel en spanning. Vragen met een negatieve insteek geven altijd een negatief gevoel. Stel jezelf vragen met een positieve insteek. Niet alleen doen die je beter voelen, ze geven je ook een betere oplossing voor je uitdaging.

Een vraag die niet leidt tot een positieve actie, kun je beter vermijden.

Een aantal voorbeelden voor positievere vragen:

1. Verwacht ik soms te veel?
(Hoe) kan ik tevreden zijn met wat ik heb?

2. Kom ik te weinig voor mezelf op?
Hoe kan ik meer voor mezelf opkomen?

3. Moet ik meer vertrouwen erin hebben dat het goed komt?
Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat het goed komt?

4. Kan ik meer inzet van mijn partner vragen?
Hoe kan ik meer inzet van mijn partner vragen?

5. Waarom ben ik niet gewoon tevreden?
Wat zou ik willen en hoe kan ik dat voor elkaar krijgen?

6. Heb ik te veel behoefte aan bevestiging?
Hoe kan ik op mezelf leren te vertrouwen?

Natuurlijk leiden betere vragen niet automatisch tot een betere relatie. Daar zijn immers twee personen voor nodig. Maar het geeft je wel iets om mee te werken. Het zet je in beweging en het stopt de zelftwijfel.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Tip 2: Draai je gedrag om.

Als je twijfelt of je het wel goed doet in deze relatie, dan is er een vrij gemakkelijke test om dat te bepalen:

Stel jezelf voor dat je bijvoorbeeld vindt dat je veeleisend bent of zeurt (of vul in wat je denkt dat je niet goed doet). En stel je nu voor dat de ander dat gedrag zou vertonen. Ze zouden zich gedragen zoals jij je nu gedraagt.

Nou, dat zou ik echt niet pikken!

Hoe zou je dat vinden? Als je denkt: “Nou, dat zou ik echt niet pikken!”, dan weet je dat je het niet zo goed doet in deze relatie. Dan is er ruimte voor verbetering en zul je wat meer inlevingsvermogen moeten tonen.

Maar als je denkt “Nou, dat zou ik redelijk en begrijpelijk vinden”, dan weet je dat je goed zit.

Dan weet je dat jij zelf ook redelijk bent in deze relatie en hoef je niet meer te twijfelen. De vraag: “Doe ik het wel goed in mijn relatie?” kun je dan beantwoorden met een ja. Ik ga er wel vanuit dat je goed kunt inschatten wanneer iets redelijk is of niet natuurlijk…

Overigens is de test niet waterdicht: Of iets redelijk is, is natuurlijk erg subjectief. Maar in ieder geval weet je dan dat je de ander behandelt zoals je zelf behandeld wilt worden… En dat is wel de basis van gezonde relaties.

Tip 3: Verwacht geen perfectie…

Iedereen sleept bagage uit het verleden met zich mee. Vaak projecteren we vervelende ervaringen op deze huidige relatie. Als je bijvoorbeeld allergisch bent geworden voor opmerkingen omdat je oude relatie altijd kritiek op je had, dan zul je nu extra stekelig reageren. Terwijl de huidige partner het waarschijnlijk heel anders bedoelt.

Hoe dan ook, verwacht geen perfectie. Niemand is perfect en hoe hoger je verwachtingen, hoe groter de kans dat je teleurgesteld zult worden. Heb begrip voor menselijke zwakheden, want die hebben we allemaal!

… Ook niet van jezelf.

Verwacht ook geen perfectie van jezelf: Je hoeft niet de ideale man/vrouw, vriend/vriendin te zijn. Wees gewoon jezelf. Met je mooie kanten, maar ook met je fouten. Dat is geen vrijbrief om maar wat aan te rommelen – maar het zorgt er wel voor dat je je eigen gedrag niet continu op een weegschaal legt.

Er zijn geen echte tests om te beoordelen hoe goed je het doet in een relatie. Het is een gevoel. Het is iets waar je toch nooit 100% op zal scoren. Doe je best en behandel de ander zoals jij behandeld wilt worden. Wat kun je meer van jezelf verwachten?

Wil je je relaties verbeteren? Bestel dan deze online training:


Wil jij gezonde relaties?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties met Iedereen.

Geef je grenzen aan en los je relatieproblemen op.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Verbeter je relaties


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>