Iedereen die je ontmoet, heeft invloed op je en stuurt je. Maar wil je dat wel? Hoe zorg je dat anderen je niet negatief beïnvloeden? En hoe ga je je eigen weg? Wees je bewust van de invloed van anderen en kies selectief.

Wat is de invloed van anderen op mijn leven?

Alle mensen die je tegenkomt hebben of een positieve of een negatieve invloed op je. Kritiek van een collega kan je dag verpesten. Een glimlach van een onbekende kan je dag weer goed maken. De invloed van anderen op ons leven is enorm. Hoe zou je leven zijn als je totaal andere familie, vrienden en collega’s had gehad? Hoe langer je iemand kent en hoe dieper je relatie, hoe meer je beïnvloed wordt.

Positief beïnvloed worden is prima. We hebben allemaal mensen die ons ondersteunen, ons waarderen of ons motiveren. Maar hoe zit het met de mensen die ons in de verkeerde richting sturen? Vaak zijn we ons niet eens bewust van die invloed. Tot we wakker worden en denken: “Hé, nu ben ik ergens waar ik niet wil zijn! Hoe kom ik weer terug?”

Spring in het water.

Als iemand tegen je zegt: “Spring in het water”, dan denk je: “Bekijk het maar, ik ben niet gek!” Maar vaak is de invloed van anderen veel subtieler. Ze zeggen misschien: “Doe eens een stap naar voren. Dip je teen eens in het water. En nu je voet.” Voor je het weet ben je aan het zwemmen, terwijl je vastbesloten was op de kant te blijven.

Alles heeft een invloed op ons: een goedbedoeld advies, een terloops verzoek of gedrag dat we als voorbeeld nemen. Ooit wel eens gekeken naar hechte groepen, zoals militairen, studentencorpsen of fanatieke hobbyisten? Hun gedrag lijkt vaak hetzelfde, bijna alsof ze elkaar kopiëren. Dat is de kracht van beïnvloeding. Hoe meer zelfvertrouwen, hoe minder je je door anderen laat beïnvloeden.

Volg je eigen pad.

Met beïnvloeding is niets mis, zolang het overeenstemt met wat je zelf wilt. Maar laat je niet te veel beïnvloeden. Als je altijd doet wat een ander wilt, doe je uiteindelijk niet wat je zelf wilt. Als je niet je eigen pad volgt, volg je automatisch het pad van een ander. En waar gaat dat naartoe?

De – bewuste of onbewuste – druk van anderen kan ervoor zorgen dat we afwijken wat ons eigen plan. Een verzoek hier, een advies daar en voor we het weten zijn we niet meer bezig met wat we zelf willen. Vroeg of laat komt er dan een moment waarop je zegt: “Nu ga ik het op mijn manier doen.”

Invloed van tv en andere media.

Niet alleen mensen hebben veel invloed op je. Ook radio, tv en andere media hebben dat. Lees de gemiddelde krant en je leest voor 90% negatieve berichten. Kijk naar de gemiddelde reactie in zo’n krant en je ziet voornamelijk klachten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die de krant lezen vaak een negatiever wereldbeeld hebben. Als je sommige media zou moeten geloven, dat gaat de wereld langzaam ten onder. En veel mensen geloven dat inderdaad.

Kies wat je wilt toelaten.

Jij alleen bepaalt wat voor invloed je wilt toelaten. Om je een voorbeeld te geven: negatieve of nutteloze informatie, honger en oorlog zijn geen dingen waar ik me op wil concentreren. Dus lees ik weinig kranten en kijk weinig tv. Klagende mensen en dominante mensen vermijd ik. Ik concentreer me liever op de positieve en sociale mensen. Je kunt je maar op één ding tegelijkertijd concentreren.

Dat betekent niet dat je negeert wat er gebeurt. Het betekent alleen dat je je concentreert op het goede, niet het slechte. Alles wat je ziet en iedereen die je ontmoet, laat een indruk achter. Welke indrukken wil je hebben en opslaan? En hoeveel is dat je waard?

Hoe voorkom je dat je beïnvloed wordt?

Wees je er gewoon bewust van. Denk bij alles: “Wil ik deze richting opgaan? Wil ik deze ervaring hebben? Wil ik deze keuze maken? Wil ik dit toevoegen aan mijn wereldbeeld?” Ga uit van je eigen kracht. Niemand kan je beïnvloeden als jij dat niet wilt. Niemand kan je negatief maken, niemand kan je kwaad maken, niemand kan je sturen – alleen als jij dat toestaat.

Neem afstand van de mensen waar je je niet goed bij voelt. Neem afstand van ideeën die je niet ondersteunen. Maak je eigen keuzes. Bepaal altijd voor jezelf wat je wilt ervaren. Hoe goed anderen het ook met je voor hebben, alleen jij weet wat je echt wilt.

Ga uit van je eigen voorkeur.

Hoe bewuster je wordt van de invloed van anderen, hoe beter je je eigen richting kunt volgen. Als iemand zegt: “Spring in het water”, zeg je nee. Als iemand zegt: “Kom, alleen je voet, daarna zien we wel verder.” Dan zeg je: “Nee, want uiteindelijk leidt dat tot zwemmen. En ik heb besloten droog te blijven.”

Wat anderen ook zeggen, ga uit van je eigen voorkeuren. Daar ligt je kracht. Daar ligt het leven dat je wilt leiden. Daar liggen je wensen en je dromen. Als je echt niet weet wat je wilt, kun je altijd nog doen wat anderen zeggen. Maar hopelijk komt dat moment nooit.

Laat je beïnvloeden door de juiste mensen, door de juiste ervaringen. Wat dat is, kun je alleen voor jezelf bepalen. Door te kijken naar de mensen in je omgeving kun je bepalen waar je naar toe gaat. De eerste les in goede relaties is dat je er de juiste mensen voor nodig hebt.

Betere Relaties met Iedereen - Online Training
Verbeter je Relaties in slechts 11 weken!
Goede relaties zijn de basis voor een gelukkig leven. Toch kosten sommige relaties je veel energie en geven je stress. Los je relatieproblemen op met deze online training en kies voor gezonde relaties met iedereen!
Verbeter je relaties snel en eenvoudig
“Deze cursus is zo verhelderend en duidelijk – tsjonge jonge, als ik daar allemaal veel eerder bewust van was geweest… Het is super leerzaam en ik heb er echt heel veel aan. Ik merk dat ik nu mijn relaties heel anders aanpak en ervaar dat als zeer prettig. Dit voelt zo goed, het geeft mij zoveel rust en vertrouwen!”

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Ontdek het zelf – download mijn gratis e-boek:

Gratis e-boek: Hoe je krijgt wat je echt wilt

4 antwoorden
 1. il
  il zegt:

  Ooit was ik ook heel gevoelig voor de meningen van anderen, niet dat ik er altijd wat op uit heb gedaan maar toch deed het mij te veel. Soms deed ik juist geheel onbewust het tegenovergestelde. Natuurlijk ook te verklaren….omdat eigenlijk geen mens zich graag laat commanderen of beïnvloeden.

  Op een gegeven moment ging het beter omdat ik na ieder gesprek of een vraag om iets te doen of te laten, mezelf de vraag stelde ”wil ik dit wel of niet” voordat ik een beslissing nam.
  In het begin is dit lastig omdat er vaak van je wordt verwacht dat je zo snel mogelijk antwoord geeft, maar na een tijdje kun je vanzelf sneller schakelen :-)

  Beantwoorden
 2. av
  av zegt:

  Ben me helaas zeer bewust sinds kort dat er een stoorzender in mijn buurt is.
  Is mooi om je die vraag te stellen, maar soms kan je niet zeggen dit wil ik niet.
  Vooral niet bij je werk.

  Wat dan.

  :-<

  Beantwoorden
 3. M
  M zegt:

  Hoi,
  Frank allereerst complimenten voor je website en nuttige blogs.

  Na het lezen van dit stukje, zit ik toch ergens mee in m’n maag. Natuurlijk kan je negatieve, dominante mensen zoveel mogelijk vermijden en bewust positieve mensen opzoeken.
  Dat doe ik dan ook. Maar wat als de dominante, manipulerende persoon, mijn zoon is? Ook al hou ik heel veel van hem.
  Mijn zoon is heel veel om me heen is. Hoe doe je dat dan? Regelmatig ga ik mijn eigen gang, maar toch kan mijn stemming omslaan door zijn gedrag. Ben benieuwd naar jouw mening

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste M,

   Dank je wel :)

   Naarmate iemand dichter bij je staat, is het inderdaad moeilijker om niet beinvloed te worden…

   Natuurlijk is voor elke persoon die een ander iets aandoet, ook de ander die dit toestaat. Uiteindelijke ‘leren’ we anderen hoe ze met ons om kunnen/moeten gaan (zowel positief als negatief), door wat we doen en wat we toelaten…

   Hier een artikel over je grenzen aangeven (dus in dit geval je zoon leren tot hoever hij kan gaan):
   https://www.newstart.nl/blog/grenzen-aangeven-in-relaties/

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Stel je vraag of geef je mening

Stel je vraag of geef je mening

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.