Passie – dat wat je het liefste doet – is de krachtigste motor in je leven. Passie geeft je leven betekenis. Hoe ontdek je je passie? En hoe vertaal je dat naar een droombaan?

Zoals iemand heeft het ooit heel mooi zei:
“Bepaal wat je wilt. Neem dat idee en denk eraan, droom erover en leef ernaar. Laat je hersenen, spieren, zenuwen, elke deel van je lichaam, er vol van worden en leg alle andere ideeën naast je neer. Dit is de weg naar succes. Dit is de manier waarop giganten worden gecreëerd.”

Het is de moeite waard om die passie te ontdekken.

Want die passie is het echte doel in je leven. In die passie ligt je kracht.
Sommige mensen noemen dat een baan. Maar passie en baan zijn niet hetzelfde.

Een baan is een middel om een inkomen te genereren. Een passie is een middel om gelukkig te zijn. En wie zegt dat je niet allebei kunt ervaren?

Moet je je passie altijd gebruiken voor werk?

Nee, natuurlijk niet. Je kunt er ook als hobby mee aan de slag gaan. Maar als je passie je zo boeit, waarom zou je er dan niet je werk van maken? Wat houd je tegen om er acht uur per dag mee bezig te zijn?

Als je houdt van koken, kun je dit voor je familie of vrienden doen. Je kunt ook besluiten om kok of chef te worden. Wat is het verschil? In het laatste geval kook je vaker en verdien je er een inkomen mee. Niet slecht als je echt van koken houdt.

Weet je het echt niet?

Als je niet weet wat je het liefst doet, is mijn tegenvraag: “Waarom niet?” De meeste mensen weten het wel, maar denken niet dat ze er geld mee kunnen verdienen. Of ze denken dat ze gewoon niet goed genoeg zijn. Het probleem zit dan ook vaak niet in de passie zelf, maar in de overstap maken van passie naar droombaan.

Vind je ideale baan

De beste manier om je droombaan te vinden, is door het volgen van de Online Training Vind je Ideale Baan. Ondek je passie, ontdek je talenten - en maak de overstap naar de baan van je dromen. Als leuk werk belangrijk voor je is, dan is deze cursus iets voor jou!

Ontdek je passie.

Terug naar het onderwerp; hoe ontdek je je passie?
Door jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Wat doe je het allerliefst?
 • Wat zou je doen als je er succesvol mee zou zijn?
 • Welke activiteit geeft je energie en maakt je blij?
 • Wat kan wat jou betreft niet lang genoeg duren?
 • Met welk werk zou jij je succesvol voelen?

Van passie naar droombaan – wees specifiek.

Als je erachter bent wat je het liefst wilt doen, is de volgende vraag: “Hoe kom je daar?” Hoe zet je een passie om in een droombaan?

Ten eerste moet je duidelijk weten wat je wilt. De passie ‘Ik houd ervan met mensen te werken’ is te algemeen. Een baan als trainer is al specifieker. En je kunt dit nog veel concreter maken: je kunt ontdekken met wie je wilt werken, in welk bedrijf, op welk gebied, enzovoort. Hoe concreter, hoe beter.

Overwin je blokkades.

Ten tweede moet je blokkades overwinnen. Want de meeste mensen denken: ‘Dit lukt me nooit.’ Dit is meestal een gebrek aan vertrouwen in eigen kunnen. Ze denken dat niemand op hen zit te wachten. Dat klopt ook.

Niemand zit te wachten op iemand die twijfelt.
Iedereen zit te wachten op iemand met passie voor zijn of haar werk.
Eén van mijn cliënten noemt zichzelf daarom ook ‘Fotograaf Met Passie,’ een mooie omschrijving waar het plezier van afstraalt.

Ga aan de slag.

Ten derde moet je actie ondernemen. Misschien moet je een studie volgen. Waarschijnlijk moet je er tijd en energie in stoppen. Het is zeker dat je moet solliciteren of je eigen bedrijf moet beginnen. Onderschat niet wat je kunt op de lange termijn. En als het gaat over de rest van je werkende toekomst, is het de moeite waard. Je hoeft niet morgen je ideale baan te krijgen, maar je wilt ook niet over tien jaar nog zitten waar je nu zit.

En als je echt niet weet wat je met je leven wilt doen, dan kun je nog altijd optimist worden!

Ontdek je passie en je droombaan met deze online cursus:


Vind je droombaan in slechts 12 weken!

Passie en talent zijn de basis voor werken met plezier. Hoe beter je weet wat je passie en talent is, hoe makkelijker je je droombaan vindt. Ontdek jouw ideale baan met deze online training en maakt de overstap!

Ja, ik wil mijn ideale baan ontdekken

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

4 antwoorden
 1. Francien
  Francien zegt:

  Hoi Frank.
  Ik heb wel eens gehoord, en ervaar het zelf ook, dat wat je talent is is vaak ook je valkuil.
  Kan dat ook voor je passie gelden?
  Het werk wat ik doe is n.l. echt mijn passie. Bijna alles wat ik doe, mijn werkzaamheden, doe ik het allerliefst. Dus in principe 24 uur, het zijn ook mijn talenten.
  Maar mijn talenten zijn ook mijn valkuilen. Dat uit zich in dat ik er in door sla. Snap je?
  Is passie hetzelfde als je talenten?
  Of kun je in passie niet te ver door slaan? Is daar geen grens aan?
  Mijn ervaring is ook al doe ik iets nog zo graag, ik heb afwisseling nodig om het leuk te blijven vinden.
  Groeten Francien.

  Beantwoorden
 2. Frank
  Frank zegt:

  Hoi Francien,

  Een goed punt :)

  Zoals je zelf terecht zegt is afwisseling goed en gezond.
  Een passie is wat je wilt en een talent is wat je kunt, dat is het verschil.

  Zolang je het in balans houdt kun je in een passie nooit doorslaan: het is toch immers iets wat je het liefst doet?

  Wat jij wellicht bedoeld is dat je sterkste karaktereigenschap ook je valkuil kan zijn.
  Als je b.v. graag mensen helpt (je sterkste eigenschap), kan dat ook betekenen dat je jezelf voorbijloopt (je valkuil).

  Maar zo te horen ben jij volop bezig met je passie en talenten en zou ik zeggen: ga zo door! (En neem af en toe rust :))

  Beantwoorden
 3. Christien
  Christien zegt:

  Hoi

  ik ben nu bijna 19 en ik ben door mijn ouders een beetje in de chemische/biologische hoek geduwd. Maar door persoonlijke omstandigheden en eerdere dingen uit mijn jeugd ben ik mezelf een beetje kwijt geraakt. Ik hou erg van muziek maken en andere creatieve dingen. Ik heb alleen nog nooit muziekles gehad, dus op het consevatorium nemen ze mij niet aan. Mensen zeggen tegen mij dat ik het beter als hobby kan houden. Maar ik weet echt niet waar ik goed in ben. En ik zou graag van studie switchen, maar ik heb geen idee wat ik zou kunnen doen. weet jij hoe ik dat moet uitvinden?
  Christien

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.