Dit is het verhaal over hoe ik mijn droombaan vond. Nadat ik werd uitgelachen door mijn baan en ik op zoek ging naar werk dat echt bij me paste.

Luister niet naar mensen die zeggen dat je iets niet kunt. Luister helemaal niet naar mensen die je vertellen dat je ‘niet goed genoeg’ bent. En net zo belangrijk: vertel dat nooit tegen jezelf. Je kunt alles bereiken als je er maar in gelooft, ook je droombaan. Ik zal je een mooi voorbeeld geven.

Wat wil ik nu echt?

Toen ik 32 was wilde ik trainer worden. Ook al had ik weinig ervaring, ik voelde dat het bij me paste. Het leek me geweldig om trainer te zijn! Dus besloot ik mijn toenmalige baan op te zeggen, zodat ik extra gemotiveerd was om (snel) te veranderen van carrière.

Het eerste bedrijf waar ik solliciteerde, vroeg of ik een proeftraining wilde geven. Dat deed ik en het was geen succes. Het moeilijkste was dat de studenten werden ‘gespeeld’ door collega-trainers. Ze deden erg hun best om zo lastig mogelijk te zijn.

Dat lukte goed! Ik werd niet echt enthousiast van de sfeer, het niveau of het onderwerp. Na afloop gaf mijn toekomstige baas zijn mening:

Met jou wordt het nooit wat.

Hij lachte: “Ik vond het niet zo goed gaan. Sterker nog: veel mensen kunnen het leren, maar bij jou zit het er gewoon niet in. Ik zou een ander vak kiezen als ik jou was!” Je begrijpt dat ik behoorlijk teleurgesteld was. Ik had net mijn baan opgezegd omdat ik graag wilde trainen en nu vertelde een ervaren trainer me dat dat nooit zou lukken.

Ik voelde me onzeker. Kon ik wel wat ik wilde? In eerste instantie dacht ik: “Misschien moet ik maar iets anders gaan doen.” Meteen daarna kwam de gedachte: “Maar wat dan? Dit is wat ik wil!” Ik besloot dat ik nog steeds trainer wilde worden, alleen niet meer bij dat bedrijf.

Van mislukking tot succes.

Bij het volgende bedrijf waar ik solliciteerde werd ik aangenomen als (internationaal) trainer. Het duurde een tijd voordat ik ervaring opdeed omdat het niveau van deze baan veel hoger was. Maar het was ook veel leuker! Uiteindelijk werd ik succesvol. De tien jaar daarna vloog ik de halve wereld over om trainingen te geven, van IJsland tot Saoedi-Arabië, van Japan tot Zuid-Afrika. Het was een echte droombaan. Als je wilt, kun je altijd het werk van je dromen vinden.


Wil jij je droombaan vinden?

Volg dan deze online Cursus Vind Je Ideale Baan.
Ontdek je passie en talent – en vind werk dat je inspireert.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Ik heb nog vaak teruggedacht aan die eerste sollicitatie en de opmerking: “Het zit gewoon niet in je.” Nu weet ik dat dat onzin was. Ik zal nooit iemand vertellen dat ‘iets’ niet in hem of haar zit. Alles wat je echt wilt, kun je bereiken. En als je daarvoor de vaardigheden nog niet hebt, dan kun je die altijd leren. Waar een wil is, is een weg. En als die wil sterk genoeg is, zelfs een snelweg!

Wie gelooft in je?

Een mooie uitspraak is: “De persoon die zegt dat iets niet kan, wordt ingehaald door de persoon die het al aan het doen is.” Laat niemand je vertellen dat je iets niet kunt. Vaak zijn dit mensen die niet in je geloven en dat nooit zullen doen. Net zo vaak zijn het mensen die niet in zichzelf geloven en dat op jou projecteren. Denk daar maar eens over na…

Waar zit de echte beperking?

De grootste beperking zit echter in onszelf. Als wij niet geloven dat we iets kunnen bereiken, komen we nooit uit de startblokken. Helaas nemen we onbewust vaak de mening van anderen over. Vraag jezelf dus regelmatig af: “Is dat wel zo? Wie zegt dat? Wat is het wetenschappelijk bewijs daarachter? Is er iemand die het al aan het doen is? Wat kan ik daarvan leren?”

Die vragen laten het licht schijnen over de duisternis van twijfel. Door te zoeken naar bewijs dat je iets niet kunt, kom je er hopelijk achter dat bewijs niet bestaat – het is alleen maar een mening. Als je gelooft in jezelf heb je aanmoediging van anderen niet meer nodig.

De basis voor succes.

Het enige verschil tussen succesvolle en niet-succesvolle mensen is het geloof in zichzelf en de bereidheid te leren van hun fouten. Die twee eigenschappen vormen de basis van elk succes. Als je gelooft in je eigen kunnen, kom je in beweging. Als je leert van je fouten word je uiteindelijk succesvol.

Ik ken mijn beperkingen, maar ik ken ook mijn sterke kanten. Ik ben me bewust van mijn grenzen, maar vergeet nooit mijn mogelijkheden. Ik ben niet overmoedig, maar ook niet onzeker. Dat heb ik moeten leren en dat kun jij ook. Het verschil tussen uitgelachen worden en je droombaan vinden is soms maar één stap. De volgende keer dat iemand je vertelt dat je iets niet kunt, antwoord je gewoon: “Sorry, geen tijd voor geklets, ik ben het al aan het doen!”


WIL JE LEUKER WERK?

Volg deze online training en ontdek je passie en talenten!

JA, IK WIL MIJN DROOMBAAN VINDEN

15.000+ cursisten gingen je voor!En jij – wat is jouw droombaan?
En wat houd jou tegen?

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt