Waarom verander ik niet van baan?

Laat je niet tegenhouden door angst of praktische bezwaren. Richt je aandacht op wat je wilt en wat je kunt. Stel jezelf goede vragen en ga uit van je eigen kracht. Hierdoor vind je automatisch de energie om werk te vinden dat beter bij je past.

Wanneer ben je toe aan een andere baan?

Die vraag is makkelijk te beantwoorden: Als je structureel geen plezier meer hebt in je werk, dan wordt het tijd te veranderen. Iedereen heeft andere redenen om te willen veranderen: De één heeft irritante collega’s of valt in slaap boven het bureau, de ander heeft het gevoel stil te staan en wilt verder groeien.

Het doet er niet zo veel toe waarom je genoeg hebt van je huidige baan, hoewel je daar wel van kunt leren. Als je weet wat je niet leuk vindt, weet je automatisch ook wat je wél leuk vindt. Dat is namelijk het tegenovergestelde. Maar het feit dat je er genoeg van hebt, zegt voldoende. Tijd voor ander werk.

Wat houd je tegen?

Hier stuiten we direct op de meest voorkomende oorzaak waarom mensen niet doen wat ze willen: de praktische bezwaren. Praktische bezwaren zijn alle redenen die je kunt bedenken waarom je niet van werk kunt veranderen.

Laten we eens dieper ingaan op die praktische bezwaren. Stel dat je denkt aan een carrièreswitch. Je wilt gewoon iets heel anders gaan doen en hebt besloten dat je (vul je ideale functie in) wilt worden. Het idee zelf geeft je veel energie, want je hebt dat altijd al willen doen. Vrijwel onmiddellijk schieten de volgende gedachten door je hoofd:

Beperkende gedachten.

“Hoe krijg ik dat voor elkaar? Ben ik niet veel te oud om nog te veranderen? Wat als ik niet word aangenomen? Waarom zou iemand eigenlijk mij aannemen? Er zijn ook helemaal geen banen op dat gebied, alles zit vol. En er zijn veel betere kandidaten dan mij. Had ik maar jaren geleden de overstap gemaakt. Nu is het te laat. Ik kan beter blijven zitten waar ik zit. Dan heb ik in ieder geval zekerheid.”

Ik kan nog een paar alinea’s met dit soort gedachten opschrijven, maar je begrijpt wel waar het naar toe gaat: Als je dit denkt, komt je nooit in beweging!

Wat is de essentie van deze bezwaren?

Hoe kun je ooit gemotiveerd van start gaan als je deze gedachten hebt? Dat lukt je niet. Je praat jezelf de put in en het resultaat is dat je zo bang wordt te veranderen dat je liever blijft waar je zit. Je zult wel gek zijn om je zekerheid op te geven! Kun je dat inzien? Deze e-cursus gaat uitgebreid in op het ontwikkelen van vertrouwen om van baan te veranderen:


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Uiteindelijk zijn al deze bezwaren een vorm van angst. Angst voor onzekerheid, angst voor het onbekende, angst voor mislukking. Al onze excuses – om niet te doen wat we willen – zijn samen te vatten in datzelfde woord: angst. Iedereen heeft zulke angsten. Toch zijn er mensen die zich er niet door laten tegenhouden. Hoe doen ze dat?

1. Focus.

Als je je bezighoudt met praktische bezwaren, vind je steeds meer beren op de weg. Dat gebeurt automatisch, je hoeft er niets voor te doen. Het is beter je aandacht te richten op wat je werkelijk wilt. Dat geeft veel meer energie. Als je droom sterk genoeg is, zul je de praktische bezwaren vanzelf overwinnen. Richt je aandacht dus op wat je wilt, niet waar je bang voor bent. Houd je niet bezig met het probleem, maar met de oplossing.

2. Goede vragen.

Negatieve vragen gaan uit van beperkingen en problemen. Goede, positieve vragen gaan uit van mogelijkheden en oplossingen. Bijvoorbeeld: “Hoe graag wil ik veranderen? Ben ik bereid de stappen te nemen die ik moet nemen? Wat zou de eerste stap zijn? Ken ik mensen die deze stap al hebben genomen? Wat kan ik van hen leren? Hoe zou het zijn als dit me zou lukken? Hoe goed zou ik me voelen?”

3. Kracht.

Uitgaan van eigen kracht is de basis van elk succes. Houd je niet bezig met wat je niet kunt, maar sta stil bij wat je wél kunt. Wat gaat jou van nature goed af? Wat zijn je talenten? Welke uitdagingen heb je al opgelost? Hoe meer je je bewust ben van je vaardigheden, kennis en ervaring, hoe groter je zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen is de motor die je in beweging zet.

Ga uit van je eigen kracht en neem de eerste stap. De tweede stap wordt dan vanzelf duidelijk. Laat je niet tegenhouden door de praktische bezwaren. Waar een wil is, is een weg. Richt je aandacht op wat je wilt en stel jezelf goede vragen. Dan kunnen er wonderen gebeuren!


Wil jij inspirerend werk vinden?

Volg dan deze online cursus Vind Je Ideale Baan.

Ontdek je passie en talent – en het werk dat je inspireert.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Ontdek je droombaan


Ben jij tevreden met je werk of zou je graag willen veranderen?
Wat houd je tegen?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Francien schreef:

  Hoi Frank.

  Daar ben ik druk mee bezig; om van baan te veranderen.
  Maar stel dat je nou nood-gedwongen moet veranderen naar een minder leuke baan?
  Dan toch maar het positiefste er uit halen. En als je hobby dan niet meer je werk is, dan maar weer in je vrije tijd doen.
  De bedoeling is trouwens dat ik een meer relaxte baan krijg, zodat ik meer energie over houd voor mijn vrije-tijds-besteding. Wat in mijn droom-baan niet zo was. Klinkt vreemd he.
  Francien.

 • Goede opsomming van alles wat je je in je hoofd haalt wanneer je een carriereswitch overweegt Ik zit nu goed, veel zekerheid etc, maar ben nog jong en vraag me af of het met mijn ervaring niet tijd is om de overstap naar een kleiner bedrijf te maken met meer opdrachten in mijn specialisme.

  Maar ja, 20 jaar bij 1 werkgever gooi je ook niet weg.

  Stof tot nadenken.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >