Maak van je hobby je werk

Wat houd je tegen om te doen wat je wilt? Jij alleen bepaalt of je droombaan werkelijkheid wordt. We denken vaak dat alle leuke banen al bezet zijn en dat niemand op ons zit te wachten. Als dat idee je tegenhoudt, dan is dit artikel voor jou.

Wat houd je tegen?

“Maak van je hobby je baan en je hoeft geen dag meer te werken”, is een bekend gezegde. Als jij het werk doet dat je bij wijze van spreken gratis nog zou doen, heb je je droombaan gevonden. En als je een bedrijf of klanten vindt die je daarvoor willen betalen, dan hoef je nooit meer een dag te werken. Dan word je betaald voor je hobby.

De bekendste voorbeelden van mensen die dat doen zijn artiesten of voetballers. Van kinds af aan waren die bezig met muziek of voetbal. En nu worden ze ervoor betaald. Wil jij dat ook? Waarschijnlijk wel. Waarom doe je dan nog niet wat je wilt? Omdat je denkt dat alle leuke banen al vergeven zijn. Of dat niemand op je zit te wachten. Deze bezwaren houden veel mensen tegen.

Je hebt gelijk!

Henry Ford (de oprichter van het automerk) had een mooie uitspraak: “Of je denkt dat je het kunt of niet, je hebt gelijk.” Als je denkt dat je je droombaan kunt vinden, zal je dat ook lukken. Misschien zal het niet makkelijk zijn, maar zolang je erin gelooft en doorzet, zul je een weg vinden. Als je denkt dat het je niet lukt, zul je het niet eens proberen en heb je dus uiteindelijk ook gelijk. Dan vind je die droombaan nooit.

Wie bepaalt wat mogelijk is?

Er is maar één persoon die bepaalt of het mogelijk is en dat ben jij. Natuurlijk kun je zeggen: “Het hangt af van de economie” of “De markt bepaalt of het kan.” Je kunt zelfs zeggen: “In de huidige situatie is het onmogelijk iets te vinden” of “Ik ben veel te oud om van baan te veranderen.”
Geef me duizend bezwaren en ik zeg je dat je gelijk hebt. Geef me duizend redenen dat het je wel gaat lukken en ik doe hetzelfde.

Begrijp je het? Jij, op de allereerste plaats, bepaalt van tevoren of dit succesvol gaat worden of niet. In jou (en ook in mij) zitten de kiemen voor zowel succes als mislukking. Het is aan ons, welke kiem we het meeste water geven ofwel: welke gedachte (mislukking of succes) we de meeste aandacht geven. Het leven geeft ons over het algemeen wat we ervan verwachten. We krijgen waar we denken recht op te hebben.

Laten we eens kijken naar de twee bezwaren die hierboven stonden:
– Alle leuke banen zijn al bezet.
– Niemand zit op mij te wachten.

Als we daar een paar goede antwoorden op kunnen vinden, zou het dan makkelijker voor je zijn op zoek te gaan?


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Alle leuke banen zijn al bezet.

Daar is geen speld tussen te krijgen. Dat is ook zo. Die banen zijn bezet omdat ze leuk zijn. Hoe leuker de baan, hoe meer mensen ervoor in de rij staan. Maar je wilt niet alle banen, je wilt de baan die het beste bij jou past. Dus een betere uitspraak zou zijn: “Mijn ideale baan is al bezet.” Toch klopt dat niet. Je ideale baan is op dit moment bezet. En dat is heel goed nieuws! Want wat betekent dit precies?

– Het betekent dat die baan nu bezet is, maar misschien is dezelfde vacature morgen wel beschikbaar.
– Het betekent dat er in ieder geval zo’n functie bestaat. Iemand betaalt nu iemand anders om dit werk te doen. Alleen ben jij die persoon nog niet. Maar dat kun je veranderen.

Het (ultrakorte) recept om je droombaan te vinden.

Iemand anders doet nu precies het werk dat jij graag wilt doen. Die persoon stond een tijd geleden waar jij nu staat. Dat betekent dat het gedaan kan worden. Als iemand het kan, betekent dat dat jij het ook kunt. Misschien moet je bijleren, misschien moet je ervaring opdoen. Maar denk je echt dat anderen over magische talenten beschikken en jij niet? Dat zij geheime bronnen van intelligentie hebben die jij niet kunt vinden? Welnee, bijna iedereen die het werk doet dat jij ideaal vindt, zit daar om slechts één reden: Ze hebben bepaald wat ze wilden en er hard voor gewerkt.

Dat is het recept, niets meer, maar ook niets minder. Talent wordt soms geboren, maar nog vaker ontwikkeld. Oefening zorgt dat talent tot bloei komt. Met alleen talent bereik je niets. Talent zonder doorzettingsvermogen werkt niet. Oefenen en blijven leren zijn de sleutels.

Niemand zit op mij te wachten.

Ook dat klopt als een bus. Niemand zit ook op je te wachten. Omdat ze je nog niet kennen! Kijk je wel eens naar de talentenjachten op tv? Zie je de verbazing en het enthousiasme van de jury als iemand echt bijzonder blijkt te zijn? En heb je je wel eens afgevraagd hoeveel mensen met datzelfde talent nog steeds thuis zitten? Ze zitten thuis omdat ze denken dat er niemand op hen zit te wachten. Hoe verbaasd zijn sommigen die toch auditie doen als blijkt dat dàt idee totaal niet klopt.

Wat is jouw talent? Waar heb jij aanleg voor? Wat gaat jou gemakkelijk af en heb ik moeite mee? Wat kun jij beter dan de gemiddelde Nederlander of Belg? Ik verklap je een geheim: Op dat talent zit altijd wel iemand op te wachten.

Passie kun je niet faken.

De persoon die doet waar hij goed in is, zal altijd interessanter zijn dan de rest. Bedrijven maken plaats voor mensen met passie en inzet. Vaardigheden kun je leren, maar passie: dat heb je of je hebt het niet. Je kunt het niet faken, noch vervangen door iets anders. Die passie heb je als je met iets bezig bent wat voelt als een hobby: je doet het gewoon omdat je het leuk vindt. Er zal altijd werk zijn voor iemand met passie. Dus waar wacht je op?


Wil jij je droombaan vinden?

Volg dan deze online cursus Ontdek Je Droombaan.

Ontdek je passie en talent – en vind het werk dat je inspireert. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

7 Manieren om meer geld te verdienen

Meer plezier in je werk – 5 tips

Waarom verander ik niet van baan?

 • Lilian schreef:

  Frank, ik herken veel in dit artikel. Toen ik op zoek was naar mijn droombaan had ik ook allerlei redenen waarom IK DIE BAAN NIET ZOU KRIJGEN. Ik had geen opleiding voor die baan, er waren niet veel banen die ik wilde, het is lastig om bij die organisatie binnen te komen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Tot ik op een bepaald moment een artikel in een dagblad zag staan dat ‘mijn voorganger’ stopte. Op dat moment heb ik een sollicitatiebrief geschreven, later nog telefonisch contact gezocht met het idee DIT IS MIJN BAAN. Met die instelling ben ik ook naar het sollicitatiegepsrek geweest en inderdaad binnen een paar uur had ik MIJN droombaan, want ze voelden mijn passie, enthousiasme en bevlogenheid voor deze baan. En ik heb er NOOIT spijt van gehad dat ik deze stap heb gemaakt.

 • angelique schreef:

  Dit is voor mijn herkenbaar.Ik Schrijf op mijn blog om andere te helpen en mijn zelf. En omdat ik hou van coachen dacht ik bij mezelf ik ga voor me zelf beginnen. Ik met mijn goede moed naar de gemeenten uit gelegd wat ik wil gaan doen. ach fijn ik heb alles op papier gezet kom je bij IMK dan word je die zelf dag even je benen onder je weg gezaagd. Dan scoor ik op de mkb scan hoog dan ben je volgen hun een dromer maar wel een dromer met mogelijkheden die denkt buiten de lijntjes. ik zie nog steeds die mogelijk heden alleen ik kan het niet op papier zetten wat ik bedoel het staat wel in mijn hoofd maar niet op papier daarom schrijf ik het maar op het internet.
  Groetjes Angelique

 • Ik werk in groenbeheer, bosbeheer en natuurbeheer. Ik ga met plezier naar het werk. Het interessert mij ook heel veel. Je blijft ook op langere termijn resultaten zien van je werk.
  Maar helaas, zolang je niet een zelfstandig aannemer bent hoort dit bij de slechtst betaalde jobs. Dus toch geen droomjob. In bepaalde sectoren is dat gewoon niet mogelijk.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >