De basis van je droombaan – werk, werksfeer en beloning

Hoe ziet jouw ideale baan eruit? Er zijn drie elementen die bepalen hoe tevreden je bent over je werk. Dat is het werk zelf, de werksfeer en de beloning. Bij gewoon werk is er meestal een disbalans: één van deze drie elementen voelt niet goed. In je ideale baan is er meestal een goede balans. Waarom zijn deze drie zo belangrijk? En moet je eigenlijk wel kiezen? Dit is de basis voor je droombaan:

1. Het werk zelf – wat je precies doet.

De kern van je droombaan is wat je precies doet. Het gaat dus om de activiteit waar je mee bezig bent. Vaak zeggen mensen: “Ik wil directeur zijn, of werken in de IT.” Maar wat doe je daar precies? Daar gaat het om. Ben je aan het verkopen, aan het organiseren, aan het ondersteunen, aan het leidinggeven, aan het analyseren, aan het produceren?

Die activiteit – wat het ook is – moet je voldoening geven. Het moet een bezigheid zijn waar je energie uit haalt. Je kunt leuke collega’s hebben en een mooi inkomen, maar als het werk zelf je niet aanspreekt, dan vind je geen permanente voldoening. Te vaak zie je mensen blijven hangen in een baantje, want ‘de collega’s zijn zo leuk’ of ‘het betaalt zo goed’. Helemaal prima natuurlijk, maar vergeet je dan niet het belangrijkste?

Welke activiteit vind je leuk, inspireert je, geeft je energie? Als je daar achter komt, dan ontdek je waarschijnlijk dat je daar ook goed in bent. Want wat je leuk vindt en goed kunt, liggen meestal in elkaars verlengde. Het is meestal iets dat je urenlang kunt doen en niet snel verveelt. Je gebruikt er al je talent voor en het geeft je veel voldoening. Ontdek wat dat is, want dat is de basis voor je werkend leven!


Wil jij leuker werk vinden?

Volg dan deze online cursus Ontdek Je Droombaan.

Ontdek je passie en talent – en vind het werk dat je inspireert. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Bestel direct – nu voor € 47


2. De werksfeer – met wie je het doet.

Het tweede element voor je droombaan is de werksfeer. Niemand werkt in een vacuüm. Ben je zelfstandig en heb je geen directe collega’s? Zorg dan dat je samenwerkt met leuke klanten. Een goede werksfeer is zo belangrijk! Van fijne collega’s krijg je energie. Je kunt je ideeën en ervaringen delen. Je kunt even stoom afblazen en elkaar ondersteunen. Soms worden collega’s vanzelf vrienden, dan heb je het helemaal getroffen!

Ik ontmoet regelmatig cliënten die een leuke baan en een goed inkomen achter zich laten. De reden? “Ik kon niet meer samenwerken met mijn baas. Ik werd gek van die achterbakse collega. Ik hield de concurrentie op kantoor niet meer vol.” Zo belangrijk is een goede werksfeer dus! In elke baan heb je leuke en minder leuke collega’s. Je kunt ze helaas niet persoonlijk selecteren. Maar je kunt wèl bepalen aan wie je je aandacht geeft. Je kunt wèl bepalen met wie je het meeste omgaat.

Soms is de sfeer zo leuk dat je collega’s de voornaamste reden zijn dat je nog blijft. Ik heb dat zelf ook een paar keer ervaren. Het bedrijf was meer een groep leuke mensen die lol hadden (tussen de werkzaamheden door). De maandagochtend was bijna net zo leuk als de vrijdagavond. Totdat ik erachter kwam dat ik niet meer doorgroeide en de oude collega’s een voor een vertrokken. Tijd om zelf ook verder te gaan!

3. De beloning – wat je ervoor terugkrijgt.

Hoeveel mensen zouden werken als ze het geld niet nodig hadden? Ik vermoed ongeveer de helft. Geld is misschien de voornaamste reden dat mensen werken. Je hebt geld nodig om te ‘overleven’: je woning te betalen, je vervoer te regelen en je eten te kopen. Vergeet ook die nutteloze uitgaven tijdens de uitverkoop niet! Sommige mensen verdienen tonnen, maar hebben geen spaargeld, omdat ze óók tonnen uitgeven. Je uitgaven bepalen hoeveel geld je moet verdienen om van rond te komen.

Geld drukt uit hoeveel je waard bent voor je bedrijf of voor de markt. Niet als mens natuurlijk, maar als iemand die waarde toevoegt. Want geld is het resultaat van waardetoevoeging. Door waardevoller te worden, investeer je in je toekomst. Wat is er heerlijker dan iemand die je betaalt voor wat je graag doet? De mensen die ontkennen dat geld belangrijk is, verdienen het meestal niet zelf òf hebben er genoeg van. Bijna alles wat je bezit of doet, kost geld.

Als je denkt onderbetaald te worden, kun je klagen, maar dat helpt je helaas niet. Het is beter jezelf af te vragen: “Hoe kan ik meer waarde toevoegen aan mijn bedrijf, aan de markt, aan mijn dienst en aan mijzelf?” Dat antwoord is de sleutel naar een beter inkomen. Nogmaals, we hebben het niet over je waarde als mens of over de kwaliteit van je diensten! We hebben het over de mening van je bedrijf of de markt. Dat bepaalt namelijk je inkomen.

Je hoeft niet te kiezen.

Uit onderzoek blijkt dat geld motiveert, maar slechts tot een bepaald bedrag. Als je dat hebt, dan maakt het je niet gelukkiger. Maar wees gerust, je hoeft niet te kiezen tussen een dikbetaalde rotbaan of een slechtbetaalde droombaan. Wie zegt dat je niet goed kunt verdienen met jouw talenten of passie? Iemand is al aan het doen wat jij wilt! Iemand wordt er al goed voor betaald, dus dat het kan, is zeker.

Voor ieder mens ligt de balans tussen werk, werksfeer en inkomen anders. Misschien geef jij een voorkeur aan de werksfeer, misschien aan een goed inkomen. In een niet-leuke baan zit er meestal een disbalans tussen deze drie elementen. In je droombaan zit er meestal een goede balans. Je hoeft niet te kiezen. In een niet-leuke baan wel, daar is het of/of. Maar in je droombaan is het en/en. Vroeger was dit mijn droombaan, maar nu is het werkelijkheid geworden. En als ik het kan, kun jij het ook!

Wil je weten wat jouw ideale baan is? Bestel dan de volgende e-cursus:


Ontdek Je Droombaan!

Volg de Online Training Vind Je Ideale Baan.

– Ontdek je passies.
– Ontdek je talenten.
– Vind het werk dat echt bij je past.

Je ontvangt:
– 12 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 304 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vind je ideale baan!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>