fbpx

Ben jij toe aan een nieuwe baan?

Wordt het tijd voor ander werk? Zit je te denken aan een carrièreswitch? Dit artikel gaat in op de uitdagingen en valkuilen die je tegenkomt in je zoektocht. Het heeft geen zin te rennen als je niet weet waar je naartoe wilt. Dus bepaal eerst welk werk het beste bij je past.

Ben jij toe aan een nieuwe baan?

Misschien niet. Misschien ben je met wat kleine aanpassingen in je huidige werk al tevreden. Ga eens na wat je niet leuk vindt in deze baan. Schrijf het gewoon op: “A. Ik wil meer afwisseling. B. Ik wil meer verantwoordelijkheid. C. Ik wil meer vrijheid.” Kun je die wensen invullen zonder van baan te veranderen?

Het kan ook zijn dat je dit hebt opgeschreven: “A. Ik heb een hekel aan mijn baas. B. Ik heb een hekel aan mijn werk. C. Ik verdien niet genoeg om van te leven.” Dan weet je dat je op zoek moet gaan naar een nieuwe baan. Een goede vraag voor jezelf is: “Zou ik dit werk doen als ik opnieuw kon kiezen?

Is dit mijn ideale baan?”

Nieuwe baan of carrièreswitch?

Je nieuwe baan kan in het verlengde liggen van wat je al doet. Ik ben ooit overgestapt van trainer naar trainermanager, dat was de natuurlijke volgende stap. Ik ken ook mensen die alleen van werkgever veranderen en hetzelfde blijven doen. Alleen al die stap verdubbelde hun werkplezier.

Het kan ook zijn dat je een totaal andere carrière wilt. Dit schrikt veel mensen af, want dan moeten ze opnieuw beginnen. Maar is dat wel zo? Elke keer neem je toch je ervaring mee en dat maakt je uiteindelijk uniek. Ik ben een coach, maar heb daarnaast verstand van verkoop, marketing, IT, training en nog veel meer. Ik zie het als een voordeel, niet als een nadeel.

Bekijk voor jezelf hoeveel jaren je nog moet werken. Wil je echt nog twintig jaar iets doen wat je niet bevalt? Al kost het je twee jaar om de overstap te maken, is dat het niet waard? Ik denk het wel. Als ik op mijn vijftigste denk dat ik iets anders wil gaan doen, dan zou ik niet aarzelen. Het leven is te kort om niet te doen wat je wilt…


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Wat is de grootste uitdaging?

De grootste uitdaging in de overstap naar een nieuwe baan is het ontwikkelen van meer vertrouwen. Waarom denk je dat zoveel mensen blijven zitten in een baan die niet bevalt? Ze vertrouwen niet genoeg op hun eigen vaardigheden om  iets nieuws te vinden. Ze vertrouwen niet genoeg op hun vermogen te veranderen.

De meeste mensen houden niet van verandering. Zelf als de huidige situatie niet meer bevalt, kiezen de meeste mensen er toch voor te blijven zitten. Want verandering is eng. Wie weet wat er kan gebeuren? Misschien gaat het dan wel nòg slechter? Toch, als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gekregen. En is dat nog wel wat je wilt?

Pas jij wel in die jas?

Stel dat je gaat winkelen in een kledingzaak, want je wilt een nieuwe jas. Je weet niet echt wat jouw maat is en de verkoper heeft slechts twee kledingstukken: de ene is veel te groot en de andere is veel te klein. Je probeert eerst de grote jas. Al snel valt het je op dat alles slobbert. De jas is veel te ruim, sleept over de grond en ziet er niet uit. Je voelt je als een Smurf, gewikkeld in een tweepersoonslaken.

Daarom besluit je terug te gaan naar de winkel. De enige optie is die andere jas te nemen. Ook die zit niet goed. Hij is veel te kort en je loopt totaal verkrampt over straat. Wat nu te doen? Mijn suggestie zou zijn om niet meer naar die winkel te gaan! Begin ermee te bepalen wat jouw maat is. Hoe kun je anders kleding vinden die bij je past?

Begin bij jezelf.

Zo werkt het ook met je droombaan. Je kunt natuurlijk bekijken wat voor vacatures er zijn. Dat zie je veel mensen doen: ze zijn niet tevreden over hun huidige baan en zoeken zo snel mogelijk wat er beschikbaar is. Maar ook die baan begint na een tijd te vervelen en zo blijven ze jarenlang doorgaan. Elke keer trekken ze een kledingstuk aan dat niet past.

Een betere manier is om eerst te kijken naar je eigen persoonlijkheid. Wat past het beste bij jou? Wat zijn jouw interesses, wat is jouw passie, wat zijn jou talenten, wat zoek jij precies? Daarmee neem je je eigen maat op en dan pas vind je een baan die past alsof hij gegoten zit! Want je ideale baan ligt altijd in het verlengde van je persoonlijkheid.


Wil jij inspirerend werk vinden?

Volg dan deze online cursus Vind Je Ideale Baan.

Ontdek je passie en talent – en het werk dat je inspireert.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Ontdek je droombaan


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>