De meest gemaakte fout bij het vinden van je droombaan

Heel veel mensen zijn op zoek naar ander, leuker werk. Als professionele coach heb ik veel gesprekken gehad met cliënten die door de bomen het bos niet meer zien. Ze weten niet precies wat ze willen of hoe ze daar moeten komen en zien een groot verschil tussen hun wens (de droombaan) en de realiteit (hun huidige werk).

Daarbij worden vaak dezelfde fouten gemaakt. Dit artikel legt uit wat je kunt doen om uit te vinden welk werk het beste bij je past en welke valkuilen je kunt vermijden.

Je droombaan vinden, ligt in het verlengde van je persoonlijkheid.

Sterker nog: je droombaan IS het verlengde van je persoonlijkheid. Je werk is een uiting van wie JIJ bent.

Als je zoekt naar leuker werk dan ga je meestal kijken in vacaturebanken of je neemt contact op met een uitzendbureau of headhunter.

Daarmee maakt je al direct een cruciale vergissing. Voordat je begint te analyseren waar je passie en talenten liggen, probeer je jezelf te passen in een hokje, een functie of vacature. Dat is veel te vroeg.

Jij past niet in een functie of vacature: jouw persoonlijkheid bepaalt wat voor functie het beste bij jou past.

Door direct te kijken naar functies ga je voorbij aan de essentie van een ideale baan, namelijk je persoonlijkheid, je passies en talenten.

Je probeert als het ware de kleding van een ander te passen, zonder te kijken naar je eigen maten.

Wat je dan ziet, is dat je van baan tot baan gaat zonder ooit het ideale werk te vinden. Je begint bij een bedrijf en na verloop van tijd motiveert je baan je niet meer. Dan ga je op zoek en je denkt tijdelijk een andere ‘ideale baan’ te hebben gevonden, om erachter te komen dat dit ook niet is wat je wilt.

Kortom: je probeert iets aan te passen dat geen rekening houdt met jouw eigen maten. Je passie bepaalt de baan. De baan bepaalt niet jouw passie. Je vind je droombaan als je je passie hebt gevonden.

Als je nog 10, 20, 30 of 40 jaar moet werken, dan zal niets je zoveel plezier doen als uit te vinden wat je nu echt wilt. Die periode is veel te lang om door te brengen met een tweede keus of zomaar een baan.


Wil jij leuker werk vinden?

Volg dan deze online cursus Ontdek Je Droombaan.

Ontdek je passie en talent – en vind het werk dat je inspireert. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Bestel direct – nu voor € 47


Begin eerst met het WAT, dan met het HOE.

Bepaal eerst wat je leuk vindt. Waar krijg je energie van? Waar word je enthousiast van? Is dat van mensen helpen? Is het van bezig te zijn met cijfers of techniek? Wat vind je daar zo leuk aan? Waarom motiveert dat je?

De valkuil is dat veel mensen hier direct op vastlopen omdat ze onmiddellijk denken: “Die baan bestaat niet.” Of: “Daar kan ik niets mee verdienen.”

Als jij bepaalt dat dat zo is, dan is het ook zo. Zo saboteer je je eigen droombaan al voordat je erachter bent gekomen wat je precies wilt. Bovendien, door jezelf direct te confronteren met praktische bezwaren (die baan bestaat niet, daar verdien je geen geld mee), ben je niet gemotiveerd om verder te gaan zoeken. Je besluit al bij voorbaat dat het een hopeloze oefening is en je nooit het ideale werk kunt gaan doen. Zonde!

In het stadium waarin je je op zoek gaan naar je passie, is het veel te vroeg om dat al te vertalen in een concrete functie. Het gaat eerst om te achterhalen WAT je wilt. Dat kost veel tijd. Hoe beter je bepaalt (tot in detail) wat je wilt, hoe gerichter je op zoek kunt gaan. Pas als je alle details hebt bepaald, kun je gaan uitvinden HOE je daar moet komen. Door de zaak om te draaien en eerst te kijken hoe je ergens moet komen, zinkt je eigen boot. Nog voordat je de haven uit bent.

Je vind je droombaan niet door eindeloos te piekeren over beren op de weg.

Vind je droombaan – de belangrijkste stap.

Het achterhalen van je passie is de belangrijkste stap. Hoe meer details hoe beter. Als je met behulp van een coach, cursus of door eigen onderzoek dit hebt achterhaald, kun je verder gaan.

Probeer je hoofdpassie – je drijfveer – te ontdekken door je af te vragen wat je het liefste doet, waar je energie van krijgt, waar je enthousiast van wordt, wat je uren zou kunnen doen of wat jij belangrijk vindt in het leven. Het antwoord op die vragen is je passie.

Is het mensen helpen, kennis vergaren, macht of status hebben, schoonheid waarderen, iets creëren?

Daarna kun je verder gaan met details bedenken van jouw ideale baan. Wil je op kantoor werken of juist in de buitenlucht? Wil je in een team werken of liever alleen? Houd je van druk en deadlines of juist niet? Wil je graag structuur of krijg je liever de ruimte? Wil je een baas boven je of wil je zelf de baas zijn?

Je vind je droombaan alleen als je helder hebt wat je belangrijk vindt in je werk.

De details die je kunt bedenken zijn eindeloos. Hoe beter je weet wat je wilt, hoe makkelijker het wordt om daar gericht naar te zoeken.
Als je zegt “Ik wil mensen helpen” dan geeft dat wel een idee, maar niet echt een handvat. Wat voor mensen wil je helpen? Hoe wil je ze helpen? Waarmee wil je ze helpen? Hoe vaak en hoelang wil je ze helpen? In welke branche of op welk vakgebied?

Wees creatief en fantaseer eens over je droombaan. Pas veel later kun je gaan zoeken wat voor bedrijven en functies daarvoor in aanmerking komen.

Als je zoekt naar functies ga je naar een vacaturebank, maar als je wilt weten wat je droombaan is, kun je dat antwoord alleen bij jezelf vinden.


Ontdek Je Droombaan!

Volg de Online Training Vind Je Ideale Baan.

– Ontdek je passies.
– Ontdek je talenten.
– Vind het werk dat echt bij je past.

Je ontvangt:
– 12 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 304 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vind je ideale baan!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • patricia schreef:

  Ik zou heel graag een baan vinden die echt bij me past, waar ik mezelf in kwijt kan. Helaas zit ik nu in de WW en ik heb een sollicitatieplicht. Mijn werkcoach gaf aan dat ik moet solliciteren op hetgeen waarin ik voor opgeleid ben en het meest in gewerkt heb. Ik moet 3 verplichte sollicitaties per week doen. Ik gaf aan wat mijn passie is en wil doen waar mijn hart ligt. Ik heb daarvoor nog wat meer opleiding nodig. Maar mijn coach gaf aan dat ik hier niet in geholpen word en dus moet gaan solliciteren. Ik voel me onder druk gezet en ben bang dat ik straks niet op mijn plek zit. Wat kan ik nu?

 • Beste Patricia,

  Het goede nieuws is dat je weet wat je passie is.
  Dan ben je al veel verder dan veel andere mensen.

  Als je het in het grote plaatje ziet kun je nu plannen maken om te gaan werken in het vak dat jouw interesse heeft. Misschien heb je op dit moment geen opleiding nodig om in ieder geval in de branche te werken die je aanspreekt. Kun je op een lager niveau in die branche wel werk vinden, terwijl je je opleiding volgt? Dan zit je qua branche al goed en dien je alleen nog te werken om de juiste baan daarin te vinden.

  Kun je kiezen om part-time te werken in het vak waar je je opleiding in hebt gehad? En daarnaast te studeren voor je ideale baan? Zo voldoe je aan de wensen van de uitkeringsinstantie terwijl je bezig bent met je eigen plan en toekomst. Zie deze periode als een overbruggingsperiode.

  Misschien lukt het niet om morgen te werken in je droombaan. Maar als jij duidelijk weet wat jouw plek is, dan zul je daar komen. Misschien via een kleine omweg. Misschien moet je even geduld hebben. Maar je zal er komen!

  Heel veel succes
  Frank

 • Benn van Kersbergen schreef:

  Leuk artikel,
  Iets voor op mijn website als dat okay is?

  Best Mediagroep

 • Sander schreef:

  Heei frank
  Hoop dat je het kan lezen heb dislectsie.
  Maar heb je stuk heelemaal gelezen al een paar keer.
  Wat ik wil weeten ik zit nu in de auto brans.
  Maar heb al heel lang het niet meer naar me zin.
  Ik hauw ziels veel van mensen helpen en sport.
  Daar kan ik zels uuren langer voor gaan.
  Maar mensen praaten het van me af.
  Dat ik niets met sport moed doen wandat ik dislectie hep.
  Maar voor mensen helpen met sport dat kan ik me zelf
  Meer dan 1000% voor in zeten.
  Hoe moed ik dat aan pakken en hoe kan ik makkelek er zoon baan vinden
  Hoop dat je me kan helpen.

  Groeten sander
  Alfast bedankt

 • Beste Sander,

  Als je dyslexie hebt, dan heb je dit in elke baan die je kiest.
  Het lijkt me juist dat je in een sportbaan meer bezig bent met oefenen en uitleggen
  dan met lezen.

  Je schrijft:
  “Ik heb het nu al heel lang niet meer naar mijn zin.
  Ik houd zielsveel van mensen helpen en sporten.
  Ik kan me daar 1000% voor inzetten.”

  Dat klinkt heel erg goed.
  Kennelijk ligt daar je passie en ook je talent.

  Misschien dat het niet morgen lukt om van baan te veranderen,
  maar op lange termijn is alles mogelijk.

  Maar eerst een plan van aanpak:
  Wat heb je nodig voor een baan waarin je mensen helpt met sporten?

  1. Wat voor opleiding?
  2. Wat voor vaardigheden?
  3. Wat voor ervaring (en welke ervaring heb je al)?
  4. Hoe zijn anderen aan zo’n baan gekomen?
  5. Wat hebben zij gemeen met jou?

  Ga op onderzoek uit en gebruik die informatie.
  Bepaal de tijd die je wilt investeren om de baan te vinden
  die werkelijk bij je past: 1 jaar? 2 jaar?

  Als je het echt wilt, dan gaat het je zeker lukken :)

  Heel veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Hi Frank,

  Bedankt voor het delen van dit inspirerende artikel. Aangezien we zoveel tijd op werk doorbrengen, is het goed om stil te staan wat het nu echt is dat ons gelukkig maakt in een baan. Ik heb zelf hier ook een uitgebreid artikel over geschreven, waar ik ook je online training noem. Misschien vind je het interessant om te lezen: http://afgestudeerdendan.nl/hoe-vind-je-een-baan-die-bij-je-past/

  Groetjes,

  Anouk

 • Berend schreef:

  Beste Frank,

  Bedankt voor het artikel. Ik ben nu achttien jaar en heb geen idee wat ik nou moet gaan doen. Alle posities die interessant lijken stellen eisen waar ik niet aan kan voldoen (zoals bijvoorbeeld relevante werkervaring, specifieke opleidingen enzovoort). Nu snap ik wel dat men hiervoor een opleiding moet volgen, maar ik snap niet hoe men zich in de tussentijd kan onderhouden. Hiermee bedoel ik de tijd waarin men een daadwerkelijke opleiding volgt en geen geld verdient.

  Ik weet zo langzamerhand wel waar mijn passie ligt. Ik hou ervan om mensen blij te maken. Vooral lesgeven vind ik heel aantrekkelijk. Voor de rest snap ik eigenlijk niets van volwassen zijn.

  Ik hoop dat deze lichtelijk onsamenhangende hulpkreet u bereikt en dat u wellicht wat concreet toe te passen advies heeft.

  Vriendelijke groeten,

  Berend

 • Beste Berend,

  Er zijn een paar stappen om je passie om te zetten in je werk:

  1. Bepaal wat je wilt (dat weet je voor een groot deel, dus die belangrijkste stap heb je al genomen).
  2. Ga aan de slag, Als je geen opleiding hebt, volg er dan een. Het hoeft geen 4-jarige studie te zijn, er zijn genoeg aanvullende trainingen en cursussen die korten duren en minder kosten en er zijn ontelbaar veel mensen die studeren naast een andere baan.
  3. Wees flexibel en staar je niet blind. Er zijn ook ontelbaar veel manieren waarop je mensen blij kunt maken met lesgeven. Er zijn ontelbaar veel functies waarin je dat kunt doen. Dus probeer je visie ‘groter’ te maken, zodat je meer mogelijkheden vindt (en die zijn er gegarandeerd).

  Er is nog veel meer, maar dit lijken me in jouw verhaal de meest belangrijke voor dit moment.

  Heel veel succes, zet ‘m op!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >