Er zijn meestal drie redenen waarom we werken: we werken voor het geld, we werken voor de gezelligheid en we werken omdat het ons inspireert. Natuurlijk zijn edele motieven als bijdragen aan de maatschappij of zelfontwikkeling ook belangrijk, maar niet voor iedereen. Dus wat motiveert jou? Wat is de reden om ’s ochtends uit je bed te komen en naar je werk te gaan?

1. Ik werk voor geld.

Ik heb een blauwe maandag op een bank gewerkt. Het viel me op dat veel collega’s het niet echt naar hun zin hadden. Eén collega zei letterlijk: “Als ik honderd euro meer kan verdienen met poep scheppen, dan ga ik dan doen.” Ik ben ervan overtuigd dat hij het meende. Het maakte hem niet zoveel uit wat hij deed, als hij maar geld verdiende. Overigens was hij tegen de dertig, woonde nog bij zijn ouders en had inmiddels een paar ton op de bank staan. Dus met dat geld zat het wel goed.

Natuurlijk werken de meeste mensen voor een inkomen. Weinigen kunnen het zich veroorloven gratis te werken. We hebben allemaal een huis, we moeten allemaal eten en we willen allemaal jaarlijks een keer op vakantie. Ik ben ervan overtuigd dat zonder geld als motivatie, minstens de helft van de mensen hun baan zou opzeggen om totaal iets anders te gaan doen. Overigens ben ik er ook van overtuigd dat je geld kunt verdienen met wat je het liefste doet. Je zult altijd beter zijn in werk dat je leuk vindt.


Wil jij je droombaan vinden?

Volg dan deze online Cursus Vind Je Ideale Baan.
Ontdek je passie en talent – en vind werk dat je inspireert.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

2. Ik werk voor de gezelligheid.

Sommige mensen werken omdat ze energie krijgen van andere mensen. Het maakt ze niet zoveel uit wat ze doen, het gaat hen vooral om de sfeer en samenwerking. “Het werk is niet bijzonder, maar ik heb geweldige collega’s”, zeggen ze. Ik werkte ooit voor een bedrijf met zulke leuke mensen, dat ik een paar jaar te lang ben blijven hangen. Ik kon mezelf niet meer ontwikkelen, maar ja, het was toch zo gezellig, dus waarom weggaan?

Na verloop van tijd nam de ene na de andere collega ontslag. Langzamerhand was de sfeer anders en het groepsgevoel verdwenen. Ook gezelligheid is vergankelijk. Bovendien wil je niet als laatste achterblijven, nietwaar? Hoe zit dat met jou: Als je collega’s er niet meer zouden zijn, zou je dan nog hetzelfde werk doen? Zijn leuke collega’s het allerbelangrijkste, of zijn ze mooi meegenomen?

3. Ik werk voor het werk zelf.

Sommige mensen vinden het werk gewoon heel erg leuk. Natuurlijk is geld een motivator en zijn leuke collega’s belangrijk, maar ze zijn vooral bezig met de activiteit zelf: verkopen, trainen, onderzoeken, ondersteunen, ontwerpen, enzovoort. Als je energie krijgt van kennis opdoen, dan moet je niet aan de lopende band gaan werken. En als energie krijgt door creatief bezig te zijn, dan moet je niet beginnen als belastinginspecteur.

Als ik mensen coach in hun loopbaan, beginnen we meestal met de basisdrijfveer: van welke activiteit krijgen ze energie? Willen ze mensen ondersteunen, willen ze zichzelf ontwikkelen, willen ze iets creëren, willen ze kennis overdragen of leiding geven? Wat motiveert hen nu echt hun bed uit te komen? Zolang je werk zoekt dat voldoet aan deze basisdrijfveer, zit je goed. In bijna alle gevallen waarin je het niet naar je zin hebt, is er geen verband tussen je baan en je eigenlijke drijfveer om te werken.

Waar gaat het nu eigenlijk om?

Je drijfveer (wat jou motiveert in het leven) leidt tot een bepaalde activiteit. Mijn drijfveer om mensen te helpen met inzichten, leidt bijvoorbeeld tot de activiteit coaching. Als je die activiteit koppelt aan je baan, dan zit je goed. Zonder die activiteit gaat je motivatie langzaam verloren. Het geld wordt minder belangrijk en de leuke collega’s zijn  niet meer voldoende reden om naar je werk te gaan.

Je moet een reden hebben om ‘s ochtends op te staan en acht uur met iets bezig te zijn. Als je weet waarom je elke dag naar je werk gaat, dan heb je passie en plezier. Heb je die reden niet, dan ervaar je stress en stilstand. Wil je je passie en drijfveren ontdekken? Wil je weten welk werk jou het meest inspireert? Wat je talenten zijn? En hoe je dit alles kunt vertalen naar je ideale baan? Bestel dan de volgende e-cursus:


WIL JE LEUKER WERK?

Volg deze online training en ontdek je passie en talenten!

JA, IK WIL MIJN DROOMBAAN VINDEN

15.000+ cursisten gingen je voor!En jij – wat is jouw reden om te werken?
En is die reden voldoende of zoek je meer?
Ben je tevreden of mis je iets?

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt