Waarom werk je eigenlijk?

Er zijn meestal drie redenen waarom we werken: we werken voor het geld, we werken voor de gezelligheid en we werken omdat het ons inspireert. Natuurlijk zijn edele motieven als bijdragen aan de maatschappij of zelfontwikkeling ook belangrijk, maar niet voor iedereen. Dus wat motiveert jou? Wat is de reden om ’s ochtends uit je bed te komen en naar je werk te gaan?

1. Ik werk voor geld.

Ik heb een blauwe maandag op een bank gewerkt. Het viel me op dat veel collega’s het niet echt naar hun zin hadden. Eén collega zei letterlijk: “Als ik honderd euro meer kan verdienen met poep scheppen, dan ga ik dan doen.” Ik ben ervan overtuigd dat hij het meende. Het maakte hem niet zoveel uit wat hij deed, als hij maar geld verdiende. Overigens was hij tegen de dertig, woonde nog bij zijn ouders en had inmiddels een paar ton op de bank staan. Dus met dat geld zat het wel goed.

Natuurlijk werken de meeste mensen voor een inkomen. Weinigen kunnen het zich veroorloven gratis te werken. We hebben allemaal een huis, we moeten allemaal eten en we willen allemaal jaarlijks een keer op vakantie. Ik ben ervan overtuigd dat zonder geld als motivatie, minstens de helft van de mensen hun baan zou opzeggen om totaal iets anders te gaan doen. Overigens ben ik er ook van overtuigd dat je geld kunt verdienen met wat je het liefste doet. Je zult altijd beter zijn in werk dat je leuk vindt.


Wil jij leuker werk vinden?

Volg dan deze online cursus Ontdek Je Droombaan.

Ontdek je passie en talent – en vind het werk dat je inspireert. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Bestel direct – nu voor € 47


2. Ik werk voor de gezelligheid.

Sommige mensen werken omdat ze energie krijgen van andere mensen. Het maakt ze niet zoveel uit wat ze doen, het gaat hen vooral om de sfeer en samenwerking. “Het werk is niet bijzonder, maar ik heb geweldige collega’s”, zeggen ze. Ik werkte ooit voor een bedrijf met zulke leuke mensen, dat ik een paar jaar te lang ben blijven hangen. Ik kon mezelf niet meer ontwikkelen, maar ja, het was toch zo gezellig, dus waarom weggaan?

Na verloop van tijd nam de ene na de andere collega ontslag. Langzamerhand was de sfeer anders en het groepsgevoel verdwenen. Ook gezelligheid is vergankelijk. Bovendien wil je niet als laatste achterblijven, nietwaar? Hoe zit dat met jou: Als je collega’s er niet meer zouden zijn, zou je dan nog hetzelfde werk doen? Zijn leuke collega’s het allerbelangrijkste, of zijn ze mooi meegenomen?

3. Ik werk voor het werk zelf.

Sommige mensen vinden het werk gewoon heel erg leuk. Natuurlijk is geld een motivator en zijn leuke collega’s belangrijk, maar ze zijn vooral bezig met de activiteit zelf: verkopen, trainen, onderzoeken, ondersteunen, ontwerpen, enzovoort. Als je energie krijgt van kennis opdoen, dan moet je niet aan de lopende band gaan werken. En als energie krijgt door creatief bezig te zijn, dan moet je niet beginnen als belastinginspecteur.

Als ik mensen coach in hun loopbaan, beginnen we meestal met de basisdrijfveer: van welke activiteit krijgen ze energie? Willen ze mensen ondersteunen, willen ze zichzelf ontwikkelen, willen ze iets creëren, willen ze kennis overdragen of leiding geven? Wat motiveert hen nu echt hun bed uit te komen? Zolang je werk zoekt dat voldoet aan deze basisdrijfveer, zit je goed. In bijna alle gevallen waarin je het niet naar je zin hebt, is er geen verband tussen je baan en je eigenlijke drijfveer om te werken.

Waar gaat het nu eigenlijk om?

Je drijfveer (wat jou motiveert in het leven) leidt tot een bepaalde activiteit. Mijn drijfveer om mensen te helpen met inzichten, leidt bijvoorbeeld tot de activiteit coaching. Als je die activiteit koppelt aan je baan, dan zit je goed. Zonder die activiteit gaat je motivatie langzaam verloren. Het geld wordt minder belangrijk en de leuke collega’s zijn  niet meer voldoende reden om naar je werk te gaan.

Je moet een reden hebben om ‘s ochtends op te staan en acht uur met iets bezig te zijn. Als je weet waarom je elke dag naar je werk gaat, dan heb je passie en plezier. Heb je die reden niet, dan ervaar je stress en stilstand. Wil je je passie en drijfveren ontdekken? Wil je weten welk werk jou het meest inspireert? Wat je talenten zijn? En hoe je dit alles kunt vertalen naar je ideale baan? Bestel dan de volgende e-cursus:


Ontdek Je Droombaan!

Volg de Online Training Vind Je Ideale Baan.

– Ontdek je passies.
– Ontdek je talenten.
– Vind het werk dat echt bij je past.

Je ontvangt:
– 12 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 304 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vind je ideale baan!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


En jij – wat is jouw reden om te werken?
En is die reden voldoende of zoek je meer?
Ben je tevreden of mis je iets?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Lilian schreef:

  Frank,

  Een heel herkenbaar artikel! Ik ben heel blij dat ik sinds 4 jaar een baan heb waarvan ik kan zeggen dat ik ’s morgens zin heb om te beginnen. Ik ga dan ook iedere dag met veel plezier naar mijn werk. Ik heb van mijn hobby (vrijwiligerswerk) waar ik heel gedreven in was, mijn werk kunnen maken. Geweldig om dat te mogen ervaren.
  Voor die tijd had ik (gelukkig maar korte tijd) een baan waarvan ik had gehoopt dat ik die met plezier zou doen, maar helaas bleek dat niet het geval. Dan wordt het al heel gauw een baan die je houdt omdat je inkomsten moet hebben. Ik ben toen zelf op zoek gegaan naar de ideale baan, omdat ik al gauw in de gaten had dat ik dit geen jaren vol zou kunnen houden. Gelukkig kende ik mijn passie en drijfveren en heb ik nu mijn droombaan gevonden!

 • witchke schreef:

  Hetgeen ik de laatste jaren heb geleerd is dat je soms gewoon verder moet kijken dan je neus lang is. Ik wil mensen ondersteunen en mijn kennis doorgeven. Ik wist al van kleins af aan dat ik dat wou en wat ik wou studeren. Ik wou psychologie doen, dat was mijn grote passie. Ik richtte me op kinderpsychologie maar gelukkig hadden we geen afstudeerrichting op de hoge school dus ben ik polyvalent opgeleid. Toen ik werk zocht wou ik beginnen met alle werk, ik kon nog steeds blijven zoeken naar mijn droomjob maar ondertussen zou ik dan al geld verdienen en niet meer op kosten van mijn ouders moeten leven. Dus ik solliciteerde als gek en de eerste job waar ze me een contract gaven was werken met werklozen. Ik moet hen motiveren om werk te gaan zoeken. Duidelijk dus niet mijn droomjob. Ik begon jong en enthousiast maar verloor mijn motivatie… hier had ik toch zeker niet voor gestudeerd… het is geen makkelijke job en de collega’s zijn leuk maar niet altijd even makkelijk om mee samen te werken. Nee nee nee … stress stress stress, ziekte en vermoeidheid. Dit werk kon en wou ik niet blijven doen.

  Ik begon me te verdiepen in het spirituele. Ik lees veel boeken, surf op sites zoals deze ;) en na mijn studie heb ik nog psychotherapie gevolg en kort geleden een opleiding forensische psychologie vanuit interesse en mss wel om een nieuwe job te gaan zoeken.

  Ik begon mezelf vragen te stellen, keerde naar binnen en kwam tot inzicht. Ik ben namelijk heel goed in het werk dat ik doe met die werkzoekenden. Ik doe niet alle aspecten van het werk even graag. Ik ben nu eenmaal geen administratief wonder en houd niet van regeltjes. Maar hé , ik help die mensen wel. Ik ondersteun ze. Wie gaat hen motiveren als ik niet gemotiveerd ben terwijl ik best een goede job heb. Ik krijg goed betaalt, de collega’s zijn niet altijd makkelijk maar waarom niet? Welke spiegeling van mezelf zie ik daar dan in? En uiteindelijk kan ik wel altijd even leuk bij hen babbelen en verdragen we elkaars grillen. We geven wel om elkaar. Ik heb veel vrije tijd door het werk dat ik doe en een goede verlofregeling en geleidende uren. En ik doe wat ik altijd heb gewillen: ik ondersteun mensen en kan kennis doorgeven.

  Dus nu ik heb geleerd om dieper te zien dan de oppervlakte denk ik helemaal anders over datzelfde werk.

  Nu mensen die goed lezen hebben heel wat gezien in mijn tekst.

  Psychologie was mijn grote passie… ja, en het is nog steeds zo. Maar ik merk dat er veel stagneert in die wereld. De periode van de grote filosofen en psychologen lijkt voorbij en alles valt stil en ik wil verder … ik merkte dat ik psychologie heel leuk vind maar dat ik nog dieper wil. Om mensen te motiveren mag je best wel iets van psychologische drijfveren kennen. Dus daarom heb ik gestudeerd en daarom werk ik.

  Psychologie was tevens een goede basis voor mijn andere opleidingen. En samen zijn deze opleidingen een goede basis om verder te gaan en dieper te gaan in het spirituele. Waar nog veel vooruitgang is :) En er kan een brug geslagen worden tussen psychologie en het spirituele… Daar zit zekers nog iets in.

  En ik lijk wel boeken te schrijven hier ipv een gewone reactie te geven. Ik hoop dat jullie het kunnen volgen.

 • Beste Lilian,

  Geweldig, iedere dag met plezier naar je werk, wat wil je nog meer?

  Beste Witchke,

  Inderdaad, bijna een boek, maar ik volg je nog :)

  Fijn te horen dat je het nu naar je zin hebt in je werk, terwijl je (nog) verder groeit.
  Soms helpt het om anders tegen dingen aan te kijken…
  Ik ben het met je eens dat psychologie en spiritualiteit in elkaars verlengde liggen (of liever gezegd elkaar aanvullen).

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • janita schreef:

  beste lilian,
  wat is de droombaan die je nu gevonden hebt?
  en hoe heb je die gevonden?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >