Je droombaan vinden – doorzetten of opgeven?

Ergens heeft iemand al de baan waar jij van droomt. Maar waarom heb jij die nog niet? Laat je niet uit het veld slaan door tegenslagen. Tegenslagen zijn een signaal dat je op de goede weg bent. Een droombaan is immers voor de doorzetters. Je kunt je droombaan ontdekken, vinden en ervan genieten, maar dan moet je wel aan de slag.

Doorzetten of vergeten?

Laten we eerlijk zijn: Om je droombaan niet te vinden hoef je helemaal niets te doen. Het enige wat vereist is, is te stoppen met verlangen naar het werk van je dromen. Je kunt die verlangens makkelijk onderdrukken, maar helaas komen ze vroeg of laat weer terug. Ik spreek vaak mensen die zeggen: “Ik wilde tien jaar geleden al wat anders gaan doen, maar het is nog steeds niet gelukt.”

Kennelijk hebben ze hun wensen in de koelkast gezet of zijn ze het gewoon vergeten. En toch, tien jaar later denken ze nog steeds dat er ‘iets meer in moet zitten’. Ga er vanuit dat alles wat je onderdrukt of negeert, slechts tijdelijk verdwijnt. Een wens of verlangen is als een bal die je onder water houdt: Als je geen weerstand meer biedt, komt deze uiteindelijk toch weer boven drijven…

Spijt weegt altijd zwaarder dan actie.

Je voelt je altijd beter als je iets doet, dan als je iets uitstelt. Alles kost energie, maar spijt kost verreweg de meeste energie. Als je genoeg hebt van het onderdrukken van je wensen, dan heb je doorzettingsvermogen nodig om te bereiken wat je wilt. Wil je je droombaan vinden? Dan geef ik je eerst het slechte nieuws en dan het goede nieuws:

Het gaat niet vanzelf.

Ik spreek vaak mensen die een carrièreswitch willen maken, of zoals zij het zeggen: “Eindelijk eens gaan doen wat ik leuk vind.” Ik heb daar altijd bewondering voor, want niets is uitdagender dan een nieuw begin. Overigens is niets ook bevredigender dan een nieuwe start te maken! De mensen die een andere baan willen, lopen vroeg of laat tegen de volgende uitdagingen aan:

 • Hun omgeving is niet laaiend enthousiast.
 • Niemand zit op hen te wachten, ze moeten het zelf in beweging zetten.
 • Het kost moeite om het huidige werk (lees:zekerheid) los te laten.
 • Een nieuwe baan zoeken is eng. Wat als ze falen?
 • Ze moeten tijd investeren in een nieuwe opleiding of ervaring opdoen.

Doe het in één keer goed.

Sommige mensen hebben daarnaast ook irreële verwachtingen. Ze denken dat ze ‘even snel’ kunnen beslissen wat ze echt willen. Helaas, dat kost tijd en energie. Niet voor niets duurt de e-cursus Vind je Ideale Baan twaalf weken, waarbij het resultaat voornamelijk afhangt van je eigen inzet. Het is niet vijf minuten brainstormen en dan … Hoppa: “Nu weet ik wat ik werkelijk wil en waar in voor geboren ben.” Sorry, de magische pillen zijn helaas op…

Je moet jezelf echt analyseren, want alleen door je voorkeuren te weten, ontdek je welk werk het beste bij je past. Ik raad je aan dat in één keer goed te doen. Gewoon even een baantje kiezen werkt meestal niet. Elke baan lijkt aardig voor een jaar, maar blijft het je ook nog fascineren na vijf jaar? Je wilt toch niet elk jaar opnieuw een andere richting op?


Wil jij je droombaan vinden?

Volg dan deze online cursus Vind Je Ideale Baan.

Ontdek je passie en talent – en vind werk dat je inspireert. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Terug naar de zekerheid.

Nadat je weet wat je werkelijk wilt, ga je op zoek. Sommige mensen surfen wat bij vacaturebanken, doen een paar open sollicitaties en dan…. gebeurt er niets. Misschien hebben ze net te weinig diploma’s of ervaring, misschien zijn anderen net iets beter. Vervolgens zijn ze teleurgesteld en haken ze af. Ze gaan terug naar hun oude vertrouwde ‘het-is-niet-leuk-maar-betaald-wel-de-rekeningen’ baan. Een kapitale vergissing! Want hier komt het goede nieuws:

Geef niet op!

Dit artikel is geschreven voor de doorzetters. Ben je er nog? Dan ben jij ook zo’n doorzetter die zich niet door bovenstaande uitdagingen heeft laten tegenhouden. Mijn complimenten! Het vinden van je droombaan kost namelijk tijd. De overstap kan je makkelijk een jaar kosten. Maar vraag jezelf af:

 • Als ik gewoon maar een baantje neem, ben ik dan wel tevreden?
 • Gaat mijn verlangen naar mijn droombaan ooit echt weg?
 • Wat kost me op de lange termijn meer energie: doorzetten of afhaken?
 • Hoelang moet ik nog werken tot mijn pensioen?
 • Wil ik nu echt al die jaren iets doen wat me niet inspireert?

Er zijn genoeg mensen die het werk doen dat ze echt fantastisch vinden. Er zijn genoeg mensen die het werk al doen waar jij voor geboren bent. Dat bewijst dat ideaal werk bestaat en dat ook jouw droombaan bestaat. Het enige dat nog mist is dat jij het nog niet aan het doen bent…

Wat is de beloning?

Veel mensen die ik spreek zijn heel lang op zoek geweest naar hun ideale baan. Ze hebben deeltijdopleidingen gedaan, geïnvesteerd in kennis en soms gratis gewerkt om ervaring op te doen. Ze hebben afgezien en het is niet altijd makkelijk geweest. Maar ze doen nu wel het werk waar ze van droomden! Die beloning maakt al die inspanning de moeite waard.

Dus dit is de belofte: Je kunt je droombaan ontdekken, vinden en ervan genieten! Als je overtuigd bent dat je de komende decennia iets wilt doen wat je echt inspireert, dan moet je aan de slag. De doorzetter denkt: “Het kan me niet schelen hoeveel tijd het kost. Ik ga het gewoon doen en ik ga net zolang door tot ik er ben!”

Oh sorry – heb ik nu per ongeluk je gedachten gelezen? Dan is de onderstaande e-cursus iets voor jou:


Wil jij je droombaan vinden?

Volg dan deze online cursus Vind Je Ideale Baan.

Ontdek je passie en talent – en vind werk dat je inspireert. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank


Ook leuk om te lezen:

Balans werk en privé – hoe krijg je die terug?

3 Blokkades voor het vinden van je droombaan

De meest gemaakte fout bij het vinden van je droombaan

 • Ik mocht van huis uit niet studeren dus loop al 22 jaar van de ene net-niet-baan naar de andere. Allemaal net onder mijn niveau want toon bij je sollicitatie maar eens aan dat je het wel kunt en zeker een aanwinst zult zijn voor het bedrijf.
  Vorige maand ben ik door een reorganisatie (weer) thuis komen te zitten. Een prachtkans, want nu heb ik me ingeschreven voor de opleiding Organisatiepsychologie. Heel veel zin om eraan te beginnen en om eindelijk mijn kansen op een leuke baan te vergroten! De overige 28 jaar die ik nog moet werken, ga ik met meer plezier invullen.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >