Balans werk en privé – hoe krijg je die terug?

“Ik heb echt te veel privétijd, ik kom nauwelijks aan mijn werk toe!” Heb je dat ooit wel eens iemand horen zeggen? Mensen zeggen altijd het tegenovergestelde, nietwaar? Dus het probleem van een gebrekkige balans tussen werk en privé is te wijten aan het werk, nooit aan het privéleven. Hoe vind je die balans nu terug?

Ik had meer overuren moeten maken.

We besteden meer tijd aan werk dan aan slaap. We zijn er gemiddeld veertig jaar mee bezig en dus is het een belangrijk onderdeel van ons leven. Maar het is niet het belangrijkste! Hoeveel mensen zeggen aan het einde van hun leven: “Ik wilde dat ik wat meer op kantoor had gezeten. Ik heb te weinig overuren gemaakt. Ik heb te veel tijd verspild aan mijn gezin”? Ik ken er geen één.

Nog zoveel te doen!

Toegegeven, ik ben nooit een echte workaholic geweest. Maar door omstandigheden heb ik wel heel hard moeten werken. Toen ik internationaal trainer was, ging ik regelmatig voor een week naar het buitenland. Privéleven? Vergeet het maar! Dat had je gewoon niet. Je was òf aan het trainen òf aan het vliegen òf zakelijk aan het dineren. Oh ja, de veertig e-mails per dag moesten ook nog tussendoor beantwoord worden.

Toen ik daarna mijn eigen bedrijf begon, werkte ik regelmatig tachtig uur per week. Er was zoveel te doen! En ik dacht dat dit wel zou stoppen als alles gedaan was. Dat is een illusie: er is altijd wel een reden om nog harder te werken. Maar als je stelselmatig overuren maakt, dan is er in de basis iets niet goed. Dan heb je gewoon te veel op je bordje.


”Hallo… Zelfvertrouwen!”

Heb jij genoeg van twijfel en onzekerheid?

Volg onze GRATIS serie:

Weg met Onzekerheid – Hallo Zelfvertrouwen!

Ontdek de Krachtige Weg naar Meer Zelfrespect!

“Mijn zelfvertrouwen groeit met de dag. Zowel op het werk als in mijn privéleven voel ik me gelukkiger. Ik sta er zelf van te kijken, maar het is waar. Bedankt voor de hulp!”


Grenzen bewaken.

Nu werk ik hooguit veertig uur per week. Als het me niet lukt om alles binnen die tijd te doen, dan doe ik kennelijk iets niet efficiënt genoeg. Ik heb geleerd slimmer te werken, niet harder. Om zes uur gaat de computer uit, wat er ook gebeurt. Dan is het tijd voor ontspanning, vriendin, vrienden en hobby’s. Ik vind mijn werk heerlijk – maar mijn privéleven ook. Gelukkig maar!

Hoe vind je nu de juiste balans?

De eerste oplossing is voor een betere balans is voor de hand liggend: minder werken. Om dat te doen, moet je je grenzen aangeven. Zonder grenzen doe je automatisch wat anderen willen. En dat staat soms haaks op wat jij wilt. Misschien denk je: “Als ik minder werk, word ik ontslagen of kan ik nooit carrière maken. Als ik minder werk, eindig ik in de goot.”

Die gedachten houden je tegen. Daar is ook een oplossing voor: werk zo hard je kunt en offer alles op voor je werk. Vergeet dat je werkt om te leven. Jij leeft om te werken. Zie je dat angst de oorzaak is dat je geen gas terug durft te nemen? Die angst zorgt ervoor dat je blijft rennen, als een hamster in een tredmolen. Maar je hebt altijd de keuze om eruit te stappen of het kalmer aan te doen.

Weg met die balans!

De tweede oplossing voor een betere balans is om leuker werk te vinden. Want laten we eerlijk zijn: als je plezier hebt in je werk, is het toch niet erg om wat meer te werken? De balans tussen privéleven en werk is vaak een balans tussen wat je wilt doen en wat je moet doen. Wat je leuk vindt en wat je minder leuk vindt.  Als je beide leuk zou vinden is die balans toch geen probleem meer?

De tijden dat ik tachtig of meer uur per week maakte, waren nooit een probleem, want ik hield van mijn werk. Weet je wat wel een probleem was? De veertig uur in een baan die me niet inspireerde. Dat vond ik veel vermoeiender. Als je doet wat je wilt, is elk uur meegenomen. Als je doet wat je niet wilt, is elk uur te veel!

Hoe vind je nu het werk dat echt bij je past? De baan die je inspireert en energie geeft? Waarin je de tijd vergeet? Waarin je betaald krijgt voor wat je het liefst doet? Dat ontdek je allemaal in de e-cursus Vind je Ideale Baan. Als je plezier hebt in je werk, dan is het veel makkelijker een goede balans te vinden!


Wil jij inspirerend werk vinden?

Volg dan deze online cursus Vind Je Ideale Baan.

Ontdek je passie en talent – en het werk dat je inspireert.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Ontdek je droombaan


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>