Droombaan – andere carrière of functie upgrade?

Voordat je van werk verandert, is er een cruciale vraag die je jezelf moet stellen: “Ga ik totaal iets anders doen, of ga ik iets veranderen in mijn huidige baan?” Ik coach veel mensen die op zoek zijn naar hun ideale baan. Ze twijfelen allemaal of dat wel mogelijk is. Daarom is het slim vooraf te bepalen wàt je moet veranderen. Je complete carrière of alleen maar je functie?

Ga ik totaal iets anders doen?

Het is mogelijk dat je je huidige baan helemaal niets vindt. Veel mensen beginnen na hun opleiding in hun eerste baan en groeien vanzelf verder. Sommigen plannen heel doelbewust hun carrière en maken grote stappen. Anderen plannen niet zo veel: Ze worden gevraagd voor een nieuw functie, stemmen toe en zo gaan ze van functie naar functie – allemaal in het verlengde van hun eerste baan.

Deze laatste categorie rolt dus ergens in en denkt na tien jaar plotseling: “Hoe rol ik hier zo snel mogelijk weer uit?” Ze beseffen dat ze heel wat jaren op de automatische piloot hebben gedraaid en hun werk totaal niet meer interessant vinden. Ze denken: ik wil leuker werk – maar hoe? Want ze hebben wèl een opleiding gevolgd, ze hebben er wèl in geïnvesteerd, ze hebben wèl een jarenlange ervaring…

Geef ik alles op?

Moeten ze nu alles opgeven, moeten ze dat allemaal overboord zetten? Willen ze het risico lopen iets totaal anders te gaan doen en niet zo succesvol te worden als ze nu zijn? Ja, sommige mensen kiezen daarvoor: “Wat ik nu doe vind ik niet meer leuk, ook al biedt het zekerheid. Ik ga doen wat ik wel leuk vind en accepteer de onzekerheid van een nieuw avontuur.”

Dat je totaal iets anders kunt gaan doen, staat vast. Er zijn jaarlijks talloze mensen die dat ook doen. Dat zijn echt geen geniale specialisten of briljante ondernemers. Het zijn gewoon mensen die besluiten: “Alles is leuker dan dit werk.” Soms moet je jezelf gewoon een vriendelijke schop geven om te beseffen dat 40 jaar wel erg lang is om iets te doen wat je niet inspireert.


Wil jij leuker werk vinden?

Volg dan deze online cursus Ontdek Je Droombaan.

Ontdek je passie en talent – en vind het werk dat je inspireert. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Bestel direct – nu voor € 47


Ik weet echt niet wat ik wil!

Af en toe krijg ik cliënten die zeggen: “Ik heb geen idee wat ik wil. Gisteren wilde ik muzikant worden en vandaag directeur van de Efteling. Vorige week was het kunstenaar en volgende week waarschijnlijk weer iets anders. Ik word er zo moe van, wist ik maar wat ik echt wilde!” Dan beginnen we altijd met het ontdekken van hun drijfveren, wat hen echt motiveert in het leven. Dat is altijd de basis van je ideale baan.

Zo komen we erachter wat al die beroepen met elkaar verbindt. Is het de behoefte om anderen te ondersteunen, om leiding te geven, om kennis over te brengen, om creatief bezig te zijn? Er is altijd iets dat al hun voorkeursberoepen met elkaar verbindt. Dat is hun persoonlijke drijfveer.

Dichter bij huis dan je denkt.

Net zo vaak komen we erachter dat hun huidige baan daar voor een gedeelte aan voldoet. Die baan bevat al veel elementen die ze belangrijk vinden. Maar er is meestal ook een probleem: Soms kunnen ze niet met hun baas opschieten. Soms kunnen ze niet meer doorgroeien. Soms willen ze zelfstandiger werken, of juist meer leiding geven. Soms willen ze meer reizen en minder routine.

Na een of meerdere gesprekken komen we er dan achter dat hun ideale baan eigenlijk in het verlengde ligt van hun huidige baan. Er zijn alleen wat aanpassingen nodig. Niemand hoeft directeur van de Efteling te worden, niemand hoeft zich om te laten scholen tot muzikant. Samen maken we een lijst van ingrediënten, dingen die ze willen toevoegen aan hun huidige baan.

Is het echt zo simpel?

Dan vraag ik meestal: “Als ik je een baan zou aanbieden die daar aan voldoet, zou je die dan accepteren? Zou je tevreden zijn?” Vaak antwoordden ze: “Ja, dan zou ik de komende vijf jaar helemaal happy zijn.” Prima, dit is toch wat je wilt? De komende vijf jaar tevreden zijn, wat wil je nog meer – je hoeft toch geen garantie voor de rest van je leven? Gefeliciteerd, je hebt net je ideale baan gevonden!

Zou het echt zo simpel zijn? Jazeker, in een aantal gevallen wel. Soms vergeten we de mogelijkheden die dicht bij ons liggen – omdat we ons blind staren op een fantasie in de verte. Soms hoef je niet een nieuwe auto te kopen als het asbakje vol is! Wellicht is je droombaan een versie 2.0 van je huidige baan. Dat maakt het makkelijker die droombaan te bereiken, want je hebt al ervaring opgebouwd.

Welke kant ga jij op?

Beslis eerst welke route jij wilt volgen: Wil je een compleet andere carrière of ‘slechts’ een paar aanpassingen in je huidige werk? Misschien ligt je ideale baan dichterbij dan je denkt. Of misschien is het echt tijd om iets anders te gaan doen. Hoe dan ook, het heeft pas zin om van start te gaan als je weet waar je naar toe gaat.


Ontdek Je Droombaan!

Volg de Online Training Vind Je Ideale Baan.

– Ontdek je passies.
– Ontdek je talenten.
– Vind het werk dat echt bij je past.

Je ontvangt:
– 12 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 304 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vind je ideale baan!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>