Lekker dromen is niet erg…

Droom je de loterij te winnen – wil je een miljonair zijn? Ik denk dat veel mensen fantaseren over het winnen van de loterij. Er is iets magisch aan de gedachte op een dag meer geld te ontvangen dan dat je kunt opmaken.

Stel je voor dat je je huidige baan opzegt, je koffers pakt en een jaar lang gaat reizen naar de meeste exotische plekken.

Of dat je eindelijk het huis van je dromen koopt. Of je ideale auto. Onbeperkt kunt winkelen. Misschien is het je droom om zoveel mogelijk cadeaus te geven aan vrienden en familie. Of zou je een liefdadigheidsproject willen starten. En geld maakt al die dromen mogelijk.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat een groot deel van de Amerikanen vertrouwen dat hun pensioen gedekt zal worden door het winnen van de loterij. En toch is de kans dat zij of wij de loterij winnen kleiner dan de kans door de bliksem getroffen te worden. Hoe kan het nu zijn dat de fantasie om de loterij te winnen zo sterk is bij veel mensen?

Een miljoen of meer euro’s geeft je twee dingen waar ieder mens behoefte aan heeft:

Vrijheid.

Als je miljonair bent, heb je de vrijheid te doen wat je wilt, wanneer je het wilt en hoe vaak je het wilt. Je hoeft niet meer te doen wat anderen zeggen omdat je van niemand meer afhankelijk bent.

Zekerheid.

Met een miljoen euro’s weet je dat je de komende tijd, wat er ook gebeurt, voldoende geld hebt om voor jezelf en je gezin te zorgen. Je gaat als het ware direct met pensioen en het pensioen wordt gegarandeerd uitbetaald.

Er zijn twee uitdagingen die het willen winnen van de loterij met zich meebrengt:

Wat ga je doen als je de loterij wint?

Als je doet wat je wilt, heb je geen miljoen nodig. Als je niet doet wat je wilt, helpt een miljoen ook niet.
Laat me dit uitleggen. Als je mensen vraagt wat ze zouden doen als ze de loterij winnen, zeggen ze: “Ik zou dit en dat kopen. Ik zou direct een vakantie boeken en op het strand gaan liggen.” Als je ze dan vraagt wat ze daarna zouden doen, zeggen ze: “Gewoon, lekker eten, lekker reizen, leuke dingen doen.” En dan? “Nou, dat kan ik wel een jaar volhouden.” En daarna? “Tja, ……”

Wat doe je als je alles kunt doen wat je wilt? Wat doe je nadat je dat allemaal hebt gedaan?
Uiteindelijk komt er een moment dat je je afvraagt: “Wil ik de rest van mijn leven cocktails blijven drinken op een strand in Aruba? Wil ik wel elke dag winkelen of op de bank liggen met een boek? Wat wil ik nu verder met mijn leven?”

Het antwoord op die vraag is werk. Nee, niet een administratieve baan bij de overheid – tenzij dat natuurlijk toevallig je passie is. Maar werk dat je uitdaagt en motiveert. Waar je je energie en interesses in kwijt kunt. Wat meer een hobby is dan een functie. Meer een passie dan een baan. Het maakt niet uit of het in loondienst is of in een eigen bedrijf. Maar uiteindelijk denk ik dat je wilt werken, iets wilt creëren, iets wilt opbouwen.

Waar gaat het nu eigenlijk om?

Dat zit nu eenmaal in de mens. Ik denk dat er weinig mensen een leven lang luieren en denken: “Dat heb ik goed gedaan. Mijn leven had zin. Ik ben gegroeid als mens en heb veel geleerd.”

Groeien, leren, zingeving, bijdragen, opbouwen, ontwikkelen komen allemaal van bezig zijn met iets. Niet van op de bank liggen. Hoe fijn die bank soms ook is, je wilt er niet je hele leven op liggen.

Zoals gezegd: ‘Als je doet wat je wilt, heb je geen miljoen nodig. Als je niet doet wat je wilt, helpt een miljoen ook niet.’ Dus de vraag is: ‘Wat wil je precies doen?’ Dat lijkt me één van de belangrijkste vragen die je kunt stellen.

Dus wat wil je precies?

Speciaal voor mensen die niet weten wat voor werk ze willen doen heb ik de e-cursus Vind je ideale baan gecreëerd:


Wil jij je droombaan vinden?

Volg dan deze online Cursus Vind Je Ideale Baan.
Ontdek je passie en talent – en vind werk dat je inspireert.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Ontdek je passies en talenten en vind het werk dat bij je past! Dan hoef je dit niet meer uit te zoeken als je een miljoen wint…

Wat ga je doen totdat je de loterij wint?

Hoe raar het ook klinkt, kennelijk rekenen veel mensen erop dat ze op een dag de loterij winnen en dat dan alles goed komt. Er gebeurt een wonder en dan wordt het leven precies wat ze wensen. Wat als dat wonder nooit gebeurt? Heb je dan een ander plan?

Hoe mooi de fantasie ook is, het kan ook leiden tot uitstelgedrag. Dan denk je regelmatig: ‘Er komt ooit een moment wanneer ik echt kan doen wat ik wil.’ Het enige moment dat je echt kan doen wat je wilt is nu. Niet morgen, niet volgende week, maar nu. Ga vandaag nog iets doen dat je brengt in de richting van je dromen. Neem actie en wacht niet op het ideale moment.

Je hoort vaak over mensen die de loterij winnen, binnen een jaar alles uitgeven en weer terugzijn bij af. Sommigen moet zelfs een uitkering aanvragen. Als je zelf je fortuin creëert door je met volle overgave in te zetten voor je passie, dan leef je al het leven dat je wenst en heb je het geld niet of minder nodig. Als je wacht op het winnen van de loterij, maar je mentaliteit is van iemand die zijn hand ophoudt en niet zelf creëert, dan zorgt dezelfde mentaliteit ervoor dat je het ook weer kwijtraakt. Zoals iemand ooit zei: ‘Probeer miljonair te worden. Niet om die miljoen euro’s, maar om wat je erdoor wordt: een persoon die een miljoen waard is.’

Daaruit blijkt dat het uiteindelijk niet gaat om een miljoen euro’s. Veel mensen zijn tevreden als ze hun huis en de etentjes met vrienden en familie kunnen betalen. Het gaat om groei als mens en leven in overvloed. Dat beperkt zich niet tot geld. Echte rijkdom is de rijkdom van je persoonlijkheid. Wie je bent, niet wat je hebt. Wat je doet, niet wat je bezit. Wat je leert, niet wat je verdient.

Net zoals veel mensen zou ik helemaal geen bezwaar hebben de loterij te winnen. Ik fantaseer er ook wel eens over. Maar in de tussentijd doe ik wat ik het liefste doe: mensen begeleiden in geluk en succes. Vandaar dit artikel!

Wil je je passie en talenten ontdekken? De overstap maken naar je droombaan? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil je leuker werk?

Volg deze online training en ontdek je passie en talenten!

Ja, ik wil mijn ideale baan ontdekken

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Gratis Tips - Zo krijg je wat je echt wilt