Ik heb de loterij gewonnen en ben miljonair – Wat nu?

Lekker dromen is niet erg…

Droom je de loterij te winnen – wil je een miljonair zijn? Ik denk dat veel mensen fantaseren over het winnen van de loterij. Er is iets magisch aan de gedachte op een dag meer geld te ontvangen dan dat je kunt opmaken.

Stel je voor dat je je huidige baan opzegt, je koffers pakt en een jaar lang gaat reizen naar de meeste exotische plekken.

Of dat je eindelijk het huis van je dromen koopt. Of je ideale auto. Onbeperkt kunt winkelen. Misschien is het je droom om zoveel mogelijk cadeaus te geven aan vrienden en familie. Of zou je een liefdadigheidsproject willen starten. En geld maakt al die dromen mogelijk.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat een groot deel van de Amerikanen vertrouwen dat hun pensioen gedekt zal worden door het winnen van de loterij. En toch is de kans dat zij of wij de loterij winnen kleiner dan de kans door de bliksem getroffen te worden. Hoe kan het nu zijn dat de fantasie om de loterij te winnen zo sterk is bij veel mensen?

Een miljoen of meer euro’s geeft je twee dingen waar ieder mens behoefte aan heeft:

Vrijheid.

Als je miljonair bent, heb je de vrijheid te doen wat je wilt, wanneer je het wilt en hoe vaak je het wilt. Je hoeft niet meer te doen wat anderen zeggen omdat je van niemand meer afhankelijk bent.

Zekerheid.

Met een miljoen euro’s weet je dat je de komende tijd, wat er ook gebeurt, voldoende geld hebt om voor jezelf en je gezin te zorgen. Je gaat als het ware direct met pensioen en het pensioen wordt gegarandeerd uitbetaald.

Er zijn twee uitdagingen die het willen winnen van de loterij met zich meebrengt:

Wat ga je doen als je de loterij wint?

Als je doet wat je wilt, heb je geen miljoen nodig. Als je niet doet wat je wilt, helpt een miljoen ook niet.

Laat me dit uitleggen. Als je mensen vraagt wat ze zouden doen als ze de loterij winnen, zeggen ze: “Ik zou dit en dat kopen. Ik zou direct een vakantie boeken en op het strand gaan liggen.”

Als je ze dan vraagt wat ze daarna zouden doen, zeggen ze: “Gewoon, lekker eten, lekker reizen, leuke dingen doen.” En dan? “Nou, dat kan ik wel een jaar volhouden.” En daarna? “Tja, ……”

Wat doe je als je alles kunt doen wat je wilt? Wat doe je nadat je dat allemaal hebt gedaan?

Uiteindelijk komt er een moment dat je je afvraagt: “Wil ik de rest van mijn leven cocktails blijven drinken op een strand in Aruba? Wil ik wel elke dag winkelen of op de bank liggen met een boek? Wat wil ik nu verder met mijn leven?”

Het antwoord op die vraag is werk. Nee, niet een administratieve baan bij de overheid – tenzij dat natuurlijk toevallig je passie is.

Maar werk dat je uitdaagt en motiveert. Waar je je energie en interesses in kwijt kunt. Wat meer een hobby is dan een functie. Meer een passie dan een baan.

Het maakt niet uit of het in loondienst is of in een eigen bedrijf. Maar uiteindelijk denk ik dat je wilt werken, iets wilt creëren, iets wilt opbouwen.

Waar gaat het nu eigenlijk om?

Dat zit nu eenmaal in de mens. Ik denk dat er weinig mensen een leven lang luieren en denken: “Dat heb ik goed gedaan. Mijn leven had zin. Ik ben gegroeid als mens en heb veel geleerd.”

Groeien, leren, zingeving, bijdragen, opbouwen, ontwikkelen komen allemaal van bezig zijn met iets. Niet van op de bank liggen. Hoe fijn die bank soms ook is, je wilt er niet je hele leven op liggen.

Zoals gezegd: ‘Als je doet wat je wilt, heb je geen miljoen nodig. Als je niet doet wat je wilt, helpt een miljoen ook niet.’ Dus de vraag is: ‘Wat wil je precies doen?’ Dat lijkt me één van de belangrijkste vragen die je kunt stellen.

Dus wat wil je precies?

Speciaal voor mensen die niet weten wat voor werk ze willen doen heb ik de e-cursus Vind je ideale baan gecreëerd:


Wil jij je droombaan vinden?

Volg dan deze online cursus Ontdek Je Droombaan.

Ontdek je passie en talent – en vind het werk dat je inspireert. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Ontdek je passies en talenten en vind het werk dat bij je past! Dan hoef je dit niet meer uit te zoeken als je een miljoen wint…

Wat ga je doen totdat je de loterij wint?

Hoe raar het ook klinkt, kennelijk rekenen veel mensen erop dat ze op een dag de loterij winnen en dat dan alles goed komt. Er gebeurt een wonder en dan wordt het leven precies wat ze wensen. Wat als dat wonder nooit gebeurt? Heb je dan een ander plan?

Hoe mooi de fantasie ook is, het kan ook leiden tot uitstelgedrag. Dan denk je regelmatig: ‘Er komt ooit een moment wanneer ik echt kan doen wat ik wil.’

Het enige moment dat je echt kan doen wat je wilt is nu. Niet morgen, niet volgende week, maar nu. Ga vandaag nog iets doen dat je brengt in de richting van je dromen. Neem actie en wacht niet op het ideale moment.

Je hoort vaak over mensen die de loterij winnen, binnen een jaar alles uitgeven en weer terugzijn bij af. Sommigen moet zelfs een uitkering aanvragen.

Als je zelf je fortuin creëert door je met volle overgave in te zetten voor je passie, dan leef je al het leven dat je wenst en heb je het geld niet of minder nodig. Als je wacht op het winnen van de loterij, maar je mentaliteit is van iemand die zijn hand ophoudt en niet zelf creëert, dan zorgt dezelfde mentaliteit ervoor dat je het ook weer kwijtraakt.

Zoals iemand ooit zei: ‘Probeer miljonair te worden. Niet om die miljoen euro’s, maar om wat je erdoor wordt: een persoon die een miljoen waard is.’

Daaruit blijkt dat het uiteindelijk niet gaat om een miljoen euro’s. Veel mensen zijn tevreden als ze hun huis en de etentjes met vrienden en familie kunnen betalen.

Het gaat om groei als mens en leven in overvloed. Dat beperkt zich niet tot geld. Echte rijkdom is de rijkdom van je persoonlijkheid. Wie je bent, niet wat je hebt. Wat je doet, niet wat je bezit. Wat je leert, niet wat je verdient.

Net zoals veel mensen zou ik helemaal geen bezwaar hebben de loterij te winnen. Ik fantaseer er ook wel eens over. Maar in de tussentijd doe ik wat ik het liefste doe: mensen begeleiden in geluk en succes. Vandaar dit artikel!

Wil je je passie en talenten ontdekken? De overstap maken naar je droombaan? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil jij je droombaan vinden?

Volg dan deze online cursus Ontdek Je Droombaan.

Ontdek je passie en talent – en vind het werk dat je inspireert. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Ik wil leuker werk – maar hoe?

Balans werk en privé – hoe krijg je die terug?

 • Martin schreef:

  Interessant al die berichten over het wel of niet hebben van geld.

  Geld is iets dat door mensen uitgevonden is. Het is een werktuig dat je kan helpen om dingen in je leven te realiseren. Geld heb je nodig voor je basisbehoeften….je rekeningen, de school voor je kinderen als je die hebt, je eten en je drinken ect. Bij elke stap in het leven, en vrijwel elke actie heb je geld nodig. Dat begint al vroeg in je leven tot aan het eind. En zelfs na het eind word er nog aan je verdiend.

  Om aan geld te komen en een redelijk leven te hebben heb je een baan nodig….tenzij je het geluk hebt (opeens) millionair te zijn, of er hard voor gewerkt te hebben millionair te zijn. Inderdaad…miljoenen op je rekening hebben is geen garantie voor geluk. Het is wat je ermee doet, hoe je in het leven staat, en wat je doelstellingen zijn. Het hebben van geen geld…door b.v. het verlies van je baan of iets dergelijks is een hele andere zaak. Je kan niet meer de dingen doen die je gewend bent te doen. Bij verdere terugval van inkomen minder activiteiten, en een sociaal isoloment wat op de loer ligt. Het word dan een hele uitdaging om je staande te houden in een maatschapij dat gericht is op het hebben van succes en geld, en waarin je niet meer meetelt als je aan al die verwachtingen niet meer kan voldoen. Dus beide zaken hebben 2 kanten.

  Ik ben in landen geweest waar diepe armoede heerste, maar waar mensen per defenitie niet perse ongelukkig waren (behalve de landen van hongersnood en onderdrukking dan). Mensen in die landen waren meer bereid met elkaar te delen. Mensen daar hadden vaak een beter sociaal leven. Belangrijker dan veel geld was het hebben van een stukje land waarop je je eigen dingen kan verbouwen.

  Dit land is gericht op het hebben van zoveel mogelijk geld, en dus status. Er worden puisant hoge bedragen uitgekeerd via loterijen. Mensen worden opgefokt om met zoveel mogelijk loten mee te spelen. Doen of kunnen ze dat niet, dan lopen ze wellicht een straatprijs mis. Daar waar we vroeger (begin jaren 70) nog tevreden waren met een ton of kleinere prijzen, stelt een milioen in deze tijd niets meer voor. Wat mij gelukkig maakt?? Niet het geld alleen….maar de eenvoudige roeiboot die we vroeger met st. Nicolaas van onze ouders cadeau kregen waarmee ik op het kanaal dobberde….mijn slaapkamer en de geborgenheid van mijn eigen plek….de dingen die we beleefd hebben in onze kindertijd…al was niet alles perfect. Al die dingen zijn met geen geld in de wereld meer terug te kopen…zelfs niet als miljonair.

  Nogmaals….er is niets mis mee om miljonair te zijn, en veel geld te hebben, maar dan wil ik er zelf hard voor gewerkt hebben. Pas dan heeft het geld enige waarde….en ook op de wijze hoe het gebruikt word.

  Bedankt voor het lezen van mijn bericht.

  • Mooie insteek en aanvulling Martin :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Sezgin schreef:

  Wat een stelletje bedelaars hier zeg, bah. Totaal geen schaamte.

 • Ronald schreef:

  Interessant artikel.

  Er is wel eens onderzoek geweest naar geld en geluk. Heb je heel weinig, dan kan een inkomensstijging zeker levensgeluk brengen. De stress om te kijken of je genoeg geld hebt om de huur en het eten te betalen, of je kinderen naar school kunnen, is dan heel reeel.

  Heb je een modaal inkomen en je gaat dubbel zoveel verdienen, dan heeft geld veel minder invloed. In plaats van problemen oplossen, kun je met dit extra geld grotere luxe betalen kort gezegd. Veel geld zorgt vaak voor veel kopzorgen. Mijn vrouw kende een hoogbejaarde dame met 180 miljoen euro. Ze was bang dat ze haar geld zou verliezen en aan de bedelstaf zou raken. Onbegrijpelijk voor ons, en natuurlijk een extreem voorbeeld. Maar veel geld maakt conservatief en risikomijdend.

  Zelf ben ik relatief arm opgegroeid (gescheiden bijstandsmoeder) en weet dat weinig geld voor veel stress kan zorgen, maar ik weet ook omdat ik nu een goede baan heb, dat meer geld, boven een bepaalde grens, niet meer gelukkig maakt.

  Dromen, ambities hebben, positieve stress zijn denk ik heel erg gezond voor iedereen om te hebben. Maar hoe gek het ook klint, jezelf afvragen “wat zou jij met je leven doen als je onbeperkte middelen zou hebben”, als je een miljoen euro zou winnen, kan een hele goede en confronterende vraag zijn. Waarom doe je het nu niet? Waarom doe je nu wat je doet ook al vind je het niet leuk? Het kan je helpen prioriteiten te zetten in het leven. Met sommigen dingen hebben we geen keuze, maar met veel andere zaken hebben we zeker een keuze.

  Ik ben nu aan het kijken of ik met een collega een eigen onderneming ga beginnen. We hebben een prachtig plan, maar het kost erg veel geld om te beginnen. De loterij zou zeker een uitkomst zijn, maar het leek me veel verstandiger om op zoek te gaan naar financieers .
  Maar zelfs al zou ik de jackpot winnen, ik zou toch met dit bedrijf gaan beginnen. Gewoon omdat het me een geweldige uitdaging lijkt.

  • Beste Ronald,

   “Maar zelfs al zou ik de jackpot winnen, ik zou toch met dit bedrijf gaan beginnen. Gewoon omdat het me een geweldige uitdaging lijkt.”

   Dan weet je dat je doet (of gaat doen) wat je echt wilt – gefeliciteerd en veel succes!

   Vriendelijke groet,
   Frank

  • Een bedrijf wat je moet starten met heel veel geld is geen goed bedrijf of goed product en zal geen winst opleveren.
   zeker vandaag de dag niet meer.

   als je toch bereid bent om dit na te streven dan is er meer ego als verstand en liefde in het spel, en ego zal nooit winst opleveren.
   Ego zal alles juist stuk laten gaan, zeker als je in zee gaat met collega s en financieers
   Hoe mooi ook, je het voor je eigen voorspiegelt,bovenstaande is een natuurwet en zal vroeg of laat jou droom laten knallen.

 • Wat een ellende om al die poen.

 • Ben blij dat ik NIKS gewonnen heb.

 • Rachel schreef:

  Ik zou wel een klein geld prijsje willen winnen
  Puur alleen om mijn leven op oorde te stellen en te zorgen dat ik kan studeren
  Van dat geld om een goede toekomst op te bouwen
  Voor de rest nee geld maakt mensen verschrikkelijk
  Geluk moet je zelf doen.

 • Anoniem schreef:

  Rachel je hebt helemaal gelijk.
  Een beetje geld is mooi. Wat voor je medemens overhebben.
  Maar als mensen veel geld hebben gewonnen zijn het net aasgieren.
  Dan willen ze nog meer. Het meer is nooit vol. Oftewel GIERIG!!!!!
  Ik zeg altijd je kan het niet mee nemen in je graf. Beter met een warme hand dan een koude hand. Daar wordt je blij en gelukkig van.

 • Hallo allemaal,
  Als ik de hoofdprijs win stop ik gelijk met werken.

 • Nadine schreef:

  Ik gok dat als je een bedrag wint dat je leven financieel verzekerd, andere zorgen de overhand nemen. Vooral op spiritueel vlak. Volgens mij moet je er stevig voor in je schoenen staan.

 • Anoniem schreef:

  Wauw, uit al deze reacties wordt je verhaal meteen bevestigd geen begrip van de medemens en veel mensen die alleen wat van je moeten

 • Robert schreef:

  Ik heb al mijn spaargeld van 20 jaar en luxe eigendommen weggegeven.
  Hier ben ik maanden lang depressief van geweest, ik was aan mijn spullen gehecht.
  Van de personen die mijn spullen meenamen heb ik niets meer van gehoord, op enkele uitzonderingen na. De meesten zeiden niets, of ze logen erover. Ze laten je verrotten, kreperen in je eigen shit. Ik woon alleen en heb geen schulden. Ik ben financieel nog slechter af dan 30 jaar geleden. Ben nu weer langzaam aan het opklimmen uit het dal. Lees veel boeken over het geloof. Dat geeft soms antwoorden. Het is interessant om te leren hoe mensen uit verschillende culturen in het leven staan. Geld is voor mij slechts een middel om doelen te bereiken. Ik had alles, gaf alles weg, maar in mijn geest ben ik nog even rijk. Wat morgen brengt, zie ik wel weer, ik ga gewoon door. Al gaat dat wat moeilijker dan voorheen.

 • Dennis Eijs schreef:

  Ik wil inderdaad op de bank hangen, tv kijken, boekie lezen.
  Ik doe dan gewoon wat ik nu doe. Alleen heb ik dan mijn eigen zwembad, mijn eigen sportzaal, etc.
  Een betere bank, of liever, een thuisbioscoop. Dus wat ik nu elders die kan dan gewoon in huis. Wat ik.nu dus niet kan in de coronatijd.

 • Als ik de hoofdprijs won dan ging ik alleen nog maar grond kopen.
  Er is 1 ding belangrijker dan geld, en dat is grond.
  Er komt in Nederland ieder jaar minder goede cultuurgrond beschikbaar.
  Die prijs in grondaandelen kan alleen nog maar stijgen deze eeuw.
  Banken beschouwen grond dan ook als het beste onderpand dat er is.
  Een ander voordeel is dat je op 1 januari rustig gaat slapen en op 31 december ook want in de tussenliggende 363 dagen wordt namelijk de jaarlijkse pacht aan jou betaald door de huurder van je land. Dat geeft een zeer rustig en zeker gevoel en minder stress dan die hele wereld van aandelen waarin van alles ronddart met allerlei listen en lagen, streken en gekkigheid jaar in en jaar uit.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >