Van baan veranderen – crisis of kans?

Soms word je gedwongen, soms kies je er zelf voor. Hoe dan ook, verandering van werk brengt nieuwe kansen. Je loopt zelfs de kans iets te vinden dat je nog leuker vindt! De bedoeling van elke verandering is verder te groeien in de richting die bij je past. Kom in beweging en ga aan de slag!

Is ontslag een ramp?

Toen ik 23 was, kreeg ik een baan bij een bekende krant. Ik moest advertenties plaatsen en klantencontact onderhouden. De sfeer op de afdeling was slecht: een paar personen overheersten en er werd veel geroddeld. De rest van de afdeling had geen energie om er iets aan te veranderen. Er was weinig plezier, weinig enthousiasme. Ze draaiden bijna allemaal op de automatische piloot.

Na afloop van de proefperiode werd ik bij de baas geroepen die zei: “We hebben besloten niet met je verder te gaan.” Dat was het een hele klap! Ik deed toch mijn best? Een halfuur later stond ik op straat en dacht: “Wat moet ik nu?” Achteraf was het één van de beste dingen die me op die leeftijd kon overkomen. Anders had ik er misschien nog steeds gewerkt en had ik de afgelopen vijfentwintig jaar ook op de automatische piloot gedraaid.

Wil ik zelf veranderen?

Sommige mensen hebben een baan, maar halen er geen voldoening meer uit. Ze denken: “Wat doe ik hier eigenlijk nog? Ik heb al tijden geen plezier in mijn werk.” Ze merken dat ze niet meer groeien. Tenminste, ze zijn zelf wel gegroeid, maar de baan is blijven stilstaan. Inspiratie, enthousiasme, plezier, vreugde? Niet echt, maar het betaald de rekeningen.

Is dit zo erg?

Moet je dan blij zijn als je ontslagen wordt? Moet je dan zo nodig geïnspireerd zijn en je droombaan vinden? Nee, natuurlijk niet. Natuurlijk bepaal je zelf wat je wilt en hoe je je daarbij voelt. Het enige doel van dit artikel is je wat hoop te geven. Want of je geen werk, of vervelend werk hebt, er is altijd hoop. Hoop is altijd beter dan bij de pakken neer te zitten.

Crisis of kans?

Ik geloof dat ik het al eerder heb geschreven: In het Chinees wordt het woord crisis gevormd door de karakters voor ‘gevaar’ en ‘kans’ te combineren. In elke crisis schuilt dus gevaar, maar ook een kans. In de kranten lees je voldoende over gevaar, over doemdenken, over beren op de weg. Laten we dat overslaan: we staan nog niet in brand, het einde van de wereld is verschoven naar de volgende eeuw en de beren zitten voorlopig in de dierentuin. Laten we op zoek gaan naar de mogelijkheden.


Wil jij leuker werk vinden?

Volg dan deze online cursus Ontdek Je Droombaan.

Ontdek je passie en talent – en vind het werk dat je inspireert. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Bestel direct – nu voor € 47


Wat zijn de mogelijkheden?

Wat zijn de kansen? Als je van baan verandert, loop je de kans dat je iets vindt dat nog beter bij je past. Stel je voor! Mijn vriendin werd na twintig jaar dienstverband overbodig verklaard. Als je zelf kiest voor een andere baan, dan zie je dat als een kans. Als je er niet zelf voor kiest, kun je toch besluiten dit toch als een kans te zien. Ze besloot haar passie te volgen en een baan in een totaal andere branche te zoeken. Dat is haar gelukt en ondanks de recessie heeft ze nu een vaste aanstelling. Een hele prestatie! Wie niet waagt, wie niet wint…

De kans bestaat dus dat je iets vindt dat (nog) beter bij je past. Is dat niet een mooi inzicht? Stel dat je het werk vindt dat je werkelijk zoekt, hoe geweldig zou dat wel niet zijn? Soms moet je de ene deur sluiten, voordat je de andere kunt openen. Soms moet je iets goeds achterlaten, om iets beters te vinden. Soms moet je gewoon vooruit. Zorg ervoor dat je vooruitgaat in de richting die je wilt.

Wat is de bedoeling?

Ik heb een aantal carrièreswitches gemaakt in de afgelopen 25 jaar. Soms overkwam het me, soms zette ik het zelf in beweging. Terugkijkend is elke verandering een verbetering geweest. Dat zag ik overigens niet op het moment zelf. Maar nu, in de achteruitkijkspiegel, begrijp ik dat het allemaal een bedoeling had. Nu vraag je: “Wat was de bedoeling dan?” Mijn beste antwoord: “De bedoeling van elke verandering is om verder te groeien in de richting die bij je past.”

Kom in beweging!

Als je nog niet aan het doen bent wat je wilt, kom dan in beweging. Ook al zijn er uitdagingen, laat je niet weerhouden. Zekerheid is makkelijker dan verandering, maar zelden zo bevredigend. In verandering zit groei en van groei word je een rijker mens. Trouwens, verandering gebeurt automatisch, dat hoort bij het leven. Niets is eeuwig, alles verandert. Toch is het beter het zelf te initiëren dan te wachten tot het je overkomt.

Ga proactief aan de slag. Volg de onderstaande online cursus. Begin bij de basis: “Welk werk zou me werkelijk gelukkig maken? Wat geeft me energie? Waar ben ik goed is en wat vind ik leuk?” Dat is het uitgangspunt voor leuker werk. Blijf niet stilstaan. Daarom zeggen ze: “Als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gekregen.” En als dat je niet meer bevalt, is het tijd voor iets nieuws!


Ontdek Je Droombaan!

Volg de Online Training Vind Je Ideale Baan.

– Ontdek je passies.
– Ontdek je talenten.
– Vind het werk dat echt bij je past.

Je ontvangt:
– 12 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 304 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vind je ideale baan!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • De moeilijkheid in de huidige arbeidsmarkt is, dat niet alleen jobhopping steeds frequenter wordt, maar ook dat de werkgever steeds sneller overgaat tot het ontslaan van een medewerker als er iets niet helemaal goed zit. Dat maakt van een verandering van werk in zekere mate een risico. Omdat van baan veranderen – of je baan verliezen – nog steeds een negatieve bijklank heeft, en je ergens beter of slechter kan belanden. Het is namelijk nergens perfect, dat weet ik helaas uit eigen ervaring.

    Niet meer op zoek gaan naar verbetering is zeker niet de oplossing, maar mijn persoonlijk advies: verander niet te snel van baan en overweeg alles goed. Wees je bewust van wat je verliest wanneer je ergens weggaat, en wees ook zeer alert bij de potentiële nieuwe werkgever om eventuele negatieve signalen op te vangen.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >