Een eigen bedrijf – 3 voordelen

Of je nu zelfstandig wilt freelancen of als zzp’er aan de slag wilt gaan, er zijn drie voordelen van een eigen bedrijf: zelfstandigheid, vrijheid en groei in inkomsten. Als die voordelen belangrijk genoeg voor je zijn, dan is een eigen bedrijf de oplossing.

Wat een eye-opener!

Ik heb twintig jaar in loondienst gewerkt. Met wisselend succes: sommige banen vond ik vreselijk en sommige waren heel erg leuk. Ik dacht altijd dat loondienst de enige manier was om een inkomen te verdienen. En – belangrijker nog – ik dacht dat het de beste manier was om een inkomen te verdienen.

Een baan betekende immers carrière, garanties en zekerheid. Nu weet ik dat er geen garanties of zekerheid bestaan. Een baan voor het leven is een illusie. Ook is loondienst niet per se de beste of slimste manier om te werken. Het is wat je er zelf van maakt. Eind 2005 ben ik voor mezelf begonnen. Wat een eye-opener! Ik heb er geen moment spijt van gehad. Het voelde onmiddellijk goed. Dit is mijn droombaan.

Eigen bedrijf, freelancen of zelfstandig zonder personeel?

Het maakt niet zo veel uit of je een franchise wilt beginnen, personeel wilt inhuren, als zzp’er wilt freelancen of in de avonduren iets wilt opzetten naast je vaste baan. Er zijn duizenden manieren om een eigen bedrijf te beginnen. De voordelen blijven hetzelfde. Zoals alle artikelen schrijf ik vanuit mijn eigen ervaring. Voor jou kan het natuurlijk heel anders zijn. Bepaal altijd wat het beste bij je past.


Wil jij leuker werk vinden?

Volg dan deze online cursus Ontdek Je Droombaan.

Ontdek je passie en talent – en vind het werk dat je inspireert. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Bestel direct – nu voor € 47


Dit zijn de drie belangrijkste voordelen van een eigen bedrijf:

Voordeel 1: Je bent je eigen baas.

Dat was mijn grootse eye-opener. Na twintig jaar voor anderen gewerkt te hebben, werkte ik eindelijk eens voor mezelf. Niemand die je vertelt wat je moet doen of hoe je iets moet doen. Geen gestreste managers, geen overbodige bureaucratie, geen irritante bedrijfsprocedures. Je bepaalt het allemaal zelf. Wat een opluchting!

Niet iedereen houdt van die verantwoordelijkheid, maar ik vind het heerlijk. Ik doe alleen nog maar de dingen waar ik echt in geloof. Dat voelt alsof je bovenaan de voedselketen staat. Je bent je eigen baas. Je hoeft niemand meer te volgen, andermans fouten niet meer te corrigeren en niets meer iets te doen waar je niet achter staat. Zo heb je 100% controle over je eigen werkzaamheden.

Voordeel 2: Je kunt je eigen tijd indelen.

Natuurlijk is dit afhankelijk van wat voor soort bedrijf je begint. Een winkel zal altijd open moeten blijven op bepaalde tijden. Ik heb daarom gekozen voor zelfstandige dienstverlening in plaats van een winkel met producten. Dat geeft mij meer vrijheid.

Als ik wil uitslapen kan dat. Als ik halverwege de middag naar het strand wil, dan kan dat. Ik ben baas over mijn eigen agenda. Soms werk ik zestien uur op een dag en soms slechts vier uur op een dag. Afhankelijk waar ik zin in hebt. Je eigen tijd is zo belangrijk. Elk dag hebben we er weer minder van. Besteed het goed.

Voordeel 3: Er zit geen plafond aan je inkomsten.

Persoonlijk vind ik vrijheid belangrijker dan geld. Toch dacht ik dat je alleen in loondienst een goed salaris kon verdienen. Maar is dat wel zo? Er zit namelijk altijd een plafond aan. Je krijgt waarschijnlijk maximaal tien procent salarisverhoging per jaar. In een eigen bedrijf heb je dat plafond niet. Je verdient net zo veel als de waarde die je toevoegt aan de markt waar je je in beweegt.

Je kunt mensen in dienst nemen die extra inkomsten genereren. Je kunt veel taken automatiseren, waardoor jij zelf productiever wordt. De enige begrenzing is je eigen verbeeldingskracht. Is het mogelijk om tien keer meer te verdienen dan je nu doet? Natuurlijk. Als je ontdekt hoe je tien keer meer waarde kunt toevoegen. Of tien keer sneller kunt werken.

Wat past beter bij jou?

Als jij de voordelen belangrijker vindt dan de nadelen, dan is zelfstandig werken de beste keuze voor jou. Zo niet, dan is loondienst beter. Voordat je begint, is het verstandig eens stil te staan bij de volgende vraag: “Spreekt een eigen bedrijf mij echt aan?”

Maar er is een nòg belangrijker vraag die je jezelf kunt stellen: “Wat wil ik precies doen?” Dat is de vraag waar je mee moet beginnen. Sommige mensen hebben een eigen bedrijf, maar werken niet met hun natuurlijke talenten of passie. Dan ben je wel zelfstandig, maar nog niet succesvol of gelukkig. En daar gaat het natuurlijk uiteindelijk om.

Bepaal eerst het WAT, dan het HOE.

Loondienst of zelfstandig werken is een detail. Het bepaalt de vorm waarin je werkt. Maar het zegt niets over het werk zelf. Ontdek eerst wat je wilt doen en bepaal dan hoe je het wilt doen. In andere woorden, ontdek eerst wat voor soort werk jij het liefste doet. Bepaal daarna hoe je het wilt doen: in loondienst of niet, achter een bureau of niet, in een team of niet.

De e-cursus ‘Vind je Ideale Baan’ helpt je te ontdekken welk werk je het liefste doet. Het begint bij het enige juiste uitgangspunt: je passie en talenten. Dat is de eerste stap. Vervolgens leer je in deze cursus het hoe te bepalen: in wat voor soort bedrijf wil je werken? Hoeveel waarde hecht je aan zekerheid en structuur? Hoe belangrijk vind je vrijheid en zelfstandigheid? Aan het einde van de cursus heb je zo een blauwdruk die je precies vertelt wat je droombaan is en hoe je daar kunt komen!


Ontdek Je Droombaan!

Volg de Online Training Vind Je Ideale Baan.

– Ontdek je passies.
– Ontdek je talenten.
– Vind het werk dat echt bij je past.

Je ontvangt:
– 12 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 304 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vind je ideale baan!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>