fbpx

Waarom heb je je droombaan nog niet?

Omdat je weet niet wat je wilt. Of denkt dat het niet mogelijk is – voor jou. Je onderneemt geen actie. Je voelt je comfortabel waar je zit. Je bent bang om te veranderen. Er zijn te veel keuzes. Je denkt dat het je niet lukt. Dit zijn de 7 redenen waarom je je droombaan nog niet hebt:

1. Je weet niet wat je wilt

Onderzoek het dan! Ik ken veertigers en vijftigers die het nog steeds niet weten. Met al het begrip en respect dat ik voor ze heb: ze hadden het allang kunnen weten. “Ik weet niet wat ik wil” kan nooit een excuus zijn.

Je zegt toch ook niet: “Ik weet niet waar ik op vakantie naar toe moet?” Dat zoek je toch ook uit? Uiteindelijk hak je die knoop door. Hoe kun je wel je vakantiebestemming weten, maar niet je ideale baan? Dan klopt er toch iets niet met je prioriteiten?

Er zijn talloze manieren om erachter te komen wat je nu echt wilt: je kunt bijvoorbeeld deze e-cursus volgen:


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Hoe belangrijk is het voor je erachter te komen wat je echt wilt?

2. Je denkt niet dat niet mogelijk is – voor jou.

Dit valt onder de categorie: “Meer zit er niet voor mij in.” Onzin! Besluit om geen genoegen meer te nemen met minder dan je zou willen. Het feit dat je meer wilt, betekent dat het ook mogelijk voor je is. Anders zou je die wens nooit hebben.

Niets is mogelijk voor de mensen die zich daarbij neerleggen. Alles is mogelijk voor degenen die doorzetten. Dat is het hele verschil. Onderschat nooit je capaciteiten – je kunt veel meer dan je denkt. Geloof me, er zijn mensen met veel minder talent die doen wat jij wilt.

3. Je onderneemt geen actie.

Het is moeilijk tijd vrij te maken om te bepalen wat je echt wilt. Elke dag zit je vol met afspraken en verantwoordelijkheden. Je besluit: “Dat doe ik morgen wel.” En uiteindelijk ben je een jaar verder en is er nog niets gebeurd. Uitstel is het begin van afstel.

Ik ken mensen die twintig jaar geleden zeiden: “Hier ga ik wat mee doen.” Is nooit gebeurd. Heb je enig idee wat je kunt bereiken in twintig jaar? Je kunt ook ontzetten veel niet bereiken in twintig jaar. En daar begin je mee door de eerste stap nooit te zetten.

4. Je voelt je comfortabel in je huidige baan.

Waarom zou je moeite doen, je grenzen verleggen of risico’s nemen? Omdat dat de weg is die het beste voelt. Als je nu zegt: “Ik heb het niet slecht in mijn huidige baan.” Dan zeg ik: “Niet slecht? Is dat alles wat je zoekt?”

Soms moet je iets dat goed is achter je laten om beter te krijgen. Hoe bepaal je wat goed is en wat beter? Stel jezelf deze vraag: “Als ik niets verander, hoe zou ik me dan over tien jaar voelen?” Als je denkt dat je dan spijt krijgt dat je niets hebt gedaan, is het tijd om in beweging te komen.

5. Je bent bang te veranderen.

Dat zijn we allemaal. Veranderen is ook niet makkelijk, maar het hoort wel bij het leven. Alleen door groei kun je krijgen wat je wilt. Door te krimpen bereik je nooit je doel.

Om angst voor verandering te verminderen is er een truc: neem de eerste stap en denk niet na over de volgende. Na elke stap denk je: “Wat is de volgende stap?” Hiermee voorkom je dat je gaat doemdenken. Eén stap is makkelijk, tien stappen is moeilijk. Maak het makkelijk voor jezelf.

6. Er zijn teveel keuzes.

Soms denk je: “Ik weet echt niet wat ik wil. Hoe kan ik zeker weten dat ik de juiste beslissing maak?” Het antwoord is: “Dat kun je niet.” Er is geen garantie. Je kunt altijd op je beslissingen terugkomen. Kies voor wat nu goed voelt met de kennis en ervaring die je nu hebt. Maak de juiste keuze op basis van wat nu goed voor je voelt. Meer kun je niet doen.

Wees niet bang dat je door je keuze verplicht bent om door te gaan. Dat ben je niet. Je kunt altijd bepalen dat je iets anders wilt doen. Er zijn geen honderd droombanen: er zijn er maar meestal één of twee. Wat maakt het uit of je nummer één of twee kiest? Zolang je maar niet kiest voor nummer dertig.

7. Je denkt dat het je niet lukt.

Zeg nooit dat je iets niet kunt voordat je het hebt geprobeerd. Jij en ik konden niets voordat we het probeerden: we konden nog geen appel schillen, geen veter strikken en geen woord lezen – voordat we het probeerden!

Als je iets probeert en achteraf vindt dat het niet is gelukt: geen nood! De allereerste poging heeft zelden succes. Niet bij het appelschillen en niet bij het veterstrikken. Probeer het gewoon nog een keer, of op een andere manier. Als je altijd leert van je fouten, is succes niet meer te vermijden.


Wil jij inspirerend werk vinden?

Volg dan deze online cursus Vind Je Ideale Baan.

Ontdek je passie en talent – en het werk dat je inspireert.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Ontdek je droombaan


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>