7 Mythen over je ideale baan

Veel mensen willen leuker werk, maar durven de stap niet te nemen. Ze denken dat ze te oud zijn of dat de ideale baan niet bestaat.

Zowel in persoonlijke coaching als in de e-cursus Vind je Ideale Baan kom ik deze bezwaren regelmatig tegen. Hier volgen de 7 mythen over de baan van je dromen:

Mythe 1: Er is maar één ideale baan voor mij.

“En die is toevallig al vergeven aan een filmster, olympisch atleet of Nobelprijswinnaar. Dus laat maar zitten!” Staar je niet blind. Er is niet één ideale baan, er zijn er meerdere. Het is niet één specifieke functie bij Droom B.V. in Fantasialand. Open je geest en zie de mogelijkheden.

Je hoeft je niet te beperken tot loondienst, je kunt ook voor jezelf beginnen. Je hoeft niet een vacature voor veertig uur te vinden, je kunt ook parttime aan de slag.

Het hoeft niet één soort werk te zijn, je kunt ook verschillende interesses en talenten combineren. Vergeet het afhaalbuffet en stel je eigen menu samen.


Wil jij leuker werk vinden?

Volg dan deze online cursus Ontdek Je Droombaan.

Ontdek je passie en talent – en vind het werk dat je inspireert. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Bestel direct – nu voor € 47


Mythe 2: Het is niet mogelijk geld te verdienen met mijn ideale baan.

Sommige mensen kiezen voor saai werk dat hen niet inspireert. Want leuk werk – echt bezig zijn met je passie – daar kun je niets mee verdienen. Maar wie zegt dat? Precies, meestal de mensen die niet doen wat ze willen. Waarom zou je moeten kiezen tussen saai werk met een goed salaris of fantastisch werk dat nauwelijks betaalt? Is er ook nog een andere keuze?

Als je nu het werk doet dat je niet inspireert, hoe is het dan mogelijk dat je daarmee geld verdient? Kennelijk is iemand bereid jou te betalen, ondanks het feit dat je het niet leuk vindt. Wat zou er gebeuren als je echt je schouders onder zou zetten? Als je echt je talenten benut en al je energie stopte in het werk dat je inspireert? Zou je dan minder succesvol zijn? Dat klinkt niet logisch.

Mythe 3: Ik moet morgen beginnen met mijn ideale baan.

Hoelang moet je nog werken? Twintig jaar, veertig jaar? Is het dan niet de moeite waard te ontdekken wat je werkelijk wilt? Al kost het je twee jaar om je droombaan te vinden, je zult er jaren van kunnen genieten. Heb geduld, het is de moeite waard.

Laat de gedachte los dat het nu moet. Geef het niet op als je merkt dat het tijd kost je droombaan te vinden. Het is een proces, geen deadline. Zolang je bezig bent te ontdekken wat je echt wilt en elke keer een stap neemt, kom je steeds dichterbij.

Mythe 4: Ik moet alles weten voordat ik kan veranderen.

Natuurlijk ben je nog niet helemaal gereed om de overstap te maken. Natuurlijk mis je vaardigheden, kennis of ervaring om het werk te doen dat je echt wilt. Wie niet? Wie is al succesvol voordat hij of zij begint? Niemand toch? De enige plaats waar succes vóór werk komt, is in het woordenboek.

Het vinden van je droombaan is zoals gezegd een proces. Maar wees gerust: wat je niet weet, kun je leren. Wat je mist qua ervaring, kun je compenseren door enthousiasme. Elke vaardigheid kun je opdoen. Niemand is ooit aan de ideale baan begonnen terwijl ze er 100% klaar voor waren. Kennis, vaardigheden en ervaring krijg je nadat je in beweging komt, niet ervoor.

Mythe 5: Ik moet nu kiezen voor de rest van mijn leven.

Je ideale baan is een verlengde van je persoonlijkheid. Dat werk hoort bij je, net zoals je voorkeur voor kleding of muziek. Draag je nog hetzelfde als twintig jaar geleden? Heb je in de tussentijd geen nieuw muziek ontdekt? Je persoonlijkheid verandert en je ideale baan dus ook. Het is een proces, weet je nog?

Je hoeft dus niet te kiezen voor de rest van je leven. Kies gewoon wat je nu het meeste aanspreekt. Er is een grote kans dat je voorkeur of interesse verandert. En dan verander jij en je ideale baan gewoon mee. De basisingrediënten van je droombaan blijven hetzelfde, maar de vorm blijft veranderen.

Mythe 6: Ik ben te oud om te veranderen.

Dat hoor je vaak: “Ik ben te oud, te dom, te langzaam of te lui om te veranderen. Ik heb niet genoeg kennis, niet genoeg vaardigheden of talenten. Ik had het tien jaar eerder moeten doen. Nu is er te weinig vraag op de markt. Nu is de economie niet gunstig.” Enzovoort, enzovoort.

Het is niet eens relevant of dit een excuus is of een geldige reden. Het enige wat relevant is, is: “Laat je je hierdoor tegenhouden of niet?” Voor elke persoon die zegt dat iets niet kan, is er al iemand die het aan het doen is. Voor elke persoon die zich tegen laat houden, is er iemand die de uitdaging aanneemt. Voor elke persoon die kijkt naar externe factoren, is er iemand die beseft dat hij of zij het zelf moet doen.

Mythe 7: Mijn droombaan is onbereikbaar

Een droombaan is geen utopie, geen fantasie. Het is niet iets onbereikbaars en het is ook niet zaligmakend. Het is gewoon het resultaat van je eigen inspanning. Niemand zal aanbellen en zeggen: “Hier is een pakketje voor je met je Droombaan. Wil je even tekenen?” Je moet het echt zelf doen. Natuurlijk kun je je laten begeleiden door mij of iemand anders. Maar uiteindelijk ben jij degene die je ideale baan vindt – of niet…

Denk aan al die mensen die al het werk doen dat ze willen. Zijn zij meer getalenteerd? Hebben zij speciale vermogens of meer geluk? Natuurlijk niet, het zijn mensen zoals jij en ik.. Het enige verschil is dat ze er moeite voor hebben gedaan. Ze hebben niet opgegeven bij de eerste tegenslag. Ze vonden leuk werk té belangrijk om het niet te doen. Het is allemaal een kwestie van motivatie: hoe graag wil je het werk dat echt bij je past?


Ontdek Je Droombaan!

Volg de Online Training Vind Je Ideale Baan.

– Ontdek je passies.
– Ontdek je talenten.
– Vind het werk dat echt bij je past.

Je ontvangt:
– 12 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 304 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vind je ideale baan!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Heb jij je droombaan al gevonden?
Wat zou je het liefst willen doen?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>