Hoe herken je passie?

Wanneer je bezig bent met je passie vergeet je de tijd.
We kunnen in elke activiteit een passie ervaren: in iets ontwerpen, communiceren, analyseren, verkopen, creëren, coördineren of iemand helpen. De activiteit maakt niet zo veel uit. Bij passie gaat het erom dat je zo opgaat in je bezigheid dat de tijd vliegt. Je vergeet de omgeving en soms zelfs jezelf. Het is het gebied waar je vaardigheid overeenkomt met je uitdaging, want passie gaat bijna altijd samen met talent.

De mensen met passie herken je door hun enthousiasme, bevlogenheid en energie. Iedereen heeft een passie op een bepaald gebied. Iedereen!

Waarom passie zo belangrijk is.

Passie is de drijfveer in je leven. Passie is wat je kracht, energie, hoop en geluk geeft. Het is wat je het liefste doet en waar je een natuurlijke aanleg voor hebt.
Een leven zonder passie is als eten zonder smaak. Als muziek zonder emotie.
Het is kwantiteit zonder kwaliteit. Passie geeft je leven zin, betekenis en inhoud.

Als je honderd jaar bent, terugkijkt op je leven en zegt: ‘Dat was voor mij het mooiste aan mijn leven,’ dan heb je het waarschijnlijk over je passie. Je zult op je laatste dag waarschijnlijk niet terugkijken en zeggen: ‘Ik had meer geld op mijn bankrekening willen hebben.’ Je zult zeggen: ‘Ik had meer tijd voor mijn werkelijke passie moeten vrijmaken.’

Kun je passie in je werk vinden? Absoluut!


Wil jij je droombaan vinden?

Volg dan deze online Cursus Vind Je Ideale Baan.
Ontdek je passie en talent – en vind werk dat je inspireert.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Enkele feiten over passie:


Passie is niet hetzelfde als interesse.

Ik houd van een goed glas wijn, maar zou geen wijngaard willen beginnen. Ik houd van sporten, maar zou niet de hele dag in een sportschool willen werken. Er zijn waarschijnlijke een heleboel dingen die je interesse hebben, maar je hebt maar één of hooguit een paar werkelijke passies. Wat is het verschil tussen interesse en passie?

Een passie is iets dat je moeilijk los kunt laten.
Je blijft het leuk vinden. Je deed het tien jaar geleden al en zult het over tien jaar nog doen. Het is wat je niet neer kunt leggen. Waar je eigenlijk niet gestoord bij wilt worden als je ermee bezig bent. Wat je kunt blijven doen zonder dat het verveelt.

Passie is de brandstof voor succes.
Passie geeft motivatie, energie en kracht. En brengt je dus sneller bij je doel. Zonder passie gebeurt er weinig wat echt van betekenis is.

Van je passie kun je altijd je beroep maken.
Wat je leuk vindt (je passie) en wat je goed kunt (je natuurlijke talenten) liggen in elkaars verlengde. Wat je leuk vindt, doe je veel. Daardoor word je automatisch beter en krijgt je talent de kans zich te ontplooien. Het gebeurt zelden dat je niet goed bent in iets waar je passie ligt. Als je nu succesvol bent in iets waar je passie niet ligt, hoeveel succesvoller zou je dan zijn als je je talent en passie bundelt en voluit beweegt in de richting van je dromen?

Iedereen heeft talenten en passie.
Ik ben nog niemand tegengekomen die nergens goed in was en ook niets leuk vond. Het kan wél zijn dat je vergeten bent waar je echte passie ligt. Of dat je er nooit aan toe bent gekomen door je drukke leven. Of dat je je passie tegenhoudt uit angst er niet succesvol mee te zijn. Maar een passie, dat heeft iedereen.

Concentreer je op je sterke punten.

We hebben vaak de neiging ons bezig te houden met onze zwakke kanten. We vinden dat we beter moeten zijn op een gebied dat ons niet echt interesseert of waar we niet echt aanleg voor hebben. Toch is het veel slimmer om je te concentreren op dat waar je wel goed in bent en wat je wel leuk vindt. Dit geeft veel meer positieve energie! Dit is het gebied van de positieve psychologie: kijken naar wat je gelukkig maakt en waar je goed in bent.

Hoe kom je erachter waar je passie ligt?

Door de volgende vragen te beantwoorden:
o Wat doe je het liefst?
o Wat zou je de hele dag kunnen doen?
o Waar ben je echt goed in?
o Wat zou je doen als je niet meer hoeft te werken?
o Met welke bezigheid vergeet jij de tijd?
o Waar krijg je ontzettend veel energie van?

Je passie is zoals gezegd waar je sterke punten liggen: ben je goed in communiceren, dan ligt daar je passie. Vind je het geweldig om anderen te helpen, dan ligt daar je passie.
Houd je van ontwerpen, onderzoeken, muziek maken, een bedrijf op te starten, schrijven, met je handen werken of mensen bij elkaar brengen? Dáár ligt je passie. Hoe je die passie vorm gaat geven is aan jou. Je kunt het in een hobby doen, als parttime werk in loondienst of met een eigen bedrijf. Alles is mogelijk!

Hoe creëer je meer tijd voor je passie?

Door er tijd voor vrij te maken! Dat klinkt als een open deur, maar hoe vaak kom je niet toe aan de dingen die je echt wilt doen, doordat je bezig bent met dingen die je moet doen? Geef je passie de hoogste prioriteit op je lijst. Maak er tijd voor vrij! Het geeft zin en betekenis aan je dag.
Als je een kind vraagt wat het leuk vindt, dan noemt het direct tientallen dingen op. Als je dezelfde vraag aan een volwassene stelt, zegt deze: ‘Ik heb wel een paar dingen die ik leuk vind, maar ik kom er nu niet aan toe.’ We kunnen wat dat betreft wat van kinderen leren…

Ga doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Kijk naar je sterke punten en richt je op wat je energie geeft. Dat is de snelste weg naar geluk en succes. Als het gaat om passie, bestaat er niet zoiets als te veel. Je kunt er niet te veel tijd in stoppen. Hooguit niet genoeg tijd.
Volg je passie, het pensioen komt later wel.


WIL JE LEUKER WERK?

Volg deze online training en ontdek je passie en talenten!

JA, IK WIL MIJN DROOMBAAN VINDEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt