In je passie ligt je kracht

Hoe herken je passie?

Wanneer je bezig bent met je passie vergeet je de tijd.
We kunnen in elke activiteit een passie ervaren: in iets ontwerpen, communiceren, analyseren, verkopen, creëren, coördineren of iemand helpen. De activiteit maakt niet zo veel uit. Bij passie gaat het erom dat je zo opgaat in je bezigheid dat de tijd vliegt. Je vergeet de omgeving en soms zelfs jezelf. Het is het gebied waar je vaardigheid overeenkomt met je uitdaging, want passie gaat bijna altijd samen met talent.

De mensen met passie herken je door hun enthousiasme, bevlogenheid en energie. Iedereen heeft een passie op een bepaald gebied. Iedereen!

Waarom passie zo belangrijk is.

Passie is de drijfveer in je leven. Passie is wat je kracht, energie, hoop en geluk geeft. Het is wat je het liefste doet en waar je een natuurlijke aanleg voor hebt.
Een leven zonder passie is als eten zonder smaak. Als muziek zonder emotie.
Het is kwantiteit zonder kwaliteit. Passie geeft je leven zin, betekenis en inhoud.

Als je honderd jaar bent, terugkijkt op je leven en zegt: ‘Dat was voor mij het mooiste aan mijn leven,’ dan heb je het waarschijnlijk over je passie. Je zult op je laatste dag waarschijnlijk niet terugkijken en zeggen: ‘Ik had meer geld op mijn bankrekening willen hebben.’ Je zult zeggen: ‘Ik had meer tijd voor mijn werkelijke passie moeten vrijmaken.’

Kun je passie in je werk vinden? Absoluut!


Wil jij leuker werk vinden?

Volg dan deze online cursus Ontdek Je Droombaan.

Ontdek je passie en talent – en vind het werk dat je inspireert. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Bestel direct – nu voor € 47


Enkele feiten over passie:


Passie is niet hetzelfde als interesse.

Ik houd van een goed glas wijn, maar zou geen wijngaard willen beginnen. Ik houd van sporten, maar zou niet de hele dag in een sportschool willen werken. Er zijn waarschijnlijke een heleboel dingen die je interesse hebben, maar je hebt maar één of hooguit een paar werkelijke passies. Wat is het verschil tussen interesse en passie?

Een passie is iets dat je moeilijk los kunt laten.
Je blijft het leuk vinden. Je deed het tien jaar geleden al en zult het over tien jaar nog doen. Het is wat je niet neer kunt leggen. Waar je eigenlijk niet gestoord bij wilt worden als je ermee bezig bent. Wat je kunt blijven doen zonder dat het verveelt.

Passie is de brandstof voor succes.
Passie geeft motivatie, energie en kracht. En brengt je dus sneller bij je doel. Zonder passie gebeurt er weinig wat echt van betekenis is.

Van je passie kun je altijd je beroep maken.
Wat je leuk vindt (je passie) en wat je goed kunt (je natuurlijke talenten) liggen in elkaars verlengde. Wat je leuk vindt, doe je veel. Daardoor word je automatisch beter en krijgt je talent de kans zich te ontplooien. Het gebeurt zelden dat je niet goed bent in iets waar je passie ligt. Als je nu succesvol bent in iets waar je passie niet ligt, hoeveel succesvoller zou je dan zijn als je je talent en passie bundelt en voluit beweegt in de richting van je dromen?

Iedereen heeft talenten en passie.
Ik ben nog niemand tegengekomen die nergens goed in was en ook niets leuk vond. Het kan wél zijn dat je vergeten bent waar je echte passie ligt. Of dat je er nooit aan toe bent gekomen door je drukke leven. Of dat je je passie tegenhoudt uit angst er niet succesvol mee te zijn. Maar een passie, dat heeft iedereen.

Concentreer je op je sterke punten.

We hebben vaak de neiging ons bezig te houden met onze zwakke kanten. We vinden dat we beter moeten zijn op een gebied dat ons niet echt interesseert of waar we niet echt aanleg voor hebben. Toch is het veel slimmer om je te concentreren op dat waar je wel goed in bent en wat je wel leuk vindt. Dit geeft veel meer positieve energie! Dit is het gebied van de positieve psychologie: kijken naar wat je gelukkig maakt en waar je goed in bent.

Hoe kom je erachter waar je passie ligt?

Door de volgende vragen te beantwoorden:
o Wat doe je het liefst?
o Wat zou je de hele dag kunnen doen?
o Waar ben je echt goed in?
o Wat zou je doen als je niet meer hoeft te werken?
o Met welke bezigheid vergeet jij de tijd?
o Waar krijg je ontzettend veel energie van?

Je passie is zoals gezegd waar je sterke punten liggen: ben je goed in communiceren, dan ligt daar je passie. Vind je het geweldig om anderen te helpen, dan ligt daar je passie.
Houd je van ontwerpen, onderzoeken, muziek maken, een bedrijf op te starten, schrijven, met je handen werken of mensen bij elkaar brengen? Dáár ligt je passie. Hoe je die passie vorm gaat geven is aan jou. Je kunt het in een hobby doen, als parttime werk in loondienst of met een eigen bedrijf. Alles is mogelijk!

Hoe creëer je meer tijd voor je passie?

Door er tijd voor vrij te maken! Dat klinkt als een open deur, maar hoe vaak kom je niet toe aan de dingen die je echt wilt doen, doordat je bezig bent met dingen die je moet doen? Geef je passie de hoogste prioriteit op je lijst. Maak er tijd voor vrij! Het geeft zin en betekenis aan je dag.
Als je een kind vraagt wat het leuk vindt, dan noemt het direct tientallen dingen op. Als je dezelfde vraag aan een volwassene stelt, zegt deze: ‘Ik heb wel een paar dingen die ik leuk vind, maar ik kom er nu niet aan toe.’ We kunnen wat dat betreft wat van kinderen leren…

Ga doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Kijk naar je sterke punten en richt je op wat je energie geeft. Dat is de snelste weg naar geluk en succes. Als het gaat om passie, bestaat er niet zoiets als te veel. Je kunt er niet te veel tijd in stoppen. Hooguit niet genoeg tijd.
Volg je passie, het pensioen komt later wel.


Ontdek Je Droombaan!

Volg de Online Training Vind Je Ideale Baan.

– Ontdek je passies.
– Ontdek je talenten.
– Vind het werk dat echt bij je past.

Je ontvangt:
– 12 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 304 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vind je ideale baan!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Alexandra schreef:

  Goed artikel en heel herkenbaar! En helemaal mee eens dat de mens goed gedijt op ‘doen wat je echt leuk vind’. Alleen zijn er, in de loop der jaren, ook vaak verplichtingen ontstaan waaraan je niet ontkom en die kan je niet altijd nakomen als je je passie achterna rent. Desalniettemin blijft het een goed stuk!

 • Lilian schreef:

  Frank, deze zin herken ik helemaal: De mensen met passie herken je door hun enthousiasme, bevlogenheid en energie. Dit is iets wat ik in mijn werk vaak van mijn omgeving krijg te horen. En het geweldige is dat je hiermee anderen kunt inspireren, waardoor mensen een actieve rol gaan nemen in plaats van passief naar anderen te wijzen. Geweldig om dat keer op keer te ervaren.

 • Robbie schreef:

  Leuk artikel. Passie is een ongrijpbaar verschijnsel waar toch iedereen het over heeft. Ik vind dat dit artikel het op een paar punten dicht weet te raken en concreet maakt. Uiteindelijk komt het voor mij neer op je eigen antwoord op de vraag: waar heb en zie ik zin in.

  Over een regel uit het artikel wil ik nog wel iets kwijt:
  “Je passie is zoals gezegd waar je sterke punten liggen: ben je goed in communiceren, dan ligt daar je passie. Vind je het geweldig om anderen te helpen, dan ligt daar je passie.”
  De tweede zin klopt volgens mij wel, de eerste niet. Want de dingen waar je goed in bent (geworden) zijn niet altijd met eigen drijfveren verbonden. Ik heb zelf bepaalde talenten ontwikkeld ook omdat ik in die richting gestimuleerd bent door mijn gezin(ssituatie). Ik deed het omdat anderen me deden geloven dat het goed voor me was of omdat het vanwege mijn plek en rol in het gezin ook echt nodig was om die talenten/vaardigheden te ontwikkelen (bijvoorbeeld verbaal sterk zijn, alert en precies zijn, je correct gedragen, verantwoordelijkheid dragen of in heftige situaties stabiel blijven etc). Maar later kwam ik erachter dat zij niet ‘van harte’ kwamen. Toch roept iedereen altijd hoe geweldig ik die dingen kan (en dat is ook zo). Maar ze geven mij geen voldoening, of ik moet me er voor inspannen. Kortom: ergens goed in zijn, zegt voor mij niet alles over passie. Ik denk dat plezier de beste graadmeter voor passie is. Als de energiebalans bij een bepaalde activiteit overloopt (dus het geeft je meer dan het je kost), dan zit dat denk ik dichtbij je passie.

  Mijn partner zit in het muziekonderwijs: ze heeft geweldig getalenteerde leerlingen die echter niet gemotiveerd zijn en ook niet of zeer moeilijk te motiveren zijn. Die schoppen het ondanks hun potentie niet ver. Een gemotiveerde leerling met minder talent komt vaak verder. Beetje haas vs. de schildpad. Dus talent en intrinsieke gedrevenheid (niet van de ouders) is de beste combinatie, waarbij de laatste volgens mij het belangrijkst is.

 • Beste Robbie,

  Ik ben het met je eens dat plezier de beste graadmeter is voor passie en ook dat talent geen vervanging is voor intrinsieke gedrevenheid.

  Het mooie is dat als je achterhaalt wat je passie is, je er achter komt dat je dat al van nature leuk vindt om te doen. Kortom: wat je goed kunt en wat je leuk vindt, gaan vaak samen. Wat je leuk vindt, gaat ook vaak moeiteloos en vanzelf.

  Je vind niet altijd leuk waar je goed in bent, maar je bent meestal wel goed in wat je leuk vindt…

  Inderdaad kun je een eind komen iets te doen wat je niet je passie is, maar zoals je zelf ook aangeeft: geeft het wel voldoening?

  Dank voor je aanvulling :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Mooi stukje en helemaal mee eens. Alleen voor mij werkt het niet helemaal want de dingen waar ik passie voor heb (Dansles geven en gezonde voeding, zijn moeilijk in een full-time baan te verpakken. Dus dan blijft een hobby waar ik steeds minder tijd voor heb i.v.m. een baan die ik niet echt leuk vind maar wel blij mee bent omdat het mijn huur en eten betaald. Ik denk dit wel voor meer mensen geldt.

 • Ik ben al jaren op zoek naar de baan die bij mij past en waar ik echt blij van word. Ik heb meerdere hbo-opleidingen gevolgd en uitdagende banen gehad maar ik was nooit echt blij met wat ik deed. Sterker nog, ik was ongelukkig in mijn werk. Ook al had ik leuke collega’s , een goed salaris en legio doorgroeimogelijkheden.

  Ik wist niet goed wat ik dan wel wilde en ging er altijd maar van uit dat ik dát moest doen waar ik goed in was. Maar dankzij dit artikel ben ik erachter gekomen waar mijn ware passie ligt en na even nadenken weet ik nu ook hoe ik van mijn passie mijn werk kan maken. In het verleden heb ik meerdere artikelen gelezen over het vinden van je droombaan maar dat had dus niet geholpen. Er is eigenlijk 1 zin in dit artikel dat mij geholpen heeft om mijn passie te vinden en dat is: “Passie is niet hetzelfde als interesse”. Ik heb namelijk vele vele interesses en kon dus nooit een keuze maken. Maar nu kon ik dat dus wel en wist ik al tijdens het beantwoorden van bovenstaande vragen waar mijn passie werkelijk ligt. Wat een opluchting! Hartelijk bedankt!

 • Heb je al eens gedacht om zelf een dansschool of voedingswinkel te beginnen? Dan kun je wel full time aan de slag met je passie.

 • Beste Ruben,

  Fijn dat te horen en heel graag gedaan :)

  Veel succes met alles en vriendelijke groet,
  Frank

 • Stèphanie schreef:

  Wat een geweldige blog en wat is het jammer dat zo weinig mensen zich niet bewust zijn van hun”passie en kracht”….

  Ik schrijf hier zelf ook over en heb deze blog uiteraard gedeeld op mijn eigen website!

 • Beste Stèphanie,

  Fijn dat te horen!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >