Wat zijn mijn talenten?

Iedereen heeft talent. Waar ben je goed in? Wat gaat je makkelijk af? Wat zegt je omgeving? Ontdek wat je natuurlijke aanleg is en doe er iets mee. Het is zonde je talent verloren te laten gaan. Deze inzichten zullen je helpen.

Wat is talent?

Ik ken mensen die geen idee hebben wat hun talenten zijn. Als je ze vraagt “Waar ben je goed in?”, zeggen ze: “Dat weet ik niet.” Het probleem is niet dat ze geen talent hebben, maar dat ze zich er niet bewust van zijn. Want iedereen heeft talent.

Wat is talent? Het is het vermogen iets makkelijk te kunnen wat anderen moeilijk afgaat. Het is de natuurlijke aanleg waar anderen vaak mee worstelen. Picasso had talent voor schilderen, Mozart een talent voor het componeren van muziek en jij en ik hebben ook talent. Maar wat dan precies? Wat maakt ons nu anders dan anderen?

Wat gaat je makkelijk af?

Een talent is iets dat je niet veel moeite kost. Vraag jezelf eens: “Wat gaat mij makkelijker af dan veel anderen? Wat kost mij geen moeite en hen wel? Waar worstelen veel mensen mee en lukt mij zonder echte inspanning?”

Ik speel al jaren gitaar en heb er absoluut geen talent voor. Elke keer als ik besef dat ik niet kan spelen, koop ik een nieuwe gitaar. Ik heb er inmiddels flink wat verzameld. Een vriend van mij pakt er een uit die verzameling en speelt de mooiste melodieën. Als hij hem teruggeeft, kijk ik ernaar en denk: “Het ligt dus kennelijk niet aan de gitaar.” Hij heeft er talent voor en ik niet.

Wat zegt je omgeving?

Als je zelf echt niet weet wat je talenten zijn, vraag het dan eens aan anderen. Vaak zit je zo te navelstaren, dat je helemaal niet doorhebt waar je goed in bent. Vraag het gewoon: “Wat denk jij dat ik goed kan?” Blijf het vragen tot je een zinnig antwoord hebt.


Wil jij leuker werk vinden?

Volg dan deze online cursus Ontdek Je Droombaan.

Ontdek je passie en talent – en vind het werk dat je inspireert. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Bestel direct – nu voor € 47


Ben jij een multi-talent?

Mijn stiefvader is een gepensioneerd bankier. En tevens een getalenteerd jazzmusicus. “Wat, bankier en musicus? Dat gaat toch helemaal niet samen?” Dat is nu juist de grap. Ook al lijken deze talenten helemaal niet op elkaar, ze passen wel beide bij hem.

Zo ken ik een ICT’er die ook fotograaf is, een advocate die ook zangeres is en een projectmanager die ook gitarist is. Allemaal hebben ze meerdere talenten. Wat maakt deze personen zo bijzonder? Het feit dat ze daadwerkelijk beide talenten gebruiken en niet zeggen: “Het is het één of het ander.”

Ze hebben geaccepteerd dat ze aanleg hebben op meerdere gebieden. Als je nadenkt dan heb jij dat waarschijnlijk ook. Al deze talenten kun je inzetten. Veel mensen doen dit ook. Waarom zou je jezelf beperken door slechts één talent te gebruiken? Overigens moet elk talent zich ontwikkelen. Talent zonder discipline is het verschil tussen zingen op in een karaokebar of op een podium met publiek.

Hobby of werk?

Met je talent kun je altijd iets doen. Je kunt het gebruiken in je hobby of je beroep ervan maken. Maakt het iets uit? Ik ben een groot voorstander van je talenten inzetten in je werk. Omdat je zo betaald krijgt voor iets dat je makkelijk afgaat. Dat is altijd leuker dan werk verzetten waar je weinig aanleg voor hebt, of dat iedereen kan doen.

Ik blijf het vaak herhalen in artikelen op deze site: wat je goed kunt, is meestal ook wat je leuk vindt. Passie en talent gaan bijna altijd samen. En die combinatie is ontzettend krachtig. Je zult altijd beter, effectiever, gelukkiger en succesvoller zijn als je je passie en talenten gebruikt. Waarom? Het antwoord vind je in het artikel In je passie ligt je kracht.

Maar het hoeft natuurlijk niet. Je kunt ook besluiten je talent te gebruiken in je hobby. Als je graag schrijft, kun je als hobby een boek gaan schrijven. Maak het wat uit of iemand het koopt? Niet echt, zolang je maar plezier hebt in het schrijven zelf. Wat vind jij geweldig om te doen?

Talenten gebruiken maakt gelukkig.

Of je nu je natuurlijke talenten gebruikt in hobby of werk, doe er iets mee. Want werken met je talenten maakt gelukkig. Doen wat je niet echt goed kunt, is ook mogelijk maar kost veel meer moeite. Ooit een schilderij gezien dat Mozart heeft gemaakt? Of een concert van Picasso bijgewoond?

Wacht er niet mee. Het is mooi, maar ook een beetje treurig, om een 80-jarige nog aan een talentenjacht te zien meedoen. “Ik dacht, dit is mijn laatste kans om te laten zien wat ik kan”, hoorde ik ooit iemand zeggen. Doe het vooral als je 80 bent, beter laat dan nooit. Maar ben je jonger, doe het dan eerder!

Onderzoek waar je goed in bent. Ontdek wat je graag wilt doen. Als er één ding is wat gelukkig maakt, dan is dat het wel. In iedereen schuilt een talent, ook in jou. Ontdek het, gebruik het en koester het – dan ben je automatisch de winnaar van je eigen talentenjacht!

Heb jij een talent en gebruik je het niet?
Welk talent zou jij nog willen ontwikkelen?
Wat houd je tegen?


Ontdek Je Droombaan!

Volg de Online Training Vind Je Ideale Baan.

– Ontdek je passies.
– Ontdek je talenten.
– Vind het werk dat echt bij je past.

Je ontvangt:
– 12 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 304 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vind je ideale baan!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Lilian schreef:

  Frank, dit artikel is heel herkenbaar. Ik dacht dat ik in mijn vorige baan mijn talenten gebruikte, maar door mijn vrijwilligerswerk ben ik gaan ontdekken waar ECHT mijn talenten liggen. Dit vrijwilligerswerk deed ik met veel passie en gaf mij enorm veel energie. Ik verkeer nu in de gelukkige omstandigheden dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken, waarbij ik inderdaad mijn talenten volop in kan zetten en verder ontwikkelen. Ik doe dat werk met veel passie en dat geeft enorm veel kracht, ook voor anderen waar je mee werkt.

 • Corieh schreef:

  Frank ook voor mij is dit atikel heel herkenbaar,ik bezit eigelijk best veel talenten al zeg ik het zelf ben er nog niet uit welke ik wil gaan uitdiepen, ik ga in septerber starten met een opleiding en ga het roer helemaal omgooien om vooral voor mezelf en de buitenwereld te laten zien dat er veel meer in dit kleine dappere dromerige vrouwtje zit en dat ga ik bewijzen ook en al die andere creatieve talenten zoals dichten en schilderen en fotografie gaan daar heel goed van pas bij komen, thanks…deze mail kwam weer op het juiste moment, even met de beentjes op de grond en luisteren naar de tekens van het universum!!

 • ik ben een man van 48 jaar,en ik heb geen talenten.ik kan niks bijzonder goed.ik wil niet zielig doen,maar wat baal ik hiervan.ik heb vroeger op school al ontdekt dat ik bijvoorbeeld geen talent heb om andere talen te leren.ik heb ook geen talent voor muziek maken of om te zingen,of om films te maken,en technisch gezien ben ik ook bar slecht.ook heb ik geen talent voor topsporten.ik heb niet eens de vaadigheden om vrouwen te kunnen veroveren.geen wonder dat ik vele jaren depressief ben geweest.ik heb wel kleine talentjes,maar dat is niks bijzonders,en ik kan nooit mijn beroep van maken.elk groot talent ontbreekt bij mij.daarom ben ik ook lui en lusteloos.ik heb zoiets van als ik geen talent heb en ik kan niet eens vrouwen veroveren,wat doe ik dan op deze klotewereld.laat mij maar lekker in mijn slaap dood gaan aan een hartstilstand.liever dood gaan,dan zo verder moeten leven

 • Hallo, ik lees hier nu jouw bericht, ik ken je niet, maar ik hoop dat je nu wat positiever bent dan toen je dit schreef. Niet iedereen heeft talenten dus jij bent helemaal normaal! Het belangrijkste is dat je positief blijft en diep vanbinnen weet dat je een goed persoon bent. Ga op zoek naar de vele mooie dingen in het leven.

 • Carol dweck, mindset. Lees dit boek eens. Je hebt een fixed mindset. Je zegt dat je geen talenten hebt, maar je ziet iets over het hoofd. Een talent kun je ook best ontwikkelen en door het uit te oefenen, kun je er steeds beter op worden. Niet bang zijn om nieuwe digen te proberen. Altijd beter dan lusteloos te niksen….niemand is een mislukkeling. NiemanD.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >