Het doel in je leven

Tenzij je echt niet van nadenken houdt, is dit een vraag die je jezelf ongetwijfeld vaak hebt gesteld: “Wat is het doel van mijn leven?”

Hier  zijn wat suggesties:
–      Gelukkig te zijn.
–      Te groeien.
–      Relaties aan te gaan.
–      Iets bij te dragen.
–      Je passie te volgen.
–      Vrij te zijn en te genieten.

Uiteindelijk is het doel van je leven natuurlijk wat je er zelf aan geeft. Wat jij besluit ermee te doen.

Wat is de belangrijkste factor die bepaalt wat jij met je leven wilt doen?

Dat is je persoonlijkheid. Je persoonlijkheid bepaalt je voorkeuren en daarmee het doel in je leven.

Dit artikel gaat in op wat voor persoonlijkheid je hebt en wat je drijfveer is.
Waar word jij door gemotiveerd? Dat bepaalt het doel in je leven en of je leven zinvol is.

Als je weet wat je motiveert kun je je levensdoel vorm geven.
Dit doe je door van je drijfveer je werk of hobby te maken.
Werk is een belangrijke manier om het doel in je leven te vervullen, omdat je zo veel tijd besteedt aan dat wat je echt motiveert.


Wil jij je droombaan vinden?

Volg dan deze online Cursus Vind Je Ideale Baan.
Ontdek je passie en talent – en vind werk dat je inspireert.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Laten we eens kijken of je jezelf herkent in één van deze persoonlijkheden:

Sociale persoonlijkheid.

Deze mensen vinden het prachtig anderen te helpen. Dat is hun dominante drijfveer. Dat is het voornaamste doel in hun leven. Ze zijn mens-georiënteerd en werken graag samen met anderen.

Voorbeelden van sociale persoonlijkheden zijn: zusters, trainers, verkopers en begeleiders. Ze helpen anderen door ze te ondersteunen, ze informatie te geven, gastvrij te zijn of met ze samen te werken.

Creatieve persoonlijkheid.

Dit zijn artistieke mensen die ervan houden iets te creëren. Ze houden ervan zich uit te drukken op een creatieve manier. Het gaat dus minder om het werken met andere mensen en meer om zelfexpressie.

Het is voor hen ook niet zo belangrijk om te doen wat anderen verwachten. Deze mensen gaan liever hun eigen weg. Voorbeelden van creatieve personen zijn schilders, schrijvers, muzikanten of dansers. Maar ook een ingenieur kan creatief zijn.

Intellectuele persoonlijkheid.

De dominante drijfveer van deze mensen is kennis opdoen en dingen onderzoeken. Ze zijn van nature nieuwsgierig. Ze houden ervan te analyseren en oplossingen te vinden. Voorbeelden van deze persoonlijkheden zijn wetenschappers, studenten, marktonderzoekers of IT’ers.

Bij intellectuelen gaat het erom erachter te komen hoe dingen in elkaar zitten en werken. Ze zijn informatie-georiënteerd en minder actie-georiënteerd. Ze hoeven ook niet op de voorgrond te treden en werken liever achter de schermen.

Realistische persoonlijkheid.

De dominante drijfveer van deze mensen is iets te doen. Ze zijn juist wel actie-georiënteerd. Het gaat minder om de details en meer om het resultaat. Deze persoonlijkheden zijn te vinden in elk bedrijf en op elk niveau. Voorbeelden van realistische persoonlijkheden zijn: sporters, arbeiders, tuinders en monteurs.

Ze houden niet van abstract denken en werken graag met hun handen. Ze houden van duidelijke taken met een duidelijk resultaat. Zittend werken en veel nadenken heeft niet hun voorkeur. Ze willen graag bewegen.

Overtuigende persoonlijkheid.

Dit zijn mensen die graag op een hoog niveau werken en hun mening willen laten gelden. Ze voelen zich thuis in een positie van macht en invloed. Ze houden ervan anderen te overtuigen en zijn gevoelig voor status en erkenning.

Overtuigende persoonlijkheden kunnen werken in de verkoop, management of politiek. Ze houden ervan belangrijke beslissingen te maken en zijn niet bang verantwoordelijkheid te nemen. Ze hebben zelfvertrouwen en zijn ambitieus.

Traditionele persoonlijkheid.

Dit zijn mensen die zich comfortabel voelen met regels en duidelijke afspraken.
Ze houden er niet van veel risico te lopen of veel verantwoordelijkheid te nemen. Ze zijn nauwgezet en houden van beheersbare omstandigheden. Voorbeelden van deze persoonlijkheid vind je in alle branches en beroepen. Voorbeelden: administratieve kantoormedewerker, ambtenaar, of boekhouder.

Deze mensen houden van het organiseren en controleren van hun werk. Ze hebben weinig behoefte aan persoonlijke expressie. Ze zijn trots op hun prestaties en volgen de lijnen die voor hen zijn uitgezet. Ze houden niet van verandering en werken het liefst in een vaste structuur.

Wat voor persoonlijkheid ben jij?

Herken je jezelf in één van bovenstaande persoonlijkheden? Het is natuurlijk goed mogelijk dat meerde persoonlijkheden je aanspreken. Niemand is eendimensionaal.
Toch zal er meestal één persoonlijkheidtype zijn waar jij het meest op lijkt. Welke is dat?

Denk eraan dat er geen enkel oordeel wordt geveld. De ene persoonlijkheid is niet beter of slechter dan de andere.

Bij bovenstaande voorbeelden maakt de branche niet uit. Het is niet zo dat sociale personen alleen in ziekenhuizen werken. Of creatieve personen alleen in een atelier.
Het beroep maakt ook niet uit. Je kunt een creatieve boekhouder zijn of een intellectuele IT’er. Vergeet even het ‘hokje’ waarin je denkt dat een persoonlijkheid het beste past. Het gaat om de drijfveer: datgene wat deze personen beweegt.

Wat kun je hier nu mee?

In welke bedrijf of beroep je ook werkt, het is belangrijk dat je je dominante drijfveer volgt. Dat geeft namelijk zin aan je leven. Sterker nog: het is het doel van je leven.

Als je dominante drijfveer is andere mensen te helpen, dan zal dat het doel in je leven zijn. Als je dominante drijfveer is kennis op te doen, dan zal dat het doel in je leven zijn.

De vraag jezelf: ‘Wat beweegt mij? Wat is mijn drijfveer? Waar word ik enthousiast van? Wat geeft mij energie?’ Dat is de weg die je moet volgen.

Je drijfveer is het belangrijkste. Het bedrijf of beroep komt pas daarna.
Als je graag creatief bezig bent, dan kun je dit natuurlijk in meerdere beroepen doen. Zolang jij maar de ruimte hebt om creatief te zijn.
Als je graag andere mensen helpt, kun je dit bijvoorbeeld doen in de zorg, in de verkoop of in het toerisme. Zie je dat je vrij bent te kiezen in wat voor functie je dit wilt doen? In welke branche, in welk bedrijf, op welk niveau?

Hoe kan ik dit nog concreter maken?

Hoe je dat kunt invullen is de tweede vraag. Nadat je je dominante drijfveer en persoonlijkheid hebt onderzocht, is de tweede stap dit te vertalen naar een concrete baan of functie.

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank

Ontdek  het geheim
Hoe je krijgt wat je wilt

Ontvang ons gratis eBoek.

35.000 lezers gingen je voor!


Ook leuk om te lezen:

Omgaan met werkstress – 3 tips

Carrière maken – de beste en snelste manier

Maak van je hobby je werk

 • Mooi artikel, duidelijk en goed te begrijpen. Het heeft mij geholpen mijn persoonlijke drijfveer te vinden. Nu kan ik verder aan de slag met de online cursus “Vind je ideale baan en maak de overstap”. Dank!

  • Beste Woebe,

   Dank je wel en fijn te horen dat je je drijfveer hebt gevonden :)

   Heel veel succes en plezier met de online cursus – zet m’op!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >