Het vinden van je droombaan hoeft niet lang te duren. Maar we denken vaak dat het te moeilijk is. Dit artikel laat je zien wat de mogelijkheden zijn. En waarom je zou moeten investeren in het vinden van je droombaan – hoe lang het ook duurt.

Ik wil nu mijn ideale baan!

Als je het niet naar je zin hebt in je huidige baan, denk je: “Ik wil nu wat anders.” Het liefste zou je er morgen achter willen komen wat je echt wilt. En er overmorgen al mee bezig zijn. Je hebt geen zin meer om jaren zo door te blijven gaan. Dus je wilt iets leukers. Nu, direct, vandaag nog!

Hoe lang duurt het om je droombaan te vinden?

Het vinden van je droombaan hoeft niet lang te duren. Het ontdekken van je passies en talenten kost geen jaren.
Je kunt een e-cursus ‘Vind je ideale baan’ volgen, die 12 lessen duurt. Als je echt investeert in het uitzoeken wat je wilt, kun je daar in betrekkelijk korte tijd achterkomen.
Maar om daadwerkelijk in je droombaan te beginnen, duurt wat langer.

Een droombaan is als een beeldhouwwerk.

De ideale baan is als een beeldhouwwerk: eerst krijg je een ruwe vorm – een globaal idee. Hoe langer je zoekt, hoe meer het gaat lijken op wat je in gedachten had. Uiteindelijk is het beeldhouwwerk (je droombaan) precies hoe je het had voorgesteld. Het voldoet aan al je verwachtingen.

Dat heeft tijd nodig. Je moet er naar toe groeien. Het beeld van je ideale baan wordt continue bijgesteld. Jij groeit als persoon en je ideale baan groeit met je mee. Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe beter je weet wat je echt wilt.

Zoals een beeldhouwer ooit zei toen hij keek naar de ruwe klomp steen voor hem: “Het beeld zit al in de steen, ik hoef het alleen nog maar eruit te halen.” Net zoals het ideale werk: Je droombaan bestaat al, je hoeft het alleen nog maar te ontdekken.

Gun jezelf de tijd.

Hoelang wil of moet je nog werken? Tien jaar? Veertig jaar? Kun je zien dat het dan de moeite waard is te ontdekken wat je echt wilt? Ook al lukt het niet om het volgende week te veranderen? Is een halfjaar van je werkend leven te veel tijd om uit te zoeken wat je wilt? Hoe meer tijd je nu eraan besteedt, hoe meer tijd het je later bespaart.

Wat is het alternatief? Dat je veertig jaar het werk doet wat je niet inspireert? Dat kan nooit de bedoeling van je leven zijn.

Waarom geven we het op?

Veel mensen zouden wel iets anders willen doen, maar zien voornamelijk de beperkingen. “Nu verdien ik geld en als ik de overstap moet maken, verdien ik de eerste jaren te weinig.” Of: “Wat ik nu doe is makkelijk, maar wat ik wil doen kost veel moeite.” Of: “Ik heb nu zekerheid, een nieuwe richting is me te onzeker.”

Het is dus of zwart of wit. Maar tussen zwart en wit zitten nog onnoemelijk veel tinten grijs: parttime werk, freelancer, een eigen bedrijf naast je huidige functie, een opleiding in de avonduren. Het hoeft niet morgen te lukken, zelfs niet overmorgen. Als je er op de lange termijn maar komt.

Een investering die altijd loont.

Investeer je tijd in de zoektocht naar het werk dat het beste bij je past. Elke minuut die je daarin investeert, zal zich terugbetalen.

Investeer in je eigen ontwikkeling. Hoe meer vaardigheden je ontwikkelt, hoe meer keuzes je hebt. Als je maar één ding kunt, zijn je mogelijkheden beperkt. Maar heb je veel vaardigheden dan is het veel makkelijker te kiezen.

Er zijn meerdere wegen naar de ideale baan.

Je kunt beginnen met een opleiding, naast je huidige baan. Je kunt een eigen bedrijf in de avonduren beginnen en langzaam opbouwen. Je kunt je huidige baan afbouwen naar 3 of 4 dagen per week, terwijl je parttime met iets anders begint.

Begrijp je dat het niet zwart-wit hoeft te zijn? Geen ‘alles of niets’ situatie? Je kunt langzaam toewerken naar jouw droomwerk. Het is een persoonlijke missie. Je bent geslaagd als je je droombaan vindt. Je mislukt alleen door het op te geven.

Vind Je Droombaan - Online Training
Vind je ideale baan in slechts 12 weken!
Inspirerend werk is de basis voor een gelukkig leven. Hoe beter je weet wat je passie en talenten zijn, hoe makkelijker je je droombaan vindt. Ontdek jouw ideale baan met deze online training en maakt de overstap!
Vind je droombaan snel en eenvoudig
“Wow….ik weet wat ik wil – en dat dankzij deze cursus! Al jaren liep ik met het idee rond om ander werk te gaan doen, maar wat? Van alles bekeken maar niets gaf het gewenste resultaat. Deze cursus had ik al jaren eerder moeten vinden, het maakt alles zo duidelijk voor mij. Dus toekomst: Here I come! Hartstikke bedankt!”

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Ontdek het zelf – download mijn gratis e-boek:

Gratis e-boek: Hoe je krijgt wat je echt wilt

2 antwoorden
 1. Lilian
  Lilian zegt:

  Frank,

  Ik kan dit alleen maar onderschrijven. Als je een baan hebt, die niet naar je zin is en die je alleen maar energie kost en geen energie geeft. Ga dan op zoek naar je droombaan. Die komt niet vanzelf, daar zul je zelf iets voor moeten doen. En die baan is er ook net van de ene op de andere dag. Ik heb zelf ook de ervaring dat ik tussendoor een baan heb gehad, die het helemaal niet was. Maar ik ben vol blijven houden. Ik heb overigens ook veel gehad aan het boek ‘Dromen, durven, doen’. In grote lijnen komt dat overeen met jouw idee om een visie op te stellen en daarmee aan de slag te gaan.
  Blijf in jezelf geloven en onderneem zelf stappen.

  Beantwoorden
 2. Susan
  Susan zegt:

  Mijn ervaring is dat als je op zoek bent naar je droombaan en je hebt alle ruimte hiervoor dwz je kunt het je financieel veroorloven, dan is het mooi als je dit vanuit een niet werkende positie kunt doen. Mij is dat overkomen, door de crisistijden en ontslag. Je kunt weer vrij en creatief denken. Een fantastisch gevoel ! Nog nooit zo ervaren. Ben altijd een hard werkend paard geweest. Zodra je weer aan het werk bent, raak je het vrije en creatieve gevoel toch weer een beetje kwijt. Het financiële plaatje is wel heel belangrijk en je wil gewoon dat je in je volgende baan weer goed slaagt. Dat geeft een behoorlijke druk, maar ben ook weer blij dat ik weer aan het werk ben. Vraag aan je vrienden wat ze goed en minder goed aan jou vinden en wat ze je zien doen als job.

  Beantwoorden

Stel je vraag of geef je mening

Stel je vraag of geef je mening

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.