Keuzestress – welke baan of carrière moet ik kiezen?

keuzestress-welke-baan-of-carriere-moet-ik-kiezen-2

Als je heel veel dingen leuk vindt, wat voor werk moet je dan kiezen? Maak je wel de juiste keuze? Beslis je niet te snel? Hoe weet je zeker of je dit werk leuk gaat vinden? Keuzestress werkt verlammend en is niet nodig. Er is altijd een keuze die het beste bij je past. Deze vraag kreeg ik van een lezeres:

Ik weet niet wat ik moet kiezen!
“Beste Frank, graag wil ik reageren op je artikelen. Ik vind ze erg leuk en heel concreet. Ik ben echt blij dat ik de e-cursus Vind je Ideale Baan volg. De cursus zet me behoorlijk aan het denken en ik heb zeker zin om stappen te zetten. Maar voor mij is het best moeilijk om een keuze te maken – ik ben nu met drie zeer uiteenlopende richtingen bezig!

Ik vind het bijvoorbeeld erg leuk om iets op te sporen: een TV programma maken lijkt me geweldig en ik zou het liefst in een TV-redactie willen zitten. Maar dan zou ik dus een flinke opleiding moeten doen. Ik heb me ook georiënteerd op het vak van hondengedragstherapeut, wat me erg aantrekt.

Ik heb me al aangemeld bij een hondensportvereniging om te assisteren en zo te kijken of het wat voor me is. Verder denk ik ook dat werken in de horeca, in de bediening, een richting kan zijn die bij me past. Ook daar heb ik gesolliciteerd en nu maar kijken hoe dat verder loopt. Wat moet ik kiezen?”

Maak ik niet de verkeerde keuze?
Een goede vraag. Toen ik zelf lang geleden op zoek was naar werk dat bij me paste, wist ik ook niet wat ik moest kiezen. Er was zoveel mogelijk! Wat als je een keuze maakt, maar er later toch weer spijt van krijgt? Moet je je keuze niet uitstellen tot je het zeker weet? Al deze vragen overweldigen ons en leiden tot keuzestress. Ben je bang de verkeerde keuze te maken? Niet nodig!

Er zijn twee manieren om erachter te komen wat je het liefste wilt doen. De eerste manier is gewoon te experimenteren. Probeer alles uit wat je aanspreekt en uiteindelijk kom je er wel achter wat ècht het beste bij je past. Dat heb ik ook jarenlang gedaan: gewoon iets proberen en verdergaan als het niet beviel.

Manier 1: Door te experimenteren wordt het duidelijker.
Dat lijkt alsof je maar wat aan het doen bent, maar dat is niet het geval. Meestal groei je in een richting die je eerst nog niet ziet, maar langzamerhand steeds duidelijker wordt. Ik begon bijvoorbeeld als IT manager en kwam er toen achter dat ik het leuker vond om met mensen te werken dan met techniek. Dat is al een hele duidelijke keuze, nietwaar?

Toen ging ik werken als verkoper en kwam er na jaren achter dat ik het leuker vond om kennis door te geven dan een product te verkopen. Ook dat was een hele duidelijke keuze. Nog later kwam ik erachter dat ik het leuker vond mensen te trainen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling dan op het gebied van bedrijfsconsultancy. De keuzes werden steeds duidelijker en kwamen steeds dichter bij wat ècht goed voelde…

Manier 2: Stel jezelf de juiste vragen.
Het enige nadeel is dat dit proces van experimenteren heel lang kan duren – in mijn geval een paar decennia. Maar er is nog een tweede manier: Stel jezelf de juiste vragen. Ook zonder werkervaring kom je hier een heel eind mee. In het voorbeeld van de lezers zie je dat haar keuzes totaal niet op elkaar lijken.

Dus mijn eerste antwoord aan haar was: Ga terug naar alle vragen die we in de cursus behandelen. Hier zijn er een aantal:

Vraag 1: WAT wil je doen?
Redactiewerk, dierenbegeleiding of horecabediening? Welke activiteit spreekt je het meeste aan? Wil je creatief bezig zijn en een einddoel behalen, zoals in redactiewerk? Wil je dieren helpen of begeleiden? Wil je dienstverlenend bezig zijn in een ontspannen omgeving?

Het gaat in eerste instantie dus om de activiteit zelf. Dat is altijd een werkwoord. Wil je trainen, helpen, verkopen, creëren, verbeteren, ontwikkelen, schrijven, leidinggeven? Zoek het werkwoord dat het beste bij je past.

Vraag 2: Met WIE wil je werken?
Dit is de volgende vraag: wie is je doelgroep? Wil je werken met TV-kijkers, dieren of horecabezoekers? Welke groep spreekt je het meest aan? Hoe meer details, hoe beter. Ik persoonlijk werk bijvoorbeeld het liefst met enthousiaste volwassenen die bezig zijn met hun persoonlijke groei. Andere doelgroepen (kinderen of mensen met stoornissen) spreken me niet aan. Dus waar ligt jouw voorkeur?

Vraag 3: WAAR wil je werken?
Wil je het liefst op een kantoor zitten? Wil je juist in de buitenlucht werken? Of toch liever in een restaurant of café? Je werkomgeving is enorm belangrijk. Als je een buitenmens bent, moet je niet achter een computer gaan zitten. En houd je niet van lichamelijk bezig zijn, dan moet je niet gaan werken op een boerderij.

Er zijn nog meer vragen en die worden allemaal behandeld in de e-cursus. Maar deze drie vragen geven je al een goed idee wat de beste keuze zou zijn.

De keuzestress voorbij.
Als reactie op dit antwoord, schreef ze: “Bedankt! Inmiddels trek ik toch meer in de richting van de hondenbranche, als hondengedragsdeskundige of puppycoach/hondenspecialist. Het past goed bij me denk ik, de ongedwongen werkomgeving en een mate van vrijheid. Ook omdat dit werk een lifestyle kan worden waar ik geen moeite mee zal hebben. Heb gisteravond meegeholpen met een puppycursus en dat was erg leuk!”

Mooi! Door zichzelf een paar eenvoudige vragen te stellen, heeft ze meer inzicht gekregen in wat op dit moment het beste bij haar past. Met de ervaring die ze nu gaat opdoen, zal ze steeds beter kunnen bepalen wat ze leuk vindt. Misschien begint ze in loondienst en gaat later haar eigen bedrijf oprichten. Misschien gaat ze zich verder specialiseren. Maar het belangrijkste (werken met dieren in een ongedwongen werkomgeving) heeft ze al bepaald. Dus die keuzestress is voorbij!

Wil je weten wat voor werk het beste bij jou past? Bestel dan de volgende e-cursus:

Vind je droombaan in slechts 12 weken!
Inspirerend werk is de basis voor een gelukkig leven. Hoe beter je weet wat je passie en talenten zijn, hoe makkelijker je je droombaan vindt. Ontdek jouw ideale baan met deze online training en maakt de overstap! De training is gebaseerd op bewezen coaching technieken en is makkelijk via je e-mail te volgen. Vind je droombaan snel en eenvoudig

Ik hoor graag je ervaring of vraag over dit onderwerp 🙂

Op jouw succes!

Frank de Moei | Newstart.nl
Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik meer dan 10.000 cursisten geholpen met het vinden van meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven. GRATIS E-BOEK | ONLINE TRAINING

0 antwoorden

Laat je reactie achter

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.