Keuzestress – welke baan of carrière moet ik kiezen?

Als je heel veel dingen leuk vindt, wat voor werk moet je dan kiezen? Maak je wel de juiste keuze? Beslis je niet te snel? Hoe weet je zeker of je dit werk leuk gaat vinden? Keuzestress werkt verlammend en is niet nodig. Er is altijd een keuze die het beste bij je past. Deze vraag kreeg ik van een lezeres:

Ik weet niet wat ik moet kiezen!

“Beste Frank, graag wil ik reageren op je artikelen. Ik vind ze erg leuk en heel concreet. Ik ben echt blij dat ik de e-cursus ‘Vind je Ideale Baan’ volg. De cursus zet me behoorlijk aan het denken en ik heb zeker zin om stappen te zetten. Maar voor mij is het best moeilijk om een keuze te maken – ik ben nu met drie zeer uiteenlopende richtingen bezig!

Ik vind het bijvoorbeeld erg leuk om iets op te sporen: een TV programma maken lijkt me geweldig en ik zou het liefst in een TV-redactie willen zitten. Maar dan zou ik dus een flinke opleiding moeten doen. Ik heb me ook georiënteerd op het vak van hondengedragstherapeut, wat me erg aantrekt.

Ik heb me al aangemeld bij een hondensportvereniging om te assisteren en zo te kijken of het wat voor me is. Verder denk ik ook dat werken in de horeca, in de bediening, een richting kan zijn die bij me past. Ook daar heb ik gesolliciteerd en nu maar kijken hoe dat verder loopt. Wat moet ik kiezen?”

Maak ik niet de verkeerde keuze?

Een goede vraag. Toen ik zelf lang geleden op zoek was naar werk dat bij me paste, wist ik ook niet wat ik moest kiezen. Er was zoveel mogelijk! Wat als je een keuze maakt, maar er later toch weer spijt van krijgt? Moet je je keuze niet uitstellen tot je het zeker weet? Al deze vragen overweldigen ons en leiden tot keuzestress. Ben je bang de verkeerde keuze te maken? Niet nodig!


Wil jij je droombaan vinden?

Volg dan deze online cursus Vind Je Ideale Baan.

Ontdek je passie en talent – en vind werk dat je inspireert. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Er zijn twee manieren om erachter te komen wat je het liefste wilt doen. De eerste manier is gewoon te experimenteren. Probeer alles uit wat je aanspreekt en uiteindelijk kom je er wel achter wat ècht het beste bij je past. Dat heb ik ook jarenlang gedaan: gewoon iets proberen en verdergaan als het niet beviel.

Manier 1: Door te experimenteren wordt het duidelijker.

Dat lijkt alsof je maar wat aan het doen bent, maar dat is niet het geval. Meestal groei je in een richting die je eerst nog niet ziet, maar langzamerhand steeds duidelijker wordt. Ik begon bijvoorbeeld als IT manager en kwam er toen achter dat ik het leuker vond om met mensen te werken dan met techniek. Dat is al een hele duidelijke keuze, nietwaar?

Toen ging ik werken als verkoper en kwam er na jaren achter dat ik het leuker vond om kennis door te geven dan een product te verkopen. Ook dat was een hele duidelijke keuze. Nog later kwam ik erachter dat ik het leuker vond mensen te trainen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling dan op het gebied van bedrijfsconsultancy. De keuzes werden steeds duidelijker en kwamen steeds dichter bij wat ècht goed voelde…

Manier 2: Stel jezelf de juiste vragen.

Het enige nadeel is dat dit proces van experimenteren heel lang kan duren – in mijn geval een paar decennia. Maar er is nog een tweede manier: Stel jezelf de juiste vragen. Ook zonder werkervaring kom je hier een heel eind mee. In het voorbeeld van de lezers zie je dat haar keuzes totaal niet op elkaar lijken.

Dus mijn eerste antwoord aan haar was: Ga terug naar alle vragen die we in de cursus behandelen. Hier zijn er een aantal:

Vraag 1: WAT wil je doen?

Redactiewerk, dierenbegeleiding of horecabediening? Welke activiteit spreekt je het meeste aan? Wil je creatief bezig zijn en een einddoel behalen, zoals in redactiewerk? Wil je dieren helpen of begeleiden? Wil je dienstverlenend bezig zijn in een ontspannen omgeving?

Het gaat in eerste instantie dus om de activiteit zelf. Dat is altijd een werkwoord. Wil je trainen, helpen, verkopen, creëren, verbeteren, ontwikkelen, schrijven, leidinggeven? Zoek het werkwoord dat het beste bij je past.

Vraag 2: Met WIE wil je werken?

Dit is de volgende vraag: wie is je doelgroep? Wil je werken met TV-kijkers, dieren of horecabezoekers? Welke groep spreekt je het meest aan? Hoe meer details, hoe beter. Ik persoonlijk werk bijvoorbeeld het liefst met enthousiaste volwassenen die bezig zijn met hun persoonlijke groei. Andere doelgroepen (kinderen of mensen met stoornissen) spreken me niet aan. Dus waar ligt jouw voorkeur?

Vraag 3: WAAR wil je werken?

Wil je het liefst op een kantoor zitten? Wil je juist in de buitenlucht werken? Of toch liever in een restaurant of café? Je werkomgeving is enorm belangrijk. Als je een buitenmens bent, moet je niet achter een computer gaan zitten. En houd je niet van lichamelijk bezig zijn, dan moet je niet gaan werken op een boerderij.

Er zijn nog meer vragen en die worden allemaal behandeld in de e-cursus. Maar deze drie vragen geven je al een goed idee wat de beste keuze zou zijn.

De keuzestress voorbij.

Als reactie op dit antwoord, schreef ze: “Bedankt! Inmiddels trek ik toch meer in de richting van de hondenbranche, als hondengedragsdeskundige of puppycoach/hondenspecialist. Het past goed bij me denk ik, de ongedwongen werkomgeving en een mate van vrijheid. Ook omdat dit werk een lifestyle kan worden waar ik geen moeite mee zal hebben. Heb gisteravond meegeholpen met een puppycursus en dat was erg leuk!”

Mooi! Door zichzelf een paar eenvoudige vragen te stellen, heeft ze meer inzicht gekregen in wat op dit moment het beste bij haar past. Met de ervaring die ze nu gaat opdoen, zal ze steeds beter kunnen bepalen wat ze leuk vindt. Misschien begint ze in loondienst en gaat later haar eigen bedrijf oprichten. Misschien gaat ze zich verder specialiseren. Maar het belangrijkste (werken met dieren in een ongedwongen werkomgeving) heeft ze al bepaald. Dus die keuzestress is voorbij!

Wil je weten wat voor werk het beste bij jou past? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil jij je droombaan vinden?

Volg dan deze online cursus Vind Je Ideale Baan.

Ontdek je passie en talent – en vind werk dat je inspireert. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank


Ook leuk om te lezen:

3 Blokkades voor het vinden van je droombaan

7 Mythen over je ideale baan

In je passie ligt je kracht

 • Lucinda schreef:

  Hoi Frank,
  Ik heb vorig jaar de online cursus gevolgd. Het was erg interessant en er is een ‘blauwdruk’ uitgekomen maar nu loop ik vast, voor mijn gevoel. Waar begin ik met zoeken naar een andere baan? Netwerken vind ik lastig. Ik heb wel een Linkedin profiel maar doe er niet veel mee. Globaal weet ik wel wat ik zou willen maar dat is gekoppeld aan een nieuwe opleiding en daar heb ik nu geen geld voor. Bedrijven benaderen vind ik ook lastig. Wat kan ik hen vragen? Kun je mij nog een tip geven? Mijn huidige werkzaamheden vind ik al jaren niet meer leuk en dat gevoel kan ik soms even wegstoppen maar komt altijd weer terug.

  groet Lucinda

  • Beste Lucinda,

   Als je al jaren je werk niet meer leuk vindt, hoeveel tijd en energie heeft je dat dan inmiddels gekost? Zou het niet veel fijner voelen als je een gedeelte van die energie stopt in het vinden van werk dat beter bij je past? Je noemt vooral op wat je lastig vindt. Er zijn twee manieren om daar naar te kijken:

   1) Je kunt eens inventariseren wat je wel een leuke/makkelijke/fijne stap lijkt in het vinden van een nieuwe baan.
   2) Je kunt bepalen hoe belangrijk een nieuwe baan voor je is en beseffen dat als dat belangrijk genoeg is, je soms acties moet nemen die je minder leuk vindt.

   Kortom, focussen op wat je wel makkelijk afgaat – of door de zure appel heen bijten voor een ‘zoete’ beloning…
   Er zijn duizenden wegen naar Rome, maar je moet wel de eerste stap zetten :)

   Een eerste stap zou kunnen zijn om eens te kijken naar functies en bedrijven die je nu aanspreken en onderzoeken wat er voor nodig is om het verschil te overbruggen wat jij al weet (waar je al ervaring mee hebt) en wat zij nog verder zoeken in kandidaten. Maar elke eerste stap die je zelf leuk/goed lijkt, is prima :)

   Zet ‘m op en veel succes!

   Vriendelijke groet,
   Frank

   • Lucinda schreef:

    Dank je wel Frank, voor je reactie! Daar kan ik wat mee :-)

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >