fbpx

Ben jij toe aan een andere carrière?

Hoe weet je of je uitgekeken bent op je baan? Moet je alles omgooien of alleen wat kleine aanpassingen doen? Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt. Blijf niet zitten waar je zit als het niet meer bevalt – maar kom in beweging.

Uitgekeken op je carrière?

Hoe weet je of je uitgekeken bent op je carrière? Er zijn drie aanwijzingen die je dat vertellen:
– Het vak dat je uitoefent interesseert je niet meer.
– Je gaat met tegenzin naar je werk.
– Werk kost je meer energie dan het je oplevert.

Bevredigend werk is leuk en geeft je energie en plezier. Zo niet, dan wordt het een verplichting en dat is zonde. Je kunt altijd ontdekken wat je werkelijk wilt doen.

Veranderen van carrière is heel normaal.

De tijd dat je begon in een vak en dat tot je pensioen uitoefende, is voorbij. Het hoeft gelukkig niet meer. Er zijn zoveel mogelijkheden. Soms denk je: “Maar wat moet ik dan doen?” Dat is het mooie, je moet niets. Je hebt altijd een keuze.

Er zijn talloze mensen die meerdere carrières hebben gehad. Op zich is dat heel normaal. Bovendien is het gezond, want waarom zou je 45 jaar lang hetzelfde doen? Al je andere voorkeuren veranderen toch ook in die 45 jaar? Je kiest toch ook andere muziek, andere vrienden, andere huizen en andere hobby’s? Dat is toch natuurlijk?

Frustratie is goed.

Als je op het punt bent beland dat je ontevreden bent in je huidige baan, geen nood! Een beetje frustratie is niet slecht. Hierdoor word je gedwongen opnieuw na te denken over je voorkeuren en keuzes. Zonder frustratie zou je misschien nooit in beweging komen. Om te krijgen wat je wilt, moet je soms loslaten wat je al hebt.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt.

In het verleden coachte ik veel cliënten op het ontdekken van hun talenten en passies en begeleidde ze in het vinden van hun droombaan. De meesten hadden wel een idee wat ze werkelijk zouden willen. De uitdaging is vaker: hoe bereik je dat? Hoe vul je dat in? Hoe vertaal je talent en passie in een concrete baan?

Meestal kwamen we tot een oplossing waar nog niet eerder aan is gedacht. Dat is kracht van onderzoeken: je laten zien dat er veel meer mogelijkheden zijn dan je denkt. Er is niet alleen keuze A of B: er komt nog een heel alfabet achter. Vaak vergeten we dat en staren we ons blind op de beperkingen die we zelf verzonnen hebben. Koop in dat geval eens een nieuwe bril!

Ik ga ervan uit dat iedereen bijna alles kan bereiken. We kunnen veel meer dan we denken. Dat is geen ‘wishfull thinking’ – het is gebaseerd op de realiteit. Er zijn genoeg mensen die bewijzen dat achter elke beperking een mogelijkheid ligt. Achter elk probleem ligt een oplossing. Het is vaak net één stapje verder.

Ik gooi het roer om!

Sommige cliënten die ik begeleid, gooien het roer totaal om: soms veranderen ze van baan, soms veranderen ze tegelijkertijd van branche en zelfs van land. Ze kwamen erachter dat ze iets totaal anders willen doen. Het is nooit te laat om dat te beseffen.

M is zo’n voorbeeld. Ze had het gevoel vast te zijn gelopen in haar baan. Ze kon het werk met haar ogen dicht doen, maar het motiveerde gewoon niet meer. Ze was alleen bang de verkeerde keuze te maken. Toch zei haar gevoel: “Ik moet weg uit Nederland en iets totaal anders gaan proberen.” Uiteindelijk heeft ze de stap gemaakt en zit nu in Azië. Vorige week stuurde ze voor de tweede keer een bericht: “Ik voel me zo enorm bevrijd hier en ik voel dat er nog veel meer goeie dingen gaan gebeuren. Kortom, ik ben hier erg gelukkig!”

Ik verander alleen de details.

Maar net zo vaak blijkt dat een droombaan in het verlengde ligt van wat iemand al doet. Het is niet zozeer het vak zelf dat niet bevalt, als wel de details van het werk:

– Een baas die niet motiveert.
– Een bedrijf dat te groot of juist te klein is.
– Te weinig vrijheid in het werk of juist te weinig zekerheid.
– Het juiste vak, maar de verkeerde branche.

Dat was het geval bij J. Hij hield van zijn vak, maar had het totaal niet meer naar zijn zin bij zijn huidige baas. Elke dag liep hij leeg op zijn werk. Ook al kreeg hij energie van het contact met mensen, toch beviel het bedrijf zelf gewoon niet meer. Uiteindelijk bleek dat daar het probleem lag. Hij hoefde helemaal niet van carrière te veranderen, alleen maar van werkgever. Nu heeft hij het ideale bedrijf gevonden en gaat elke dag met plezier naar zijn werk.

Denk na wat je precies wilt.

Vraag jezelf eens af: “Is het vak dat ik heb gekozen het verkeerde of ligt het aan andere dingen?” Misschien kom je tot het besef dat je al doet wat je wilt – maar nog niet bij het juiste bedrijf. Of nog niet in het juiste team. Misschien heb je meer vrijheid nodig of wil je juist meer structuur. Kortom: ligt het aan het vak zelf of ligt het aan de details?

Soms ontstaat er met wat kleine aanpassingen plotseling de ideale baan. Dan hoef je niet alles om te gooien – dan hoef je niet een compleet andere carrière te kiezen.

Blijf niet zitten als je leegloopt.

Ook al is veranderen eng, laat het je niet tegenhouden. Inspanning kost op lange termijn altijd minder moeite dan spijt. Wat doe je liever: Je elke dag inspannen om te bereiken wat je wilt? Of elke dag spijt hebben dat je je hart niet hebt gevolgd? Ik denk het eerste, nietwaar?

Als je er zelf niet uitkomt, bestel dan de onderstaande e-cursus:


Wil jij inspirerend werk vinden?

Volg dan deze online cursus Vind Je Ideale Baan.

Ontdek je passie en talent – en het werk dat je inspireert.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Ontdek je droombaan


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>