Wil je gelukkig zijn of gelijk krijgen?

Wat vind je belangrijker?

1 – Gelijk krijgen of gelukkig zijn?
2 – Wat de ander ervan vindt of wat je er zelf van vindt?
3 – De ander overtuigen of zelf overtuigd zijn?

Je gelijk krijgen lukt vaak niet. Maar dat hoeft ook helemaal niet:

Als je de behoefte om gelijk te krijgen loslaat, krijg je er geluk voor terug!

Je gelijk halen totdat je erbij neervalt.

Ken je mensen die altijd gelijk willen krijgen? Die continu ruzie hebben met anderen, omdat die het anders doen? Altijd je gelijk willen krijgen is een enorme valkuil. Het berooft je van je energie en kost je veel goede relaties.

Maar bij sommigen is die drijfveer zo groot, dat ze doorgaan tot ze erbij neervallen. Waarom is dat? En wat kun je doen als je denkt dat je gelijk hebt en het niet krijgt?

Waarom willen we gelijk krijgen?

Dat is makkelijk: Ongelijk krijgen voelt als falen. Dat wil iedereen wel vermijden, nietwaar? De gemiddelde mens zal het kunnen toegeven als hij of zij ongelijk heeft.

Maar sommigen kunnen dat gewoon niet. Gelijk krijgen is voor hen een allesverterende passie geworden. Door altijd te proberen gelijk te krijgen, bewijzen ze zichzelf en de wereld dat zij het bij het juiste eind hebben. Daardoor creëren ze een schijnbare superioriteit.

Terwijl de andere partij denkt: “Laat ook maar. Het is veel te vermoeiend om met jou in discussie te gaan!” Dus uiteindelijk krijgen ze geen gelijk – ze denken het alleen maar.

Gelijk krijgen en zelfkritiek.

Ik ken mensen die heel veel energie stoppen in gelijk krijgen. Niet toevallig zijn dat dezelfde mensen die continu conflicten hebben.

Ze zijn altijd verontwaardigd over anderen: “Ik zou dat nooit doen. Hoe haalt hij in het zijn hoofd? Dat is toch niet normaal?” Er is altijd wel een gelegenheid zich te ergeren aan andermans gedrag.

Ook niet toevallig is dat die mensen erg kritisch zijn op zichzelf. Kritiek op anderen is vaak een afspiegeling van wat je irritant vindt aan jezelf. Alleen is het makkelijker het naar anderen te richten. Het is makkelijker een negatieve eigenschap te herkennen in een ander, dan in jezelf.

Als je hoge eisen stelt aan jezelf, stel je die meestal ook aan anderen. Zie je die overeenkomst?


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Jij moet vinden wat ik vind.

Waar komt die behoefte vandaan om gelijk te krijgen? Die komt van de gedachte:  “Jij moet vinden wat ik vind.”

Maar dat gaat nooit gebeuren.

Het is logisch dat jij en ik alles bekijken vanuit ons wereldbeeld. Het is logisch dat als iemand iets doet dat haaks staat op jouw overtuigingen, je verontwaardigd bent. Jij hebt immers toch gelijk?

In jouw en mijn ogen misschien. Maar daar houdt het mee op. Het is voor de hand liggend dat een ander je geen gelijk geeft. Die persoon heeft immers compleet andere overtuigingen. Die ziet de wereld totaal anders.

Hoe kan hij of zij je dan gelijk geven?

Ik heb een aantal meningsverschillen gehad waarin ik wist dat ik gelijk had. Ik voelde het tot in mijn botten. Maar ik kreeg het niet. Dan heb ik twee keuzes: of ik blijf mezelf frustreren, of ik laat het los.

En waarom zou ik mezelf frustreren? Wat is daar het voordeel van?

Gelijk hebben of gelukkig zijn?

De behoefte om gelijk te krijgen kost heel veel energie. We zijn gefrustreerd omdat de ander ons gelijk niet inziet. We houden complete dialogen in ons hoofd, waarin we de ander eens goed de waarheid vertellen.

Herken je dat? Dat je in je eigen kamer – en in je eigen hoofd – een uur lang iemand de waarheid vertelt. Terwijl die persoon helemaal niet aanwezig is?

Dat is allemaal verspilde moeite. Als de ander je standpunt niet wilt begrijpen, dan zal dat waarschijnlijk nooit gebeuren. Al wacht je tot de aarde plat wordt.

Wat vind je belangrijker? Gelijk krijgen of gelukkig zijn? Wat de ander ervan vindt of wat je er zelf van vindt? De ander overtuigen of zelf overtuigd zijn?

Acceptatie geeft rust.

Stel dat kunt accepteren dat je je gelijk niet krijgt, zou dat geen rust geven? Je zou kunnen denken: “Dit is mijn mening. Als jij een andere mening hebt, prima. Ik hoef je niet te overtuigen.”

Dat is enorm goed voor je zelfvertrouwen. Dan besluit je je goed te voelen, wat een ander ook vindt. Dat is sowieso de sleutel naar een gelukkig leven!

De mensen die anderen willen blijven overtuigen, hebben daar stiekem toch een voordeel van. De energie die ze in overtuigen steken, hoe negatief ook, voelt goed.

Het geeft ze een doel. Het geeft ze een tegenstander. Het geeft ze een identiteit.

Maar uiteindelijk kost het meer dan het oplevert. Het kost hun plezier, energie, goede relaties en zelfs hun gezondheid. Is dat het waard?

En jij gelooft dat?

Rond 1980 werd in Nederland een boerin geïnterviewd, die nog nooit buiten haar dorp was geweest. Televisie en radio had ze niet. De interviewer vroeg: “Dus u heeft ook nog nooit op de televisie de landing op de maan gezien?”

De vrouw antwoordde: “Landing op de maan? Wat een onzin! En jij gelooft dat?”

De interviewer kreeg geen gelijk.  Met geen mogelijkheid kon hij haar overtuigen dat er mensen op de maan waren geland…

Wat je ook probeert, hoe gelijk je ook hebt, soms lukt het je niet iemand te overtuigen. De volgende keer dat je een conflict hebt en je gelijk niet krijgt, denk dan aan die vrouw. Waarom zou je de ander überhaupt proberen te overtuigen?

De waarheid is meestal slechts een mening. Anderen niet proberen te overtuigen is een van de beste beslissingen die je kunt maken. Het geeft je zelf rust èn verbetert je relaties met anderen. Wat wil je nog meer?

Betere relaties is de sleutel naar een fijner leven!

Bestel de onderstaande e-cursus:


Verbeter Je Relaties Met Iedereen!

Volg de Online Training Betere Relaties.

– Los je relatieproblemen op.
– Word een meester in communicatie.
– Verbeter al je relaties, zakelijk en privé.

Je ontvangt:
– 23 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en verbeter je relaties!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Ik geef je gelijk ;-)

  Kies je voor gelijk of geluk. Dit toepassen werkt!

 • Ik had net een discussie met mijn moeder. Ik had een Live profiel aangemaakt voor ; vrienden, kennissen, klasgenoten, collega’s maar wel vrienden. & een voor bijvoorbeeld mails die ik van school krijg. Toen zei mijn moeder “ik snap echt niet dat je twee email adressen hebt, waarom moet dat nou, ik doe ook altijd met een email adres, zoveel zakelijke mails krijg ik niet”. Ik was tevreden met mijn keus, en vond het wel een goed idee. Eerst werd ik een beetje boos door de manier waarop ze het zei, maar toen bedacht ik me, ik ben een ander mens, dus heb ik een andere mening. En ik voelde me top!

  Dus ik kies dan voor gelukkig zijn

 • @ Linda: Hè, gelukkig maar!

  @ Lilly: Ik zou het niet beter hebben kunnen zeggen: iedereen is anders en heeft een andere mening – gelukkig maar :)
  Mooi voorbeeld!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Briljant, waarom was ik daar zelf niet opgekomen? Omdat ik anders denk kennelijk! Maar nu ik dit begrijp ga ik dingen loslaten en gelukkiger zijn…. Goede website trouwens.

 • Herwig schreef:

  Robert,

  Ik heb met interesse jou pleidooi gelezen maar met sommige standpunten heb ik het moeilijk. Je hebt mijn commentaar gelezen en ik bedoelde daarbij hetvolgende :

  Als ik met de wagen een verkeersongevall heb doordat iemand anders door het rode licht is gereden, moet ik dat nog gaan bewijzen. Zijn er getuigen, camera’s, etc. Als je de nummerplaat niet hebt, sta je nergens en dan wordt door de politie een PV opgesteld met klacht tegen onbekenden, waar toch geen gevolg aan komt. Vooral als het een Poolse of een andere nummerplaat betreft uit. één of ander ex-Oostblok Land.

  Ik vraag mij maar af wanneer de modale burger zich hiervan rekenschap geeft.

  Robert, misschien wil je met jou pleidooi zelf wel gelijk halen !

  Mvg
  Herwig

 • Ik was er ook altijd van overtuigd dat iedereen een eigen mening mocht hebben, en ieder heeft er recht op om te leven hoe hij wil.
  Ook in mijn kindertijd kwam ik vaak op voor kinderen die juist gepest werden.
  Maar uitgerekend wij kregen jaren geleden een buurvrouw (met gezin) die werkelijk overal de deur platloopt en zichzelf ooooo zo aardig vind, nou ik had in het begin al zoiets van ik begin er niet aan, maar ja op een gegeven moment zat ze toch bij ons binnen en natuurlijk heel lang.bij die ene keer is het gebleven (maanden werden wij niet terug gevraagd) en bij de verjaardag van onze tweeling had ik alleen de kinderen van haar uitnodigde, en of dat dat de aanleiding was weet ik niet, maar daarna is de terreur aktie van haar gestart.
  Steeds als mijn man ook maar iets buiten deed(in eigen tuin) maakte zij er weer een leugen van : dan was hij haar aan het fotograferen of zoiets zei ze dan en het liefst tegen iedereen en overal dan zat hij weer bij haar naar binnen te kijken enz. Het bleef en blijft maar aan de gang en het ergste is het dat mensen haar geloven het is zelfs zo erg dat ze mijn man in elkaar wilde slaan en het ergste is je kunt zelf niks doen want dan moeten er getuigen zijn. Deze zijn gewoon aan het liegen voor haar, sorry hoor maar soms is het toch heel moeilijk om dan het standpunt in te nemen :van ieder mag een eigen menig hebben!!! Ik probeer het wel en negeer ze gewoon maar het wonen wordt er niet fijner op het liefst zouden we verhuizen ook voor onze kinderen maar het is wel erg duur en moeilijk in deze tijd.
  Bedankt dat ik even mijn verhaal kwijt kon.
  Heel veel groetjes .

 • Inhoudelijk prima artikel. Maar het blijft voor mij lastig om het los te laten als ik zeker weet dat ik gelijk heb. Ik ga m’n best doen!

  Helaas staan er twee ergerlijke fouten in je artikel. Dat irriteert mij. Ik erger me eraan.
  Er staat: Er is altijd wel een gelegenheid zich te irriteren aan andermans gedrag. Dat moet natuurlijk zijn: .. .. zich te ergeren aan andermans gedrag.
  En ook: ….van wat je irriteert aan jezelf. Dat moet zijn: van wat je irritant vindt aan jezelf.
  Heb ik gelijk of niet? ;)

 • Beste Thea,

  Ja, je hebt gelijk :)
  Dank je voor de feedback, het is altijd welkom.
  Was de waarheid bij meningen maar net zo eenvoudig als de waarheid bij taalfouten :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Anoniem schreef:

  Wat mij altijd opvalt in conflicten,dat je het altijd bij jezelf moet zoeken.degenen die ruzie maken ,krijgen dus nooit n’weerwoord en zo creeer je egoisten,die altijd hun gelijk krijgen.???????Moeten we niet gewoon lik op stuk geven.Want die anderen blijven gewoon doorgaan,en leren er echt niks van????????????????????????

 • Anoniem schreef:

  Leuk geformuleerd hahaha je hebt het begrepen!

 • Iedereen is verschillend waarom wil je gelijk hebben ? Vrijheid voor een ieder en wees gelukkig

 • Marianne schreef:

  Hoe ga je om met ern arts die het niet eens is met hoe jij je klachten ervaart en de oorzaak ervan? Ik vind het lastig om los te laten, want consensus over de diagnose is toch de start van een succesvolle behandeling vind ik. Misschien dat ik dat laatste aanneem en kan ik een weg vinden in behandeling op mijn manier zonder dat de huisarts daar haar mening voor hoeft te wijzigen… maar goed. Waar het op neer komt: verschil van mening is leuk als je in de positie zit om weg te kunnen lopen of de twee meningen naast elkaar te laten bestaan. Bij een verschil in machtspositie en de (schijnbare?) Noodzaak en belang van mij als degene die aan het kortste eind trekt..is dat echt lastig. En verdrietig want ik heb hulp nodig die ik zo niet krijg als er geen samen komt in de aanpak.

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Marianne,

  “consensus over de diagnose is toch de start van een succesvolle behandeling vind ik.”

  Ja, dat lijkt mij ook :)

  “verschil van mening is leuk als je in de positie zit om weg te kunnen lopen.”

  Dat klopt ook helemaal. Maar niemand zegt dat je geen second opinion kunt aanvragen. Als jij klachten anders ervaart en je niet goed voelt bij de diagnose, dan zou ik zeker een second opinion aanvragen. Het is per slot van rekening jouw lichaam, toch? Het is belangrijk dat jij je goed voelt bij een behandeling. Google eens op ‘second opinion huisarts’. Heel veel succces en sterkte!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >