Je bent niet verantwoordelijk voor de gedachten van een ander. Wat iemand denkt kun je nu eenmaal niet veranderen.

Dus wat doe je dan? Maak je je er druk over of laat je het los?

Laat de mening van een ander waar hij thuishoort: bij die persoon zelf, niet bij jou.

Dat geeft vrijheid, kracht en rust.

Maak jij je druk wat anderen van je denken?

Je bent niet de enige. Veel mensen zijn bezig met hoe ze op anderen overkomen. We willen nu eenmaal aardig gevonden worden. Kritiek of afwijzing raakt ons allemaal.

Een cursist van de online cursus Blijvend Zelfvertrouwen schreef laatst: “Waar ik nu vooral tegen aanloop, is als anderen kritisch of negatief over me denken. Ik vul de gedachten van anderen in. Ik weet niet wat ze denken, maar ik probeer het wel te beïnvloeden.”

Soms denken we letterlijk voor anderen. Hoe vermoeiend! Denken op zich is al vermoeiend, laat staan denken voor een ander. Dan heb je plotseling de gedachten van twee mensen waar je verantwoordelijk voor bent!

Als je al moeite hebt je eigen gedachten te controleren, hoeveel controle denk je dan te hebben over de gedachten van anderen?

Wat is er nu werkelijk aan de hand?

Als iemand kritiek op je heeft, dan zijn er twee mogelijkheden. Ze hebben het beste met je voor en willen je advies geven. Daar is niets mis mee en als je daar voor openstaat, kun je er zelfs wat van leren.

Het probleem ligt in die andere mogelijkheid… dat iemand niet het beste met je voor heeft.

En er bestaat een kans dat zo iemand negatief over je denkt, wat je ook doet. Kun je die gedachten beïnvloeden?

Nee, natuurlijk niet. Op zijn hoogst kan iemand van mening veranderen. Maar het is niet gegarandeerd. Sommige mensen denken gewoon niet zo positief over je. Als sta je op je kop of stuur je ze elke dag een cadeau, dan nog zullen ze negatief over je denken…

Wat anderen van je vinden gaat je niets aan.

Dit is een uitspraak van Terry Cole-Whittaker: “Wat jij van me denkt, gaat me niets aan.” Dat is een briljant inzicht voor omgaan met kritiek. Ben jij verantwoordelijk voor de gedachten van een ander? Natuurlijk niet, het zijn toch niet jouw gedachten?

Alles wat een ander over je denkt, is zijn of haar zaak. Je hebt er geen invloed op, het is niet jouw verantwoordelijkheid en je kunt er niets aan veranderen. Niets, nada, zip.

Denk eens aan iemand waar je mee botst. Vind je de ander onredelijk? Vind je het niet eerlijk dat die persoon zo over je denkt? Heb je er alles aan gedaan om je standpunt duidelijk te maken? Is er niets meer wat je kunt doen?


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Ruim jij mijn vuilnis even op, wil je?

Laat het dan los. Die mening hoort bij de ander, niet bij jou. Gelukkig maar! Het is geen bagage die jij hoeft mee te dragen. Als je in de trein zit en iemand gooit een vuilniszak op je schoot, neem je het dan mee naar huis? Zorg je ervoor dat het opgeruimd wordt?

Of geef je het terug en zegt: “Ruim het zelf maar op, het is jouw verantwoordelijkheid, niet de mijne”?

Iedereen heeft recht op een mening. Sommige meningen vinden we waardevol. Dat zijn de meningen van mensen waar we gezonde relaties mee hebben. Andere meningen vinden we klinkklare onzin.

Als iemand vastbesloten is iets van jou of mij te vinden, doen ze dat toch wel.

Wil je er echt energie in stoppen iedereen te overtuigen van je gelijk?

Dat lukt je toch niet…

Iedereen naar de zin maken.

Natuurlijk kun je een mening aanhoren, maar je hoeft het er niet mee eens te zijn. Wat een ander ook over je denkt, jij hoeft er niets mee te doen. Je hoeft er niet tegen in te gaan, je hoeft de ander niet te overtuigen, je hoeft je niet te verdedigen. Ik weet, het is makkelijker gezegd dan gedaan.

Toch is dit het beste recept voor frustratie over het iedereen naar de zin proberen te maken. Dat gaat ons nooit lukken. De volgende keer dat iemand negatief over je denkt, beslis dan:

“Dat is jouw mening. Ik weet wat ik ervan vind. Ik ben niet verantwoordelijk voor wat jij denkt. Houd je mening alsjeblieft bij je, het gaat mij niets aan.”

Je minder druk maken over de mening van anderen, geeft je veel vrijheid. Het verbetert je relaties, omdat je automatisch meer afstand neemt van negatieve mensen. Je investeert minder energie om anderen te overtuigen van je gelijk. Daardoor krijg je meer rust en blijf je dicht bij jezelf.

De onderstaande online training gaat je daarbij helpen:


WIL JE BETERE RELATIES?

Volg deze online training en los je relatieproblemen direct op!

JA, IK WIL BETERE RELATIES

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt