Moet je doelen bereiken of leven in het nu?

Moet je hard werken of juist genieten van dit moment? Wat past het beste bij je? En in welke fase van je leven zit je precies? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van hard werken aan je doelen – en de voor- en nadelen van leven in het nu. Zo kun je voor jezelf bepalen wat het beste voor jou werkt!

Keihard werken of de Ratrace ontvluchten?

Volgens de één moet je met volle kracht vooruit, elke dag keihard werken aan je toekomst. Takenlijstjes, SMART-goals, Vision Boards en gaan met die banaan! Je mag pas stoppen als je de gelukkigste miljonair op aarde bent (en twee derde van je inkomen weggeeft aan goede doelen)…

Volgens de ander gaat het vooral om leven in het nu. Vergeet al die doelen, koop een ticket naar Verweggistan en ontvlucht de Ratrace. Huur een monnik in voor privélessen en gooi je horloge weg. Vanaf morgen leef je alleen maar in het nu!

Als je al een tijd bezig bent met zelfontwikkeling, dan zie je deze tegenstelling tussen doelen bereiken en leven in het nu. En de twijfel hiertussen zorgt ervoor dat je in beide gebieden afgeremd wordt….

Naar welk stemmetje luister je?

Want net als je lekker bezig bent met je toekomst, zegt een klein stemmetje: “Hé, hallóóó! Wat heb je nu geleerd bij Mindfulness? Neem wat stappen terug, anders blijf je altijd in je hoofd zitten!” En net als je lekker op je meditatiematje weg zit te dromen, zegt een stemmetje: “Wakker worden luilak! Zo vergooi je je leven. Het is tijd om actie te nemen – anders blijf je stilstaan!”

Ik heb beide manieren geprobeerd, zelfs vrij radicaal: zowel keihard werken aan mijn doelen als alle doelen vergeten en volledig in het moment leven. Maar wat is nu de beste weg naar een gelukkig en succesvol leven? Want doelen bereiken – of leven in het nu – zijn slechts een manier om fijn te leven, nietwaar? Dat is toch waarom we ze überhaupt proberen?

Wat zijn de voordelen van doelen bereiken?

Het voordeel van actief met je doelen bezig zijn, is dat je meer bereikt. Je komt steeds dichter bij je ideale leven. Je ontplooit jezelf meer. Je ontwikkelt meer vaardigheden en doet meer ervaring op.

Ik had een ‘bucketlist’ met dertig dingen die ik ooit nog wilde doen en dertig landen die ik wilde zien. Van Skydiven tot Japan bezoeken, ik heb het inmiddels allemaal gedaan. Zonder een bewust lijstje had ik waarschijnlijk ook wel de dertig gehaald. Maar was ik verder gekomen dan de Skybar in Madurodam? Ik denk het niet…

Wat zijn de nadelen van doelen bereiken?

Het nadeel van heel erg bezig zijn met je doelen, is dat ze allemaal in de toekomst liggen. Dus ook je tevredenheid en geluk maak je afhankelijk van een datum in je agenda. Bovendien, wanneer is alles bereikt en kun je stoppen met de toekomst? Nooit natuurlijk, je blijft rennen op weg naar een ideaal leven – en vergeet in de tussentijd te genieten van wat er nu gebeurd.


Wil je meer Innerlijke Rust?

Volg dan deze online cursus Leven in het Nu.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Dank je wel – ik ben heel blij. Het loslaten van negatieve gedachten, gewoon mezelf zijn, dat ontspannen gevoel… heerlijk!”

De toekomst is uiteraard niet meer dan een idee in je hoofd. Dus doelen hebben ook de neiging om ons meer in ons hoofd te houden. We zijn continu het verschil tussen droom en werkelijkheid aan het monitoren. En dat geeft soms een opgejaagd gevoel, omdat we vinden dat we ‘achter lopen’.

Wat zijn de voordelen van leven in het nu?

Met leven in het nu is er iets aparts aan de hand. Er zijn veel mensen die er alles vanaf weten, maar weinigen die het ook daadwerkelijk zo beleven. Kennis heeft geen enkel voordeel, tenzij je het ook echt toepast. Dus niet: “Ik ga leven in het nu! … Tenminste, ik heb het voor volgende week dinsdag ingepland, ik moet eerst nog even iets afmaken…”

Het grote voordeel van leven in het nu, is dat je meer ontspanning en geluk ervaart. De toekomst is minder belangrijk. Je moet niet meer per se iets bereiken om je beter te voelen. Je beseft dat een goed gevoel er alleen maar nu kan zijn – of niet. Door dat gevoel niet meer afhankelijk te maken van de toekomst, wordt de spanning (ik ben er nog niet!) losgelaten.

Wat zijn de nadelen van leven in het nu?

Je loopt de kans minder te doen, omdat je tevreden bent met dit moment. Er gebeurt waarschijnlijk ook minder. Als je happy bent met wat er nu gebeurt, ga je ook niet hard op zoek naar iets anders. Doordat je doelen minder belangrijk worden, loop je de kans dat je situatie niet verandert. Dat kan uiteraard prima zijn, als je toch alleen maar leeft in het nu!

Ook kan het soms botsen met je omgeving, omdat de meeste mensen niet zo bezig is met echt leven in het nu. Je relaxedheid kan verward worden met ongeïnteresseerdheid. En als laatste kan een situatie je plotseling ‘overkomen’. Als je meer had gepland, dan had je die situatie aan zien komen. Maar als je leeft bij de dag, dan is morgen altijd een verrassing!

Wat doe je als je dak lekt?

Stel dat je in een huis met een lekkend dak woont. Wat is beter: Hard werken om een beter huis te bouwen? Of tevreden blijven wonen in je huis, ook al lekt het dak? Het antwoord is afhankelijk van de eigenaar. Het juiste antwoord is waar jij je het beste bij voelt.

En voor de meeste mensen is dat een balans ergens in het midden. Je kunt tevreden zijn met dit moment, terwijl je toch de eerste stappen neemt voor verdere groei. Misschien is dat wel het beste, want zo geniet je dubbel: door te leven in het nu én door gemotiveerd bezig te zijn met de volgende stap!


Wil je meer Innerlijke Rust?

Volg dan deze online cursus Leven in het Nu.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Dank je wel – ik ben heel blij. Het loslaten van negatieve gedachten, gewoon mezelf zijn, dat ontspannen gevoel… heerlijk!”

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.


Ook leuk om te lezen:

Meer genieten van het leven – de snelste weg

Maak je hoofd leeg – 7 tips

Innerlijke rust vinden – in 1 minuut

 • Ronald schreef:

  Wat leg je het allemaal weer simpel, maar toch zo doeltreffend uit. Voor iedereen te begrijpen. Mijn complimenten!

  • Dank je wel Ronald!
   Fijn dat te horen :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Bedankt weer. Goed stuk op het juiste moment voor mij. ???

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >