Soms lijkt ons leven super gecompliceerd. We hebben het ontzettend druk om alles te managen, te regelen, te onderhouden en te verbeteren. Waarom zijn er maar 24 uur in een dag als je er eigenlijk 40 nodig hebt? Hier zijn drie tips voor meer eenvoud in je leven. Hierdoor komen er automatisch meer rust en ruimte om de echt belangrijke dingen te doen!

Drukte houdt zichzelf in stand…
Drukte houdt zichzelf in stand. Door continu bezig te zijn, hebben we geen tijd meer om onszelf af te vragen waar we nu eigenlijk meer bezig zijn! We hebben geen tijd meer om stil te staan bij wat nu echt belangrijk voor is. En de korte momenten dat we niets te doen hebben, vullen we vaak met oppervlakkige dingen die weinig waarde toevoegen aan ons leven.

Waar blijft de tijd voor de echt belangrijke vragen? Bijvoorbeeld: Wat wil ik nu precies in mijn werk? Is deze relaties wat is echt zoek? Wat zou me (nog) gelukkig(er) maken? Dat zijn vragen die je niet even tussendoor stelt…

Om rust en ruimte te krijgen in je leven, moet je de toevoer van drukte stoppen. Als het buiten sneeuwt en je zet je raam open, dan kun je wel heel druk de sneeuwvlokken gaan oprapen – maar het is makkelijker het raam te sluiten. Dat is het enige dat ervoor zorgt dat je kamer opgeruimd blijft.

Dit leidt tot het eerste inzicht:

1 – Wat je niet verzamelt, hoe je ook niet te managen.
Klinkt logisch toch? Als je geen sneeuwvlokken verzamelt, hoef je ze ook niet op te rapen, schoon te maken of weg te poetsten. Dus kijk eens waar ‘nee’ tegen kan zeggen in je leven:

1 Kun je iets selectiever worden in de mensen waar je mee omgaat?
2 Kun je je iets minder te laten afleiden door informatie die je toch niet nodig hebt?
3 Kun je iets beter nee zeggen tegen dingen die je veel tijd kosten en weinig energie geven?

Wat je niet verzamelt, hoef je ook niet te managen. Dat geldt voor eigenlijk alles: voor mensen, voor afspraken, voor taken, voor doelen, etc, etc. Wees heel erg selectief in wie of wat je toelaat in je leven. Weet zeker dat je de energie hebt om die relaties, spullen of verantwoordelijkheden te onderhouden. Bij twijfel, niet doen…

2 – Is het een 9?
Om je hierbij te helpen, is dit een goede vraag: “Is dit (deze persoon, deze keuze, deze beslissing) een 9?” Met een negen bedoel ik iets dat je absoluut goed doet voelen. Het mag natuurlijk ook een tien zijn! Als iets een vijfje is, dan kiezen we er meestal niet voor. Maar de zesjes en zeventjes kiezen we vaak wel, bij gebrek aan een beter alternatief.

Alleen krijg je spijt van die zesjes en zeventjes. Het is het kledingstuk dan net niet lekker zit, het is de baan die je eigenlijk maar zo zo vindt, het is de vriendschap waar ook een heleboel haken en ogen aan zitten. Het is gewoon geen negen of tien.

Ook deze vraag (is het een negen?) kun je in elke situatie gebruiken: van winkelen naar nieuwe spullen tot het ‘winkelen’ naar een nieuwe relatie. Van de keuze voor een nieuwe baan tot de keuze voor een nieuwe hobby: “Is dit – deze keuze, deze weg, deze relatie – een negen? Zo ja, doen! Zo nee, dan moet je er misschien niet aan beginnen.

Misschien wacht er iets beters op je als je deze weg niet ingaat. Maar dat ontdek je alleen als je deze keuze niet maakt…

3 – Houd het simpel.
Volg de uitdrukking “KISS” (Keep It Simple, Stupid!) Als dingen, situaties of relaties erg complex worden is dat meestal een teken aan de wand. De dingen, situaties of relaties die bij je passen, gaan meestal vanzelf. Ze voelen natuurlijk en ontspannen aan. Ze zijn overzichtelijk en in de kern heel erg eenvoudig: je krijgt er energie van – punt uit.

Situaties of relaties die erg complex zijn, zorgen voor een mentale belasting. Je hebt er veel energie voor nodig om ze te managen. Dus houd het eenvoudig! Stel jezelf de volgende vragen:

1 Voelt dit in de kern goed, krijg ik hier energie van?
2 Hoe kan ik dit eenvoudiger en overzichtelijker maken?
3 Heb ik dit allemaal nodig of kan ik ook zonder?
4 Wil ik hier energie in steken of het liefst afstand van nemen?
5 Pas dit echt bij mij – los van wat anderen vinden?

Een paar eenvoudige vragen die je ook weer in elke situatie kan toepassen. Zo maak je wat ruimte in je leven. Een eenvoudiger leven is niet een saaier leven, het is een relaxter leven. Het is geen keuze voor armoede, het is een keuze voor de rijkdom van extra tijd. Het is de keuze voor innerlijke rust. Het is de bewuste keuze voor meer genieten van wat je hebt, voor meer aandacht voor wat er al is!

Wil je meer geluk en succes in je leven?
Alle verandering begint bij je eigen persoonlijke ontwikkeling. Als jij verandert, verandert alles voor jou! Als je meer zelfvertrouwen, meer positiviteit, meer geluk en meer succes wilt in je leven, dan vind je in de webshop de e-cursussen en e-boeken die je daarbij gaan helpen!

Ik hoor graag je ervaring, reactie of vraag 🙂

Op jouw succes!

Frank de Moei | Newstart.nl
Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik meer dan 15.000 cursisten geholpen met meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven. Hier vind je mijn gratis boek

4 antwoorden
 1. Inge
  Inge zegt:

  Prachtig artikel Frank! Een Mini stappen plan dat ik kan toepassen en waarbij je gevoel echt gaat spreken.

  Dank je wel.
  Inge

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Inge,

   Dank je wel en graag gedaan 🙂

   Inderdaad: een mini-stappenplan, mooi gezegd. Kleine, overzichtelijke stappen zijn altijd het beste!

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Laat je reactie achter

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.