Zitten je gedachten je soms in de weg? Wil je ontspannen en positief zijn? Heb je gemerkt dat je niet kunt stoppen met denken? Hoe hard je het ook probeert? Dan wordt het tijd voor een andere aanpak.

Wat is het probleem met denken?

Denken is wat ons onderscheidt van planten en (sommige) dieren. Zonder onze gedachten zouden we nog allemaal in grotten leven. Maar onze gedachten hebben ook een keerzijde: we maken ons ook vaak zorgen en denken negatief.

Het probleem met denken is dat we onze gedachten niet echt onder controle hebben. In ieder geval niet voor 100%. Negatieve gedachten veroorzaken stress en hoe kunnen we nu minder piekeren?

Denken is een verslaving.

Het kenmerk van een verslaving is dat je er niet mee kunt stoppen. Kun je stoppen met denken? Waarschijnlijk niet. Dan is denken toch een soort verslaving?

Heb je ooit wel eens geprobeerd je gedachten te stoppen? Of te sturen in een andere richting? Grote kans dat je dat moeilijk vond. Het lukt je misschien een paar tellen je gedachten te verzetten, maar voor je het weet komen er weer nieuwe opzetten. Non-stop, 18 uur per dag.

Als je net bent zoals ik (en daar ga ik vanuit) dan wil je wel de mooie gedachten, maar niet te veel vervelende gedachten. Wel de blijdschap, maar liever niet de stress en zorgen. Natuurlijk horen ups en downs bij het leven, maar we willen wel meer ups dan downs, nietwaar?

Wat is de oplossing?

We hebben eigenlijk maar twee keuzes: of we stoppen onze gedachten of we sturen ze.


Wil je leven in het Nu?

Volg dan deze online Cursus Leven in het Nu.
Stop met denken – en begin te genieten van dit moment.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Stoppen met denken.

Wacht, ik zei toch net dat denken een verslaving is en je er niet mee kunt stoppen?
Dat klopt, maar je kunt je gedachten wel tijdelijk onderbreken.
Hoe doe je dat? Door je aandacht te richten op je andere zintuigen: je smaak, tast, zicht, reuk en gevoel.

Daardoor word je je automatisch minder bewust van je gedachten. En nemen je zorgen en stress af.

Daarvoor hoef je niet te mediteren. Je hoeft niet met kaarsrechte rug in de lotushouding te zitten. Dat laten we graag aan de zenmonniken over. Meditatie zal je zeker helpen om meer bewust te zijn van het nu, maar zonder meditatie lukt het ook. Wees je gewoon bewust van wat er om je heen gebeurt.

Als je uit je hoofd gaat en in je gevoel, laat je je zorgen automatisch los.

Het sturen van je gedachten.

Je kunt maar aan één ding tegelijkertijd denken. Lukt het je om op hetzelfde moment te denken aan je laatste verjaardag én aan het komende weekend? Nee toch? Dus als je een negatieve gedachte hebt, dan richt je je aandacht ergens anders op. Op iets positiefs. Door die beslissing laat je automatisch je negatieve gedachten los.

Laten we een voorbeeld nemen:

“Ik heb geen zin in het weekend.”
Stop! Verleg je aandacht. Denk aan iets leuks.
….

“Maar toch, weer zo’n suf verjaardagsfeest.”
Stop! Verleg je aandacht. Denk aan iets leuks.
….

“Ik wou dat het voorbij was.”
Stop! Verleg je aandacht. Denk aan iets leuks.
….

Zoals je ziet, moet je continue bijsturen. Maar uiteindelijk zal het kwartje beginnen te vallen. En zul je zien dat je je gedachten kunt kiezen.

Je kunt maar één gedachte tegelijkertijd hebben. Welke wil je: een positieve gedachte of een negatieve gedachte? En makkelijke keuze, nietwaar?

Wat je met stoppen met denken niet oplost.

Zowel het stoppen als het sturen van je gedachten geven je een tijdelijke bevrijding. Je creëert rust en ruimte in je hoofd, die je anders had volgestopt met piekeren en zorgen.

Maar dit is tijdelijk – je lost er je zorgen niet mee op! Om dat te doen, moet je uitvinden wat achter je zorgen ligt.

 

Misschien gaat het niet om het verjaardagsfeest, maar kom je tijd tekort voor jezelf? Misschien gaat het niet ontspanning, maar zoek je eigenlijk inspiratie? Om voorgoed je zorgen los te laten, moet je zien te achterhalen wat er nu echt speelt en hoe je dit kunt oplossen.

Vind jij het moeilijk om je gedachten te sturen?
Vind je het lastig om minder te piekeren?

Dan is de onderstaande e-cursus de beste en snelste oplossing om je gedachten los te laten:


Wil je meer leven in het Nu?

Volg deze online training en stop met denken & begin te leven!

Ja, ik wil meer leven in het Nu

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Gratis Tips - Zo krijg je wat je echt wilt