Wat is leven in het nu – hoe doe je dat precies?

Leven in het nu voelt heerlijk.

Het is leven zoals je leven werkelijk is bedoeld: zonder druk, angst, stress, twijfel of haast. Veel mensen begrijpen wel wat leven in het nu betekent, maar in dit artikel wil ik graag uitleggen hoe het voelt.

Want leven in het nu kun je niet bedenken, je moet het beleven…

Eerst even mijn korte verhaal…

Word je gelukkig als je je doelen bereikt?

Ik ben 25 jaar geleden begonnen met zelfontwikkeling. Vrij fanatiek zelfs, ik heb de afgelopen 25 jaar vrijwel elke dag gelezen over persoonlijke ontwikkeling en veel geleerd. De helft van die 25 jaar als student/leerling, de laatste helft ook als coach en trainer.

De eerste jaren van die zelfontwikkeling was ik vooral bezig met het bereiken van doelen en succes. Ik wilde meer doorzettingsvermogen, meer discipline, meer vaardigheden, meer kennis en inzichten zodat ik sneller mijn doelen zou bereiken.

Want als ik mijn doelen zou bereiken, dan zou ik gelukkig zijn…

Na ruim tien jaar kwam ik erachter dat die gedachte gewoon niet klopte.

Want ik bereikte al mijn doelen. Ik was slimmer, vaardiger, gemotiveerder, ik werkte heel hard aan mijzelf en was succesvol.

Maar toch ontbrak er iets.

Doelen bereiken is vaak geforceerd.

Het hele doelen bereiken begon behoorlijk geforceerd aan te voelen. Ik was altijd bezig met streven en presteren. Ik wilde steeds meer succes en vergeleek mezelf altijd met mensen die nog succesvoller waren.

Er was altijd een gevoel dat er iets miste en dat het nog niet genoeg was. Ik was altijd op zoek naar meer.

Ik was een typische zoeker, altijd op weg, als een hamster in een tredmolen.

Met dat inzicht begon een andere fase van mijn persoonlijke ontwikkeling.

Ik begon de druk op mezelf wat los te laten. Ik begon mezelf meer te accepteren zoals ik was, zonder de behoefte dat direct te verbeteren. Ik leerde meer te accepteren wat er gebeurde, zonder alles te willen controleren.

Ik leerde los te laten en begon steeds minder te plannen voor de toekomst.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Drie minuten per dag bezig met verleden of toekomst.

Langzamerhand kwam ik steeds meer terug in het nu, in plaats van er steeds van weg te lopen.

Tegenwoordig leef ik compleet in het nu. Ik ben totaal niet meer bezig met verleden of toekomst. Als ik drie minuten per dag hiermee bezig ben, is het veel. Ik plan natuurlijk wel dingen in mijn agenda, maar ga er niet meer in mijn hoofd eindeloos over nadenken.

Dus de vraag is: Hoe voelt leven in het nu aan? Wat doen je dan nog? Hoe functioneer je dan nog?

Dat ga ik je vertellen:

1 – In het nu zijn er geen doelen.

Ik heb geen enkel doel meer. En dat zeg ik als een ‘hardcore-doelen-jager’: Iemand die decennia lang bezig is geweest met persoonlijke doelen en er elke dag aan heeft gewerkt. Nu heb ik geen enkel doel meer, want er ontbreekt niets aan mijn leven.

Want zie je, doelen verzin je omdat je denkt dat je iets moet krijgen wat je nu nog niet hebt…

Ik heb geen enkel besef dat er iets ontbreekt aan mijn leven nu en dus ook geen doelen meer.

Er zijn wel richtingen. Richtingen zijn veel globaler. Een richting is bepalen welke kant je van jezelf en je leven wilt verdiepen. Wil je meer bezig zijn met lichamelijke beweging? Wil je meer in de natuur zijn? Wil je ontdekken wie je bent buiten je gedachten? Dat zijn allemaal richtingen.

Wat is het verschil tussen een doel en een richting?

Het verschil tussen een doel en een richting is dat een richting geen deadline heeft.

Zie een richting als ‘ik ga naar Italië, maar wanneer en waar precies, dat zien we wel als ik vertrek’ Zie een doel als ‘ik ben op 25 mei in Villa Portesina en blijf daar 14 dagen op een camping’. Zie je het verschil?

Ik ben bezig met meditatie, want dat is een richting die me interesseert. Maar er is geen enkele deadline. Ik heb geen enkele haast. Ik maak er elke dag tijd voor vrij, maar ik loop niet voor of achter, want er is geen deadline of doel. Ik ben niet bezig met een uitkomst, maar geniet van het proces.

Het is als een vakantie-op-de-bonnefooi – heerlijk vrij en geen idee waar je uitkomt – en dat maakt alles veel leuker!

Dus doelen stellen verandert in genieten van het proces. Er is geen ‘ik probeer dit te bereiken’. Ik doe iets – of ik doe het niet.

Dat maakt het leven erg eenvoudig en overzichtelijk.

In het nu zijn er geen verhaaltjes meer.

Oh, wat vertellen wij mensen veel verhaaltjes! Over andere mensen en over onszelf!

We zijn de hele dag bezig te luisteren naar het stemmetje in ons hoofd. Het stemmetje dat ons vertelt hoe goed of slecht het verhaal van ons leven is.

Lopen we voor of lopen we achter? Kunnen we even uitrusten of zijn er nog uitdagingen op te lossen? Zijn we goed bezig of moeten we echt beter ons best doen?

De verhaaltjes vertellen ons waar we vandaan komen (ons verleden) en waar we naartoe gaan (onze toekomst).

Met wat geluk vertel je jezelf een mooi verhaal: In dat verhaal ben je succesvol en doe je het beter dan de meeste mensen. Met wat pech vertel je jezelf een slecht verhaal: In dat verhaal ben je ongelukkig, omdat je (denkt dat je) niet goed genoeg bent en omdat je nog niet hebt wat je wilt.

In het nu zie je dat al die verhalen maar… verhalen zijn. Ze zijn een product van onze fantasie. Het is eigenlijk een vorm van magisch denken.

Wat gebeurt er als het verhaal stopt?

Ik heb (bijna) geen verhalen meer. Ik heb zeker geen verhaal meer over mezelf. Ik denk niet over waar ik vandaan kom of waar ik naartoe moet gaan. Ik denk niet over mijn tekortkomingen en ook niet over mijn sterke punten. Ik ben gewoon helemaal niet meer bezig met mezelf, met het verhaal van Frank.

Dat geef een enorme rust.

Kun je je voorstellen hoe het voelt als je niet meer bezig bent met jezelf? Dat zou een last van je schouders zijn, nietwaar?

Want hoeveel uur per dag denk jij over jezelf na? Als je het goed observeert het grootste deel van de dag. Bijna al je gedachten houden verband met jezelf.

Ik heb de hele wereld over gereisd, maar eigenlijk heb ik het grootste deel van mijn leven doorgebracht op tien vierkante centimeter, namelijk in mijn hoofd. In het verhaaltje over mijzelf.

Toen ik daaruit stapte, kwam ik pas echt terecht in het nu. Want in het nu is er alleen maar wat je nu ziet, proeft, hoort, ruikt en voelt. En dat is het mooiste verhaal wat er bestaat!

3 – In het nu komt de wereld echt tot leven.

Als we in ons hoofd zitten, leven we niet echt. Al onze aandacht is bezig met onze gedachten – en onze gedachten zijn altijd bezig met gisteren of morgen. Dus wat er om ons heen gebeurt, dat registeren we niet echt.

Er zit een dikke laag van gedachten en overtuigingen voor onze ogen. Een beetje als een bril die zo vuil is dat je nauwelijks iets meer ziet.

Op het moment dat je uit je hoofd stapt (je stopt te geloven in alle verhaaltjes), stap je automatisch in het nu. Dan komen je zintuigen (weer) tot leven.

Gebruik je zintuigen.

Plotseling zie je weer de wereld om je heen: wat gebeurt er veel!

Wat een prachtige kleuren, wat een enorme variëteit van leven! Wat een mooie bomen, wat een leuke mensen, wat een prachtige gebouwen! Het is alsof je plotseling een betere bril opzet waardoor je alles scherper ziet. Weg is de vaagheid!

Dat geldt ook voor je gehoor. Plotseling hoor je weer van alles: de stappen van je voeten, een auto verderop, het geluid van vogels en het ruisen van de wind. Alles komt veel beter binnen.

Idem voor je gevoel. Veel mensen zijn het contact met hun lichaam kwijtgeraakt omdat ze alleen nog maar contact hebben met hun gedachten. Plotseling word je je weer bewust van je eigen lijf: van het bloed dat door je aderen stroomt, van de temperatuur van je huid, van de energie in je voeten en handen….

Ook ruik je weer beter en proef je weer beter. Je begint weer te genieten van alle geuren en smaken die het leven je bieden.

Zwart-wit film of 8k?

Zie het zo: leven in je hoofd is als een ouderwetse zwart-wit film. Een vaag, grof en korrelig beeld zonder geluid. Leven in het nu is als een driedimensionale kleurenfilm in extreem hoge resolutie, met hi-fi surround geluid. Een wereld van verschil….

Het leven zelf is natuurlijk de beste film die iemand ooit kan maken. Het is de realiteit waarbij elke virtual reality totaal verbleekt. Je zoekt niet meer naar een betere film of een beter verhaal over je leven. Je vindt je echte leven terug buiten de film, achter je verhaal.

Leven in het nu – alle druk valt weg.

Het belangrijkste voordeel van leven in het nu is dat alle druk weg valt. Want zoals je hebt kunnen lezen, komt bijna alle druk van de verhaaltjes die we over onszelf hebben.

Wie we moeten zijn, wat we hadden moeten doen, wat we nog moeten doen, wie we nog moeten worden, enzovoort, enzovoort.

In die verhaaltjes moeten we van alles verbeteren aan onszelf. In dat verhaaltje missen we nog van alles in ons leven en lopen we enorm achter.

In dat verhaaltje hebben we allerlei spullen nodig die ons gelukkig gaan maken, wat natuurlijk nooit lukt, want geen enkel materieel product gaat je ooit gelukkig maken.

Wat je wel gelukkig maakt, is de afwezigheid van spanning en druk.

Leven in het nu is leven zonder die spanning, zonder de nervositeit die je voelt omdat je te veel in je hoofd zit.

Je hebt weinig meer nodig, want er ontbreekt niets meer. Je hoeft niets aan jezelf te verbeteren, want je bent al helemaal oké zoals je bent. Je hoeft je niet te haasten, want je realiseert je wat echt belangrijk is:

Wat is nu echt belangrijk?

Wel, dat is je leven zelf. En je kunt niet echt leven in je hoofd. Je kunt alleen echt leven in het nu.

Wil je dat leren? Wil je spanning loslaten en weer genieten van dit moment? Bestel dan de volgende cursus:


Wil je Leven in het Nu?

Volg dan deze online cursus Leven in het Nu.

Vind innerlijke rust en geniet van je leven.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Dank je wel – ik ben heel blij. Het loslaten van negatieve gedachten, gewoon mezelf zijn, dat ontspannen gevoel… heerlijk!”

Ontdek jouw innerlijke rust


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Albert schreef:

  Na aanleiding van dit stukje, moest ik denken aan een verhaal wat ik ooit eens gelezen had. Het ging over een koning, die een probleem had. Hij zat met 3 vragen waar hij geen antwoord op had. 1e vraag: Wat is het belangrijkste moment in mijn leven? 2e vraag: Wie zijn de belangrijkste mensen in mijn leven? 3e vraag: Wat is het belangrijkste wat ik kan doen in mijn leven? De geleerden in zijn land konden hem niet echt helpen. Op een gegeven moment ontmoette hij een oude man, die ergens veraf in de eenzaamheid woonde. Die zei: “het belangrijkste moment in je leven is: NU. De belangrijkste mensen in je leven zijn die nu bij je zijn. En het belangrijkste wat je kunt doen in je leven is: van die mensen houden”.

 • Frank De Moei schreef:

  Een mooi verhaal Albert!

  Met zo’n antwoord kun je het alleen maar eens zijn :)

  Dank je voor het delen!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >