Meer plezier in je leven – de kunst van het nietsdoen

Breng de balans terug in je leven. Even gas terugnemen geeft je juist méér energie. Het brengt je dichter bij je doelen. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Wanneer is de laatste keer dat je een middag niets deed?

Uitgeput bij de finish.

Ken je het verhaal van de eerste Marathonloper? Na de overwinning van de Grieken op de Perzen in 490 v.C. kreeg Phidippides de opdracht het goede nieuws aan de Atheners te melden. Hij legde de ruim 40 kilometer tussen het plaatsje Marathon en Athene rennend af en kwam uitgeput aan.

Hij kon nog net “Nike!” (overwinning) uitroepen en viel toen dood neer. De tocht had te veel van hem gevergd…

Het doel is bereikt, maar de doener is overleden.

Tragisch nietwaar? De boodschap, hoe belangrijk ook, had best wel een paar uur kunnen wachten. Het doel was bereikt, maar de boodschapper was overleden.

Heb jij ook het gevoel dat je te weinig tijd hebt? En vergeet te genieten? Heb je het gevoel een marathon te lopen en lijkt de finish nooit in zicht? Dan wordt het tijd om de balans te herstellen. Gebruik de volgende stappen voor meer ontspanning in je leven en de balans met jezelf weer terug te vinden:

Loop jij vóór op je lichaam?

Wat zorgt ervoor dat je niet voor- of achterover valt als je staat? Dat is je balans. Balans is het toverwoord in elke situatie.

Een therapeute vertelde me ooit dat ze als oefening mensen met hun rug tegen de muur laat staan. “Het valt me op dat veel mensen helemaal niet rechtop staan. Hun benen staan tegen de muur, maar hun schouders en hoofd zitten er een heel stuk vanaf. Ze buigen als het ware voorover.”

“Hoe komt dat?”, vroeg ik.
“Dat komt omdat ze in gedachten al bezig zijn met de volgende stap: bij morgen, bij hun volgende doel. Lichamelijk staan ze stil, maar geestelijk zijn ze al op een andere plek.”

Test het voor jezelf:

Probeer het maar eens: ga met je rug tegen een muur staan en kijk eens of jij ook voorover helt. Dan weet je dat je lichaam niet in balans in. En wellicht ook je geest niet, want dat is meestal de oorzaak van een disbalans in ons leven.

Je ziet dit fenomeen ook wel bij mensen die lopen op straat. Ze lopen met hun hoofd en schouders voorovergebogen. Het is alsof het lichaam de gedachten niet bij kan houden: de geest is al ergens anders, terwijl de benen er maar achteraan hobbelen…

Neem even wat gas terug.

Wat heeft dit nu te maken met de balans in je leven? Wel, als je merkt dat je voorovergebogen loopt omdat je in gedachten al verder bent, dan is er maar één manier om dat te herstellen. Gas terugnemen. Wachten tot je benen je hoofd hebben ingehaald zodat je weer rechtop staat – en in balans.

Om je leven weer in balans te krijgen – en dus meer plezier en ontspanning te ervaren – moet je gas terugnemen. Even diep ademhalen en bepalen wat nu echt belangrijk voor je is:

1. Wil je een record breken of wil je gezond bij de finish arriveren?
2. Gaat het alleen om die finish of wil je onderweg ook nog plezier hebben?


Wil je meer Innerlijke Rust?

Volg dan deze online cursus Leven in het Nu.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Dank je wel – ik ben heel blij. Het loslaten van negatieve gedachten, gewoon mezelf zijn, dat ontspannen gevoel… heerlijk!”

Bestel direct – nu voor € 67


Geen tijd voor leuke dingen.

Wanneer is de laatste keer dat jij een paar dagen alleen maar hebt gedaan wat je ècht wilde? “Ga weg, daar heb ik helemaal geen tijd voor!”, zeg je misschien…

Er is een mooi lied uit de jaren 80. Misschien ken je het wel: het heet ‘De Bom’ van Doe Maar en het gaat zo:

Ik ben verzekerd van succes, tegen brand en voor mijn leven.
Ik heb van alles, maar geen tijd, ook niet voor heel even.
Ik moet aan mijn salaris denken, en aan mijn relaties.
Maar liever weet ik wie jij bent voordat het te laat is.

Tijd voor jezelf is wat je maakt, niet wat je toevallig overkomt…

Hoe belangrijk is niets doen?

Wanneer is de laatste keer dat er niets op je takenlijst stond? De laatste keer dat je een middag op de bank hebt doorgebracht met nietsdoen?

Sommige mensen denken: “Nietsdoen daar schiet je niets mee op – dat is voor mensen die niet beters te doen hebben!”

Maar soms is niets het beste wat je kunt doen.

Breng de balans weer terug in je leven.

Het brengt de balans weer terug: van stress naar ontspanning, van moeten naar willen, van drukte naar rust.

Neem de tijd om regelmatig leuke dingen te doen. Leuke dingen zijn net zo belangrijk als verantwoordelijkheden.

Bovendien – en dit is het ultieme argument voor de ambitieuze doener: leuke dingen doen zorgt ervoor dat je méér taken kunt afmaken. Door de boog af en toe te ontspannen gaat hij langer mee!

“Nietsdoen is het moeilijkste wat er is.
Het is het moeilijkste én het slimste wat je kunt doen.”
Oscar Wilde, Engelse schrijver en dichter.


Ontdek Leven In Het Nu.

Volg de Online Training Leven In Het Nu.

– Ontdek diepe innerlijke rust.
– Vergeet je zorgen.
– Geniet bewust van elk moment.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide audio oefeningen bij elke les.
– Een geweldige eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en leef ontspannen en bewust!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 67


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Francien schreef:

  Ha Frank.
  Tijdens het lezen kwam me in de gedachten dat ik in de afgelopen tijd steeds langzamer/rustiger ben gaan lopen, minder opgejaagd. Dat is dus letterlijk. Maar nu besef ik dat het klopt met wat je schrijft; ik ben ook van binnen minder opgejaagd geworden, relaxter. Het dringt nu dus opeens tot me door dat er best wel het een en ander verandert is.
  En wat betreft een tijdje (dag of dagen) niets doen, alleen maar leuke dingen doen, daar zit ik midden in. Want ik moet wat m’n werk betreft even een pas op de plaats maken, en nu eerst in mezelf investeren. Oke het moet dan wel van mijn baas, maar ik besef nu ook dat het o zo belangrijk is. Zodat ik straks meer in balans ben.
  Nou dit kwam me zoal in de gedachten door dit artikel. Goed om bevestigt te worden en om herinnert te worden.
  Wat nog wel eens gebeurt is dat er artikelen van jou precies op het juiste moment komen, voor mij.
  Bedankt en ga zo door.
  Groetjes Francien.

 • Graag gedaan Francien :)

 • Goede tips Frank, bedankt!

  Groet,
  Kroos

 • Hallo Frank,

  Ik ben nu al sinds een paar dagen slap door griepachtige verschijnselen en was dus genoodzaakt om even niets te doen. Vandaag gaat het een stuk beter en ik genoot van kleine dingen als even naar buiten gaan om een brief te posten. Ook begon ik de dag rustiger en nam meer tijd om wat te eten bv. Tijdens yoga-lessen besef ik ook dat je zo vaak al bezig bent met het volgende..wat je straks gaat doen of wat er morgen allemaal gedaan moet worden. En dan kun je je niet goed ontspannen. Zelfs mijn man zei: geef je er nu maar aan over, dan ben je sneller beter. Wijze woorden ..ook dit leesvoer van jou helpt mij om meer in het NU te leven.
  Dank daar voor !!

  hartelijke groet,
  Wendy

 • Angela schreef:

  Zo niet waar, ik had vroeger een druk leven. Zowel qua werk als sociaal. Door een erfelijke chronische ziekte ben ik nu al jaren verplicht genoodzaakt niets te doen. ( althans, erg weinig). Omdat ik dat helaas niet meer kan. Het was heerlijk hoor….vroeger…een middagje niksdoen maar ik verlang nu naar niets liever dan zo’n druk en hectisch leven. Als dit dag in , dag uit is….is de lol er zo af. Tv staren en bankzitten is niet mijn hobby. Ik probeer lichamelijk zo veel wat ik kan maar helaas is dat door de pijn niet veel. Er zijn helaas dagen dat ik niet veel anders kan dan op de bank met een kop chocomel tv kijken of lezen of soms zelf bedliggen. Geloof me, niks doen is totaal niet leuk voor altijd. Ik waardeer mijn drukke tijd, mijn 40- urige baan en huishouden en alle sociale contacten van vroeger nu zoveel meer dan toen……en inderdaad dacht ik toen ook……had ik maar eens een middagje niks te doen…..en nu is mijn grootste wens dat ik weer een druk en hectisch leven zou hebben. Maar wel gezond.
  Gelukkig maakt niks doen mij zeker niet !

 • Ronald schreef:

  Hoi Angela,

  Wat naar voor je dat je chronisch ziek bent. Dat is niemand gegund en hoop van harte voor jou dat er nog een hoop fijne en leefbare dagen voor jou in het verschiet liggen.

  Ik denk overigens dat dit artikel niet geschreven is voor mensen zoals jou, gezien de situatie waarin jij je bevindt. Het gaat om balans. Bij jou is de balans juist doorgeslagen in het niets doen, terwijl bij de doelgroep van dit artikel de balans is doorgeslagen naar teveel doen.

  Het meest frustrerende voor jou is dat jij er lichamelijk gezien niet helemaal voor kunt kiezen. Toch zijn er als je goed kijkt vast dingen die je kunt doen om de balans tussen niets doen en teveel doen meer in balans te brengen. Alle beetjes helpen toch?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >